RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/rss.html Crnogorski kik-bokseri na turniru u Švajcarskoj http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200845/crnogorski-kik-bokseri-na-turniru-u-svajcarskoj.html Crnogorski kik bokseri Remzija Dacić, Dejvid Kajević i Anastazija Petrović nastupiće sjutra na tradicionalnom turniru u švajcarskom gradu Lihtenštajgu. ]]>  

Sva tri crnogorska borca boriće se u disciplini K1.

Protivnik Dacića u kategoriji do 71 kilogram biće Dijego Enco.

"Spreman sam, trenirao sam naporno i daću sve od sebe da pobijedim. Ostvario sam ubjedljivu pobjedu na Spendid Gran priju, nadam se da ću se i u Švajcarskoj predstaviti u najboljem svjetlu. Predstojeći duel biće mi dobra provjera za oktobarsko prvenstvo Evrope u Bratislavi,najvažnije moje takmičenje ove godine", kazao je Dacić agenciji Mina

Rival Kajevića do 78 kilograma biće Manuel Rifo.

"Spremio sam se dobro i nadam se da ću slaviti pobjedu. Protivnik je izvanredan, jak tempaš, visočiji je od mene što ima prednost u K1, ali bez dobrog borca nema dobre borbe. Svi mečevi tokom godine će nam dobro doći za Evropsko prvenstvo u Bratislavi. Idemo do pobjede", kazao je Kajević.

Mečevi biće održani po K1 pravila, tri runde po tri minuta.

Protivnica Petrović, koja će se boriti u kategoriji do 56 kilograma, biće Linda Šlup.

Dacić i Kajević osvajači su bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2015. godine, a bili su i profesionalni prvaci Evrope u disciplini Lou kik.

Revija u Lihtenštajgu počeće u 18 sati.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 13:56:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200845/crnogorski-kik-bokseri-na-turniru-u-svajcarskoj.html
Sezona auto trka kreće na Podima http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200568/sezona-auto-trka-krece-na-podima.html Prva ovogodišnja brdska trka, /BAT Podi-Herceg Novi biće održana 12. i 13. maja na Podima, u organizaciji Auto-moto sportskog kluba Podi iz Herceg Novog, a uz podršku Opštine grada, TO Herceg Novi, Hipotekarne banke i brojnih pojedinaca zaljubljenika u sport... ]]>

Prema najavama organizatora ovogodišna trka okupiće ponovo najbolje vozače Crne Gore, a očekuje se učešće oko 50 takmičara iz naše države, a među njima i oni najbolji koji su proteklih godina osvajali šampionske titule.

"Od završetka prošlogodišnje trke radili smo na pripremama za organizaciju predstojeće. Pripremali smo stazu, sve strukture organizacije u želji da ove godine najbolje takmičare iz Crne Gore i regiona dočekamo na najvišem mogućem nivou i svima pružimo maksimalne uslove za ostvarivanje vrhunskih rezultata", kazala je jedna od organizatorki trke Slađana Radović.

Samo dvije nedjelje kasnije takmičenje se seli se na stazu Kotor - Trojica, a Slađana Radović smatra da će i pored visokog stepena kvaliteta organizacije i takmičarskog značaja ove godine kotorska trka imati drugačiju dimenziju.

"Naši prijatelji iz Kotora su uvijek znali kako da organizuju pravi spektakl, ali će ove godine nažalost izostati podrška Tripa Bukilice. Tripo je decenijama bio jedan od simbola organizacije brdske trke Kotor - Trojica, kao i veliki zaljubljenik u auto sport. Tokom decenija rada u autOmobilizmu mnogo je dao crnogorskom sportu i svakako da je automobilizam značajno izgubio njegovim odlaskom, ali svakako da Kotor ima dosta profesionalaca koji će trku organizovati na najbolji mogući način. Naš klub će svakako na početku sezone odati počast velikom prijatelju i zaljubljeniku u auto-moto sport i na taj način mu se, donekle, odužiti za njegov višedecenijski rad", kazala je Radović.

Kalendar takmičenja za 2018. godinu:

12. - 13. maj BAT Podi - Herceg Novi, 26. - 27. maj BAT Kotor- Trojica, 2. - 3. jun BAT Kuči, 16. - 17. jun BAT- Glava Zete, 7. - 8. jul BAT Lovćen, 18. - 19. avgust BAT Pljevlja, 6. - 7. oktobar BAT Dubrovnik.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 21:20:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200568/sezona-auto-trka-krece-na-podima.html
Izbrisali četiri saveza zbog kršenja Zakona http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200508/izbrisali-cetiri-saveza-zbog-krsenja-zakona.html Ministarstvo sporta izbrisalo je Biciklistički, Savate, Sambo savez i Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova iz registra sportskih organizacija. ]]>  

Iz tog resora su saopštili da su to odlučili nakon inspekcijskog nadzora posredstvom Uprave za inspekcijske poslove.

"Trenutno su u fazi inspekcijskog nadzora, u kontekstu brisanja iz registra i Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez Crne Gore, dok Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, još nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo sporta, kako su naveli,  kao novoformirani organ, u kontekstu zatečenog neuređenog stanja u sportskoj oblasti, do sada je podnijelo petnaest inicijativa, kojima je od Uprave za inspekcijske poslove, zatražilo provjeru rada nacionalnih sportskih saveza i to uglavnom onih koji su višegodišnjim neispunjavanjem obaveza usporavali razvoj pojedinih sportova, a samim tim i same sportske oblasti u Crnoj Gori.

"Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da ne ispunjavaju obaveze propisane Zakonom o sportu, Uprava za inspekcijske poslove privremeno je zabranila rad Crnogorskom savezu auto moto sportskih klubova, Savate savezu, Sambo savezu Crne Gore i Biciklističkom savezu Crne Gore. U kontekstu utvrđenih nepravilnosti, Ministarstvo sporta je shodno zakonskoj obavezi, te saveze izbrisalo iz Registra sportskih organizacija".

Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, kako navode, ne organizuje sistem takmičenja još od 2013. što je shodno Zakonu o sportu, ključna obaveza nacionalnih sportskih saveza.

"Savate savez, takođe nije sprovodio sistem takmičenja od osnivanja, a nema ni prijavljenih sportista, dok Sambo savez ne posjeduje prostorije za rad. Zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, iz Registra je izbrisan i Biciklistički savez Crne Gore", dodaje se u saoštenju.

Džudo i Tekvondo savez da se usklade s Zakonom

Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

"Zato i ovim putem, pozivamo Džudo i Tekvondo savez da u datom roku, shodno smjernicama koje su dobili od Ministarstva sporta, završe obavezu usklađivanja internih akata sa Zakonom o sportu. U suprotnom, prema njima će biti sprovedene upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru", kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Uprava za inspekcijske poslove, u trenutku osnivanja Ministarstva sporta, funkcionisala sa samo jednim inspektorom za sport.

"U prilog tome i Izvještaj o radu Uprave za inspekcijske poslove za 2016. u dijelu koji se odnosi na oblast sporta, koji najbolje govori o lošem funkcionisanju tog segmenta inspekcijskog nadzora, jer su na više hiljada sportskih organizacija naplaćene samo dvije kazne u iznosu 42 eura. Imajući u vidu tu okolnost, Ministarstvo sporta je prije pola godine, prjedložilo da se poveća broj inspektora za tu oblast na četiri izvršioca, što je i dovelo do navedenih konkretnih rezultata, medjutim i dalje nezadovoljavajućih, pa je u tom kontekstu nepohodno pojačati dinamiku nadzora od strane Uprave za inspekcijske poslove", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Tue, 17 Apr 2018 11:24:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200508/izbrisali-cetiri-saveza-zbog-krsenja-zakona.html
Tivatska regata u subotu http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200391/tivatska-regata-u-subotu.html Dvanaesto izdanje Tivatske regate UNA Montenegro Cup, zakazano je za subotu 21. april. ]]>

Regata se priređuje u organizaciji Jedriličarskog kluba “Delfin” iz Tivta, a njeni partneri su tivatska kompanija UNA Montenegro, Opština Tivat, Turistička organizacija Tivta, Porto Montenegro i sponzorski pool tivatskih privrednika.

Poziv za učešće upućen je svim jedriličarima i za sve tipove jedrilicama. Start je kod Ponte Seljanova, obilazi se Gospa od zdravlja, potom kroz tjesnac Ralo zmešu ostrva Sveti Marko i Prevlake, kroz Verige, slijedi obilazak peraških otoka i povratak do Ponte Seljanovo. Ove godine, po prvi put, nakon starta krstaša, u Tivatskom zalivu bice održana i regata za klase Optimist i Laser 4.7. Regata savršeno koristi izazove koje pred jedriličare stavljaju vjetar i morske struje naoko mirnog, ali nepredvidivog fjorda.

UNA Montenegro je za najbrži brod obezbijedila cjelodnevni ATV-quad Off Road kroz predijele Boke Kotorske. Uz nagrade iznenađenja, za pobjednike u klasama obezbijeđeni su trofeji posebno rađeni za ovu regatu.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 14:01:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200391/tivatska-regata-u-subotu.html
Uručene nagrade i plakete http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200340/urucene-nagrade-i-plakete.html Na ceremoniji zatvaranja Međunarodne naučne konferencije "Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća", nakon trodnevnog rada u Budvi, uručene su nagrade i plakete najboljima. ]]>

Žiri je odlučio da se nagrada za najbolju ženu naučnika dodijeli Lauri Schuft, sa Fakulteta za sportske nauke sa Univerziteta u Nici - Sofia Antipolis.

Za najboljeg mladog naučnika je promovisana Vedrana Sember sa Fakulteta za sport, Univerziteta u Ljubljani. Posebno priznanje u ime Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, Dušku Bjelici, uručio je Izet Rađo.

Profesoru Goranu Sporišu, sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uručena je plaketa za lični doprinos za podsticanje nauke na internacionalnom nivou.

Plaketu je uručio dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Stevo Popović koji je i zvanično zatvorio konferenciju.

]]>
Sun, 15 Apr 2018 17:35:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200340/urucene-nagrade-i-plakete.html
Crnogorski golbalisti neriješeno sa Rumunijom http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200339/crnogorski-golbalisti-nerijeseno-sa-rumunijom.html Golbal reprezentacija Crne Gore igrala je danas sa Rumunijom neriješeno 7:7, u utakmici posljednjeg kola trećeg turnira Srednjoevrpske lige u Ljubljani. ]]>

Crnogorski golbalisti nastup su završili sa dva trijumfa i po jednim porazom i remijem.

Savladali su dva puta Veliku Britaniju, u prvom meču 8:6, a u drugom prekidom 16:6.

Jedini poraz doživjeli su od Mađarske 11:10.

Selektor Nikola Čurović kazao je da su CRna Gora i Rumunija odigrali najkvalitetniju utakmicu turnira.

"Igrali smo protiv veoma jake Rumunije koja je po dva puta ubjedljivo savladala Izrael i Veliku Britaniju. Promašili smo čak tri penala. Generalno sam veoma zadovoljan igrom", kazao je Čurović.

On je najavio da reprezentaciju za dvije sedmice očekuje međunarodni turnir u Sarajevu.

Finalni turnir Srednjoevrpske lige na programu je prve sedmice u Budimpešti.

]]>
Sun, 15 Apr 2018 16:59:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200339/crnogorski-golbalisti-nerijeseno-sa-rumunijom.html
Prvo slavlje Red Bula u sezoni http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200307/prvo-slavlje-red-bula-u-sezoni.html Vozač Red Bula, Danijel Rikardo, pobijedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju. ]]>

Rikardo je ostvario šestu pobjedu u karijeri, a prvu u sezoni, iako je krenuo sa šestog mjesta. Osim dobre vožnje trijumf je ostvario i zahvaljujući dobroj strategiji, pošto je Red Bul išao na zamjenu guma dok je bezbjednosno vozilo bilo na stazi, a to nijesu učinili Ferari ni Mercedes.

To je prva pobjeda Red Bula u Kini od 2010. godine.

Drugo mjesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a treći je bio Kimi Raikonen iz Ferarija.

Aktuelni svjetski šampion, Luis Hamilton, zauzeo je četvrto mjesto, a peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, pošto je dobio kaznu od dodavanja 10 sekundi na rezultat poslije sudara sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija.

Šesto mjesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Renoa, sedmi je bio Fernando Alonso iz Mercedesa, a osmi Fetel. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz Renoa i vozač Hasa Kevin Magnusen.

Naredna trka na programu je 29. aprila za Veliku nagradu Azerbejdžana.

]]>
Sun, 15 Apr 2018 10:42:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200307/prvo-slavlje-red-bula-u-sezoni.html
Crnogorski golbalisti upisali dvije pobjede i poraz http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200260/crnogorski-golbalisti-upisali-dvije-pobjede-i-poraz.html Golbal reprezentacija Crne Gore sa dvije pobjede i porazom završila je prvi takmičarski dan trećeg turnira Srednjoevropske lige u Ljubljani. ]]>

Crnogorski golbalisti dva puta savladali su Veliku Britaniju, u prvom meču 8:6, a u drugom prekidom 16:6.

Jedini poraz doživjeli su od Mađarske 11:10.

Selektor Nikola Čurović kazao je da su njegovi izabranici propustili priliku da sa maksimalnim učinkom završe prvi dan turnira.

"Ostaje žal za potpunim utiskom, jer smo protiv Mađarske vodili čak 10:6 tri minuta do kraja i bukvalno im poklonili pobjedu. S obzirom da ekipa još nije kompletna mogu biti zadovoljan prikazanim, posebno u odbrani", kazao je Čurović.

Crnogorsku selekciju sjutra očekuje duel sa Rumunijom.

]]>
Sat, 14 Apr 2018 20:22:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200260/crnogorski-golbalisti-upisali-dvije-pobjede-i-poraz.html
Fetel "oteo" pol poziciju Raikonenu http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200223/fetel-oteo-pol-poziciju-raikonenu.html Vozač Ferarija Sebastijan Fetel startovaće sa prvog mjesta u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju, pošto je bio najbrži u kvalifikacijama. ]]>

Fetel je "oteo" pol poziciju od klupskog kolege Kimija Raikonena, koji je do posljednjeg trenutka kvalifikacija imao najbolje vrijeme i činilo se da će biti najstariji vozač na pol poziciji u posljednjih 25 godina.

Posljednji put tridesetosmogodišnji Finac bio je na pol poziciji prošle godine u Monaku. 

Fetel je ostvario rezultat od 1:31,05 minuta, a Raikonen je bio sporiji za 0,087 sekundi. Ferari je tako prekinuo niz Mercedesa čiji su vozači u posljednjih šest godina startovali sa prve pozicije u Kini. 

Treći je bio Valteri Botas iz Mercedesa rezultatom 1:31,625, a iza je ostao njegov klupski kolega Luis Hamilton rezultatom 1:31,675. 

Peto i šesto mjesto zauzeli su vozači Red Bula Maks Verstapen i Danijel Rikardo. 

Fetel je vodeći u šampionatu sa dvije pobjede iz prve dvije trke u Australiji i Bahreinu. Prošle godine u Šangaju je pobijedio aktuelni svetski prvak Hamilton, koji ima pet pobjeda u Kini. 

Trka za Veliku nagradu Kine počinje u nedjelju u 8.10 po srednjoevropskom vremenu.

]]>
Sat, 14 Apr 2018 11:38:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200223/fetel-oteo-pol-poziciju-raikonenu.html
Podstaći razvoj sportske nauke u CG http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200153/podstaci-razvoj-sportske-nauke-u-cg.html Prestižna Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“, koja je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta, sa četiri kontinenta, otvorena je danas u Budvi. ]]>  

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić je podsjetio da konferencija, koja ima 15 godina tradicije i razmatra aktuelne teme i novine iz svih oblasti sportskih nauka i sportske medicine, uz multidisciplinarni pristup, i sa aspekta drugih nauka, od početka ima podršku te obrazovne institucije.

„Od osnivanja Crnogorske sportske akademije (CSA) 2003. godine i utemeljenja ove Međunarodne Konferencije Univerzitet je proteklih 14 godina, preko Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, pružao svesrdnu pomoć CSA akademiji, zajedno sa drugim sportskim institucijama i udruženjima“, kazao je Nikolić.

On je istakao da je ta podrška danas doprinijela da konferencija postane jedinstveni događaj u regionu, na domaćem i međunarodnom planu, i da postane jedna od najznačajnijih i najprestižnijih manifestacija u oblasti sporta i sportske medicine.

Nikolić je iskazao posebno zadovoljstvo zbog toga što CSA na konferenciji pruža priliku za promociju mladih istraživača i najboljih i najinventivnijih žena istraživača, kroz ustanovljene nagrade.

„To može biti podsticaj i polazna osnova za dalji naučno-istraživački rad mladih talenata“, istakao je Nikolić.

Ministar sporta Nikola Janović je kazao da se značaj ove konferencije ogleda u tome što omogućava podsticanje razvoja sportske nauke u Crnoj Gori.

„Vjerujem da će Konferencija biti dobra prilika i prostor za razmjenu naprednih iskustava i prakse koja će doprinijeti boljoj promociji sporta, zdravlja i važnosti edukacije u različitim modelima brige o budućim naraštajima“, kazao je Janović.

On je istakao da Ministarstvo realizuje aktivnosti na unapređenju kvaliteta života građana, a pogotovo mladih, kroz bavljenje sportom, kao ključnog elementa za psiho-fizički i socijalni razvoj ličnosti, a u cilju stvaranja zdrave nacije.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović je kazao da je i ove godine glavni fokus na studentima.

„Ugostili smo 100 studenata magistarskih i doktorskih studija i pripremili za njih predavanja profesora sa Univerziteta Nica, u Sofiji, kroz Erasmus + program“, kazao je Popović.

On je dodao da su predavači konferencije, njih devet po pozivu, vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka. Na konferenciji će pored dvije radionice biti organizovane i panel diskusije.

„Imali smo viziju prije pet godina da naša konferencija sa regionalne izraste u internacionalnu, i danas, u petom izdanju organizovanom prema modernim stadardima i naučnim procedurama, mogu da kažem da je ovo najprepoznatljivija konferencija na polju sportskih nauka na našm kontinentu i šire“, zaključio je Popović.

Za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta, predsjedavajući konferencije Duško Bjelica uručio je četiri zlatne plakete.

Plakete su primili Janović, u ime Vlade Crne Gore, Nikolić u ime Univerziteta, Dušan Simonović u ime Crnogorskog olimpijskom komiteta i Zoran Milošević, u ime Vlade Vojvodine

Konferenciju koja traje do 15 aprila organizuje CSA u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 15:28:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200153/podstaci-razvoj-sportske-nauke-u-cg.html
Hamilton najbrži na prva dva treninga http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200116/hamilton-najbrzi-na-prva-dva-treninga.html Vozač Mercedesa Luis Hamilton bio je najbrži na današnja prva dva treninga u Šangaju, uoči trke Formule 1 za Veliku nagradu Kine. ]]>  

Na prvom treningu aktuelni šampion ostvario je vrijeme od 1:33,999 minuta. Drugi je bio Kimi Raikonen iz Ferarija sa zaostatkom od 0,359 sekundi, a treći Valteri Botas iz Mercedesa sa 0,458 sekundi zaostatka.

Vozači Red Bula Danijel Rikardo i Maks Verstapen bili su četvrti i peti sa 0,538 sekundi zaostatka, odnosno 0,669 sekundi zaostatka.

Vodeći u generalnom plasmanu, poslije dvije pobjede u prve dvije trke Australiji i Bahreinu, Sebastijan Fetel iz Ferarija, bio je šesti sa zaostatkom od 0,862 sekunde.

Na drugom treningu Hamilton je ostvario vrijeme od 1:33,482 minuta i bio je za 0,007 sekundi brži od Raikonena. Botas je bio treći sa 0,033 sekunde zaostatka, a Fetel je zauzeo četvrto mjesto sa 0,108 sekundi zaostatka.

Hamilton je pet puta pobjeđivao u Kini, uključujuću i u prošlogodišnjoj trci i pokušaće da ostvari prvu pobjedu u sezoni. On je u Kini u 11 trka imao i šest pol pozicija.

Kvalifikacije za trku održaće se u subotu od osam časova, a trka je na programu u nedjelju od 8.10.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 11:29:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200116/hamilton-najbrzi-na-prva-dva-treninga.html
Ne vraćam se takmičenjima http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200082/ne-vracam-se-takmicenjima-.html Višestruki olimpijski atletski šampion Jusein Bolt odbacio je danas mogućnost povratka takmičenjima na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. ]]>

Bolt je završio karijeru prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu u Londonu i od tada je učestvovao u raznim promotivnim manifestacijama, ali je i trenirao fudbal sa prvim timom Borusije iz Dortmunda.

Na konferenciji za medije na Igrama Komonvelta Bolt je upitan o mogućnosti povratka takmičenjima u Tokiju 2020. godine. Novinar je pitao: "Da li sam u pravu ili griješim", a Bolt je odgovorio: "Griješite".

Jamajčanin je svjetski rekorder u trkama na 100 i 200 metara, a upitan da li misli da će njegov rekord od 9,85 sekundi biti srušen, Bolt je odgovorio: "Nadam se da se to neće uskoro dogoditi".

On je rekao i da želi da se bavi fudbalom, a trenirao je sa igračima Borusije u sklopu priprema za dobrotvornu utakmicu na Old Trafordu u Mančesteru 10. juna.

Takođe, 31-godišnji Jamajčanin upitan je da li se nekada osvrne na karijeru i dostignuća.

