Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

[ Radio Jadran ]

31. 01. 2016. 09:04 >> 08:49
6

POROBIĆ TRAŽI PODRŠKU

Džaba talenat i znanje, kada nema novca

Direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Petar Porobić, opomenuo je da poslije sjajnog uspjeha na Evropskom prvenstvu u Beogradu ne treba da se zanosimo i previše slavimo, već se treba maksimalno angažovati da se ne bi ponavljale greške iz prošlosti. Poručio je da država, lokalne zajednice i sponzori treba da pomognu crnogorski vaterpolo.

"Prvo, mi sami sada treba da se maksimalno angažujemo da ne spavamo na lovorikama i na ostvarenim rezultatima, kao što je bilo u nekim ranijim periodima. Već smo obišli bazen u Nikšiću i zadovoljni smo radovima. Očekujemo da ćemo sa tim bazenom dobiti neophodne termine za nacionalne selekcije. Možda ljudi i ne shvataju koliki su nam tu problemi. Jer, prilikom priprema i dovođenja bilo koje druge ekipe na sparing treba nam 6 sati dnevno treninga minimum. A plan nam je da inteziviramo rad, pogotovo sa mlađim selekcijama, za što nam treba dodatnih 4-5 sati. Sada na našim bazenima to ne možemo obezbijediti", kazao je Porobić, u intervjuu za Radio Jadran.

On je podsjetio da je bazen u Kotoru skoro neupotrebljiv, a uslovi neadekvatni u Institutovom.

Bivši crnogorski selektor, koji je bio ana klupi reprezentacije kada je osvojena zlatna medalja na EP u malagi 2008, smatra da bi bio zančajan podsticaj sportu, samim tim i vaterpolu Crne Gore Uredba o naknadama za gorivo. Ona je omogućila dodatna sredstva Savezu i sa njima su prvi put značajnije pomogli klubove, formirali Fond za razvoj mladih igrača, obezbijedili dodatna sredstva za plivanje i kvalitetne pripreme pred Evropsko prvenstvo.

"Pozvali smo, zahvaljujući tim sredstvima, veći broj igrača od uobičajenog, čak 20. Ali ta uredba nije prošla. Čudim se što su pojedini sretni što je ona ukinuta, a ne razmišljaju da je tim sredstvima pomagan sport. Crna Gora ne može da nastupa na međunarodnoj sceni, pored sve dobre volje, talenata, rada, struke, želje, ako nema sredstava", izjavio je Porobić.

Prokomentariosao je i koliko se naši vaterpolisti osjećaju inferiornim u odnosu na druge reprezentacije i klubove, iza kojih stoji država, lokalna zajednica i veliki sponzori.

"To nije samo pitanje osjećaja i inferiornosti, nego što jednostavno ne možemo da sprovedemo programe koje bismo htjeli, jer nemamo sredstava. Ako vam kažem da je budžet mađarskog Saveza sedam puta veći od crnogorskog, da je budžet hrvatskog ili srpskog saveza sigurno tri puta veći, onda sam dovoljno kazao", naglasio je Porobić.

Ovo je i olimpijska godina i Porobić smatra da treba nešto brzo preduzeti. Tu je period od 6 mjeseci do Rija i ekipu treba dobro pripremiti, ako želimo dobar rezultat.

"Imaćemo u pogonu tri mlade selekcije. Ako uzmete u obzir broj igrača, troškove hotelskog smještaja, odlazak na takmičenja to je dosta novca. Samo jedna reprezentacija koju imamo i koja igra kvalifikacioni turnir zbog lošeg rezultata u Bakuu igra turnir u Italiji: nije neka konkurencija, jer ćemo igrati sa Belgijom i Engleskom, ali to su veliki troškovi", podsjeća Porobić.

Dodatna sredstva za crnogorski sport, u ovom slučaju vaterpolo su neophodna. Savez bi u tom slučaju mogao pomoći klubovima. Njihov status se sada veoma dobro vidi, jer je čak 16 igrača u stranim klubovima.

"Moramo vratiti bar jedan broj igrača i moramo stvoriti uslove za to. Iako smo značajno animirali sponzore za jedan bazen, trebalo bi napraviti plan i za ostale, posebno kotorski bazen", kazao je Porobić za Radio Jadran.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније