Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

12. 09. 2014. 08:47 >> 08:49
16

TANJEVIĆ O NEUSPJEHU

Dres Crne Gore da je svetinja

Nekompletnost crnogorske reprezentacije tokom kvalifikacija za Eurobasket 2015, naročito na centarskim pozicijama, glavni je razlog za neuspjeh, pogotovo što u bekovskoj liniji nemamo igrača evropske klase, kazao je legendarni crnogorski stručnjak, Bogdan Tanjević. Proslavljeni trener kaže i da igranje za državni dres treba da bude svetinja, dodajući da niko ne može da bue iznad reprezentacije.

 

Tanjević je rekao da je glavni razlog za neuspjeh u kvalifikacijama činjenica da naša selekcija nije igrala u kompletnom sastavu.

“Povreda Dubljevića, neigranje Pekovića iz svojih razloga, problem sa Vučevićem takođe, neigranje Todorovića, kasnije i povreda Bjelice, sve je to uslovilo da reprezentacija bude u jako teškoj situaciji. Objektivno, na spoljnim pozicijama nijesmo imali igrača, evropskog kvaliteta, koji je mogao nešto da mijenja na terenu. Da je Bjelica ostao, vjerovatno bi se kvalifikovali”, rekao je Tanjević za Portal Analitika.

On ocjenjuje da igranje za državni grb treba da bude svetinja svakom igraču.

“Nema zezanja sa državnim dresom! Niko ne smije da bude iznad nečega što se zove reprezentacija. Nikola Mirotić je na izvjestan način pristao da sljedeće godine igra za Crnu Goru na EP,  šteta zbog neodlaska je sada još veća”, naglasio je Tanjević.

Bivši trener Turske, koji sa tom zemljom osvojio srebro na prošlom Mundobasketu, kaže i da se od početka pribojavao kvalifikacija, i dodaje da ne treba sumnjati u kvalitet našeg selektora, Luke Pavićevića.

“Pavićević je trener koji je imao najbolje moguće škole. Mlad čovjek koji je igrao kod dva najbolja jugoslovenska trenera, Ace Nikolića i Božidara Maljkovića. Ne treba uopšte sumnjati u njegov kvalitet. Izostanak najboljih igrača mu nije išao na ruku. Danas bi igrači, listom željeli, da su ekstra plaćeni, da im se organizuje da se zabavljaju, da utakmica traje dva i po sata, da bi svi bili zadovoljni minutažom, i još da nemaju obavezu da ponesu rezultat na svojim plećima”, precizirao je Tanjević.

Trener, smatra on, treba da ima potpunu slobodu u vođenju ekipe.

 “A onda nakon takmičenja treba postaviti pitanje kako je radio i šta. Ovdje ne vidim nikakvu veliku grešku mog kolege (Pavićevića), i mislim da su gore navedeni problem glavni uzrok ne odlasku na EP”, zaključuje Tanjević.

Teško je proizvoditi reprezentativce u CG

On je dodao da bi Mirotić sljedeće godine možda i igrao za Crnu Goru na Evropskom prvenstvu, poslije posljednjih razgovora.

“Zato je sada još veći žal i šteta što se nijesmo plasirali. On je ove godine potpisao prvi profesionalni ugovor sa NBA ligom, i to morate shvatiti, želio je malo da se nabilduje, da se dobro pripremi, da se pokaže kako treba. On je na izvjestan način pristao da sljedeće godine igra za Crnu Goru, i to je sada velika šteta”, kaže Tanjević.

Proslavljeni trener kaže i da je teško naći dovoljno utješnih riječi za izostanak sa Eurobasketa.

“Mala je Crna Gora, malo je takmičenja u njoj. Jedino Budućnost ima visok nivo takmičenja kao što je Jadranska liga. Ostali nemaju. Proizvesti svake godine dva nova reprezentativca je jako teško, zato ovi koji sada igraju moraju da produže svoje trajanje u reprezentaciji na duži niz godina. Turska koja ima 80 miliona stanovnika, zemlja koja ima jednu od najjačih liga u Evropi, sada je u maloj krizi - bekovi su stari, a ovi mladi, dok njima ojačaju kosti i mišići, proći će tri godine. Tako da će i Turska morati da se strpi jedan period”, zaključuje Tanjević.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније