RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/rss.html Potrebna promjena pristupa http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/212559/potrebna-promjena-pristupa.html Ukoliko bi predstavnici srpskih stranaka u Crnoj Gori promijenili pristup, uradili bi više na popravljanju statusa srpske zajednice i pokazali da u tom korpusu, uprkos legitimnom pravu na etnički identitet, postoji privrženost Crnoj Gori, ocijenio je lider Crnogorske Vladimir Pavićević. ]]>

“Mišljenja sam da su najistaknutiji predstavnici srpskih stranaka do sada u praktičnoj politici primjenjivali pristup – rušenje vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), ili još preciznije rušenje Mila Đukanovića, potom sve ostalo. Takav pristup nije dao rezultate. Razum i iskustvo upućuju da, ako se žele drugačiji ishodi ili rezultati, treba mijenjati pristup”, kazao je Pavićević u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da vlast u Budvi, mjesec od kada je Crnogorska ušla u vladajuću koaliciju, funkcioniše onako kako je utvrđeno koalicionim sporazumom.

“Taj dokument striktno poštuju svi akteri koji učestvuju u vlasti u Budvi i to je dobro. Više je važnih pitanja definisano kao prioritet, a za nas u Crnogorskoj je jedna stvar ključna. U politici smo da bismo efikasno rješavali probleme građana”, naveo je Pavićević.

On smatra da će, ukoliko građani Budve u naredne dvije godine kovanicu „efikasnost u politici“ počnu da vezuju za djelovanje Crnogorske, to značiti da su napravili dobar rezultat.

Pavićević je dodao da je budvanski odbor te partije autonomno odlučio da uđe u vladajuću koaliciju i na taj način prekine blokadu opštinskih organa.

“Predsjedništvo Crnogorske je, slijedeći autonomiju naših teritorijalnih organizacija, prihvatilo takvu odluku i za sada ne vidim ni jedan razlog za kajanje. To je bila racionalna odluka i ona može imati i širi pozitivni značaj od nivoa budvanske politike”, saopštio je Pavićević.

On smatra da je Crnogorska pokazala da se, uprkos raznovrsnosti političkih formacija koje čine budvansku koaliciju, moguće zajedno raditi.

“Prema mom mišljenju, budvanski slučaj može značiti i prekretnicu za crnogorsku politiku generalno”, poručio je Pavićević.

]]>
Fri, 24 Aug 2018 08:00:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/212559/potrebna-promjena-pristupa.html
Norveška osvojila najviše medalja http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195069/norveska-osvojila-najvise-medalja.html Norveški reprezentativci osvojili su najviše medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. ]]>

U Pjongčangu je podijeljeno 102 medalje, od kojih je Norveška osvojila 39 14 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih.

Njemačka je osvojila 31 medaju, od kojih 14 zlatnih, 10 srebrnih i sedam bronzanih, dok je Kanada osvojila 29 medalja, 11 zlatnih, osam srebrnih i 10 bronzanih.

SAD su osvojile 23 medalje, devet zlatnih, osam srebrnih i šest bronzanih, a Holandija 20 medalja, osam zlatnih, šest srebrnih i šest bronzanih.

Švedska je osvojila 14 medalja, sedam zlatnih, šest srebrnih i bronzanu i ispred je Južne Koreje i Rusije zbog većeg broja osvojenih zlatnih medalja.

Domaća selekcija Južne Koreje osvojila je 17 medalja, pet zlatnih, osam srebrnih i četiri bronzane, a 17 su osvojili i Rusi, sa dvije zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 15:50:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195069/norveska-osvojila-najvise-medalja.html
"Ruski doping skandal nije uticao na ZOI" http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195068/ruski-doping-skandal-nije-uticao-na-zoi.html Veliki doping skandal koji trese Rusiju od Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, nije bacio mrlju na Igre koje se danas završavaju u Pjongčangu, rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah. ]]>

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu. Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije".

MOK je za vrijeme igara naveo da bi mogao da ukine suspenziju Rusiji ako njeni sportisti ne budu pozitivni na doping u Pjongčangu. Međutim, dvoje od četvoro pozitivnih su bili Rusi, uključujući i takmičara u karlingu, koji je morao da vrati osvojenu bronzanu medalju.

"Ta dva doping slučaja su bila presudna u odluci o ukidanju suspenzije", rekao je Bah i dodao da bi suspenzija Rusiji mogla da bude ukinuta ako nijedan njen sportista, osim dvoje pomenutih, ne bude pozitivan na zabranjene supstance.

Bah nije naveo kada će se to dogoditi, ali bi testiranja mogla da budu završena u narednim danima.

"Iskreno, ne mislim da je ruski skandal bacio mrlju na Igre u Pjongčangu", rekao je Bah.

MOK 10 godina čuva uzete uzorke, kada novim naučnim metodama može da se utvrdi da li je neko varao, a Bah je naveo da "Rusija neće toliko čekati na ukidanje suspenzije".

On je dodao da dva dopingovana ruska takmičara "nijesu nikakav nagovještaj sistemskog dopinga". Bah ih je nazvao "slučajevima nemara".

Predsjednik MOK rekao je da bi o svakom sportisti trebalo posebno da se sudi, kako bi se izbjegla kolektivna odgovornost. Mnogi svjetski sportski čelnici smatraju da je Bah "mek prema Rusiji".

Bah je naveo da ophođenje prema Rusiji "nije obrazac za budućnost, pošto se nada da će taj skandal ostati jedinstven".

"Uvijek ćemo imati pozitivne testove u pogledu svake države. Borba protiv dopinga nikada neće biti završena. Sve dok budemo imali ljude koji se takmiče jedan protiv drugog, uvijek će biti neko ko će pokušati da vara. U našem društvu imamo zakone stare hiljade godina protiv krađe i pljačke, ali i dalje postoji krađa i pljačka", dodao je Bah.

Član MOK iz Rusije Šamil Tarpiščev rekao je da su pozitivni doping testovi "nedostatak kulturnog obrazovanja".

"Ovi slučajevi su izolovani i mi vodimo našu istragu. Vjerujemo da bi to trebalo da bude kraj ovog velikog problema", rekao je on.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 15:34:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195068/ruski-doping-skandal-nije-uticao-na-zoi.html
Šveđanke osvojile zlato u karlingu http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195067/svedjanke-osvojile-zlato-u-karlingu.html Ženski karling tim Švedske jedan je od najdominantnijih, pošto je osvojio pet medalja, od kojih tri zlatne, otkako je taj sport uveden u olimpijski program. ]]>

Utakmicu je sa tribina gledao i švedski kralj Gustav Šesnaesti.

"Boriti se protiv nacija koje imaju milione aktivnih igrača karlinga, kao što je Kanada, a Švedska ima oko 4.000, to ne bi trebalo da bude moguće. Ali, uspjele su", rekao je kralj.

Južna Koreja se pijre Igara u Sočiju 2014. godine nikada nije kvalifikovala za olimpijski turnir u karlingu, a danas je osvojila srebro.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 15:26:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195067/svedjanke-osvojile-zlato-u-karlingu.html
Pjevali svoju himnu tokom izvođenja olimpijske http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195066/pjevali-svoju-himnu-tokom-izvodjenja-olimpijske.html Ruski hokejaši i navijači proslavili su danas osvajanje zlatne medalje tako što su pjevali državnu himnu, dok je izvođenja olimpijska himna na dodjeli medalja. ]]>

Rusija je poslije produžetka u finalu pobijedila Njemačku sa 4:3 i osvojila zlatnu medalju u hokeju.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na Igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pjongčangu.

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije" uz olimpijsku himnu.

Na ceremoniju otvaranja Rusi su izašli pod olimpijskom zastavom, a pošto je Međunarodni olimpijski komitet danas odlučio da suspenzija ostane na snazi, Rusi je i na ceremoniji zatvaranja bila pod olimpijskom zastavom.

Ruski hokejaš Bogdan Kiselevič rekao je da je "sloboda govora" to što su ruski reprezentativci pjevali svoju himnu.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 15:15:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195066/pjevali-svoju-himnu-tokom-izvodjenja-olimpijske.html
Pjongčang: Vidimo se u Pekingu http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195064/pjongcang-vidimo-se-u-pekingu.html Svečanom ceremonijom zatvaranja danas su završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. ]]>

Na početku ceremonije na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu viđena je kratka predstava na ledu uz vatromet, brojni klizači oblikovali su na ledu pet olimpijskih prstenova, a zatim je izvedena himna Južne Koreje.

Poslije toga nastupio je 15-godišnji tinejdžer, rok zvijezda, koji je izveo nekoliko numera na električnoj gitari. Sportisti su zatim u defileu veselo mašući zastavama svojih zemalja, igrajući uz muziku i praveći selfije izašli na scenu.

Više od 200 dronova napravilo je na nebu iznad Olimpijskog stadiona maskotu Igara belog tigra, zaštitnika naroda, a zatim i veliko srce simbol ljubavi i prijateljstva.

Tokom ceremonije dodijeljene su medalje takimčarkama posljednje discipline na Igrama, u kros kantriju na 30 kilometara masovnim startom. Zlatnu medalju osvojila je najuspješnjia takmičarka u istoriji zimskih igara 37-godišnja Marit Bjorgen. Ona je osvojila ukupno 15 olimpijskih medalja, od kojih osam zlatnih.

Kristi Parkakoski iz Finske dodijeljena je srebrna medalja, a bronza Šveđanki Stini Nilson.

Takođe dodijeljeno je i zlato Fincu Ivu Niskanenu, pošto je bio najbolji u kros kantriju na 50 kilometara klasičnim stilom. Srebrnu i bronzanu medalju osvojili su takmičari iz Rusije Aleksandar Bolšunov i Andrej Larkov.

Poslije muzičkog programa gradonačelnik Pjongčanga je zajedno sa predsjednikom MOK Tomasom Bahom predao olimpijsku zastavu gradonačelniku Pekinga, domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, a zatim je intonirana himna Kine. Izvedena je prezentacija narednog domaćina Igara, tačka 24 studenta na rolerima uz svjetlosne efekte i pande "Vidimo se u Pekingu".

Predsjednik MOK Tomas Bah proglasio je zatim Zimske olimpijske igre zatvorenim, a pored njega stajali su brojni istaknuti sportisti iz Pjongčanga, među kojima američka skijašica Lindzi Von, francuski biatlonac Martin Furkad, kao i kros kantri skijaš Pita Taufatofua iz Tonga, koji se ponovo pojavio u narodnoj nošnji.

"Ove Igre su uvele neke nove discipline i nove generacije. Digitalna tehnologija je omogućila da više ljudi u raznim zemljama na mnogo načina gleda zimske sportove. Rekordan broj nacionalnih Olimpijskih komiteta smo doveli da se zajedno takmiče i zbog toga mogu da kažem da su Igre u Pjongčangu igre novog horizonta", rekao je Bah.

"Mi svima nudimo našu ruku, da udružimo snage u ovoj vjeri u budućnosti", dodao je predsjednik MOK.

On je rekao da su sportisti najbolji ambasadori olimpijskog pokreta i zahvalio im na fer pleju i takmičarskom duhu.

Takođe, on je zahvalio organizatorima Igara i čestitao im na uspjehu, kao i predsjedniku Južne Koreje Mun Džae-inu, volonterima, sponzorima i ostalima.

Poslije njegovog govora održan je preformans "Oproštaj od pahuljice", a zatim je popularni korejski boj bend izveo nekoliko numera. Organizatori su na kraju iznenadili prisutne, pošto je nastupio jedan od najpoznatijih di džejeva Marting Gariks.

Igre je obilježilo i "pomirenje" Sjeverne i Južne Koreje, makar na takmičenjima, pošto je nastupio zajednički ženski hokejaški tim pod jednom zastavom Koreje.

Zastavu Crne Gore nosila je skijašica Jelena Vujičić, a ruski sportisti su izašli pod olimpijskom zastavom, kao i na ceremoniji otvaranja, zbog suspenzije Olimpijskog komiteta Rusije zbog rasprostranjenog dopinga u Sočiju 2014. godine.

Ceremoniji je prisustvovala visoka delegacija iz Sjeverne Koreje, svjetski zvaničnici, predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in, predsjednik MOK Tomas Bah, dok je Ivanka Tramp, ćerka i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trampa predvodila delgaciju SAD.

Na Igrama u Pjongčangu, koje su počele 9. februara, učestovalo je oko 3.000 sportista, a među njima i troje crnogorskih olimpijaca Jelena Vujičić, Eldar Salihović i Marija Bulatović.

Tokom takmičenja podijeljene su 102 medalje, a najuspješnija je Norveška sa 39 medalja.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održaće se od 4. do 20. februara 2022.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 14:53:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195064/pjongcang-vidimo-se-u-pekingu.html
Rusi poslije produžetka do zlata http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195034/rusi-poslije-produzetka-do-zlata.html Muška hokejaška reprezentacija Rusije osvojila je danas zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto je u finalu poslije produžetka pobijedila Njemačku sa 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 1:0). ]]>

Pobjedonosni gol postigao je Kiril Kaprizov i omogućio Rusiji da osvoji prvo olimpijsko zlato u hokeju, u muškoj konkurenciji, od Igara 1992. godine u Albervilu.

Kaprizov je ima i tri asistencije. Dva gola, uz dvije asistencije, postigao je Nikita Gusev. Gusev je golom 55,5 sekundi prije kraja uveo utakmicu u produžetak.

Osvajanjem srebrne medalje Njemačka je ostvarila najbolji rezultat u svojoj istoriji u hokeju na Zimskim olimpijskim igrama.

]]>
Sun, 25 Feb 2018 09:47:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195034/rusi-poslije-produzetka-do-zlata.html
Bjergenova najbolja u istoriji! http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195033/bjergenova-najbolja-u-istoriji.html Norveška skijašica Marit Bjergen ispisala je nove stranice istorije osvojivši svoju osmu zlatnu medalju, a 15. ukupno odbranivši titulu u trci masovnim startom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. ]]>  

Bjergenova je prIJe nekoliko dana postala najuspešniji sportista u istoriji Igara, a taj status je potvrdila izjednačivši se po broju zlata sa svojim sunarodnicima Oleom Ejnarom Bjerndalenom i Bjernom Delijem.

37-godišnja Norvežanka je do pobjede na poslednjoj trci u Pjongčangu došla u vremenu od jednog sata, 22 minuta, 17 sekundi i šest desetinki. Srebro je pripalo Finkinji Kristi Parmakoski, sa minutom i 50 sekundi zaostatka, dok je bronzana bila Stina Nilson iz Švedske.

Nilsonova je u direktnoj borbi za posljednje mjesto na podijumu pobijedila Norvežanku Ingvild Flugstad Estberg za sekundu i po.

Bjergenova je od početka Igara u Pjongčangu sustigla i prestigla Bjerndalena i Delija po ukupnom broju medalja, da bi danas uspjela da se izjednači sa njima po broju zlata. Legendarni norveški bijatlonac je tokom karijere osvojio 13 odličja, dok je Deli 12 puta stajao na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama.

Legendarna Norvežanka je u Pjongčangu osvojila i zlato u štafeti, srebro u skijatlonu, kao i bronzane medalje na deset kilometara slobodno i timskom sprintu. Na taj način samo je potvrdila svoju zaostavštinu, koja je i prije ovogodišnjih Igara bila nevjerovatno velika.

Na njenoj možda i poslednjoj trci na Olimpijskim igrama, Bjergenovoj nije bilo potrebno mnogo vremena da uspostavi kontrolu. Vođstvo je preuzela poslije dva kilometra, nije se osvrtala šta se dešava iza nje, a na kraju je bila apsolutno dominantna.

Ispostavilo se da joj je Parmakoski bila najbliža, ali je borba za preostala mjesta na podijumu bila neizvjesna. To potvrđuje i činjenica da je Austrijanka Tereza Štadlober bila drugoplasirana poslije dvije trećine, ispred Parmakoski i njene sunarodnice Kertu Niskanen, ali je pogriješila put i tako izgubila vrijeme, a ispostavilo se i mjesto na podijumu.

 

]]>
Sun, 25 Feb 2018 09:23:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/195033/bjergenova-najbolja-u-istoriji.html
Prisustvo Rusije na ceremoniji zatvaranja i dalje upitno http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194984/prisustvo-rusije-na-ceremoniji-zatvaranja-i-dalje-upitno.html Međunarodni olimpijski komitet (MOK) još nije odlučio da li će Rusiji dozvoliti da prisustvuje ceremoniji svečanog zatvaranja Zimskih igara u Pjongčangu. ]]>

"Odluka još nije donijeta i razmatranje će se nastaviti", izjavio je portparol MOK-a Mark Adams.

Sastanak tog tijela povodom Rusije trajao je skoro četiri sata.

Ruski atletičari su se u Pjongčangu takmičili pod olimpijskom zastavom jer je komitet te zemlje suspendovan zbog sistematskog dopinga.

Dvoje ruskih sportista će je bilo pozitivno na doping tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 19:47:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194984/prisustvo-rusije-na-ceremoniji-zatvaranja-i-dalje-upitno.html
Kanadski olimpijac uhapšen zbog krađe automobila http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194983/kanadski-olimpijac-uhapsen-zbog-kradje-automobila.html Južnokojreska policija saopštila je da su uhapšeni kanadski skitrkač, njegova supruga i trener zbog navodne krađe automobila tokom održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. ]]>

Policija je u srijedu objavila da su tri osobe ušle u automobil parkiran ispred bara i odvezli se prema Olimpijskom selu u Pjongčangu, gdje ih je zaustavila policijska patrola. Ističe se da su u trenutku zaustavljanja svo troje bili pod dejstvom alkohola.

Kris Overholt, izvršni direktor Olimpijskog komiteta Kanade, izjavio je da se incident dogodio malo iza ponoći.

“Imamo informacije da su osobe iz našeg olimpijskog tima uključene u istragu i da sarađuju sa vlastima. Ovaj slučaj, naravno, shvatamo veoma ozbiljno. Međutim, dok ne saznamo rezultate istrage, zaista ne možemo previše komentarisati cijeli slučaj“, kazao je Overholt.

I on i policija odbili su da otkriju identitet uhapšenih osoba. Iz policije u Pjongčangu i provincijske policijske agencije Gangvon kazali su da tri osobe ostaju u pritvoru, ali i da bi vjerovatno mogli biti pušteni uz plaćanje novčane kazne.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 17:24:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194983/kanadski-olimpijac-uhapsen-zbog-kradje-automobila.html
Hokejaši Kanade osvojili bronzu http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194989/hokejasi-kanade-osvojili-bronzu.html Muška hokejaška reprezentacija Kanade stigla je do bronzane medalje pobijedivši Češku rezultatom 6:4 (3:1, 0:0, 3:3). ]]>

Kanađani su, ispostavilo se na kraju, do ključne prednosti u sjajnoj utakmici došli u prvoj trećini kada su poveli sa 3:1. Nakon drugog perioda u kojem nije bilo golova, Kanada je na otvaranju posljednjeg potpuno prelomila utakmicu kada je povela sa 6:2. Sve što su Česi do kraja uspjeli uraditi jeste da ublaže poraz na konačnih 4:6.

Za Kanađane je ovo treća bronzana medalja na Zimskim olimpijskim igrama. Kanada je najtrofejnija reprezentacija na Olimpijadama sa devet zlatnih, četiri srebrne i tri bronzane.

U sjutrašnjem finalu olimpijskog turnira, koje počinje u 5.10 sati po srednjoevropskom vremenu, sastaće se Njemačka i “Olimpijski sportisti iz Rusije“.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 17:14:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194989/hokejasi-kanade-osvojili-bronzu.html
Norvežani rekorderi po broju medalja na ZOI http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194980/norvezani-rekorderi-po-broju-medalja-na-zoi.html Olimpijski tim Norveške koji briljira u Pjongčangu je sa 38 osvojenih medalja postavio novi rekord Zimskih olimpijskih igara. ]]>

Pretposljednjeg dana ZOI u Južnoj Koreji, norveški skijaši su osvojili bronzanu medalju u timskom takmičenju, te tako svojoj zemlji osigurali 38. rekordnu medalju. Tako je Norveška oborila dosadašnji rekord koji su držali olimpijci Sjedinjenih Američkih Država, koji su u Vankuveru 2010. godine osvojili 37 odličja.

Norveška je do sada u Pjongčangu osvojila 13 zlatnih, 14 srebrnih i 11 bronzanih medalja. Međutim, ovaj podvig norveškim olimpijcima ne garantuje da će biti najuspješnija nacija igara u Koreji, jer Njemačka ima isti broj zlatnih medalja.

Mada, njemački sportisti su osvojili dosta manje srebrnih i bronzanih medalja, ali se prilikom određivanja najuspješnije nacije na Olimpijskim igrama prije svega gleda broj zlatnih odličja. Stoga je moguće da Njemačka do kraja igara prestigne skandinavsku zemlju.

Najbolji rezultat do ovih igara Norveška je imala u Lilehameru 1994. i Sočiju 2014. godine, kada su njeni sportisti osvojili 26 medalja.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 15:55:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194980/norvezani-rekorderi-po-broju-medalja-na-zoi.html
Niskanenu zlato na 50 kilometara http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194961/niskanenu-zlato-na-50-kilometara.html Finac Ijvo Niskanen osvojio je zlatnu medalju u skijaškom trčanju na 50 kilometara u Pjongčangu. ]]>

Niskanen je slavio u vremenu dva sata, osam minuta i 22,11 sekundu i osvojio drugo olimpijsko zlato.

Zlatni je bio i prije četiri godine u timskom sprintu.

Rus Aleksandar Bolšunov bio je sebrni, dok je bronzanu medalju osvojio njegov sunarodik Andrej Larkov (2:10:59,6).

]]>
Sat, 24 Feb 2018 11:24:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194961/niskanenu-zlato-na-50-kilometara.html
Ledecka kraljica Olimpijskih igara http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194954/ledecka-kraljica-olimpijskih-igara.html Češka olimpijka Ester Ledecka osvojila je drugu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu i to u dvije potpuno različite sportske discipline. ]]>

 

Nakon što je senzacionalno slavila alpskom skijanju u trci superveleslaloma Ledecka je danas stigla do još jednog zlata, ali ovoga puta u svom primarnom sportu snoubordu. Ona je u bila najbolja u paralelnom snouboard veleslalomu i tako opravdala ulogu favoritkinje.

“Samo sam vozila sa velikim samopouzdanjem, uživala u trci i zabavljala se“, kazala je Ledecka nakon velike pobjede.

Srebrnu medalju osvojila je Njemica Selina Joerg, a bronzanu njena zemljakinja Ramona Theresia Hofmeister.

Češka sportistkinja će ostati upamćena kao prva koja je osvojila zlatne medalje u dva različita sporta na istim Zimskim olimpijskim igrama. Prethodno je bilo slučajeva da su sportisti osvajali medalje na ljetnim i zimskim igrama.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 10:18:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194954/ledecka-kraljica-olimpijskih-igara.html
Hokejaši Njemačke srušili Kanadu za finale http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194907/hokejasi-njemacke-srusili-kanadu-za-finale.html Hokejaši Njemačke plasirali su se u finale Zimskih olimpijskih igara, prvi put u istoriji, pošto su u polufinalu srušili aktuelnog šampiona Kanadu 4:3. ]]>

Njemci su očitali lekciju Kanadi, poveli su 3:0, pa 4:1.

Kanađani su u posljednjoj četvrtini prišli na 4:3,ali je Njemačka izdržala sve i otišla u finale.

Njemačka će u finalu igrati sa Rusijom, koja je bila ubjedljiva protiv Češka 3:0.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 17:42:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194907/hokejasi-njemacke-srusili-kanadu-za-finale.html
Rus priznao da se dopingovao http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194744/rus-priznao-da-se-dopingovao.html Ruski takmičar u karlingu Aleksandar Krušelnitskij priznao je da je prekršio doping pravila i oduzeta mu je bronza koju je osvojio na ZOI u Pjongčangu. ]]>  

Krušelnitskij je bio pozitivan na zabranjenu supstancu meldonijum nakon što je osvojio bronzu u mješovitom dublu sa svojom suprugom Anastasijom Brizgalovom.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je saopštio da je Krušelnitskij odustao od saslušanja i da je prihvatio kaznu, odnosno privremenu suspenziju.

I prije zvaničnog saopštenja CAS-a, ruska karling federacija je navela da je Krušelnitskij odlučio da vrati medalju jer je vjerovao da nema šanse da dobije slučaj.

Krušelnitskij je bio među 168 ruskih takmičara kojima je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio da se takmiče u Pjongčangu.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:42:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194744/rus-priznao-da-se-dopingovao.html
Gaser zlatna u snoubordu http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194740/gaser-zlatna-u-snoubordu.html Austrijanka Ana Gaser osvojila je zlatnu medalju u sonoubordu, u disciplini Big Air na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. ]]>

Do zlatnog odličja došla je skokom u posljednjoj, trećoj seriji i uspjela da nadoknadi zaostatak za Amerikankom Džejmi Anderson.

Gaser u prvoj seriji nije izvela skok i imala je ogroman zaostatak za vodećim takmičarkama.

U drugoj je dobila ocjenu 89, a u trećoj je zahvaljujući padu Amerikanke uspjela da nadoknadi zaostataki dođe do zlatne medalje.

To je Austriji druga zlatna medalja u snoubordu u istoriji Zimskih igara, poslije Sočija i Julije Dujmović.

Austrija je do sada u Pjongčangu osvojila pet zlatnih medalja.

Bronzana je bila Novozelanđanka Zoi Sadovski Sinot, koja takođe u posljednjoj seriji nije uspjela da izvede kompletan skok.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:14:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194740/gaser-zlatna-u-snoubordu.html
Gisin zlatna, Šifrin druga http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194731/gisin-zlatna-sifrin-druga.html Švajcarska skijašica Mišel Gisin osvojila je zlatnu medalju u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. ]]>

Gisin je bila druga nakon spusta, a do prve olimpijske medalje došla je u ukupnom vremenu dva minuta, 20 sekundi i 90 stotinki.

Gisinova je trijumfom u kombinaciji ponovila uspjeh sestre Dominik koja je prije četiri godine osvojila olimpijsko zlato u spustu.

Srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Mikaela Šifrin sa zaostatkom od 97 stotinki.

To je njeno drugo odličje u Pjongčangu, pošto je prethodno osvojila zlato u veleslalomu.

Bronzana je bila Švajcarkinja Vendi Holdener sa sekundu i 44 stotinke slabijim vremenom od pobjednice.

Holdener nije objedinila titule svjetske i olimpijske šampionke, ali je došla do drugog odličja u Pjongčangu, pošto je bila srebrna u slalomu.

Kombinaciju je obilježila i Amerikanka Lindzi Von, koja je bila sjajna u spustu, ali je napravila veliku grešku u slalomu i ostala bez plasmana.

Od skijašica iz regiona najbolja je bila Ana Bucik na 11. poziciji, Nevena Ignjatović zauzela je 14. mjesto, Maruša Ferk je diskvalifikovana jer je promašila kapiju, dok je Elvedina Muzaferija odustala u slalomu.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 10:05:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194731/gisin-zlatna-sifrin-druga.html
Mireru zlato, Hiršer bez plasmana http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194728/mireru-zlato-hirser-bez-plasmana.html Švedski skijaš Andre Mirer osvojio je zlato u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u trci koju su obilježile greške glavnih favorita. ]]>  

Mirer je do najvećeg uspjeha karijere došao u vremenu od jednog minuta, 38 sekundi i 99 stotinki.

Srebro je pripalo Švajcarcu Ramonu Cenhojzernu, koji je imao 34 stotinke zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao Mihael Mat iz Austrije.

Na taj način, Mirer je postao prvi Šveđanin koji je postao olimpijski šampion u alpskom skijanju poslije 38 godina, kada je Ingemar Stenmark u Lejk Plesidu osvojio zlata u slalomu i veleslalomu.

35-godišnji švedski skijaš je na savršen način iskoristio kikseve svojih glavnih rivala u slalomu Marsela Hiršera i Henrika Kristofersena.

Hiršer je jurio treće zlato u Pjongčangu, ali je bez šanse da to učini ostao već poslije nekoliko kapija u prvoj vožnji. Austrijanac je od starta svoje trke imao problem da nađe pravi ritam, uprkos tome što je stazu postavio njegov trener, pa je poslije niza grešaka izgubio kontrolu i izletio.

Šestostruki osvajač Svetskog kupa je u Pjongčangu konačno dočekao svoje prvo olimpijsko zlato, osvojivši ga u kombinaciji, da bi se samo nekoliko dana kasnije našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja i u veleslalomu.

Pošto je odustao u slalomu, Hiršer je propustio šansu da prvi poslije Janice Kostelić osvoji tri zlata na istim Igrama, a to su tokom istorije uspjeli još samo Toni Zajler i Žan-Klod Kili.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:50:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194728/mireru-zlato-hirser-bez-plasmana.html
Norveška vodeća nacija, Njemačka druga http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194661/norveska-vodeca-nacija-njemacka-druga.html Olimpijski timovi Norveške i Njemačke i nakon 12. takmičarskog dana na Zimskim olimpijskim igrama vode borbu za prvo mjesto na tabeli osvajača. ]]>  

Za sada je Norveška i dalje vodeća nacija sa 13 zlatnih medalja, jednom više od Njemačke.

Pored toga norveški sportisti osvojili su još 11 srebrnih i devet bronzanih. Njemački, pak, imaju sedam srebrnih i pet bronzanih.

Među top deset nacija u Pjongčangu su još: Kanada devet zlatnih, pet srebrnih i sedam bronzanih medalja, Holandija 6, 6, 4, Sjedinjene Američke Države 6, 4, 6, Francuska, 6, 4, 5, Švedska 4, 4, 0, Južna Koreja 4, 3, 2, Austrija 4, 2, 4 i Japan 3, 5, 3.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 15:22:00 +0100 ZOI 2018 http://www.rtcg.me/sport/zoi2018/194661/norveska-vodeca-nacija-njemacka-druga.html