"Naravno. Moj najboli prijatelj i ja se uvijek pitamo da li je moguće da smo to ostvarili? Fudbal sam igrao na ulici, sa flašama, svime što mi je palo pod ruku. Trčao sam bosonog i veoma sam srećan što sam mogao da inspirišem ljude", rekao je Bolt.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 23:45:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200082/ne-vracam-se-takmicenjima-.html
Trofej Crne Gore u subotu u Baru http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200019/trofej-crne-gore-u-subotu-u-baru.html Međunarodni atletski miting Trofej Crne Gore biće održan u subotu u Baru, najavili su organizatori manifestacije. ]]>

Tradicionalna manifestacija biće održana 22. put, a najavljeno je učešće atletičara iz 19 atletskh klubova.

Oni će se nadmetati u 12 disciplina.

Najavljeno je da će trka na 10.000 metara biti ujedno i zvanično Prvenstvo Crne Gore na stazi u seniorskoj konkurenciji za muškarce i žene.

Organizatori manifestacije su Atletski savez Crne Gore i atletski klub Mornar iz Bara.

Miting, koji će biti održan na stadionu Topolica, počeće u 11 sati.

Najavljeno je da će Savez, na osnovu IAAF tablica, proglasiti najboljeg atletičara i atletičarku mitinga.

Prošle godine najbolji atletičari mitinga bili su Slađana Perunović i Tomaš Đurović.

"Atletski savez i tu manifestaciju organizuje uz podršku Ministarstva sporta Crne Gore", saopšteno je iz te asocijacije.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 23:25:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200019/trofej-crne-gore-u-subotu-u-baru.html
Tajson Fjuri se vraća u ring http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200068/tajson-fjuri-se-vraca-u-ring.html Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji i jedan od najkontroverznijih boksera Tajson Fjuri najavio je da će se nakon tri godine pauze u junu vratiti u ring. ]]>

Fjuri je potpisao trogodišnji ugovor s promoterom Frenkom Vorenom koji je posredstvom društvenih mreža najavio da će 29-godišnji teškaš nastupiti 9. juna u Manchesteru.

Još uvijek nije poznato ime Fjurijevog protivnika, ali sama najava njegovog povratka u profesionalni boks privukla je pažnju bokserske javnosti.

Pobjedom nad Vladimirom Kličkom, Fjuri se 2015. godine okitio pojasevima svjetskog prvaka u tri najjače federacije IBF, WBA i WBO. Godinu kasnije je suspendovan zbog pozitivnog testa na doping i dobrovoljno je predao šamponske pojaseve.

U januaru ove godine Britanska agencija za borbu protiv dopinga saopštila je da je postignut dogovor s Fjurijem i da će mu licenca za nastavak karijere uskoro biti vraćena.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 21:16:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200068/tajson-fjuri-se-vraca-u-ring.html
CG ragbisti kreću u borbu za viši rang http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200026/cg-ragbisti-krecu-u-borbu-za-visi-rang.html Crnogorski ragbisti naporno su radili kako bi se što bolje spremili za mečeve u okviru Evropskog kupa nacija i spremni su da pruže maksimum i na dostojan način predstave svoju zemlju, kazao je Selektor reprezentacije Crne Gore, Danilo Ćeranić. ]]>

Najbolji crnogorski ragbisti igraće u subotu u Nikšiću protiv Bugarske, a dvije sedmice kasnije u Istanbulu protiv Turske, utakmice Treće divizije Evropskog kupa.

Najbolja od te tri reprezentacije plasiraće se u viši rang evropskog takmičenja.

Selektor reprezentacije Crne Gore, Danilo Ćeranić, kazao je da su njegovi izabranici spremni za predstojeće izazove.

"Naporno smo radili u proteklom periodu kako bismo se što bolje spremili za mečeve u okviru Evropskog kupa nacija. Svjesni smo snage i višedecenijske tradicije naših protivnika, ali to će biti samo dodatan motiv mojim momcima da pruže maksimum i na dostojan način predstave svoju zemlju", rekao je Ćeranić na konferenciji za novinare.

On je kazao da očekuje jake mečeve, bez obzira što ispred sebe imaju uigrane reprezentacije, sastavljene od iskusnih profesionalnih igrača.

Ćeranić je rekao da se od 23 crnogorska igrača, koji su prijavljeni za mečeve protiv Bugarske i Turske, samo nekolicina ragbijem bavi profesionalno.

"Ostatak tima čine igrači iz domaćih klubova, od kojih je najviše članova Nikšića. Ipak, iako nije riječ o profesionalnim igračima, oni su na svim testovima fizičke spremnosti pokazali izuzetno dobre rezultate, zahvaljujući čemu su u mogućnosti da se praktično ravnopravno suprotstave profesionalnim igračima", rekao je Ćeranić.

Ćeranić smatra da su mečevi sa jakim evropskim
reprezentacijama, kakve su Bugarska i Turska, važni i za sticanje iskustva kod mlađih
igrača.

On je istakao da je ragbi u Crnoj Gori i dalje mlad sport, imajući u vidu da se organizovano igra
tek od prije nekoliko godina

Utakmica u subotu u Nikšiću biće odigrana stadionu Čelika sa početkom u 12 sati.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 14:45:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/200026/cg-ragbisti-krecu-u-borbu-za-visi-rang.html
Finale školskih takmičenja 16. maja http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199914/finale-skolskih-takmicenja-16-maja-.html Finale sportskog školskog kup takmičenja u odbojci i košarci, koje organizuje Ministarstvo sporta, biće održano 16. maja Podgorici. ]]>  

Iz tog resora su podsjetili da je takmičenje startovalo novembra prošle godine po prilagođenim pravilima međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza.

"Nakon odigranih 173 utakmice u odbojci i košarci, do finalnog turnira, planiranog 16. maja u Podgorici, preostalo je još 10 utakmica. U takmičenju, prilagođenom pravilima međunarodnih i nacionalnih sportskih saveza, učestvuje oko 2 000 djevojčica i dječaka, šestog i sedmog razreda, iz 67 crnogorskih osnovnih škola", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo sporta je, kako su dodali, na temelju sporazuma, potpisanog sa Ministarstvom prosvjete, preuzelo realizaciju novouspostavljenog školskog sportskog takmičenja i shodno dogovoru dva resora, isplatilo i naknade nastavnicima fizičkog vaspitanja, kao odgovornim licima zaduženim za koordinaciju takmičenja na nivou škole i u tu svrhu za 351 naknadu, opredijelilo više od šest hiljada eura.

"U informaciji Ministarstva sporta o realizaciji programa školskih sportskih takmičenja u osnovnim školama, koju je Vlada Crne Gore usvojila na sjednici 24. 12. 2017. navedeno je izmedju ostalog, da su prve konkretne terenske aktivnosti ministarstva bile usmjerene na analizu stanja školskog sporta u Crnoj Gori, na osnovu koje je utvrđeno da su školska sportska takmičenja na veoma lošem organizacionom nivou. U informaciji se takodje ističe, da je urađena i anketa u kojoj je učestvovalo 156 škola, a na osnovu nje i analiza stanja sistema školskih sportskih sekcija i nastavnih sredstava za sport, koja je pokazala da u crnogorskim školama postoje optimalni uslovi za realizaciju kup sistema takmičenja u košarci i odbojci i to za učenike šestog i sedmog razreda", navodi se u saopštenju.

Angažovan je, kako se dodaje, i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je za vrijeme utakmica u pripravnosti, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, omogućili smo da sva djeca koja su uključena u takmičenje, urade sistematske preglede u crnogorskim domovima zdravlja, kako bi shodno pravilniku, dobili potrebnu ljekarsku potvrdu.

"Ministarstvo sporta zahvaljuje glavnim sponzorima novog Kup sistema takmičenja. Naši partneri na ovom projektu su Aerodromi Crne Gore, Luka Bar, Lovćen osiguranje i Monteput, koji su nam pomogli u nabavci markera za trening i utakmice, kao i u organizaciji prevoza za djecu i nastavnike, širom Crne Gore. Takodje, zahvaljujemo i školama koje učestvuju u novom sistemu školskog takmičenja, sa kojima Ministarstvo sporta ima odličnu saradnju", poručuju iz tog resora.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 14:54:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199914/finale-skolskih-takmicenja-16-maja-.html
U petak Splendid Gran pri http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199797/u-petak-splendid-gran-pri.html Tradicionalni turnir Splendid Gran pri - Budva 2018 biće održan u petak u bečićkom hotelu Splendid, saopštili su organizatori manifestacije. ]]>

Navodi se da će prvi put u 11 godina dugoj tradiciji turnira, osim profesionalnih kik boks mečeva, biti održana i borba u boksu.

Saopšteno je da će u saradnji sa njemačkom promoterskom kućom Keti bokspromoušen (Kety boxpromotion) biti održan meč za titulu juniorskog profesionalnog šampiona svijeta WBO federacije, između Dilana Prašovića iz Herceg Novog i Mađara Kristofa Matea.

Prašović je na profesionalnom ringu ostvario svih sedam pobjeda.

"Da se radi o velikoj nadi, ne samo crnogorskog nego i evropskog profi boksa, govori podatak da će meču prisustvovati predsjednik WBO za Evropu Ištvan Kovač, kao i bivši šampion svijeta Mark Huk", piše u saopštenju organizatora.

Navodi se da je u prvom dijelu turnira predviđeno pet mečeva između crnogorskih i makedonskih kik boksera.

"Posebno važan meč očekuje Remziju Dacića, kome će to biti poslednja provjera pred napad na svjetsku titulu.Projekat će biti pod pokroviteljstvom Opštine Budva, a uz podršku kompanija Montenegro Stars Hotel Group i Dukley", piše u saopštenju organizatora.

Navodi se da je zvanično mjerenje predviđeno za četvrtak u 15 sati u hotelu Splendid, dok je početak turnira dan kasnije u 21 sat.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 23:16:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199797/u-petak-splendid-gran-pri.html
Radović šesti na svjetskoj rang listi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199776/radovic-sesti-na-svjetskoj-rang-listi.html Crnogorski paraolimpijac Filip Radović sa 1.619 bodova zauzima šesto mjesto u kategoriji deset na aprilskoj seniorskoj rang listi najboljih stonotenisera svijeta, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta. ]]>

To je njegov najbolji plasman u karijeri.

Prvo mjesto zauzima Poljak Patrik Čajnovski sa 1.838, Dejvid Džejkobs iz Indonezije je drugi sa 1.739, a treći Kinez Lian Hao sa 1.682 boda.

Na listi igrača do 23 godine zadržao je drugo mjesto, iza Kineza Lian Haoa.

Radović je kazao da će dati sve od sebe da zadrži visok rejting.

"Neće biti lako u tako jakoj konkurenciji. Već početkom maja očekuju me dva vezana turnira iz serije koeficijenta 40, u Laškom i Bratislavi, gdje ću imati priliku da uvećam bodovni saldo. Glavni cilj ove sezone se zna, da što spremniji dočekam nastup na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Celju u oktobru. Svakako da je želja cijelog ciklusa da ovaj rejting zadržim do kraja kvalifikacionog perioda, marta 2020. godine, čime bi se ostvario moj san, nastup na Paraolimoijskim igrama u Tokiju", kazao je Radović.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 11:40:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199776/radovic-sesti-na-svjetskoj-rang-listi.html
Galeb osvojio trofej http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199727/galeb-osvojio-trofej-.html Odbojkašice Galeba pobjednice su Kupa Crne Gore. ]]>

Galeb je večeras u Baru, u finalnom meču završnog turnira, savladao Luku Bar 3:1 (25:21, 25:20, 24:26 i 25:19).

To je Galebu treći trofej Kupa Crne Gore.

Najbolji je bio i 2010. i 2016. godine.

Luka Bar je sedam puta osvajala trofej Kupa Crne Gore.

]]>
Mon, 9 Apr 2018 19:43:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199727/galeb-osvojio-trofej-.html
Mladi biciklista preminuo poslije trke http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199672/mladi-biciklista-preminuo-poslije-trke.html Belgijski biciklista Mišel Goler doživeo je nesreću tokom trke, a preminuo je nekoliko sati kasnije u bolnici u Lilu. ]]>

Pretpostavlja se da je Goler (23) zbog srčanih problema pao sa bicikla tokom trke Pariz - Rube u Francuskoj.

Ljekari su odmah došli i pružili mu prvu pomoć. Helikoprterom je odmah prebačen u bolnicu u Lilu, ali je nakon nekoliko sati ipak umro.

Ovo je četvrta smrt jednog beligijskog bicikliste u posljednjih osam godina.

"S nezamislivom tugom vas moramo obavijestiti o smrti našeg Mišela Golera. On je preminuo okružen porodicom i voljenim osobama u bolnici, a naše misli su sada s njima. Za sada neće biti više obavještenja jer želimo dati njegovoj porodici vremena da se izbori s tragičnim gubitkom", objavili su iz Veranda Vilijamsa.

]]>
Mon, 9 Apr 2018 10:38:00 +0100 Ostali sportovi http://www.rtcg.me/sport/ostali-sportovi/199672/mladi-biciklista-preminuo-poslije-trke.html