Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Beta [ Objavio: O.Z. ]

16. 09. 2017. 23:16 >> 22:44

EUROBASKET 2017

Šta treba znati o prvom Eks-Ju finalu

Finale Evropskog prvenstva u košarci između Srbije i Slovenije igra se u nedjelju u Istanbulu od 20.30.

Nekadašnja Jugoslavija je dominirala evropskom košarkom sa pet titula, osvojenih 1973, 1975, 1977, 1989 i 1991, a ovo je prvi put da se dvije bivše jugoslovenske republike sastaju u finalu Eurobasketa, i prvo finale za Sloveniju.

Slovenački plejmejker Goran Dragić (31) odigraće svoj posljednji meč u reprezentativnom dresu prije nego što se posveti ekipi Majami hit i karijeri u NBA ligi. Osim ako ga nastupi reprezentacije i uključivanje mladih talenata poput Luke Dončića (18) ne ubjede da se predomisli zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu 2019. i Olimpijskim igrama 2020.

Od srpske petorke koja je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošlog ljeta tu je samo Bogdan Bogdanović. Iz raznih razloga su učešće otkazali Miloš Teodosić, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić i Nikola Kalinić, pa tako Srbija veoma oslabljena juri prvo evropsko zlato od 2001.

Bogdanović je, prije prvenstva, potpisao za Sakramento kingse i rukovodstvo te franšize može biti zadovoljno onim što vidi. Bogdanović ima 25 godina, igra na visokom nivou u nizu i preuzima odgovornost na sebe.

Srpski centar Boban Marjanović je sa 2,22 metra najviši igrač na cijelom turniru. Zahvaljujući centru Detroit pistonsa, ali i Ognjenu Kuzmiću i Milanu Mačvanu Srbija je protiv svih rivala dominirala u reketu.

Eurobasket je prvi na međunarodnom nivou vidio buduću zvijezdu Luku Dončića. Igrač Real Madrida je sve zapanjio višestranošću, tehnikom, hrabrošću i zrelošću, a u polufinalu protiv Španije je zamalo ostvario tripl-dabl sa 11 poena, 12 skokova i osam asistencija. Dončić je prijavljen za NBA draft 2018. i očekuje se da bude izabran sa visoke pozicije.

Uz Dragića i Dončića, treći ključni član slovenačke slagalice je Entoni Rendolf, centar Real Madrida. Taj 28-ogodišnji Amerikanac je proveo sedam sezona u NBA ligi, a nikada nije igrao u Sloveniji, čiji pasoš je dobio u junu. Ta praksa se širi po Evropi, pošto FIBA dozvoljava jednog naturalizovanog igrača po reprezentaciji, ali mnogi je ne gledaju sa odobravanjem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније