Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

21. 01. 2014. 13:42 >> 13:49
4

IDE NA BERDIHA

Vavrinka "skinuo" Đokovića s trona

Zemlja kengura i koala dobiće novog teniskog kralja. Prošlogodišnji osvajač Australijan Opena Novak Đoković izgubio je u veoma napetom četvrfinalu od Stanislasa Vavrinke. Švajcarac je do pobjede došao nakon nešto više od četiri sata igre, slavio je u pet setova 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7 i tako zakazao duel sa Tomašem Berdihom.

Vavrinka je pokazao da je postao zreo igrač, i nakon četiri sata igre uspio je da zadrži nivo igre i dođedo tek treće pobjede provi Đokovića u 18 mečeva.

Prvi set pripao je srpkom teniseru. U prva četiri gema oba tenisera čuvala su svoje servise, ali Vavrinka gubi svoja naredna dva. Činilo se da Đoković ima recept za neugodnog Švajcarca, ali je izgubio sljedeća dva seta.

U drugom setu, oba tenisera nijesu iskoristila brejk-šanse, pa se igralo gem za gem, sve do 7., kada je Vavrinka nakon teške razmjene udaraca uspio da stigne do velike prednosti - 4:3. Đoković je u sljedećem gemu umalo napravio ribrejk, ali je Švajcarac sjajnim reakcijama iz bekhend voleja sačuva prednost, da bi potom as servisom došao do dva gema prednosti.

Đoković bez izgubljenog poena osvaja 9. gem, ali u narednom nije izbjegao izjednačenje. Vavrinka je imao tri set lopte, a za osvajanje seta iskoristio je prvu.



U istom ritmu, švajcarski teniser igrao je u trećem setu. Đoković je osvojio prvi gem na svoj servis, ali već naredni gubi. U tim momentima, bila je vidljiva nervoza kod branioca titule u Melburnu, nije imao rješenje za dubinske udarce rivala, pa je Vavrinka stigao do novog brejka i vođstva od 4:1.

Uspio je Đoković da odbrani svoj servis i ostane u setu, 5:2, ali je sljedeći gem Vavrinka startovao as servisom sa novim loptama. Ponovo je iskoristio prvu set loptu i došao do vođstva.

Četvrti set počeo je kao i prethodni - Đoković je prvi servirao za 1:0, Vavrinka potom izjendačio. Forhend dijagonalama, srpski teniser je osvojio naredni gem bez izgubljenog poena, ali i Švajcarac je odmah uzvratio na svom servisu.

Ni u sljedeća tri gema nije viđen brejk, da bi Đoković u 8. došao do prednosti. Vavrinka je imao 40:0, ali je Đoković uzvratio, stigao do izjednačenja, a potom i brejk prilike, koju odmah koristi. Švajcarac je bio u prilici da vrati brejk, ali Đoković sigurnim servisima dolazi do izjednačenja.

U odlučujućem meču viđena je velika borba i igra nerava. Prve svoje servis gemove oba tenisera osvojila su ubjedljivo, Vavrinka svoj bez izgibljenog poena, Đoković je rivalu prepustio samo jedan.

U 3. i 4. gemu viđen je po brejk na obje strane. Đoković je agresivnom igrom došao do prednosti, ali ona nije dugo trajala, Vavrinka je uzvratio istom mjerom, a zatim osvojio novi gem bez izgubljenog poena.

Slajs riterni švajcarca pravili su mnogo problema Đokoviću, koji je morao da se fokusira na servis. To je i uradio, tako da se ušlo u egal završnicu.

Meč je na par minuta bio prekinut zbog kiše na servis Vavrinke pri rezultatu 5:5 u gemovima. Ipak, to nije omelo Švajcarca da nastavi sa jakim servisima i odmah nakon pauze odservirao za novo vođstvo.

U napetoj završnici, u kojoj se igralo na dva seta razlike, skoncentrisovaniji je bio Vavrinka. Nije imao problema da sačuva svoje servise, dok je Đoković morao da se suoči sa meč loptom Švajcarca pri rezultatu 8:7.

Za prolaz u finale, Vavrinka će igrati protiv Tomaša Berdiha koji je eliminisao trećeg tenisera svijeta, Davida Ferera.

 

Berdih prvi put u polufinalu

Češki teniser Tomaš Berdih, za tri sata i četiri minuta igre, savladao je Davida Ferera u četvrtfinalu Australijan Opena rezultatom 3:1, u gemovima 6:1, 6:4, 2:6, 6:4.

 

Berdih će tako igrati svoje prvo polufinale Gren slema u Melburnu, a jedini je od aktivnih igrača van velike četvorke (Nadal-Đoković-Marej-Federer) koji je na svim Gren slem turinirima uspio da se plasira među četiri najbolja, a treći Čeh kojem je to pošlo za rukom, poslije Ivana Lendla i Miroslava Mečira.

U prvom setu bio je superioran, izgubio je samo gem, a da bi u drugom došao do brejka pri razultatu 4:3. Tada se Ferer trgao, a Berdih izgubio prvi gem na svom servisu od starta turnira. Iako se činilo da Španac može da uzvrati, češki teniser pravi novi brejk, što mu je bilo dovoljno za osvajanje seta.

Nakon prva dva seta, Ferer je popravio svoju igru, morao je da spašava dvije brejk lopte na startu trećeg, a kasnije je iskoristio greške protivnika za smanjenje rezultata na 2:1  u setovima.

U četvrtom setu, Ferer je pokušao da dođe do preokreta ali nije uspijevao da iskoristi brejk šanse, za razliku od Berdiha, koji je oduzeo servis protivniku i u tom seti i tako obezbijedio plasman u polufinale.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније