Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Izvor: Dan ]

18. 12. 2020. 08:03 >> 12:49
15

JOANIKIJE ZADOVOLJAN

"Sad su sve vjerske zajednice jednake"

Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zadovoljne su izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer taj akt nije diskriminatorski i ne atakuje ni na jednu vjersku zajednicu u državi. To je sinoć za Dan kazao administrator Mitropolije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

On navodi da je upoznat sa tekstom akta i ako je Vlada i u konačnom usvojila onaj tekst koji je njima predočen, onda je to prihvatljivo rješenje.

“Vidio sam taj tekst zakona i ukoliko nema nekih dodataka, ja sam potpuno saglasan sa tim što je predloženo. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nijesu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima, kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o vjerama”, kazao je Joanikije.

Smatra da su novim aktom sve vjerske zajednice konačno jednake.

“U ovom zakonu se ne pominje nijedna vjerska zajednica i on važi za sve podjednako i bez diskriminacije”, istakao je Joanikije.

Kancelar Kotorske biskupije Robert Tonsati za Dan je kazao da oni nijesu iznijeli nikakav konkretan stav na izmjene zakona, jer im nije ostavljeno dovoljno vremena za to.

“Mi ne možemo zauzeti stav ako nam ostave dva do tri dana da o tome promislite. To je naša službena izjava, ne zauzimamo nikakav stav dok se temeljno ne prouči taj tekst promjena”, naveo je on.

Tonsati je saglasan da su potrebne izmjene postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“One su bile potrebne i kada se on usvajao. Mi nismo nikada bili saglasni sa svim rješenjima iz tog zakona”, kazao je kancelar Kotorske biskupije.

Direktor Medrese u Tuzima Fuad Čekić je rekao da Islamska zajednica smatra da su izmjene zakona bile potrebne, ali da im nije ostavljeno dovoljno vremena da daju neke veće sugestije.

“Islamska zajednica je dala sugestije ministru pravde kako bi doprinijeli ukupnoj klimi dijaloga, ali ipak rok koji nam je ostavljen bio je prekratak da bismo dali neke veće sugestije. Da bismo dali predloge, trebalo je da sazovemo sva tijela Islamske zajednice, a to nije bilo moguće za tako kratak vremenski period od tri dana. Mislimo da se novim zakonom dopunjava prethodno zakonsko rješenje, izmijenjeno je dosta toga, razrađena je sistematika registracija vjerskih zajednica idruge stvari. Ovim izmjenama je korigovan dobar dio zakona”, kazao je Čekić.

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се