Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Antena M/RTCG ]

22. 09. 2020. 22:12   >>  23:36 10

BOJOVIĆ OCIJENIO

"URA se zaplela kao pile u kučine"

Crna Gora, nakon parlamentarnih izbora, dobila je jednu vrstu političke paralize i upala u političku crnu rupu, kazao je, gostujući u emisiji "Teleskopija" na Nacionalnom javnom servisu, nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru Rade Bojović.

"Imamo pobjednike koji su nadomak poraza, imamo i poražene koji su, možda, nadomak pobjede. Oni koji su pobijedili nemaju razloga za veliko slavlje, a državotvorne stranke koje su izgubile, nemaju razloga za očajanje", smatra on.

Razlog tome je, kako navodi Bojović, to što, prema njegovim riječima, državotvorna većina nije manja od referendumske.

"Na šta liči konstalacija pobjednika - okupljaju skoro 20 političkih stranaka, grupa, nevladinih asocijacija. Kad to razobličite, DF da nije imao potporu SPC i mitropolita Amfilohija, teško da bi postigao 20 odsto, SNP bi ušla u parlament sa 4-5 odsto. Iz te koalicije bi ušle dvije stranke - NSD i SNP. Niko drugi ne bi prešao cenzus. Od tih 27 mandata, imajući u vidu aktere iza scene, 12, 13 ili 14 mandata pripada SPC. Nekoliko mandata pripada ND Vijesti - imaju ih i u Uri, ali i u ovom dijelu. Oni su bili glavni propagandni punkt SPC i čitavog litijaškog, odnosno političkog procesa koji se dešavao u posljednjoj godini", ocjenjuje Bojović.

Odnosi u koalicijima, po njegovom saznanju, veoma su loši.

"Da URA javno kaže šta misli o DF, čuli biste najgore moguće mišljene. Taj animozitet je u posljednjih godinu izražen i prema Demokratama. Demokrate o DF misle loše... Imate rogove u vreći."

Dosadašnja opozicija, kako kaže, ušla je u igru sa zajedničkim imeniteljem - mržnjom prema Đukanoviću i DPS-u. Apstrahovane su sve druge razlike.

"Ne radi se o tome da li je jedna loša, potrošena vlast otišla, nego kako da izgradite vlast koja će biti ne manje loša od potrošene ili da bude bolja od te vlasti, a sve upućuje da je najlogičniji epilog da stanje bude gore", kazao je sagovornik Tamare Nikčević.

Sa URA-om se, podsjeća Bojović, čitava grupa konstituenta, među kojima je bio i on, razišla 2016. a razlog je upravo politika koju sad vodi.

"Razišli smo se zbog ovog pitanja. Stavovi koje je URA zagovarala bili su sljepilo. Želiš da preobratiš ostatak opozicije, da ih matematički dobiješ, da bi DPS izgubio vlast. Mi smo se razišli po tom pitanju - gdje tražiti političke saveznike."

O aktuelnoj situaciji i koaliciji sa DF-om, Bojović kaže:

"Mislim da su zapleli kao pile u kučine. Ne može dati rezultat, to je kratkoročno..."

Umjesto toga, mogli su, kako navodi, izabrati varijantu sa državotvornim snagama, kojima bi postavili jasne zahtjeve - koje bi, siguran je Bojović, DPS bio prinuđen da prihvati.

Komentarisao je i pregovore tri koalicije kojima je, kako su prenijeli mediji, sinoć prisustvovao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. (U trenutku snimanja emisije nije bilo poznato da je i Amfilhije Radović danas bio medijator u pregovorima tri koalicije.)

"Ako je tačno da je Joanikije prisustvovao, to je nezamislivo za modernu i građansku državu. Ne vjerujem da Abazović ima afiniteta prema uplivu crkve, ali zbog svog animoziteta (prema DPS-u) guta žabe. Meni bi nezamislivo bilo i da je to episkop Crnogorske crkve - to je onda potonuće".

Crkva, Bojović nema dilemu, sada želi da naplati činjenicu da njima, kako smatra, pripada polovina mandata.

"Učešće u pregovorima pokazuje aktivnu ulogu SPC koja pokušava da skrpi rogove u vreći jer očekuju naredne benefite", rekao je on.

Benefiti koje će SPC tražiti, kako navodi, neće se završiti samo na povlačenju odredaba Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje se tiču imovine.

"Ne radi se samo o imovini, već SPC u Crnoj Gori interesuje privilegovan status, onako kako je to urađeno u zakonu u Srbiji gdje se eksplicitno kaže da je SPC tradicionalna, državotvorna. A, kroz taj zakon demontirali ste stavove koji govore o Srbiji kao građanskoj državi. Normirali su privilegovan status SPC, to crkva hoće i ovdje", poručio je Bojović.

Odgovor na to, ali i na radikalizaciju i razbuktavanje srpskog nacionalizma u CG, može biti samo jedan, vjeruje nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnost, a to je da se državotvnorne partije ujedine, a da se lični, partijski interesi stave iza državnih, nacionalnih i ideoloških.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се