Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

O.Z. [ Beta ]

18. 10. 2021. 22:33   >>  22:34

PROMOCIJA ZDRAVLJA

FIFA i organizatori SP u Kataru se udružili sa SZO

Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) i organizatori Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru udružili su se danas sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi iskoristili predstojeće veliko fudbalsko takmičenje za promociju javnog zdravlja.

Taj potez uslijedio je poslije godina kritika zbog loših uslova života i rada stotina hiljada radnika migranata u Kataru, koji rade na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo.

"Događaji kakvi su Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre su savršeni partneri za promociju zdravlja i solidarnosti", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Kada je FIFA 2010. godine izabrala Katar za domaćina Mundijala 2022. godine, očekivani rizik bio je izlaganje igrača 32 reprezentacije, hiljada radnika i stotine hiljada navijača velikim vrućinama, pošto se u junu i julu temperature u Kataru popnu na više od 40 stepeni Celzijusa.

Taj problem riješen je tako što je turnir pomjeren za novembar i decembar, ali organizatori će imati problema sa pandemijom korona virusa.

"Turnir će vjerovatno biti prvi globalni masovni skup ovih razmjera od širenja pandemije", rekao je šef Organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva u Kataru Hasan al-Tavadi u sedištu SZO.

Nijesu saopšteni detalji o praktičnom planiranju zaštite učesnika Svjetskog prvenstva od koronavirusa.

Prije četiri mjeseca zvanična politika organizatora bila je obavezna vakcinacija inostranih navijača, ali je od tada uveden fleksibilniji pristup, za koji se očekuje da će biti testiran na Arapskom klubu, koji će od 30. novembra biti održan u Kataru.

Zvaničnici SZO pohvalili su Katar i FIFA-u za finansijske doprinose.

"Katar je prošle godine bio među top 10 donora", rekao je regionalni direktor SZO Ahmed Al-Mandari.

Generalni direktor SZO Gebrejesus rekao je da je podrška Katara bila "ključna za rad organizacije" i naveo dva ljeta sa medicinskim potrepštinama u Avganistan.

FIFA je prošle godine donirala SZO 10 miliona dolara, a njen predsjednik Đani Infantino rekao je da je Katar posvećen "najbezbjednijem Svjetskom prvenstvu u istoriji".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније