Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

03. 09. 2015. 17:04 >> 16:56

AVDIĆ O EP

Francuska prvi favorit, Grčka najozbiljniji rival

Branilac titule, Francuska, najozbiljniji je kandidat da ponovo osvoji trofej na predstojećem Evropskom prvenstvu za košarkaše, a velikog rivala imaće u selekciji Grčke, ocijenio je sportski komentaror regionalne televizije Arenasport, Edin Avdić.

On smatra da na visok plasman mogu da računaju i selekcije Španije i Srbije, dok bi se iz drugog plana na pobjedničko postolje mogla popeti Italija.

“Prvi favorit je reprezentacija Francuske, s obzirom da brani titulu , igra pred svojim navijačima i ima izuzetno jak tim, pokriven na svim pozicijama. U tim se vraća se Toni Parker, a kao glavnog favorita izdvajam je prije svega i zbog Rudija Gobera. Mladi centar imao je veliki progres posljednju godinu, od utakmice sa Španijom i postao izuzetan. Sa njim imaju kvalitet više u odbrani od ostalih selekcija”, rekao je Avdić u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, Grčka je druga na listi favorita za visok plasman.

“Grčka je po meni odmah iza Francuske. To je kompaktan tim, koji se dobro poznaje i može igrati zatvorenih očiju. Imaju Vasilisa Spanulisa koji je jako bitan u ključnim trenucima, kada se lomi utakmica. Ali nije samo on, jer ima tu još tri-četiri igrača koji se ne libe da preuzmu odgovornost. Igraju dobru odbranu, a imaju i jednog atletu Janisa Antetokunmpu, koji može da brani nekoliko pozicija”, kazao je Avdić.

On je istakao da Srbija i Španija sa sličnim šansama konkurišu za pobjedničko postolje.

“Srbija dolazi na krilima rezultata sa SP u Španiji. Ima problema sa povredama, posebno brine stanje leđa Bogdana Bogdanovića. Na povredu se žalio i Miloš Teodosić. Vidjećemo kako će da riješe pitanje centra, ko će na centarskim pozicijama da iskoči jer ne treba zaboraviti da je Miroslav Raduljica na SP u Španiji odigrao najbolje utakmice u karijeri”, kazao je Avdić.

On je podsjetio da Španija neće nastupiti u najjačem sastavu, ali da će u timu biti Nikola Mirotić i Pau Gasol. 

“Gasol uvijek može da izdominira na velikim takmičenjima i svakome može ubaciti 20 i više poena. Uz plejada igrača iz španskog prvenstva, trio iz Reala – Serhio Ljulj, Serhio Rodriges i Rudi Fernandez čine ozbiljnu reprezentaciju. Iz drugog plana Italija bi mogla osvojiti jednu od medalja. To je šuterski najjača ekipa, a na šampionat dolazi kompletna”, rekao je Avdić.

Prema njegovim riječima, uz malo sreće do četvrtfinala, ali i polufinala, mogle bi i selekcije Litvanije i Hrvatske.

“Selekcija Litvanije nije dobro izgledala u pripremnom periodu, ali u posljednje vrijeme ne igra košarku koja je bila karakteristična za njih. Više guraju loptu pod koš, a nijesu toliko precizni sa distance. Igraju dobro u odbrani, dobijaju ružne utakmice i forma im raste kako takmičenje odmiče. I njih treba uključiti, vjerovatno i Hrvatsku koja je bez poraza u pripremnom periodu. U prošlosti su imali dosta raspada u bitnim utakmicama, ali bi mogli da dođu do četvrtfinala i u jednoj utakmici odlučuju o borbi za medalju”, rekao je Avdić.

On je kazao da ne vjeruje da Slovenija i Bosna i Hercegovina (BiH) sa brojnim problemima koje su imale tokom priprema mogu puno napraviti na šampionatu. 

“BiH da je kompetna, sa Mirzom Teletovićem, Jusufom Nurkićem i Nihadom Đedovićem bila bi druga priča i vjerovatno kandidat za četvrtfinale. Za njih će svaka pobjeda biti plus. Slična priča je i sa Slovenijom, za koju nijesam siguran da, imajući u vidu sve probleme koje imaju, može proći grupu. Olakšavajuća okolnost im je što igraju blizu i imaće veliku podršku. Realno, njihov kvalitet je poprilično skroman. Kad se sjetim šta su oni znali da izvedu na teren, a šta sada imaju na raspolaganju to je sada velika razlika. Da je tu Goran Dragić bila bi druga priča”, rekao je Avdić.

Prema njegovim riječima, predstojeći šampionat biće neizvjesniji, ali ne i kvalitetniji od prethodnih.

“Nedostaje dosta kvalitetnih igrača. Da će biti uzbudljivo to nema dileme, a što se tiče kvaliteta mogli bi da diskutujemo. Ima nekih reprezentacija koje će služiti za popravljanje koš-razlike. Da je tu još desetak ili 15 igrača po raznim rosterima, onda bi mogli da pričamo o kvalitetu. Kvalitet je sada razvodnjen i ima nekoliko reprezentacija koje su tu samo zato što su 24 mjesta i mogli su da iskoče. Bilo je prvenstava koje su, što se tiče kompletnosti ekipa, bila kvalitetnija”, rekao je Avdić.

On je naglasio da je za crnogorsku košarku veliki hendikep što propšuta šampionat, navodeći da posebno ostaje žal jer je grupa bila da “se prođe”.

“Kada se dva puta izgubi od Holandije, onda se i ne zaslužuje plasman na EP. Crna Gora, kao i još neke druge reprezentacije, ima taj problerm da neki igrači neće, ne mogu ili ne žele da igraju. Imajući u vidu da je sljedeće EP 2017, a SP 2019. godine to je preveliki prazan hod i za jače košarkaške nacije jer će igrači koji bi bili bitni u ovom trenutku ući u određene godine dok dođe njihovo vrijeme da nastupaju”, kazao je Avdić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније