Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Objavio: O.Z. ]

22. 04. 2018. 18:44 >> 18:52
1

ISPUNITI USLOVE

Džikić: Evroliga je izazov za klub, grad i državu

Budućnost Voli obezbijedila je mjesto u Evroligi, a sada mora ispuniti uslove da igra u elitnom takmičenju naredne sezone.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić svjestan je da postoje preduslovi za igranje Evrolige, ali i realni problemi.

"Prije svega to se odnosi na uslove igranja u našoj dvorani, u "Morači". Dvorana nekako mora doći do 5000 sjedišta, to je osnovni preduslov za igranje s najboljima. S druge strane, prema onome što ja znam, obezbjeđivanje materijalnih uslova neće biti lako, ali je izvedivo", kazao je Džikić za hrvatski portal Germanijak.

Možda i najveći kreator uspjeha "plavih" ističe da ekipa mora biti bolja da bi bila konkurentnija.

"Slijedeći potreban korak je dizanje organizacije kluba na nivo koju zahtijeva Evroliga – organizacija utakmica, prodaja karata, marketing, sve ono što zovemo 'košarkom izvan parketa'. U svakom slučaju, to je izazov za klub, za grad, pa i za državu", kazao je Džikić.

Govoreći o nedavno završenoj sezoni u ABA ligi, kazao je da su Crvena zvezda i Cedevita imale startnu prednost i da nema dileme oko toga jesu li bili u ulozi favorita.

"Svako ozbiljan trebao bi da shvati značaj i ulogu novca, odnosno finansijske stabilnosti u profesionalnom sportu. Novac ne igra sam, ali je vrlo rijetko posvjedočiti nekakvim 'iznenađenjima' na ovom nivou košarke. Drugim riječima – bolji igrači koštaju više. Oni koji su kvalitetniji, fizički dominantniji, oni koji su manje podložni uticajima tokom sezone. Ako u nekom natjecanju postoje klubovi s boljim sastavima i boljom logistikom – a ove sezone dva kluba koja su se baš izdvojila po tom pitanju u ABA ligi bila su Zvezda i Cedevita. Kad se sve ovo unese u jednadžbu – nije bez osnove reći da osvajanje titule jest iznenađenje", ocijenio je Džikić.

On smatra da je regionalna liga potrebna, kao i ABA 2.

"To je prirodan nastavak želje najboljih klubova da igraju protiv što boljih suparnika. Nacionalne lige, svaka pojedinačno, nijesu dovoljno kvalitetne da bi bile ikakva ozbiljnija konkurencija ovoj ligi. Uz to, iz njih nema nikakve prohodnosti prema Evroligi i Eurokupu. S druge strane, liga ima itekako puno prostora za daljnji napredak, od kalendara, preko uslova takmičenja, do formata takmičenja. Mislim da bi bilo dobro povećati broj klubova u doigravanju na šest, s tim da bi prvi i drugi bili 'nagrađeni' neigranjem četvrtfinala. Povećanje broja učesnika doigravanja sigurno bi diglo takmičarski nivo. Možda treba razmisliti i o tome treba li ABA počinjati, ili ipak završavati sezonu", kazao je Džikić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније