Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Objavio: O.Z. ]

17. 09. 2017. 22:29 >> 00:22
72

NAKON VELIKE BORBE

Slovenija na krovu Evrope!

Košarkaši Slovenije novi su vladari Evrope, pošto su večeras u finalu Evropskog prvensta u Istanbulu savladali selekciju Srbije sa 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18).

Gledali smo sjajno finale, veliku borbu punu neizvjesnosti, a Slovenci su bili pribraniji u finišu i zasluženo osvojili istorijsko zlato za svoju zemlju, ujedno i prvu medalju sa kontinentalnih takmičenja.

Tim koji s klupe predvodi Igor Kokoškov na impresivan način je stigao do zlata. Na putu do trofeja došli su sa maksimalnim učinkom i turnir završili sa bez poraza.

Ovo je druga medalja i druga srebrna na kontinentalnim šampionatima za Srbiju od osamostaljenja, poslije odličja osvojenog u Poljskoj 2009. godine. Izabranici Aleksandra Đorđevića mogu da žale za nekoliko situacija u finišu finala, ali s obzirom da su došli na turnir oslabljeni srebrna medalja je veliki uspjeh.

U veoma uzbudljivoj utakmici Slovenija je tokom većeg dijela meča imala vođstvo, ali je Srbija u posljednjoj dionici stigla do egala.

Fenomenalni Goran Dragić meč je završio sa 35 poena. On je predvodio svoj tim 30 minuta, a u finišu su odgovorsnot preuzeli drugi igrači što je odlučilo pobjednika. Supertalentovani Luka Dončić povrijedio se u 3. četvrtini, ostatak meča je posmatrao s klupe, ali ostatak ekipe je odigrao odlično i učinio da se njegov izostanak ne odrazi na krajnji ishod.

Klemen Prepelič je odigrao sjajno kada je bilo najpotrebnije, kada su van igre bili Dragić i Dončić, a meč je završio sa 21 poenom, a u finišu meča se istakao Entoni Rendolf koji je ubacio 11 poena.

U selekciji Srbije najbolji je bio Bogdan Bogdanović sa 22 koša, ali najbolji strijelac srpske reprezentacije je promašio mnogo šuteva.

Bronzanu medalju osvojila je Španija, koja je u meču za treće mjesto savladala Rusiju 93:85.

TOK MEČA:

SLOVENIJA - SRBIJA 92:84 (20:22; 36:25 ; 15:20 ; 22:18)  

1. četvrtina

U prvih deset minuta finala viđena je tijesna borba sa velikim brojem koševa, što obećava da ćemo gledati uzbudljvu utakmicu. Srbija je većinu ovog dijela igre bila u vođstvu imala je najviđe 5 poena prednosti, ali Slovenija nije dozvolila da se rival odlijepi, pa je rezultat nakon 1. četvrtine 20:22.

Na startu meča Murić je pogađao za "zmajčeke", a Kuzmić za "Orlove", da bi potom proradili najbolji igrači, Dragić i Bogdanović, koji su do prve pauze postigli po 6 poena.

Srbija prednost ima najviše zahvaljući većim brojem ofanzivnih skokova - 5.

2. četvrtina

Slovenija je preokrenula u drugoj dionici i na pauzi ima devet poena razlike (61:49). Dragić je odigrao sjajnu četvrtinu, a nakon 20 minuta već na 26 poena. Srbija je ostala u igri zahvaljujući Guduriću koji je postigao dvije trojke u važnim momentima.

Slovenija je odmah na startu dionice došla do vođstva, trojkom Dragića, ali brzo je na drugoj strani odgvorio Bogdanović, takođe trojkom. Ipak, Slovenci pogađaju novu trojku, a potom i Dončić zakucavanjem nakon kontre podiže navijače na noge.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević pokušao je niskom i brzom petorkom da zaustavi šuteve rivala, ali Dragić nije promašivao.

Srpska odbrana nije kao u prethodnim mečevim, nema rješenja za šutere Slovenije, koja je 2. četvrtinu riješila u svoju korist - 36:25.

3. četvrtina

Srbija je poboljšala igru u odbrani i na startu trećeg dijela igre uspjela da spusti ritam i smanji zaotatak, ali Slovenija čuva prednost.

Uslijedio je peh za Sloveniju, pošto se povrijedio Luka Dončić, koji je izašao iz igre. Pitanje je da li će moći da nastavi meč.

Srbija je bila u seriji i smanjila na samo dva poena razlike, ali "zmajčeki" su uspjeli da izdrže nalet rivala pa je prednost na minut i po do kraja dionce povećana na sedam poena. Međutim, trojkama Birčevića i Bogdanovića, "orlovi" su ponovo prišli na minus 2 na manje od minut do pauze.

Treća dionica je završena pogotcima Dragića sa linije slobodnih bacanja - za 4 poena razlike 71:67.

Ovaj dio igre pripao je Srbiji - 20:15.

4. četvrtina

Iako je Dragić bio na klupi, start posljednje dionice pripao je Slovencima koji su vezali 5 poena za plus 8. Ipak, Srbija je uspjela da smanji na minus 3, preko Mačvana i Micića.

Na četiri i po minuta do kraja Srbija je uspjela da preokrene i povede prvi put od starta meča (78:77), ali je Prepelič trojkom vratio Slovence u vođstvo.

Bogdanović na tri i po minuta do kraja donosi prednost Srbiji (82:80), a Randolf je sa linije slobodnioh bacanja poravnao rezultat.

Slovenija je nakon toga vezala 4 poena i povela 84:80 na 2.15 minuta do kraja.

Gotovo je sve riješeno u finalu, Slovenija je blizu istorijskog zlata nakon promašaja srpskih košarkaša.

Пратите нас на

Коментари72

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније