Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

O.Z. [ Beta ]

07. 10. 2021. 13:20 >> 13:21

ČEKAJU DOZVOLU

Saudijci na korak od preuzimanja Njukasla

Konzorcijum iz Saudijske Arabije na korak je od preuzmanja engleskog premijerligaškog fudbalskog kluba Njukasl, prenijeli su danas britanski mediji.

Kako je prenio Bi-Bi-Si (BBC), Premijer liga bi mogla da izda dozvolu u naredna 24 sata, nakon što je Fond za javna ulaganja (Public Investment Fund, PIF) uspeo da dokaže da vlada Saudijske Arabije neće kontrolisati klub.

PIF bi trebalo da obezbijedi 80 odsto sredstava za dogovor vrijedan 300 miliona funti.

Dogovor o kupovini Njukasla postignut je nakon što je riješen spor o pirateriji sa katarskim emiterom beIN Sports, koji je vlasnik prava za prenose utakmica Premijer lige na Bliskom istoku.

Skaj je prenio da konzorcijum, Premijer liga i Njukasl daju sve od sebe kako bi što prije saopštili da je posao zaključen.

Navijači Njukasla se već nekoliko godina protive poslovanju vlasnika kluba Majka Ešlija i u više navrata su tražili od njega da proda klub.

Organizacija Amnesti Internešenel pozvala je Premijer ligu da promijeni uslove, odnosno "test vlasnika i direktora", radi rješavanja pitanja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji usred preuzimanja Njukasla.

"Izraz 'ljudska prava' se čak ni ne pojavljuje na testu vlasnika i direktora, uprkos tome što se engleski fudbal navodno pridržava standarda Fife. Poslali smo Premijer ligi predložen novi test usklađen sa ljudskim pravima i ponavljamo naš poziv da prerade svoje standarde po ovom pitanju", navodi se u saopštenju.

"Kao i kod Formule 1, elitnog boksa, golfa ili tenisa, asocijacija na vrhunski fudbal je veoma atraktivno sredstvo za rebrendiranje zemlje ili osobe ukaljane reputacije. Premijer liga mora bolje da razumije dinamiku pranja sporta i pojača svoja pravila o vlasništvu", naveo je Amnesti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније