Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

09. 10. 2013. 09:17 >> 09:37

DEJLI MEJL

Nadal da zahvali "legalnom dopingu"

Prema pisanju "Dejli mejla", španski teniser zahvalnost za spektakularan povratak na teniske terener i vrh ATP liste duguje terapiji koja je 2010. godine bile zabranjena.

Metod terapije podrazumijeva vađenje krvi, njeno obrađivanje i ubrizgavanje najboljih djelova i ćelija nazad, što je Nadalu rađeno kod tetive koljena, poslije čega je period oporavka skraćen.

O tome je tokom prošlogodišnjeg Vimbldona otvoreno govorio Fernando Verdasko, koji je kroz ovu terapiju prošao zajedno sa Nadalom, a koristili su je i mnogi drugi vrhunski sportisti, uključujući Tajgera Vudsa i Kobija Brajanta.

Ponovo je legalizovana 2011. godine, a razlog zašto je zabranjivana bio je strah od pretjeranih stimulativnih efekata. Hormon rasta dramatično povećava lučenje u periodu od 24 časa nakon tretmana, pa će ovaj slučaj biti tema sastanka Svjetske antidopong agencije u Johanesburgu narednog mjeseca.

Španski teniser je negirao da je ova terapija bila ključ uspjeha u posljednjem periodu oporavka, u pauzi od pretprošlog Vimbldona do februara ove godine.

"To sam koristio 2009. i 2010. godine i imalo je nevjerovatno dobar uticaj na oporavak tada. Prvo sam 2009. godine imao tretman poslije Monte Karla, iznad koljena, ne u donjem dijelu. Potpuno sam se oporavio za rekordan period, i koristio sam je dok nije zabranjena. Ali sa ovom novom povredom, nije bilo od pomoći. I dalje osjećam bol, ali on ne ograničava moje pokrete, i to je najvažnije. Ranije to nisam mogao, pa nisam ni igrao", rekao je Nadal.

Koliko Nadal ili neki drugi sportista dobija ovom terapijom nije u potpunosti poznato, a treba spomenuti i da je novi svjetski broj jedan konstantno govorio da bi rezultati doping testova u tenisu trebali da budu javni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније