Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

02. 09. 2014. 10:31   >>  10:50 2

BIH KOŠARKAŠICA

Zbog marame ne može na teren

Indira Kaljo (26) je talentovana košarkašica porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Svoju karijeru je započela na Univerzitetu Tulan, da bi kasnije nastavila s uspješnim igrama u Irskoj, ali i drugim evropskim zemljama. Iako posjeduje nesporni talenat, njeno ime je posljednjih dana došlo u žižu javnosti ne zbog same igre, već zbog vjerskog pitanja. Naime, ona želi da igra pokrivena maramom, što košarkaška pravila ne dozvoljavaju.

Inače, njena porodica, koja se u Šerman Oaks u Kaliforniji doselila iz Bosne i Hercegovine, je duboko religiozna i insistira na vjerskim simbolima.

Upravo zbog želje da igra pokrivena Indira Kaljo se našla u problemu jer joj je onemogućeno da nastupa iako ona samo želi da ispoštuje svoju vjeru.

Najveći problem predstavlja pravilnik FIBA, međunarodne košarkaške organizacije, koji zabranjuje nošenje bilo kakvog pokrivala za glavu tokom utakmice, bilo da je riječ o vjerskim simbolima ili nečemu drugom. Glavni i osnovni razlog je bezbjednost košarkaša, koja se ne smije dovoditi u pitanje tokom utakmice.

"Mislim da ne bi trebalo da budem dovedena u situaciju da se opredjeljujem između vjere i sporta", izjavila je Kaljo u nedavnom intervjuu, te nastavlja:

"Pritom ovdje ne mislim samo na sebe, već na sve igrače širom svijeta. Mislim da je tu riječ o nepoštovanju jer ne znam koji bih drugi izraz upotrijebila osim tog".

Jedini razlog zašto ona dosad nije potpisala za neki profesionalni tim za narednu sezonu jeste upravo taj što želi da nosi maramu na glavi tokom utakmica. S druge strane, pravila FIBA su tu kristalno jasna: ne dozvoljava se čak ni duboko religioznim Jevrejima nošenje jarmulke, niti Sikima nošenje turbana iako je riječ o vjerskim simbolima koje nose tokom cijelog života.

Da ona nije jedina koja se bori protiv ove zabrane svjedoči i žalba koju je nedavno uložio Košarkaški savez Indije jer je jedan njihov mladi košarkaš, bio prisiljen da skine turban tokom utakmice održane u sklopu Azijskog šampionata održanog u Dohi, Katar.

Zapravo, iz FIBA kažu da ova zabrana nema ništa s vjerom, već su razlozi isključivo bezbjednosni. Ipak, Kaljo to ne može da shvati:

"Zaista pokušavam da shvatim njihovo objašnjenje. Kad kažu da je iz bezbjednosnih razloga onda vjerovatno misle da tokom utakmice neko može da mi, u žaru borbe, skine maramu, što može dovesti do povrede. Mada, opet, ne znam zašto bi neko pokušao da mi strgne maramu sa glave. To je jedino kako sebi mogu objasniti njihove razloge".

Ona dodaje da ovaj scenario može da se desi samo tokom tuče na terenu, ali onda tu marama nije problem.

Kaljo priznaje da nije odigrala nijednu profesionalnu, niti zvaničnu utakmicu sa maramom na glavi, ali da jeste odigrala dvije nezvanične utakmice u sklopu ljetne lige. Ona tvrdi da je kosa skupljena maramom zapravo i bolja za igru jer se nerijetko desi da svojom dugom kosom pri naglim pokretima udari protivnice po licu, što svakako nije prijatno.

Inače, iz FIBA su još ranije najavljivali da bi mogli da revidiraju svoj stav o nošenju pokrivala za glavu, međutim ništa nije učinjeno po tom pitanju iako je čak 20 zemalja članica predalo pismo u kojem izražavaju svoj protest zbog zabrane nošenja vjerskih pokrivala za glavu.

U međuvremenu Indiri Kaljo ništa drugo ne preostaje nego da čeka kada će se stvoriti uslovi da nastavi s karijerom, a da istovremeno ispoštuje i svoju vjeru, pišu Nezavisne novine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније