Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

S.V./M.V.

05. 01. 2022. 07:30 >> 07:34
1

PREDSJEDNIK VPSCG ZA PORTAL

Država da izdvoji više novca, da bi i u 2022. osvojili neku medalju

Predsjednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore Đuro Marić kazao je da država mora imati više razumijevanja i izdvojiti mnogo veća finansijska sredstva, kako bi i u 2022. godini “ajkule“ donijele neku od medalja sa velikih takmičenja. On se u intervjuu za portal RTCG osvrnuo na nastup naših vaterpolista na Olimpijskim igrama, te na stanje u klubovima, koji su u posljednjih nekoliko godina imali ogromnih problema sa finansijama i infrastrukturom.

Kako komentarišete 2021. godinu, koji su to bili najveći izazovi sa kojima se suočavao Savez?

"Možemo reći da je iza nas još jedna jako dobra takmičarska godina. Prije svega, ono najvažnije, uspjeli smo da obezbjedimo dobre uslove za rad za naše četiri vaterpolo selekcije, takođe i našim plivačima da učestvuju na najvećim sportskim smotrama, i sa te strane smo zadovoljni, iako smo imali velikih poteškoća. To su velika finansijska sredstva, ali smo uspjeli da privedemo godinu kraju, uz ogromne napore. Međutim, 2022. godina će biti još zahtjevnija, i definitivno da država mora imati više razumijevanja i izdvojiti mnogo veća finansijska sredstva kako bi i u toj godini donijeli neku od medalja. Što se tiče rezultata, kada se pogledaju uslovi u kojima su radili naši vaterpolisti, moramo biti itekako zadovoljni. Seniori su osvojili prvo mjesto na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Roterdamu, nakom toga stiglo je zlato u Svjetskoj ligi. Na kraju četvrto uzastopno učešće na OI i osvojeno osmo mjesto. Naša mlada reprezentacija, koja će u budućnosti biti nosilac igre ajkula, je osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Dokaz da imamo jako puno talentovane djece, ali im moramo obezbijediti prave uslove za rad, prije svega mislim na pomoć države, infrastrukturno i finansijski. U17 selekcija je bila peta na EP na Malti, a U15 selekcija deveta na EP u Portugalu, i od nje smo očekivali znatno bolji rezultat. Samim nastupom naših plivača na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, te Olimpijskim igrama u Tokiju, i za kraj na EP u malim bazenima u Kazanju i SP u malim bazenima u Abu Dabiju, uz nekoliko državnih i ličnih rekorda, smo napravili ogroman pomak. Stručni savjet za plivanje, na čijem je čelu Dušan Dragović, radi jako dobar posao, i ozbiljni rezultati su došli već u prvih pola godine rada tog tijela. Imali su punu podršku Saveza, i očekujem da u 2022. godini nastavimo tim tempom i plivanje podignemo na jos veći nivo. Dakle, ovo je šesta godina zaredom, da osvajamo medalje na velikim takmičenjima, i sa te strane moramo biti zadovoljni. Ponavljam, najveći izazov, nažalost, su finansije, i nadam se da će brzo doći vrijeme kada ćemo manje razmišljati o tome, a više o nekim drugim stvarima.”

Vaš komentar nastupa "ajkula" na Olimpijskim igrama?

“Iskreno, možda smo mogli imati za dva do tri mjesta bolji plasman, ali nije bilo realno očekivati medalju, kao što se stvorila slika u javnosti. Značajno podmlađena i promijenjena ekipa, za razliku od konkurenata, nedostajalo je iskustva da se napravi nešto više. Međutim, mislim da smo u prednosti u odnosu na ostale selekcije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Imamo jako dobre mlade igrače koji su uveliko u pogonu, i dobiće priliku na svim narednim velikim takmičenjima da dodatno napreduju, i da za Pariz spremimo ekipu koja će konkurisati za neku od medalja".

Crnogorski klubovi, kvalitet, ambicije, mogu li u dogledno vrijeme da naprave neki iskorak u Evropi?

“Naš najveći problem su klubovi, to jest njihovo finansiranje. Savez ih pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, ali Savez ne može značajno da pomaže klubove jer i sam ima poteškoća u obezbjeđivanju sredstava. Za to je potrebna veća podrška kako lokalnih samouprava, tako i države. Kvalitet definitivno postoji, imamo velik imamo veliki broj talentovane djece, što smo pokazali godinama kroz rezultate mlađih kategorija, ali da bi se napravio konačan iskorak potrebna su veća finansijska ulaganja. Naši klubovi, sa svojom djecom i par iskusnih kvalitetnih pojedinaca, mogu napraviti dobre rezultate na međunarodnoj sceni. Da jako malo nedostaje pokazali su jesenas Jadran i Primorac, sa najmlađim sastavima od svih učesnika, igrali su značajnu ulogu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a onda i na prvom turniru Regionalne lige. Ukoliko zajedničkim snagama, obezbjedimo djeci i klubovima, prave uslove za rad i takmičenje, onda ne treba da brinemo o budućnosti crnogorskog vaterpola. Svakako, neophodno je da kroz izmjene Zakona o sportu obezbjedimo da prvi profesionalni ugovor, koji igrači imaju obavezu da potpišu, bude na četiri godine. Na taj način ne bi jako rano ostajali bez igrača, a imali bi kvalitetnije klkubove i nacionalna takmičenja. Poznata je činjenica da imamo jako malu bazu i preranim odlaskom igrača u inostranstvo, klubovi značajno gube na kvalitetu, jer je nemoguće nadoknaditi iz godine u godinu gubitak igrača koji odlaze van Crne Gore".

Konačno je riješen problem bazena u Kotoru i Novom. Ima li u planu izgradnja još nekog bazena, možda na sjeveru?

“Poslije pet godina riješen je problem bazena u Kotoru, i definitivno sa tim bazenom da smo dobili mnogo. Vratiće se broj djece da se bave vaterpolom i plivanjem, jer znamo da bez Kotora nema rezultata na reprezentativnom nivou. Rezultate rada kotorskog bazena smo vidjeli već sada u Kupu, kada je Primorac poslije više od deset godina uzeo trofej. Takođe, dobili smo još jedan bazen za rad svih naših reprezentativnih selekcija. Sa druge strane, Jadran je ostao bez zatvorenog bazena, ali sjajnom reakcijom ljudi iz kluba, brzo je riješen problem, natkriven je otvoreni bazen na Škveru, i sve kategorije kluba ponovo su u pogonu. Svakako, ovo je prelazno rješenje i Hereceg Novi čeka obaveza rjesavanja pitanja zatvorenog bazena. Imamo bazene u Podgorici i Nikšiću, i moram istaći da imamo njihovu punu podršku i saradnju kada su u pitanju pripreme reprezentacija i organizacija takmičenja. Nadamo se da će i u tim gradovima brzo zaživjeti seniorski pogoni, jer je ogroman broj talentovane djece. U planu je izgradnja bazena u Baru, taj proces je u toku, raspisan je tender, i vjerujem da će ići ubrzanim putem, i da ćemo u skorijoj budućnosti u tom gradu dobiti još jedan vaterpolo i plivački klub. Što se tiče sjevera, voljeli bi da postoji makar jedan bazen. Sigurni smo da bi interesovanje bilo ogromno, ali tu priču moraju da pokrenu Opštine, jer Savez nema kapaciteta niti je u njegovoj ingerenciji da rješava infrastrukturna pitanja. To je ipak u nadležnosti lokalne samouprave i države. Mi svakako možemo pomoći sa stručne strane, i da uključimo ljude koji su od te struke, kako bi ovaj sport zaživio i na sjeveru naše države".

Ambicije i planovi za 2022. godinu?

“Izuzetno zahtjevna 2022. godina za VPSCG. Možda i najzahtjevnija od osnivanja Saveza. Seniori će učestvovati u Svjetskoj ligi, već u januaru nas očekuje prvi me,učestvovaće na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki u maju mjesecu, kao i na Evropskom prvenstvu u Splitu krajem ljeta. Takođe, učestvovaćemo i na Mediteranskim igrama, a vjerovatno i na Svjetskom kupu. Dakle, na pet velikih takmičenja imaćemo samo seniorski nivo. Ono što će posebno biti zahtjevno, a što nam je čast, jeste da je Crna Gora domaćin Evropskog prvenstva za mlade reprezentacije u septembru. Takođe, U18 selekcija učestvovaće na SP u Beogradu, a U16 na SP u Grčkoj. Naši plivači učestvovaće na svim takmičenjima, evropskim i svjetskim šampionatima. Kao što vidite, ogroman broj takmičenja, koji povlači ogroman broj dana priprema, prijateljskih turnira i utakmica, putovanja, i već sada me je strah kako obezbijediti finansijska sredstva da se pokriju sve ove stavke. Naravno, ukoliko podrška države bude na znatno većem nivou nego u 2021. godini, onda neće biti razloga za brigu, uz podršku naših sponzora, bićemo u mogućnosti da ispoštujemo sve zacrtane stvari. Za kraj, a ne manje važno, u 2022. godini, Vaterpolo i plivački savez Crne Gore slavi 75 godina osnivanja, dok je 100 godina plivanja i vaterpola u Crnoj Gori. Jedan veliki jubilej i svečanost, koju ćemo proslaviti u drugoj polovini godine.”

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније