Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

04. 01. 2014. 14:34 >> 17:05

VEĆ MNOGO NAPRAVILI

Kapisoda: Samo bez imperativa

Plasman muške rukometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Danskoj i eliminacija Njemačke sportski je podvig godine, smatra doskorašnji crnogorski reprezentativac Petar Kapisoda.

Legendarni rukometaš, koji je nakon duela sa Njemačkom završio karijeru, smatra da su crnogorski rukometaši plasmanom na šampionat napravili veliki uspjeh i da bi bilo glupo nametati igračima bilo kakav imperativ pobjede i rezultata na EP.



Kapisoda je kazao da je EP mnogo jače takmičenje od šampiomata svijeta i da u Danskoj neće biti autsajedera.

“Selektor treba da pripremi ekipu u mirnoj atmosferi, bez imperativa rezultata. Rukometaši su već mnogo napravili i ne treba ih opterećivati bilo kakvim rezultatom. Sve utakmice su jednako važne i teške, nebitno je sa kim igrate, a našu reprezentaciju očekuje izuzetno teška grupa, u kojoj su Švedska, Hrvatska i Bjelorusija”, rekao je Kapisoda agenciji Mina.

On smatra da je šansa crnogorske reprezentacije u Danskoj prva utakmica sa Švedskom.

“Moj plan i savjet stručnom štabu bio bi da se skoncentrišemo na prvu utakmicu sa Švedskom. Imamo dobro iskustvo sa njima, ali ne samo zbog toga, već i činjenice da selektor nema na raspolaganju veliki roster, više podjednako kvalitetnih igrača da može da jednako računa na njih. Iz tog razloga smatram da se treba skoncentrisati na prvu utakmicu, dati sve od sebe jer bi nas taj pozitivni rezultat odveo dalje”, rekao je Kapisoda.

On je naglasio da bi plasman u drugu fazu bio ogroman uspjeh.

“Veliki dio igrača prvi put će nastupiti na velikom takmičenju, ali očekujem od njih da pruže najviše što mogu u ovom trenutku. Što će nam donijeti nijesam siguran, ali iz svog iskustva znam da je na svakom takmičenju isplivao po jedan mladi igrač. To je naš zalog za budućnost”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da je razočaran kvalitetom lige, navodeći da bi svako nacionalno ttakmičenje trebalo da bude baza za mlade rukometaše koji bi stasavali i dolazili do statusa reprezentativca.

“Kvalitet lige je na niskom nivou i nijesam siguran za naredni niz godina koliko kvaliteta ona može da izbaci. Naša sreća je što veliki broj naših igrača nastupa u inostranstvu, igraju jaku lige, puno kvalitetnih utakmica. Taj kvalitet oni donesu sa strane i mi sa tim pokušamo da zajedno napravimo rezultat”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da crnogorskoj selekciji puno više odgovara sistem kvalifikacija, nego prvenstvo.

Prema njegovim riječima, za svijetlu budućnost crnogorskog muškog rukometa veći doprinos moraju dati Savez i klubovi.

“Treba da radimo svi, Savez i klubovi. Osnovno je raditi na animiranju mlađih ljudi da se bave rukometom. Treba najviše uložiti u trenere mlađih selekcija, jer su one baze iz koji treba da stasavaju budući asovi i naši nasljednici”, rekao je Kapisoda.

On je naglasio da je to način za stvaranje novih igrača, ali i centara, navodeći da je za evropski jaku reprezentaciju nije dovoljan samo jedan centar, Cetinje.

“Cetinje je tradicionalni rasadnik najvećih talenata i najveći broj igrača koji nastaupaju u reprezentaciji. Nadam se da to neće biti pravilo za ubuduće. Moramo proširiti bazu, obnoviti nekadašnje rukometne centre, pojačati stručni kadar i tada za budućnost crnogorskog rukometa ne treba brinuti”, krekao je Kapisoda.

On je kazao da se povukao na vrijeme iako je mogao da igra još sezonu ili dvije, navodeći da je njegovo fizičko stanje to dozvoljavalo.

Prema njegovim riječlima, presudilo je njegova želja da ga navijači pamte kao velikog borca i igrača koji je davao maksimum svih 60 minuta, a ne kao nekog koji se jedva vukao po terenu.

“To bi za mene bilo užasno. Izabrao sam pravi trenutak. Poklopilo se sve, odličan protivnik i meč, krunisan velikim uspjehom. Imao sam dostojanstven oproštaj, a mišljenje je da nijedan crnogorski sportista nije imao takav do sada”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da je na insistiranje gradonačelnika prijestonice, odlučio da prihvati funkciju direktora novoformirane Uprave za sport, navodeći da je bilo naprirodinje da, imajući u vidu da je njegova fizička i mentalna struktura potiče sa Cetinja, svoju tranziciju iz dresa u košulju počne u rodnom gradu.

“Baviću se uglavnom afirmisanjem klubova i sportista sa Cetinja, kroz određenu strategiju, motivisanjem i animiranjem najmlađih da se počnu baviti sportom”, rekao je Kapisoda.

On je kazao da, iako je pominjan za direktora reprezentacije, od toga nema ništa.

“Direktor mora da bude neko ko će da se bavi njima. Reprezentacija nije sprdnja, 20 igrača, ima svako svoje potrebe. To ne može telefonom, ako već radiš nešto drugo”, rekao je Kapisoda.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније