Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

11. 07. 2018. 06:58 >> 06:51
2

JANOVIĆ ZA PORTAL

Španija nam talična, da ponovimo Malagu!

Nevjerovatno mi zvuči da je već prošlo deset godina od Malage i tog istorijskog zlata. Za taj trenutak smo živjeli i to je Evropsko prvenstvo koje će se teško ponoviti. Puno teških mečeva, tijesnih pobjeda. Sve je bilo jedinstveno, i za naš vaterpolo i za Crnu Goru, kazao je za Portal RTCG, crnogorski vaterpolista, Mlađan Janović.

 

"Ajkule" od vikenda igraju na Evropskom prvenstvu u Španiji, zemlji u kojoj smo prije decenije stigli do istorijskog uspjeha.

"Ponovo igramo u Španiji nakon deset godina od Malage. Volio bih da se ponove neki mečevi i atmosfera iz Malage. Ako tako bude onda imamo velike šanse da ponovimo zlato", kazao je Janović.

Uoči Evropskog prvenstva vaterpolisti su osvojili Svjetsku ligu i bronzanu medalju na Mediteranskim igrama.

"Svaka medalja sa takvih turnira znači puno za samopouzdanje. Zlato u Svjetskoj ligi pokazalo je da smo se vratili na pravi put. To nam daje vjetar u leđa i vjeru da ekipa može nešto da napravi", navodi Janović.

"Ajkule" će igrati grupnu fazu protiv Španije, Francuske i Malte. Duel protiv domaćina takmičenja sigurno će odlučiti pobjednika grupe, što donosi i meč manje na šampionatu.

Uz Špance imamo Grke, Hrvate, Italijane, Srbiju i mislim da su to ekipe koje će sa nama odlučivati na jedan gol. Tih pet-šest ekipa imaju potpuno jednake šanse da se nađu u završnici.Svakako da nam je cilj da budemo prvi u grupi jer bi imali jedan meč manje na prvenstvu".

Mogući protivnici u četvrtfinalu su Hrvatska ili Grčka.

"Mislim da Hrvati trenutno imaju kvalitetniji tim, ali Grci imaju tim iz svoje lige koji je osvojio Ligu šampiona (Olimpijakos) i puni su samopouzdanja što pokazuju njihovi posljednji dueli protiv Srbije i ostalih ekipa. Protiv bilo kojih ekipa ili izgube na peterce, ili dobiju. To znači da su Grci na vrhunskom nivou. Ne znam koga bih prije poželio od te dvije ekipe".

Medalja u Španiji na svakih pet godina

Janović je, zanimljivo, osvajao medalje u Španiji na svakih pet godina. Sa Srbijom i Crnom Gorom 2003. bronzu na Svjetskom prvenstvu, 2008. Evropsko zlato iz Malage, a pet godina kasnije srebro sa Svjetskog prvenstva.

"Ispada da nam ta Španija odgovara svima. Sva ta atmosfera i prije nego što odemo nam prija. Dolazimo pred prvenstvo puni samopouzdanja da smo spremni da se borimo za medalju",

 

Klupski vaterpolo je, prema ocjeni Janovića, stagnirao.

"Od 2008. do 2012 smo uložili puno u vaterpolo. Klubovi su se mnogo istrošili u tom trenutku i sada vjerovatno plaćaju cijenu za to. Zato su u pravom trenutku otvoreni bazeni u Nikšiću i Podgorici".

Neobično bez Nikole u bazenu

Na posljednjem Evropskom prvenstvu u Beogradu Mlađan je sa starijim bratom, osvojio srebro. Kaže da mu je bez njega u bazenu neobično.

"Igrali smo u Primorcu na početku moje karijere. Bili smo često i rivali, a u reprezentaciji stalno zajedno. On definitivno nedostaje kad treba da igramo. Mislim da medalju u Riju nijesmo uzeli upravo zbog toga. Od polufinala smo znali da računamo na njegova dva tri gola. To su situacije koje je teško nadomjestiti. Vjerovatno i zbog toga nijesmo osvajali medalje u prethodne dvije godine.

Njegove savjete uvijek slušam. Stalno smo u kontaktu. Kritika više nema, jer smo porasli (smijeh). Nikola me naučio dosta toga i izveo na pravi put. Svakodnevno pričamo i on (Nikola) kaže da ove godine možemo nešto veliko da uradimo".

Mlađana smo, kao i Nikolu, pitali i ko je bolji vaterpolista od braće Janović.

"Nikola vam je vjerovatno rekao da sam to ja. Drugačije ću odgovorit. Nikola je bio nevjerovatan talenat, rođen da igra vaterpolo. Jednom mu nešto pokažete i on to sve ponovi. Igrao je od desete do 36 godine na vrhunskom nivou. To je možda radio Šapić i rijetko koji igrač. Sa mnom to nije bi o slučaj. Počeo sam da igram na vrhunskom nivou tek sad 20 godina Kroz rad i trud i želju sam postigao dosta toga. Tako da, moram reći da je on bolji igrač", poručuje mlađi Janović.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније