Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

B.V.

23. 08. 2017. 13:28 >> 18:33
8

JANOVIĆ PORUČIO

Kadeti vjesnici nove Crne Gore

Članovi kadetske košarkaške reprezentacije vjesnici su nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima kao i ponos države, kazao je ministar sporta, Nikola Janović.

On je, na svečanom prijemu za naše srebrne momke i članove stručnog štaba, saopštio da će reprezentacija biti nagrađena i premijom od 20.000 eura.

Janović je kazao da su se kadeti hrabro, odvažno i dostojanstveno, kako i priliči onima koji nose dres sa grbom naše domovine, okitili medaljom sa Evropskog prvenstva, a Crnu Goru vratili u društvo sportskih velesila.

"Ako je iko sumnjao u to da Crna Gora nije zemlja košarke i da se više ne rađaju asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića. Ovih dvanaest veličanstvenih kadeta pred kojima danas stojimo, demantovali su i najveće skeptike. Svi do jednog, rodili su se 2001. i stasali. Neki u Ulcinju, neki u Podgorici i Nikšiću, neki u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu", naveo je Janović.

Pod obručevima njihovih rodnih gradova, kako je dodao, kovalo se ovo pozlaćeno srebro, koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim se danas diči i ponosi cijela Crna Gora.

"I gotovo da više nema nikoga ko nije čuo za plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamanagu, bek šutere Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića, Feđu Pajovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđija Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centre Nikolu Bojičića i Miletu Boškovića. Dobro upamtimo ova imena! To su vjesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima, a ponos države i njihovih porodica. Inspiracija svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina, posvećenost i upornost, stvaraju talenat i da je to ključ kojim otključavamo naše mogućnosti, a snove pretvaramo u stvarnost", dodao je ministar.

Janović je rekao i kako je svim sportistima sa velikim snovima, potrebna država sa jakom vizijom.

"Crna Gora je ima u novoosnovanom Ministarstvu sporta. A to ćemo potvrditi i novim Zakonom o sportu, koji će biti po mjeri crnogorskih sportista, naročito onih mladih i perspektivnih, poput naših košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometaša i rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja koji pod zastavom Crne Gore, sve više i sve češće osvajaju evropske i svjetske vrhove, ali i srce nacije".

Ministar je saopštio i kako je planiramo da se putem stipendija unaprijedi model nagrađivanja za osvojene značajne sportske rezultate i još snažnije afirmišemo dječji sport, "jer želimo prije svega da imamo zdravu naciju i to naciju šampiona".

"U međuvremenu, tamo gdje nam postojeći zakon to dopušta, država neće štedjeti. Drugo mjesto kadetske košarkaške reprezentacije na ovako značajnom međunarodnom sportskom takmičenju, kakvo je nedavno zavšeno Evropsko prvenstvo u Podgorici, rezultat je koji, ima ne samo posebnu međunarodnu, već i istorijsku vrijednost i značaj za Crnu Goru. Ministarstvo sporta, naprijedlog Crnogorskog olimpijskog komiteta, po zakonu, može za takav uspjeh dodijeliti premiju od 5 do 20 hiljada eura". 

Janović je saopštio da  sjajne kadete očekuje maksimalnih 20 hiljada eura.

"Oni su to zaslužili. To je medjutim sve, samo ne mjera njihovog uspjeha, on nema cijenu. Niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz Sportskog centra „Morača“, koja se ubrzo preselila u crnogorske domove, na društvene mreže, portale, novine, radio i tv emisije i ovjekovječila u priče o dječacima iz ulice crnogorskog ponosa“, rekao je Janović.

On je dodao da će o vanserijskom uspjehu kadeta svjedočiti sportski hroničari, "a ako se ikada bude snimao film o usponu crnogorske košarke, vi ćete biti njegov glavni lik".

"Jer sve i da se istorijski uspjeh ispisan 19. avgusta 2017. više nikada ne ponovi, vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije. A hoće, ponoviće se. Jer, tek ste počeli", naveo je Janović.

Kapiten mladih košarkaša Jovan Kljajić zahvalio se Ministarstvu i Savezu na ukazanom povjerenju.

"Takođe, veliko hvala i stručnom štabu i saigračima bez kojih bi ovaj uspjeh bilo nemoguće ostvariti. Ovim putem pozdravljam i navijače koji su nam davali snagu kad smo bili na ivici izdržljivosti", kazao je Kljajić.

On je dodao kako je za kadete prvenstvo nezaboravno iskustvo.

"Crna Gora je prvi put u istoriji vicešampion Evrope. Ima li veće časti nego biti dio tima koji je postigao taj rezultat. Borili smo svim srcem za ovu medalju. Hvala mojim drugovima, koji su svima pokazali kako se voli svoja zemlja. Hvala svima, voli vas vaš kapiten", poručio je Kljajić.

Selektor Mladen Ostojić pohvalio je svoje igrače na fantastičnim igrama i zalaganju.

"Moram posebno da zahvalim i publici. Čedrset godina sam u ovom sportu i nikada nijesam doživio ovakvo navijanje koje je bilo podstrek od prvog do posljednjeg minuta", naveo je Ostojić.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније