Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

O.Z. [ Beta ]

03. 01. 2022. 12:05 >> 12:06

INFANTINO UBIJEĐEN

"SP na svake dvije godine bi moglo da funkcioniše"

Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da bi Svjetsko prvenstvo na svake dvije godine moglo da funkcioniše sa sportskog aspekta, a da bi ekonomski učinak bio pozitivan za sve.

"Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nije moj zahtjev, već je Kongres tražio studiju izvodljivosti. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju, sa sportske tačke gledišta sve funkcioniše, a ekonomski učinak je pozitivan za sve", rekao je Infantino za italijansku državnu radio stanicu, prenijela je danas Hina.

Infantino je dodao da najviše kritika na račun ovog formata Svjetskog prvenstva dolazi iz Evrope, a istakao je da je 166 država članica Fife tražilo studiju izvodljivosti.

"Činjenice moraju biti jasne, 88 odsto zemalja, čak i većina evropskih, tražilo je studiju. Napravili smo vrlo ozbiljnu studiju koja pokazuje da bi sa sportske tačke sve funkcionisalo, bilo bi manje reprezentativnih utakmica, ali više značajnih", rekao je Infantino.

On je ocijenio da mnoge zemlje u svijetu nemaju sreću da igraju na Svjetskom prvenstvu (32 države od ukupno 211).

"Kada je odlučeno da se SP igra svake četiri godine prije 100 godina fudbal je igralo 40 zemalja u svetu, danas ih ima više od 200 i to se mora uzeti u obzir", dodao je on.

Predsednik Fife je rekao da bi Svjetsko prvenstvo na svake dvije godine takođe i zaštitilo domaća prvenstva, kao i igrače.

"Prije svega to je zaštita nacionalnih prvenstava sa manje prekida i zaustavljanja, a takođe i za igrače jer bi nakon Svjetskog prvenstva uslijedila pauza od najmanje tri nedjelje za odmor, nešto što danas ne postoji", rekao je on.

Infantino je ocijenio da je u Kataru napravljen veliki napredak, u vezi bezbjednosti radnika, koji rade na infrastrukturnim projektima za predstojeće Svjetsko prvenstvo.

"U Kataru bez Svjetskog prvenstva ne bi bilo društvenog napretka. Napravljen je ogroman humanitarni napredak. Dovešćemo svijet u Katar, kako bi pokazali da na Bliskom istoku pravimo promjene za koje su u Evropi bile potrebne decenije", istakao je on.

On je rekao da inovacije u vezi pravila, ne smiju da dovedu do uništavanja fudbala.

"Sudija uvek mora da odlučuje, ljudski aspekt mora da bude glavni. Moramo da utičemo na djecu da ostave telefon po strani i igraju fudbal", zaključio je Infantino.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, na kojem će po posljednji put učestvovati 32 reprezentacije, biće održano od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније