Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

rtcg.me

20. 09. 2017. 13:16   >>  14:13 2

JANOVIĆ JUNIORIMA

Heroji najavili zlatnu budućnost vaterpola

Ako je zlato iz Malage bilo najveći uspjeh u istoriji našeg sporta, gotovo deset godina kasnije zlato juniora sa Malte istorijski je podvig i jedan od najvećih uspjeha crnogorskog vaterpola, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

 

On je danas u "Vili Gorica" priredio svečani prijem za juniorsku vaterpolo reprezentaciju koja je osvojila zlato na Evropskom prvenstvu,

"Želim na samom početku da vam odam veliku čast i neizmjerno poštovanje, jer ste najtrofejniji crnogorski sport pozlatili još jednom  medaljom, a Crnu Goru ustoličili na tron Evrope i vratili je u društvo odabranih, svjetskih vaterpolo sila", poručio je Janović.

On je dodao kako su vijesti s Malte iz dana u dan praćene s neizmjernim nacionalnim ponosom.

"Crnogorske mlade ajkule niko i ništa nije mogao da zaustavi na putu do malteškog zlata, ni naši vječiti rivali, ni 'delfini', ni 'barakude', ni 'crvena furija' koju ste bez milosti potopili, kao  ni  ona dva teška poraza sa početka šampionata.  To je zapravo  bio trenutak kada se vidjela razlika izmedju pobjednika i onih koji to neće biti. Umjesto da odustanete, sjetili ste se zašto ste počeli. Zbog tog zlata koje danas sija na vašim grudima, zbog ovog šampionskog pehara, zbog vaše prve ljubavi, Crne Gore", naveo je ministar.

Prema njegovim riječima, ako su ajkule u liku Leke Ivovića, Borisa Zlokovića, Mlađana Janovića, Peđe Jokića, Vlada Gojkovića, Šćepa, Radića, bile sinonim zlatne prošlosti crnogorskog vaterpola, juniori su najava njegove zlatne budućnosti.

"Ako  je zlato iz Malage bilo najveći uspjeh u istoriji našeg sporta, gotovo deset godina kasnije vaše zlato sa Malte istorijski je podvig i  jedan od najvećih uspjeha crnogorskog vaterpola. To govorim s osjećajem neopisivog ponosa, jer stojim pred vama, našim nasljednicima. Dječaci šampionskog gena su Miroslav Perković, Andrej Bosanac, Vuk Drašković, Uroš Vučurović,  Aljoša Mačić, Jovan Pržica, Danilo Radović, Martin Gardašević, Luka Murišić, Dragoljub Đurović, Nikola Jančić, Marko Radanović, Bogdan Radonjić. Vi ste heroji našeg doba i idoli mladih koji personifikuju životni san naše nacije, san o  crnogorskoj zastavi na vrhu Evrope", poručio je Janović.

On je naveo da su juniori, u žestokoj konkurenciji evropskih vaterpolo sila, dokazali  da talenat možda pobjeđuje na utakmicama, ali zato tim i čvrst karakter osvajaju šampionate.

"I ne samo da ste osvojili ovo Evropsko prvenstvo, osvojili ste i srce svakog gradjanina Crne Gore. Vaša odvažnost u bazenu i van njega, dostojantvenost koju ste pokazali jednako kada ste i gubili i pobjeđivali, vaša vanserijska sportska energija, ostavila nas je bez daha, ali ne i bez načina da vas nagradimo i to premijom od maksimalnih dvadeset hiljada eura, za medalju od ne samo medjunarodnog već i istorijskog značaja za Crnu Goru", rekao je Janović.

Vizija Ministarstva sporta je, kako je kazao, da novim Zakonom o sportu predlože da nakon ovakvih rezultata naši šampioni primaju državnu stipendiju.

"Predložićemo da mlađi od vas budu oslobodjeni plaćanja klupskih  članarina. Takođe, želimo da vam omogućimo da tokom sportske profesionalne karijere imate benificirani radni staž.  Poboljšaćemo sistem zdravstvene zaštite sportista. Predložićemo da se umjesto sa četrdeset, nacionalne naknade dobijaju  sa trideset pet godina. Naša je dužnost i obaveza da usvojimo jedan takav zakon, zakon  koji će biti po mjeri crnogorskog sporta i sportista, naših prošlih, sadašnjih i budućih šampiona.  A vaše? Vaše je da svaki naredni ispit, položite baš kao i ovaj posljednji  na Malti, sa čistom desetkom", poručio je Janović.

Kapiten juniora, Miroislav Perković kazao je da je velika čast kada čestitke njegovom timu uputi čovjek koji je godinama bio ikona vaterpola i idol mladih u Crnoj Gori.

"Zlato na Malti je dokaz da Crna Gora ima budućnost u ovom sportu, a mi smo dokaz da se samo velikim radom može doći do vrhunskih rezultata", kazao je Perković.

Trener Miodrag Mirović zahvalio se svima koji su pomogli njegovom timu na putu do uspjeha i poručio:

"Crnu Goru smo predstavili na najbolji mogući način u svim segmentima. Mnogo sam pričao ovih dana i smatram da bi pažnju trebalo usmjeriti na igrače jer su oni iznijeli najveći teret ovog uspjeha", kazao je Mirović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније