Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ b92 ]

29. 04. 2013. 18:56 >> 18:56

PRVI U SAD

NBA igrač otkrio da je homoseksualac

NBA centar Džejson Kolins priznao je da je homoseksualac i tako postao prvi aktivni sportista u profesionalnom sportu u Sjedinjenim Američkim Državama koji je to učinio.

“Ja sam 34-godišnji centar u NBA ligi. Crnac sam. I homoseksualac sam”, rekao je Kolins u intervjuu za magazin “Sports Ilustrejted”.

“Nijesam želio da budem prvi aktivni sportista u SAD-u koji je priznao da je gej, ali pošto jesam, srećan sam što otvaram novu temu. Želio sam da ja ne budem dijete u učionici koje će da digne ruku i da kaže: ‘Ja sam drugačiji’. Niko drugi nije istupio naprijed, zato ja sada dižem ruku”, dodao je Kolins.

Tamnoputi centar kaže da je slobodni agent, bukvalno i figurativno, i dodaje:

“U zavidnoj sam fazi života u kojoj mogu da radim šta želim. A ja želim da igram košarku, još volim tu igru, još imam nešto da ponudim igri. Moji treneri i saigrači to vide. U isto vrijeme, želim da budem iskren i autentičan”, rekao je Kolins.

Kolins je otkrio i zbog čega sada govori o svojoj seksualnoj orjentaciji.



“O tome sam počeo da razmišljam 2011. tokom lokauta. Ja sam rob navike – kada se sezona završi, odmah počnem da se spremam za sljedeću. Lokaut mi je poremetio rutinu i natjerao me da se suočim sa onim što jesam i sa onim što zaista želim. Trenirao sam, ali nedostajalo mi je nešto što će mi odvraćati pažnju, što je košarka uvjek činila”, kaže Kolins i nastavlja priču:

“Od rođaka, prvo sam priznao da sam gej tetki Teri, koja me je iznenadila reakcijom, rekavši da već godinama zna. Od tada sam se osjećao prijatno u svojoj koži, mogao sam da budem iskren pred njom i ona me je podržala, bilo je to veliko olakšanje. To je kao kada ste u rerni i pečete se. Neki od nas prihvate odmah svoju seksualnost, drugima je potrebno vrijeme. Ja to znam – pekao sam se 33 godine. Izlazio sam sa ženama kada sam bio mlađi, čak sam se i vjerio. Mislio sam da moram da živim na određeni način, da se oženim i odgajam djecu. Govorio sam sebi da je nebo crveno, a oduvek sam znao da je plavo”.

Prije Kolinsa, Džon Amaeči takođe je priznao da je homoseksualac, ali po završetku karijere.

Kolins je tokom karijere nastupao za Nju Džersi od 2001. do 2008., a zatim za Memfis, Minesotu, Atlantu, Boston i Vašington.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније