Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

O.Z.

13. 10. 2021. 15:49   >>  15:55

NAJAVLJENE NOVE PROMJENE

FIFA: Odluka o ofsajdu će biti automatizovana

Fudbal se mnogo promijenio u proteklim godinama, a svjetska fudbalska organizacija FIFA namjerava da napravi još jednu veliku promjenu kojom želi da smanji mogućnost ljudske greške kada je riječ o ofsajdu.

FIFA-in šef za globalni razvoj fudbala Arsen Venger želi da odluka o ofsajdu bude u potpunosti automatizovana, čime će se izbaciti odluka pomoćnog sudije.

"Postoje mnoge mogućnosti, zasad ne smijem govoriti o njima, ali će to biti velika evolucija u suđenju. Sve se detaljno proučava, a tehnologija čak može procijeniti da li je riječ o ofsajdu ili ne iako se radi o pet ili šest centimetara", rekao je Venger.

Trenutne odluke i pravila o ofsajdu redovno uzrokuju kontroverze u fudbalu, a najnoviji slučaj je pogodak Francuza Kilijana Mbapea protiv Španije u finalu Lige nacija.

Čak ni VAR nije mogao riješiti problem, a Premijeršip sada testira različite debljine linija koje se povlače u namjeri da okonča kontroverze i debate.

Cilj FIFA-e je da ima efikasan alat do 2022. godine, koji će omogućiti u potpunosti automatizirane odluke o ofsajdu. Nakon toga će uslijediti testiranja i odobravanje tehnologije 2022. godine, što znači da bi se mogla koristiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.

Promjene se obično odobravaju u martu za narednu godinu pa ne bi bilo iznenađenje ni da se tehnologija počne koristiti 2023. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније