Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

O.Zogović

01. 01. 2022. 09:32 >> 09:33

ROGANOVIĆ ZA PORTAL

"Lavovi" zreli za plasman u drugi krug

Selektor rukometne reprezentacije Zoran Roganović optimista je pred Evropsko prvenstvo koje ih u januaru očekuje u Mađarskoj.

"Mislim da je ova ekipa sazrela za plasman u drugi krug. Momci su u najboljim rukometnim godinama i dalje mladi, a imaju iskustva igranja velikih turnira i kvalifikacija. Tako da smatram da smo zreli za taj iskorak, prolazak u drugi krug, što bi bio jedan veliki uspjeh. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe da to ostvarimo", kazao je, za Portal RTCG, Roganović.

Na smotri najboljih selekcija Evrope "laovi" će igrati u grupi sa Danskom, Sjevernom Makedonijom i Slovenijom.

Sigurno da je Danska favorit u grupi, protiv koje naši rukomeatši 13. januara počinju takmičenje na EP.

" Međutim, ono što nam daje nadu da na svakom prvenstvu, na početku nisu na razini na kojoj budu na kraju turnira. Oni se tu malo kockaju na početku i tu mi tražimo šansu", ističe Roganović.

Podsjetio je da smo protiv Danske prije dvije godine odigrali dvije jako dobre utakmice - ostvarili pobjedu u Podgorici, a u u Kopenhagenu pred 11 hiljada gledalaca bili dosta blizunoog podviga.

"Mislim da Dancima ne ležimo, što znači da ćemo i protiv njih tražiti šansu", dodao je Roganović.

Dva dana kasnije očekuje ih okršaj protiv Sjeverne Makedonije, dok je za 17. januar zakazan duel protiv Slovenije.

"Protiv Makedonaca će biti utakmica dvije slične balkanske ekipe, u kojoj imamo velike šanse iako poštujem sve igrače i selektora Lazarova. Na kraju ćemo protiv Slovenije,koja je neugodan protivnik, ići na sve ili ništa. Sa njima nikad nismo imali sreće, gotovo u svakoj utakmici nismo ni bili blizu, ali možda je vrijeme da se ta tradicija preokrene",navdoi crnogorski selektor.

Roganović je zadovoljan dosadašnjim dijelom priprema i prikazanim u dvije prijateljske utakmice protiv Kuvajta. Cilj je bio, kako nam je kazao, da se proširi baza i nađe još neki igrač za budućnost.

"Akcija je uspjela. Za dva meča protiv Kuvajta i sastanke sa igračima imam samo riječi hvale. To su igrači koji možda ne igraju u vrhunskim evropskim klubovima, ali su na ovom zadnjem okupljanju pokazali fantastičnu dispciplinu, pridržavali se svakog zadatka i prihvatili svu onu priču koju sam im ja kao selektor i stručni štab predočili", naglasio je Roganović i dodao da je bilo lijepo vidjeti požrtvovanost i entuzijzam kod igrača.

Nikad izazovniji period

Prije šest dana objavljeno je da je nekoliko igrača našeg tima na koronavirus. Oni će imati vremena da se oporave do početka šampionata Evrope, ali uvijek postoji bojazan da će pandemija iazazvati probelm kada se najmanje priželjkuje.

Zbog toga,vjerovatno će se odustati od pripremnog turnira u Švajcarskoj,koji je planiran za 7, 8. i 9. januar.

"Mislim da će turnir biti otkazan jer je ogroman rizik za sve učesnike, jer je to svega par dana pred početak EP. Spremni smo i za plan B, pripreme u Podgorici, gdje se hotel Voco pokazao da se tu može organozovati "balon", da se u miru spremamo za EP", rekao je Roganović.

Istakao je da nikad nije izazovnije bilo nego tokom perioda sa pandemijom.

"Nisam doživio teže kvalifikacije. Samo sa jednim treningom odigramo utakmicu u kvalifikacijama, a završimo drugi u grupi iza Švedske, što znači da smo ostvarili veliki uspjeh i naszavili kontinuitet učešća na velikim takmičenjima", .

Isti izazovi ih očekuju i sad.

"Imaćemo puno više testiranja, nadam se da ćemo biti svi negativni, iako je to statističko skoro nemoguće", naveo je naš sagovornik.

"Lavovi" su sjutra, 2. januara,ponovo biti na okupu, a selektor je, iz predostrožnosti, proširio spisak.

"U svakom slučaju, u kojem god sastavu odemo, optimista sam", poručio je Roganović.

Proširiti bazu i krenuti sa B reprezentacijom

Da bi se nastavili reprezentativni uspjesi, zbog problema kao tokom ove pandemije i sličnih, Roganović kaže da treba spremiti veći broj igrača za nacionalni tim.

"Smatram da u budućnosti moramo imati B reprezentaciju sa kojom bi igrali malo više turnira i prijateljskih utakmica, pa ako nam se desi kao u prethodnim kvalifikacijama da odemo u Rumuniju bez 11 igrača koji su bili na EP 2020, taj jaz ne bude veliki i ne moramo da strahujemo da ćemo izgubiti , kao što jesmo protiv Rumunije sa devet golova razlike, već da ovi igrači su već uključeni u rad reprezentacije. Da ne moramo da strijepimo makar od reprezentacija kao što su Farska ostrva ili Kosovo, ekipa koje su po rejtingu ispod nas", kazao je Roganović .

Takođe, smatra da treba uložiti sredstava kako bi se ojačala domaća liga i da jedan ili dva kluba iz Crne Gore ponovo budu učesnici SEHA lige.

"Ono što u Savezu možemo da uradimo je da ne propustimo nijednog igrača koji igra i u Crnoj Gori i u inostranstvu, već da proširimo bazu, da bude uklljučenja i ta B reprezentacija u rad, što bi nam dalo neku sigurnost u budućnosti , da sa većim brojem igrača ne moramo da strijepimo u kvalifkacijama do zadnjeg kola, da ne bi zavisli od jedne ili dvije povrede", zaključio je Roganović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније