Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Objavila: M.L.B. [ Arena ]

25. 09. 2017. 10:15 >> 09:48
7

KOKOŠKOV PORUČIO

Dvaput hvala Crnoj Gori

Košarkaška vijest godine da je Igor Stefan Kokoškov postao prvak Evrope sa Slovenijom - samo je dio mozaika o istorijskom uspjehu. Slika je mnogo potpunija kada se zna da Kokoškov u svih 15 zvaničnih mečeva na klupi "zmajčeka" nije okusio gorčinu poraza!

Pogled na bilo koji od devet trijumfa na Eurobasketu i šest u prošlogodišnjim kvalifikacijama nosi isti utisak: koliko su Kokoškov i slovenačka selekcija bili savršen izbor jedno za drugo.

Beograđanin koji je prije 22 godine bio najmlađi trener prvog tima u jugoslovenskoj istoriji, koji je 2000. postao prvi Evropljanin kao dio stručnog štaba NBA tima, preko Klipersa, Detroita, Finiksa, Klivlenda, Orlanda – stigao je do Slovenije, do evropskog zlata. Priča o 15 slovenačkih i Igorovih pobjeda počinje jednim porazom…

"Nakon zlata, red je da se zahvalim i Crnoj Gori. Krajem avgusta prošle godine igrali smo, pred same kvalifikacije, jedan meč sa Crnogorcima u Ljubljani. I pobijedio nas je čvrst, žestok, fizički dominantan tim koji je znao kako i šta da igra. Od Crnogoraca smo te večeri naučili mnogo o odnosu i ozbiljnosti koji su nam potrebni, pa zato prvi put kažem hvala", rekao je Kokoškov u ekskluzivnom razgovoru za Arenu.

I tu se ne zaustavlja. Crna Gora je na još jedan način "pomogla" Igoru Kokoškovom na putu do zlata. Na način koji mnogo govori o našoj selekciji.

"Crna Gora je bila naš potencijalni rival u četvrtfinalu Eurobasketa. Ali, doživjela je ubjedljiv, žestok poraz od Letonije u osmini finala. Letonci su prosto poslije toga protiv nas ušli u meč u četvrtfinalu malo nadmeno, prepotentno – jer pobijedili su odličan tim. To nam je mnogo pomoglo u četvrtfinalu, bili smo psihološki mnogo bolje pripremljeni od odličnih Letonaca, možda i u najtežem meču. Zato dvaput hvala Crnoj Gori", kazao je Kokoškov.

Istorijske uspjehe javnost, ne samo sportska, zna da pokrije lovorikama toliko da im je teško odrediti prave razmjere. Ipak, košarkaška javnost kontinenta uspjeh Slovenije i Kokoškova vidi kao izuzetno simboličan. Slavio je napadački tim, rijedak kao takav na tronu Evrope. Slovenci su sada nosioci plamena moderne košarke.

"Ne volim kovanicu "moderna košarka“. Često se zloupotrebljava taj pojam. Moderna košarka je ona koja u datom momentu donosi pobjedu. Iskoristiš ono što možeš, ono sa čim imaš šansu da pobijediš meč… Moja Slovenija je morala igrati brzo, a da je imala veličine poput Vučevića i Dubljevića pod košem, igrala bi drugačije", kazao je Kokoškov.

Tokom karijere ipak ima reputaciju dominantno napadačkog trenera. Često i pretjerano - kao pobornik "trči i pucaj" košarke. Slična etiketa "zalijepljena“ je i ovoj Sloveniji, kao njen košarkaški identitet…

"Košarkaški identitet moje Slovenije bio je Goran Dragić. Jednostavno, kada imate takav napadački potencijal, jednog od najboljih NBA bekova za igru u tranziciji, to iskoristite… Naš sistem se ipak bazirao na jakoj odbrani, a tranzicija je prvo zavisila od toga kako da se odbranimo, kako da uhvatimo loptu. Mnogo toga zavisilo je od defanzive, što se ne pominje, a što je fundamentalno. Iz te osnove išla su i ona trčanja i rješenja Dončića i brzi šutevi Dragića", objašnjava Kokoškov.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније