Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

28. 04. 2014. 15:29 >> 16:03

KVALIFIKACIJE ZA EP

Košarkašice počele pripreme

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija okupljanjem u Podgorici zvanično je počela pripreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će 2015. godine biti odigrano u Mađarskoj.

 

Crna Gora će u kvalifikacijama igrati u grupi D, a rivali biće joj Njemačka, Ukrajina i Finska.

Plasman na šampionat Starog kontinenta izboriće dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

Selektor Momir Milatović u prvom, selektivnom dijelu priprema u Podgorici, na raspolaganju će imati 16 košarkašica.

Prvi dio priprema u Podgorici odradiće

Aleksandra Vujović (Zamarat, Španija), Biljana Pavićević (Montana 2003, Bugarska), Nikolina Popović (Montana 2003, Bugarska), Iva Perovanović (Bešiktaš, Turska), Jovana Pašić (Partizan, Srbija), Jelena Vučetić (Partizan, Srbija), Božica Mujović (Budućnost), Milena Bajić (Budućnost).

Treniraće i Milica Milošev (Budućnost), Kristina Raković (Šumadija, Srbija), Aleksandra Dobrović (Hemofarm, Srbija), Ivana Jovović (Vrbas), Marina Vučetić (Budućnost), Ana Baletić (Rukon, Slovačka), Biljana Turčinović (Roling) i Jelena Ćulafić (Šumadija, Srbija).

Milatović je kazao da će se zbog obaveza u klubovima do odlaska na Zlatibor, 4. maja, naknadno pridružiti Jelena Dubljević (USK Prag, Češka), Jelena Škerović (Polkovice, Poljska), Milka Bjelica (USK Prag, Češka), Ešaja Marfi (Perfumerias, Španija), Ana Poček (USK Prag, Češka), Snežana Aleksić (Čevakata, Rusija) i Nataša Popović (Levski, Bugarska).

Novi crnogorski selektor zbog povreda nije mogao da računa na Sanju Knežević (ZTE NKK (Mađarska) i Milicu Jovanović (Orduspor, Turska), dok su sa ranije objavljenog spiska otpale Jasmina Bigović (Čelik, Bosna i Hercegovina) i Živana Janković (Budućnost).

Milatović je kazao da je planirao da sve igračice budu na okupu od početka priprema, ali da su ga u toj majeri spriječile obaveze u klubovima glavnih košarkašica.

"Zajedno ćemo biti od 4. maja kada putujemo na Zlatibor. Prvi dio priprema je selektivni, a drugi, na Zlatiboru, biće glavni za kvalifikacije. Na Zlatibor putuje 18 igračica, nakon kojeg ćemo spisak smanjiti na 14, koje će igrati turnire i prijateljske utakmice i biti u opticaju za kvalifikacije", rekao je Milatović na konferenciji za novinare.

On je kazao da će reprezentacija na Zlatiboru boraviti od 4. do 22. maja.

"Na Zlatiboru ćemo 16. i 17. maja odigrati dva meča sa Rusijom, a od 24. do 26. maja učestvovaćemo na turniru u Kranjskoj Gori na kojem ćemo igrati sa Slovenijom i Belgijom. Posljednje provjere imaćemo protiv Hrvatske 30. i 31. maja. Sve smo uradili da kvalifikacije dočekamo maksimalno spremni", rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, selektivni dio priprema biće prilika da pruži priliku košarkašicama koje su prvi put pozvane ili već bile u nekim akcijama.

"Želja nam je da svakom damo šansu da izbori status reprezentativca, odnosno 18 najboljih koje ćemo voditi na Zlatibor", rekao je Milatović.

On je, komentarišući rivale u grupi, kazao da nema lakih protivnika i da Crna Gora mora biti spremna da kvalifikacije odradi onako kako ih je zamislila.

"Za sad znamo svakog trenutka gdje smo i šta ćemo da radimo. Bili smo već šesti, ali sada nam je cilj da ponovo napravimo dobar rezultat sa tendencijom da odemo na Olimpijske igre. Daćemo sve od sebe da ostvarimo dobar rezultat. Prihvatam ulogu favorita. Razmišljamo i o medalji na EP, ukoliko prođemo kvalifikacije", rekao je Milatović.

Članica slovačkog Rukona Ana Baletić kazala je da crnogorska reprezentacija ima novi zadatak da prođe grupu izbori nastup na EP.

"Neće biti lako, iako smo sa svim rivalima u grupi igrali. Nova je reprezentacija i novi je cilus. Nadam se da ćemo kao i do sada protiv tih ekipa imati samo uspjeha", rekla je Baletić.

Košarkašica španska Zamarata, Aleksandra Vujović, smatra da Crna Gora ima kvalitet za plasman na EP.

"Imamo igrački i kvalitet stručnog štaba da možemo, ukoliko se sve uklopi, da prođemo kvalifikacije i na EP idemo na velike domete. Sa većinom igračica sam igrala i sarađivala sa stručnim štabom, osjećam se kao da sam oduvjek u reprezentaciji. Imamo kvalitet i mislim da ne bi trebalo da se postavlja pitanje prolaska dalje", rekla je Vujović.

U stručnom štabu selektora Milatovića su još treneri Miloš Kovač i Igor Đaletić, kondicioni trener Drago Musić, fiziterapeut Goran Armuš i ljekar Snežana Ćorac.

Tim menadžer reprezentacije je Mirjana Sekulić.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj počeće 8. juna.

Saopšteno je da će Crna Gora oba duela sa Ukrajonom, zbog situaciju u toj državi, igrati pred svojim navijačima.

 

MINA

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније