Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Dnevne novine ]

16. 09. 2020. 06:58   >>  16:56 7

VUKADINOVIĆ

SPC završila izbore, u fokusu joj sad popis

Jučerašnjom izjavom Gojka Perovića da će Srpska pravoslavna crkva napraviti otklon od politike i da nema plan da sastavlja Vladu konačno je stiglo javno priznanje SPC da je bila duboko inkorporirana u nedavno završene parlametarne izbore u Crnoj Gori. To što sada pravi otklon samo je taktički potez, odnosno izbjegavanje odgovornosti za ono što slijedi i prebacivanje na političke partije koje su okupili. SPC je već jasno da neće moći tako brzo da ispune obećanja data građanima koje su izveli na ulicu, koje su zaveli i preko kojih su nagurali veliki broj glasova za Demokratski front, zato kupuju vrijeme i pripremaju se za novi strateški cilj popis stanovništva naredne godine, koji može biti uvod u klasičan nacionalni inžinjering, kaže u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar, Srđan Vukadinović.

Vukadinović smatra da je izjava Perovića i priznanje o političkom djelovanju Srpske crkve trebala građanima Crne Gore, jer mnogi u to nijesu vjerovali, već su bili u zabludi da su interesi crkve duhovni, a ne politički.

“Politizacija Srpske pravoslavne crkve ne traje samo tokom posljednjih par mjeseci ove godine, već to ona radi više od četvrt vijeka, još od tragičnih događaja devedesetih godina na tlu bivše Jugoslavije. Nevjerovatno je, ali je činjenica da je SPC upravo u Crnoj Gori bila najviše politizovana, a kulminaciju političkog djelovanja vidjeli smo tokom proteklih nekoliko mjeseci u susret parlamentarnim izborima i tokom izbornog procesa. Najava da se više neće miješati u politiku, da ‘nema plan’ da sastavlja Vladu – dovoljno govori. Nije im sad došla naknadna pamet, već su postali svjesni velikih problema koji se mogu pojaviti tokom narednih mjeseci. Svjesni su da je pobjednik ovih izbora, kada govorimo o mandatima, DPS sa 30 poslanika, a da je drugi po snazi DF, odnosno partije okupljene u koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’ i da su to pravi politički protivnici. Dakle, glavna politička bitka vodiće se između te dvije grupacije, bez obzira što će DPS, ukoliko se Vlada formira, djelovati iz opozicionih klupa”, smatra Vukadinović.

On je uvjeren da Demokratski front neće prepustiti nikom drugom da ubira plodove njihovog izbornog uspjeha.

“Front, kao i SPC, vidio je da u takozvanom istorijskom sporazumu koji su potpisali lideri tri koalicije nema Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da nema povlačenja priznanja Kosova, pitanja sankcija Rusiji, kao i revizije članstva Crne Gore u u NATO svega onoga iza čega je stala crkva i partije koje je okupila. U DF-u kao i SPC-u znaju da nema napuštanja NATO saveza narednih 20 godina, dakle, nema povlačenja. ali može biti ispoljavanja nediscipline preko struktura koje će sarađivati sa Alijansom i donositi odluke, poput slanja naših vojnika u mirovne misije… Dakle, može se raditi protiv ciljeva NATO i bez povlačenja članstva Crne Gore”, ističe Vukadinović

Veliki problem, po njemu, pojaviće se uvijek kada su interesi Srbije i Rusije u pitanju. Prvi test za buduću vlast biće da se pridruže eventualnim novim sankcijama Rusiji.

Komentarišući činjenicu da je tas na vagi GP URA, Vukadinović ocjenjuje da je to loše jer se radi o partiji koja ima samo četiri poslanika. Zajedno sa Demokratama imaju 14 poslanika od 81, koliko broji crnogorski parlament.

“Zar mislite da će njima DF prepustiti da budu glavni u novoj vlasti? To je nemoguće. Čelnici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene, DNP-a, koji su ogorčeni na DPS, samo su se povukli i na prvi pogled sve prepustili Demokratama i GP URA. Ali, ne treba imati iluziju da oni samo čekaju priliku da istisnu ludera GP URA Dritana Abazovića. Najbolji pokazatelj za to je Budva. Dok im je URA trebala, bili su sa njima, a kada nije, odbacili su ih kao istrošenu krpu. Sada Front i Demokrate komotno vladaju Budvom i URA je nebitna. Tako će biti i na državnom nivou. Niti će DF vlast prepustiti Abazoviću, niti nekakvim ekspertima koji se najavljuju. Ekspertska vlada je u stvari najbolji pokazatelj stepena nemogućnosti dogovora koalicionih partnera”, ocjenjuje Vukadinović.

Ekspertska vlada se, kako kaže, formira kada postoji kriza, kad se ne može formirati vlada, kad neko nema većinu, ili ako među većinom nema dogovora.

“Pritom, eksperti neće odgovarati nikome, nijednoj političkoj partiji i upravo to će biti stepen udaljavanja koalicija i partija okupljenih u njima. Vlada se sastavlja od predstavnika političkih partija shodno osvojenim mandatima tri grupacije koje su osvojile vlast, u omjeru kakav je njihov izborni kapacitet, a ne od eksperata”, naglašava sagovornik Dnevnih novina.

Vukadinović ocjenjuje da u našim uslovima popis stanovništva neće biti društvena, nego politička kategorija, koja će biti obilježena svim onim što se dešavalo tokom izbora.

“Uloga SPC biće da sistematski radi na povećanju broja građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji govore srpskim jezikom. To je njihov ključni zadatak. Nažalost, u DPS-u i procrnogorskom bloku vidim da se olako odnose prema ovom pitanju, a to je velika opasnost po Crnu Goru. Ukoliko se broj Crnogoraca smanji za nekih pet odsto, a za toliko poveća broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, Crnogorci neće biti manjina, nego etnička grupacija, poput Roma ili Kurda, jer sve manjine imaju matičnu državu van naše zemlje, osim Crnogorci. Ako popis bude protekao onako kako ga je projektovala i SPC i Srbija, onda je sve drugo samo pitanje tehnike. Onda će se lako doći do Zakona o dvojnom državljanstvu, pa potom do povlačenja priznanja Kosova, pa onda do preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore…”, smatra Vukadinović.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се