Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

01. 10. 2013. 16:30 >> 16:30
1

NBA KAO UZOR

Nova pravila u ABA ligi

Narednog petka počinje takmičenje u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi, a čelnici takmičenja odlučili su da od ove sezone promjene pravila.

ova pravila usvojila je FIBA i sva su donešena po uzoru na NBA. Najzanimljivije promjene odnose se na pravila na parketu.

U novoj sezoni timovi će nakon skoka u napadu, naravno uz standardni uslov da šut pogodi obruč, imati na raspolaganju samo 14 sekundi za novi napad, a ne pun napad od 24 sekunde kao što je do sada bio slučaj.

Takođe, u polukrgu ispod koša više se neće suditi "obični" faulovi, a odbrambeni igrač će morati da pazi samo da ne napravi namjeran prekršaj.

U slučaju tehničke greške izvodiće se po samo jedno bacanje, a ponovno će se uvesti pravilo da ako isti košarkaš napravi dvije tehničke greške to automatski znači da je utakmica za njega završena. U posljednje dva minuta utakmice treneri će moći da iskoristi samo po dva tajmauta.

Za razliku od prošle, ove sezone je unaprijed objavljeno da će nastup u Euroligi izboriti lider ligaškog dijela, kao i prvak nakon doigravanja. Ukoliko je šampion u oba slučaja isti, u Evroligu će ići drugoplasirani sa tabele, a ne finalista doigravanja, što je malo čudno i srozava značaj doigravanja, za koje je još neizvjesno da li će se konačno igrati kao plejof ili kao fajnal-for.

U Uleb kupu će mjesto izboriti četiri ekipe, ali ne po dosadašnjem sistemu. Osigurano mjesto ima samo četvrti na tabeli, dok će ostala tri predstavnika biti najbolji predstavnici Hrvatske, Srbije i BiH koji nijesu osigurali učešće u Euroligi.

Od ove sezone, MZT Skoplje i Solnok, ekipe sa specijalnom pozivnicom, mogu izboriti plasman u neko evropsko takmičenje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније