Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

18. 04. 2014. 16:24 >> 16:24

ŽELE REVANŠ

Klub iz Srebrenice zove Budućnost na proslavu

Fudbaleri podgoričke Budućnosti, Sarajeva i tuzlanske Slobode trebali bi da igraju revijalne utakmice sa fudbalskim klubom Guberom u Srebrenici, povodom proslave 90. rođendana kluba iz podrinjskog grada, danas člana Treće lige RS.

"Proslava 90 godina postojanja Fudbalskog kluba Guber trebala bi da se održi u okviru Kulturno-sportsko-privredne manifestacije Opštine Srebrenica, koja će početi 29. maja i trajaće dvije nedjelje. Naša proslava biće dvodnevna ili trodnevna. Pored prijateljskih revijalnih utakmica na stadionu u Srebrenici, biće obilježena i prigodnim kulturno-umjetničkim programom koji priprema Kulturno-umjetničko društvo 'Vaso Jovanović'. Održat ćemo i svečanost na kojoj ćemo dodijeliti zahvalnice i priznanja zaslužnima za devet decenija postojanja Gubera. Određen broj osoba proglasićemo počasnim članovima kluba“, rekao je Suljo Čakanović, predsjednik FK Guber.

- Žele da se revanširaju Crnogorcima -

Uprava Gubera želi da njihov klub odigra prijateljske utakmice sa, kako ističu, velikanima BiH fudbala Sarajevom i Slobodom iz Tuzle, kao i Budućnosti iz Podgorice.

"U razgovorima smo sa čelnicima FK Sarajevo, odnosno direktorom Dinom Selimovićem. Imamo obećanje da će Sarajlije gostovati u Srebrenici povodom naše proslave. Ostalo je da uskladimo tačan termin odigravanja meča, jer Sarajevo završava sezonu 25. maja. Isti slučaj je i sa tuzlanskom Slobodom, za koju se nadamo da će se ove godine vratiti tamo gdje joj je i mjesto, u Premijer ligu BiH. Naša ideja je i da odmjerimo snage sa podgoričkom Budućnosti", istakao je Čakanović za Anadoliju i dodao:

"Želimo da Podgoričani opet gostuju u Srebrenici, jer smo ih pobijedili u šesnaestinifinala Kupa Maršala Tita 1989. godine. Međutim, tadašnji Fudbalski savez Jugoslavije poništio je meč, pa smo eliminisani. Dakle, želimo revanš, jer smo sa Budućnosti odigrali najveću utakmicu u istoriji našeg kluba. Nadam se da ćemo i sa Crnogorcima uspjeti postići dogovor, koji pokušavamo ostvariti i određenim diplomatskim kanalima, te da će doći u Srebrenici i dati ogroman doprinos obilježavanju velikog jubileja FK Guber".

 

 



- Uvijek multietnički klub obnovio rad 2005. -  

FK Guber osnovan je 1924. godine, kada su dva čovjeka, Bošnjak Selmanagić i Vujadinović, koji je bio Srbin, dali privatnu imovinu kako bi formirali klub. Od njegovih osnivača, pa preko prvih igrača i trenera, FK Guber imao je multietnički karakter. I danas je tako.

Idila na stadionu Gubera, koji se nalazi na ulazu u Srebrenicu iz pravca Bratunca, trajala je do aprila 1992. godine. Početkom posljednjeg rata u BiH prestaju aktivnosti kluba. Ipak, i u danima opsade Srebrenice fudbal se igrao na školskom terenu, ali i Guberovom stadionu. Iscrpljeni ljudi, gladni i žedni borili se za opstanak, kroz fudbal i lokalne turnire nalazili su i tada trenutke za mrvice razonode. Jedanaestog jula 1995. godine Srebrenica je "pala".

U genocidu, ali i u tri godine opsade Srebrenice ubijeni su i brojni fudbaleri Gubera, Haris Ahmetović, Safet Mehmedović, Armin Hasanbegović, Irfan Jukić, Omer Salkić, Salko Hubić… FK Guber rad je obnovio početkom 2005. godine sa prvim masovnijim povratkom bošnjačkog stanovništva u grad, piše Anadolija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније