Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

12. 10. 2020. 17:05 >> 06:46

BEGIĆ

Strože mjere u PG ako se ovako nastavi

Ako ovakav se trend oboljijevanja nastavi, možemo računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata u Podgorici i zabranu kretanja od 22 časa, saopštio je Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje. On je, na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela, istakao da imamo dovoljno vremena da se potrudimo da ne zatvorimo Podgoricu. "Jako je nezahvalno govoriti o tome šta će se desiti od ponedjeljka do petka, kada radimo presjek", kazao je Begić.

Begić je na konferenciji za medije kazao da broj novozaraženih u Podgorici u 14-dnevnom periodu iznosi 1,488. 

On je,  na pitanje novinara, rekao da nismo imali registrovano obolijevanje u školama.

"Imamo slučajeve obolijevanja u zajednici, koji pohađaju školu - ili su đaci ili nastavno osoblje. To je ono što se ne može izbjeći i stvar je vjerovatnoće. Ni nastavnici, ni djeca nijesu bili izloženi virusu u školi", pojasnio je Begić.

Na pitanje o proslavi krsnih slava u periodu epidemije, pomoćnik direktora IJZ je kazao da su date preporuke da se slavi u krugu porodice. 

"Iskušavanje infekcije završava se fatalno"

Jedan dio građana, koji se ne pridržava mjera, očigledno nije shvatio da se radi o oboljenju koje ne bira. Iskušavanje ove infekcije i nepridržavanje mjera može da se završi i završava se fatalno, saopštio je Sreten Kavarić iz Kliničkog centra Crne Gore. On je saopštio da je trenutno u Crnoj Gori  hospitalizovano 303 Kovid pacijenata.

"Od toga 62 je u KCCG, 17 je životno ugroženo. Imamo i dvoje zaražene djece, sa jednom majkom pratiljom i oni su dobrog stanja. Hospitalizovano je 39 pacijenata u Baru, sedam u Intenzivnoj njezi, a u Beranama 57 pacijenata. U Nikšiću ih je 65, u Brezoviku 33, u Kodri ih je šest (četiri porodilje i dvije trudnice) koji su stabilnog ošteg stanja", rekao je Kavarić.

Dostupno 400 brzih testova

Kavarić je, na pitanje novinara, kazao da je u KCCG stiglo 400 brzih Eliza testova. Oni, kako je dodao, određuju antitijela, odnosno potvrđuju ili isključuju nekada prebolovan virus.

"Dostupni su ljekarima koji mogu da provjere stanje pacijenata kod kojih je postojala sumnja na koronavirus", naveo je on.

Begić je dodao da se na rezultat testa u IJZ trenutno čeka dva i po do tri dana.

"Situacija nije dobra"

Begić je dodao i da je za očekivati da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti. Problem koji nas očekuje, kako je naveo, u narednom periodu je zagađenost vazduha.

"Za očekivati je da povećana zagađenost vazduha sa koronom dovede do povećane smrtnost i opšte smrtnosti. Tu je sezona virusa gripa, ako dođe do koinfekcije, ili istovremene infekcije, postoje razmišljanja da će takva infekcija imati nešto veći letalitet. Sve zajedno, nažalost, situacija uopšte nije dobra", istakao je Begić.

Ne postoji potreba za otvaranjem Kovid bolnica

Kavarić je rekao da za sada broj pacijenata koji su primili u KCCG je manji od broja raspoloživih ležaja, te da za sada ne postoji potreba za otvaranje privremenih bolnica.

"Sav materijal je uskladišten /kreveti, posteljina) i po potrebi se može u roku od jednom dana može otvoriti bolnica. Za sada nemamo nagovještaj da trebamo otvoriti bolnicu u bilo kojoj ustanovi van sistema", odgovorio je Kavarić na pitanje novinara.

"Institut je predložio sistem koji će sigurno biti na snazi neko vrijeme, i koji će po automatizmu gasiti ili stezati određene mjere. Taj automatizam nam daje dosta vremena kako bismo se bavili epidemiološkim pitanjima na terenu", dodao je Begić.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 534 uzoraka na novi koronavirus. U laboratorijama Instituta i drugim laboratorijama u državi koje sprovode PCR dijagnostiku na novi koronavirus ukupno je registrovano 181 novopozitivnih slučajeva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се