Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

26. 01. 2015. 19:50   >>  22:00 11

NESREĆAN PORAZ "PLAVIH"

Zvezda pod srećnom zvijezdom

Košarkaši Budućnost Volija poraženi su u prepunoj "Morači" od Crvene zvezde, rezultatom 76:77, u derbiju 19. kola ABA lige. "Plavi" su imali dva poena prednosti na šest sekundi do kraja, ali nijesu uspjeli da prekinu pobjednički niz Beograđana i nanesu im prvi ovosezonski poraz u regionalnom takmičenju.

Budućnost je bila blizu pobjede u nezvjesnom meču, u kojem je viđena žestoka borba pod oba obruča.

Presudan je bio promašaj Kuka sa linije slobodnih bacanja na 13 sekundi do kraja, kada su Pogoričani mogli da dođu do tri poena razlike, ali na semaforu je stajalo 76:74. U zadnjem Zvezdinom napadu Vilijams je preuzeo odgovornost, a Vitkovac ga je faulirao kada je ostalo samo 6 sekundi do isteka vremena.

Amerikanac je pogodio prvo bacanje, drugo promašio, ali skok "plavih" je zakazao. Kalinić je došao do lopte i odbojkaškim potezom smjestio je u obruč za 19. ovosezonsku pobjedu "crveno-bijelih".

Nakon toga nije bilo vremena da košarkaši Budućnosti postignu koš, Rejnolds se zaletio ka protivničkom reketu, pokušao za tri iz teške pozicije, ali nije uspio da pogodi, pa je Zvezda došla do pobjede u Podgorici prvi put od 2004. i obezbijedi da se sa prvog mjesta plasira u plej-of, za koji su kartu osigurali u prošlom kolu.

Prva četvrtina je najavila da će detalji odlučiti pobjednika. U prvih 10 minuta ekipe su se smjenjivale u vođstvu, a na mini pauzu "plavi" su otišli sa minimalnom prednošću (24:23). U drugoj dionici izabranici Igora Jovovića su zaigrali bolje, iskoristili tehničku grešku stratega gostiju Dejana Radonjića da dođu do pet, a na kraju poluvremena i do sedam poena prednosti.

U finišu tog dijela igre proradio je Subotić koji je postigao tri trojke, a pa su početkom nastavka "plavi" pobjegli na 15 razlike. Međutim, Zvezda se u tim momentima razigrala, seriju "plavih" prekinuo je Dženkins, a potom je Vilijams pogodio trojku za -10 u 25. minutu (49:39).

Došlo je do krize u igri našeg šampiona, što su gosti iskoristili da se vrate na jednocifren zaostatak (49:41), a potom Vilijams smanjuje na minus 6. Potom je Mitrović pogodio novu trojku, a onda još jednu Vilijams, za vođstvo od 5 razlike na 20 sekundi do kraja treće dionice.

U tim momentima gostima je sve polazilo za rukom, u posljednjim sekundama nova trojka Vilijamsa, njegova četvrtu iz isto toliko pokušaja u tom dijelu igre. Gosti su u trećoj četvrtini bili nezaustavljivi, ubacili su 28 poena, a primili 13.

Na početku zadnje četvrtine, Budućnost je predvođena Subotićem napravila seriju od 10:0 i potpuno se vratila meč. "Plavi" su nošeni podrškom s tribina smanjili na 61:62, a potom i potpuno preokrenuli rezultat preko Subotića, koji je pogodio još jednu trojku (64:62).

"Crveno-bijeli" četiri minuta nijesu uspjeli da postignu koš, činilo se da će Budućnost nastaviti tradiciju pobjeda nad Beograđanima dugu 11 godina, ali trijumf je izmakao u dramatičnom finišu. 

Budućnosti je to četvrti poraz u regionalnom takmičenju ove sezone, a drugi od Zvezde.

U ekipi Budućnosti najbolji je bio Rejnolds sa 18, Bojan Subotić je meč završio sa 13 koševa, dok su Darko Planinić i Suad Šehović uacili po devet. 

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Markus Vilijams sa 19, dok je Čarls Dženkins ubacio 17 poena.

Budućnost - Crvena zvezda 76:77 (24:23, 17:11, 13:28 , 22:15)

BUDUĆNOST: Kuk 8, Šehović 9, Dašić 6, Planinić 9, Subotić 13, Čarapić, Vitkovac 7, Popović 1, Ivanović 5, Rejnolds 18, Paunić, Rikić.

CRVENA ZVEZDA: Vilijams 19 (6 as), Rebić, Dangubić, Mitrović 8, Lazić 3, Blažič, Kalinić 6, Marjanović 6, Dženkins 17, Jović, Cirbes 18 (6 sk). 

 

TOK MEČA:

1. četvrtina:

Prve poene na meču postiže Planinić, u prvih dva minuta obje ekipe nijesu griješile, ali prva se Zvezda odlijepila (5:8). Međutim, Šehović vraća trojkom, ali potom promašuje s distance, nakon čega su gosti postigli prve lake poene iz kontre.

"Plavi" su već promašili tri slobodna bacanja, što je Zvezda iskoristila da održava prednost na startu. Kuk je smanjio na -2, potom su "Plavi" imali priliku da poravnaju, ali Planiniću su svirani koraci. 

Nakon greške u odbrani, košarkaši Budućnosti odlično su odigrsli u napadu. Prvo je Rejnolds pogodio šut za dva , potom Planinć uz slobodno bacanje, a potom i Vitkovac pa su "plavi" preuzeli vođstvo na 3 minuta do kraja četvrtine.

Dva vezana koša odvela su Budućnost na +5, ali gosti su se brzo vratili nakon promašaja Dašića iz reketa. U posljednjih 60 sekundi, koševi na obje starne, tako da ekipa Igora Jovovića nakon prvih 10 minuta ima poen prednosti - 24:23.

2. četvrtina:

Drugu dionicu otvara koš Mitrovića, dok na drugoj strani domaći promašuju za novo vođstvo. Nakon 4 vezana poena Zvezde, Jovović je primoran da traži tajm-aut, kako bi spriječio nalet protivnika.

Dašić postiže prve poene za "Plave" u ovom dijelu igre. Gazio je liniju za tri poena, tako da nema izjednačenja. Srećom, košarkaši Zvezde promašuju dva vezana šuta za trio poena, ali i Paunić na drugoj strani je neprecizan s distance. 

Dugo se igralo bez koša, "Plavi" ne uspiejvaju da nakon sjajnih reakcija u odbrani dođu do prednosti, što kažnjavaju gosti, prvom trojkom na meču. odmah na drugoj starni uzvraća Planinić, a potom i Rejnolds pogađa dva slobodna bacanja za egal - 30:30, na pet minuta do kraja poluvremena.

Odmah nakon toga, Budućnost dolazi do prvog vođstva u 2. četvrtini. Zvezda je dugo bez poena, a na nešto više od 2 i po minuta do odlaska na odmor, trener gostiju Dejan Radonjić je, zbog prigovora, zaradio tehničku grešku, što koristi Budućnost da ode na +5.

Konačno je i Markus Vilijams na parketu i odmah je upisao sjajnu asistenciju.

Sada Vitkovac dobija tehničku zbog rasprave sa sudijom nakon jednog duela u reketu, ali srećom, Vilijams ne koristi slobodno bacanje, a potom ni napad nakon ubacivanja sa strane. Nakon pogotka Alekse Popovića sa linije penala, Kalinić smanjuje na četiri razlike, na 41 sekund do kraja poluvremena.

Sjajan finiš "plavih", Subotić pogađa za tri poena i Budućnost ima najveću prednost u dosadašnjem dijelu meča - plus 7 (41:34).

Zvezda je imala posljednji napad, ali Dženkis promašuje, pa "Plavi" na pauzu odlaze sa solidnim vođstvom, zahvaljujući boljom igromu drugom dijelu igre, koji su riješili u svoju korist, rezultatom 17:11.

POLUVRIJEME:

Utakmica u "Morači" za sada opravda epitet derbija. U prvih 20 minuta viđena je velika borba i neizvjesnost. Rezultat je bio tijesan, sve do finiša druge dionice, kada su košarkaši Budućnosti uspjeli da steknu 7 poena prednosti.

Najefikasniji u redovima "plavih" u prvom poluvremenu su Rejnolds i Planinić koji su postigli po 7 poena, Dašić je ubacio jedan manje, Subotić je dodao 5, dok su Šehović i Kuk postigli po 4.

Na drugoj strani, najraspoloženiji je Njemac Curbes, koji je jedini sa dvocifrenim učinkom - 10 poena, Dženkis je postigao 8, a Marjanović 6.

"Plavi" odlično šutiraju za dva poena, promašili su samo 4 od 20 šuteva, dok su iza linije 6.75 pogodili samo 2 šuta iz 11 pokušaja.

3. četvrtina:

"Plavi" su sjajno otvorili drugo pouvrijeme. Rejnollds je vezao dvije trojke, potom je Planinić sjajnim zakucavanjem podgrijao atmosferu u "Morači". Ipak, Zvezda je vezala sedam poena i smanjila na šest razlike.

Vilijams je najzaslužniji za brzi povratak Beograđana, pogodio je dvije trojke i bio siguran sa slobodnih bacanja, pa je Jovović morao da zatraži tajm-aut nakon 6 minuta igre u nastavku.

Nakon povratka na parket, Vitkovac promašuje i ne uspijeva da prekine "post", ali srećom, Ivanović to radi u sljedećem napadu, a potom i u narednom za mali bijeg na +4, nakon trojke Dženkinsa.

Ivanović je u ovim trenucima glavni igrač "Plavih", ponovo mladi plej postiže pone, ovog puta samo jedan, sa linije slobodnih bacanja.

Zvezda koristi krizu u igri Budućnosti, Mitrović je pogodio novu trojku, a potom i Vilijams, za vođstvo od 5 razlike na 20 sekundi do kraja.

U finišu treće dionice gostima sve polazi za rukom, u posljednjim sekundama nova trojka Vilijamsa, njegova četvrtu iz isto toliko pokušaja u ovom dijelu igre. 

4. četvrtina:

Navijači su se probudili nakon šokantne treće dionice, a dodatno je atmosferu podgrilao promašaj zakucavanja Dženkinsa iz kontranapada. 

Konačno je i Budućnost napravila mini seriju. Subotić je prvo iskoristio dva bacanja, a potom pogodio trojku. "Plavi" su se vratili u meč, Rejnolds koristi samo jedno bacanje za samo poen razlike, a potom Subotić novom trojkom, na nešto manje od osma minuta do kraja, dovodi domaće u prednost - 64:62! Sjajna serija od 10:0 u ovoj četvrtini!

Drama u "Morači", žestoka borba pod oba obruča, pa je došlo i do malog koškanja između Šehovića i Kalinića. Nekoliko minuta nije bilo poena, a post prekida Cirbes za novo izjednačenje 64:64. Prethodno su Šehović i Subotić promašili šuteve za tri poena, ali odbrana je na nivou.

Agresivni su domaći pod svojim košem, pa je Cirbes izborio slobodna bacanja, a Njemac je iskoristio samo jedno, za novo minimalno vođstvio "crveno-bijelih", na 4 i po minuta do kraja.

Kuk trojkom odvodi "Plave" na +2, dok na drugoj strani Kalinić ne uspijeva da uzvrati iza linije 6.75. Na 2:45 minuta do kraja, Budućnost koševima Rejnoldsa ide na +4, a Amerikanac je odmah nakon toga odigrao sjajno u odbrani, oduzeo loptu a potom je i fauliran. Ponovo je Rejnold mo na liniju penala, pogodio je jedno bacanje, za tri razlike - 70: 67. 

Šehović pogađa ludu trojku za +6, kojom Budućnost dolazi na korak do pobjede! Međutim, Cirbes pogađa za dva poena i zaustavlja seriju domaće ekipe.

Istopila se velika prednsot "Plavih", Kalinić pogađa iz kontre nakon greške Rejnoldsa i Zvezda dolazi na dva poena razlike. Ipak, Šehoviću nije zadrhtala ruka sa linije slobodnih bacanja i kapiten zadržava Zvezdu na distanci.

Na drugoj strani, Cirbes promašuje jeda šut sa penala, pa domaći imaju tri poena prednosti 40 sekundi do kraja. 

Drama se nastavlja, Subotić pravi faul u napadu, pa Zvezda ima priliku da izjednači trojkom. Radonjić traži tajm-aut da organizuje napad svoje ekipe. Paunić faulira Dženkisa, koji nije želio da kalkuliše, nego pogađa oba bacanja za 75:74, na 15 sekundi do kraja.

Zvezda pravi brzi faul nad Kukom, koji promašuje prvo, a pogađa drugo bacanje za dva razlike. Vitkovac se odlučio da napravi faul na 6 sekundi do kraja,  Vlijams koristi samo prvo, drugo promašuje, a Kalinić je nadskočio domaće košarkaše i postiže koš za pobjedu!

U zadnjih 6 sekundi Rejnolds nije uspio da pogodi za trijumf, zaletio se ka protivničkom košu, probao za tri iz teške pozicije, ali lopta nije htjela kroz obruč.  

Na kraju, šokantan poraz za domaće - 76:77!

 

Najava meča:

U "Morači" nema slobodnog mjesta, štampano je 2.500 ulaznica, od kojih je 400 pripalo navijačkoj grupi Varvari. Novina je što su sve ulaznice koje su se našle u prodaji numerisane i nije ostavljeno mjesto za gostujuće navijače.

Crvena zvezda je u dosadašnjem dijelu takmičenja ostvarila svih 18 pobjeda,  ali u Podgorici nije slavili još od 2004. godine, pa će na večeras biti prekinuta jedna serija. Prvi međusobni duel ove sezone, odigran u Beogradu, pripao je Beograđanima - 83:69.

Prošle sezone obje ekipe u međusobnim duelima ostvarile su pobjede pred svojim navijačima. Budućnost je u dvorani "Morača" trijumfovala 62:60, dok je Zvezda beogradski duel dobila 74:64.

Trener Budućnosti Igor Jovović kazao je da je večeras Zvezda favorit.

"Dosta će zavisiti od kvalitetne defanzive oba tima, jer očekujem ratničku košarku, gdje će se teško postizati poeni. Ekipa koja bude mentalno čvršća i koja bude spremna da drži koncentraciju 40 minuta na visokom nivou na kraju će osvijiti bodove. Bićemo adekvatno pripreljeni i nadam se da će iz te dobre pripreme doći u situaciju da pobijedimo", rekao je Jovović.

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je juče da očekuje veoma neizvjestan i zanimljiv meč.

"Utakmica protiv Budućnosti je dobra prilika da vidimo lepršavu igru i uživamo u lijepoj predstavi. Budućnost ima izvanrednu sezonu, uz samo tri poraza, ali i mi smo u dobroj situaciji. Morača je težak gostujući teren i niko lako ne može da pobijedi u Podgorici. Trebalo bi da uživamo u pravom spektaklu", rekao je Radonjić, kojem će večerašnji duel biti poseban, budući da je u podgoričkom klubu ostavio dubok trag kao igrač i trener.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније