Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

09. 09. 2014. 09:01   >>  09:01 8

ANALIZA MUNDOBASKETA

Dobro je što nas nema u Španiji

Na Mundobasketu u Španiji, 17-om po redu, za sada nijesu viđena veća iznenađenja, a sudeći po formi koju prikazuju glavni favoriti za finale – domaćin turnira i američki “drim tim”, teško da ćemo do kraja takmičenja svjedočiti novom košarkaškom čudu. Doduše ljubiteljima košarke u Crnoj Gori dosta je bilo čuda za jedno ljeto, jer smo u osvit Mundobasketa ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo 2015. Ali, budimo realni, kako smo igrali te kvalifikacije, i bolje što nećemo neko vrijeme biti na velikim takmičenjima, jer je lakše podnijeti tijesni poraz od Šaftenara i De Jonga, nego očekivanu katastrofu od najjačih svjetskih ekipa, jer pri ovakvom odnosu snaga na reprezentativnoj sceni ne možemo očekivati ništa drugo.

 

Toliko o “holandskom čudu” i čuđenju zbog čega Crne Gore neće biti na najvećim takmičenjima bar do Eurobasketa 2017. Do tada naš podmladak koji je zaljubljen u igru pod obručima, može da gleda najbolje svjetske ekipe i da nažalost uči od stranaca tajne košarke, ali i to kako se voli svoja zemlja.

LITVANIJA-TURSKA

A najbolji primjer za takav istinski, a ne fiktivni patriotizam, možemo pronaći upravo u prvom četvrfinalnom paru Mundobasketa, koji čine aktuelni svjetski i evropski vicešampioni (Turska i Litvanija).

Koliko je Turcima bitna domovina najbolje govori i činjenica da su jedine medalje u novijoj istoriji osvajali kada su bili domaćini velikih takmičenja - 2001. poraz od Jugoslavije u finalu Eurobasketa u Istanbulu kome je najviše doprinio naš Vlado Šćepanović, a devet godina kasnije stiglo je i svjetsko srebro nakon poraza od SAD-a takođe u Istanbulu. Za Litvance, kojima je košarka i dalje bitnija od globalno najpopularnijeg fudbala, reprezantacija je od odvajanja od šape Sovjetskog Saveza bila i ostala svetinja. Bolje od riječi govore i krokodilske suze Sabonisa iz Atine 1995. kada je Jugoslavija bila prvak Starog kontinenta, a snažnog Litvanca u očaj bacilli legende – Đorđević, Danilović, Divac i naš Pljevljak, Paspalj.

Da li će Sabonisovi zemljaci moći da bar odbrane bronzu od prije četiri godine, najviše će zavisiti  od igre centarske linije ekipe selektora Kazlauskasa.

Da za Litvance igra startni plej Kalnieitis, koji se povrijedio uoči samog Mundobasketa, taj tim bi bio izraziti favorit protiv Turske, a ovako je taj par sigurno najudnačeniji od ostalih četvrtfinalnih.

Glavni igrač Litvanije na prvenstvu je nesumnjivo centar Toronto Reptorsa, Jonas Valančijunas, koji na ovom prvenstvu pokazuje da je Sabonis dobio pravog nasljednika pod koševima.

A upravo će se u reketu voditi najjača bitka, jer i Turci više nijesu toliko ubojiti sa spoljnih pozicija (izuzimajući Preldžića), pa je Omer Ašik i njihovo najjače oružje na poziciji pet. Ipak  veliki hendikep za centra Hjustona je procenat pogođenih slobodnih bacanja (samo 57 odsto), a preiskusni Litvanci će to sigurno koristiti kao što su mnogi centri to radii Šejkilu O’Nilu.

Sigurno nas čeka zanimljiv i neizvjestan meč, ali blaga prednost je na strani Litvanije, prije svega zbog veće uigranosti ekipe koja je skoro nepromijenjena, kao i selektor već duže vrijeme.

SAD-SLOVENIJA

U drugom četvrfinalu stvari su već mnogo jasnije, jer iako je želja za pobjedom bez obzira na protivnika osnovno sportsko načelo, Slovencima će plasman u polufinale Mundobasketa najvjerovatnije i dalje ostati san.

Tim SAD-a nije prejak, mnogo bolji su bili prije četiri godine predvođeni MVP-ijem turnira Kevinom Durantom, Raselom Vestbrukom i Derikom Rouzom koji je tada bio u punoj formi, za razliku od ovog prvenstva kada igra kao rekovalscent. Pa uprkos činjenici što ovaj tim nema najveće zvijezde, igraju odličnu košarku, i čini se da je jedino pitanje da li ih Španci mogu zaustaviti.

Najveći kvalitet SAD-a je kao i uvijek odbrana, izuzetno jaka na granici faula, kada njihovi igrači do kraja koriste svoje fizičke predispozicije. Amerikanci prosječno bilježe nevjerovatnih 14. ukradenih lopti po meču. U tom segmentu igre Amerikanci su pravi tim, dok se u napadu oslanjaju na individualne kvalitete, bez nekih uigranih akcija. Pa ipak i tu nije toliki hendikep, jer imaju odličnu rotaciju -  ako ne radi prodor Hardena, teško da neće ići i šut Karija, a ako se i to desi pod košem će izmisliti poene odlični Kenet Farid ili “obrva” Dejvis, a ukoliko sve to zakaže lopta mora ići kod majstora dodavanja, i najboljeg mladog plejmejkera NBA lige, Kajrija Irvinga.

Slovenci su sigurno od svih osam ekipa u završnici najmanje izbalansirani u odnosu spoljnjih i unutrašnjih pozicija, jer jedinog pravog centra imaju u Saši Omiću, jer Erazem Lorbek ne igra zbog povrede. Najveću snagu “zmajčeka” svakako čine braća Dragić koja će biti pod velikim pritiskim američkih bekova koji igraju nevjerovatan presing u prvoj liniji odbrane, pa se čini da je pravo pitanje jedino konačna razlika kojom će naši bivši zemljaci izgubiti taj meč.

Ipak za takvu situaciju su sami krivi, jer su SAD mogli da izbjegnu bar još koji dan, da su u grupnoj fazi nijesu ispustili pobjedu protiv Litvanije, jer bi bili prvi u grupi, a sa Hardenom i društvom bi se sastali tek u eventualnom polufinalu.

BRAZIL-SRBIJA

U ovom susretu gledaćemo reprizu meča iz grupne faze, a da li će Brazil ponovo trijumfovati zavisiće od nekoliko faktora. Prije svega od odbrane Srbije, koja na tom meču nije bila konstantna, kao i faza napada.

Ipak ukoliko izabranici Saše Đorđevića uspiju da igraju konstantno na visokom timskom nivou, što su jedino pružili u osmini finala protiv Grčke, pobjeda nad Brazilcima neće biti van domašaja. Pravo je pitanje da li je recimo Bogdanović zreo da ponovi nevjerovatnu partiju protiv Helena, da li Teodosić može da pokaže da ipak ima metod u svom “ludilu”, i da li Krstić može ponovo dobro da odmijeni dosta konstantnog Raduljicu? Uz sve to da se pretpostavi da će tihi vođa Srbije Nemanja Bjelica i dalje biti odličan i na pleju i pod svojim i protivničkim košem , kao nekad Bodiroga. Ukoliko se pogode većina tih stvari, Srbija će se sigurno osvetiti “kariokama” za poraz u grupi.

Brazilci igraju solidno odbranu, što su najbolje osjetili njihovi stari dužnici Argentinci, koje su za razliku od prije četiri godine, ovoga puta dobili u osmini finala. Dobra stvar za Srbiju je što startni plej Brazila, Marselinjo Uertas ne igra u dobroj formi, ali i to što selektor Manjano obično igra sa dvije petice u petorci (Spliterom i-ili Varežaom i Neneom), što je obično prednost u napadu, ali i hendikep u odbrani, ukoliko su na drugoj strani pokretljivije četvorke - Bjelica, Birčević, a to može da pokrije i Simonović.

ŠPANIJA-FRANCUSKA

Posljednjeg putnika u polufinale saznaćemo nakon meča aktuelnih evropskih šampiona – Francuske, i Španije koja je silno motivisana da upravo na svom tlu osvoji svjetsko zlato, pogotovo zbog činjenice da su na prošlom prvenstvu ispali od Srbije u četvrtfinalu.

Ipak na tom prvenstvu nije igrao Po Gasol, koji sada iako je četiri godine stariji, najbolji igrač svog tima. Španci sa pravom na ovom prvenstvu nose nadimak „furija“, igraju najljepšu, najbržu košarku, pogađaju sa svih pozicija. Napadi su im prebrzi, odbrana nevjerovatno pokretljiva, a svaki igrač na parketu rijetko kad promaši poziciju. Prava košarkaška poezija.

Koliko je ekipa Španije jaka, najbolje govori i to što fenomenalni plej Serhio Rodrigez, koji bi u skoro svakom drugom timu bio startni plej, igra svega oko 15-ak minuta.

Francuska je dugo čekala na pobjedu protiv Španije na velikim takmičenjima, koja se konačno desila u polufinalu Eurobasketa prošle godine, ali ovoga puta kada ih Toni Parker može podržati samo kraj malih ekrana, i kada igraju bez povrijeđenog De Koloa, teško mogu ponoviti uspjeh iz 2013.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније