Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

24. 02. 2021. 15:04 >> 09:20
23

IJZ

Zatvaranje kafića u još tri grada, strože mjere za HN

Zbog povećanog broja oboljelih od sjutra će biti zatvoreni ugostiteljski objekti u Danilovgradu, Tuzima i Baru. Takva mjera ostaje na snazi u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru. Strože mjere uvode se za Herceg Novi. Zabranjena je i prodaja kafe za ponijeti, ali i rad luna parkova i panoramskog točka u Podgorici, saopšteno je iz IJZ-a.

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje kazao je da će u Danilovgradu, Tuzima i Baru, ali i Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru biti zabranjen rad automata za prodaju hrane, pića na benzinskim pumpama, ali i u drugim prostorima. Kako je pojasnio, to znači zabranu prodaje, kafe za ponijeti. 

Posebne mjere za Opštinu Budve i Tivat od sada važe i za Herceg Novi, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima.

Kako je pojasnio Galić zabranjuje se organizovanje zabava u zatvorenom i na otvorenom, ako i rad luna parkova i panoramskog točka.

Za ulazak u Crnu Goru od sjutra će biti potreban i PCR test za one koji dolaze i za Luksemburga, Bocvane, San Marina, Slovačke, Bugarske.

Brine broj preminulih i hospitalizovanih

On je, na konferenciji za medije, naveo da je epidemiološka situacija složena, te da brine broj preminulih i hospitalizovanih.

"Brine broj preminulih tokom prethodne sedmice on je 61 i to je više u odnosu na sedmice ranije", kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, došlo je do blagog opadanja epidemije, odnosno broja oboljelih u posljednjih 14 dana, ali napominje da je i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

Smanjenje broja oboljelih evidentirano je, kako kaže, u Budvi i Tivtu, dok je u Podgorici konstantno na visokom nivou.

Najavio je strože mjere za Herceg Novi, jer je tamo evidentiran porast broj oboljelih. Zauzetost kovid postelja je na nivou od 75,8%, što je kako je naveo Galić zabrinjavajući podatak.

“Kapaciteti bolnica mogu da se prošire, ali to je zabrinjavajući podatak”, poručio je Galić.

Infektolog dr Ana Bubanja kazala je da se u KCCG nalazi 122 kovid pacijenta, od kojih je 55 životno ugroženo. Pet pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, a 18 na neinvazivnoj.

Na Infektivnoj klinici je 38 pacijenata, od kojih je 14 životno ugroženo.

Galić je naveo da je Crna Gora duži period u grupi 10 zemalja sa najvećim brojem novooboljelih. Govoreći o novim mjerama i uvođenju onlajn nastave, on je naveo da odluku o tome donosi Ministarstvo prosvjete, na osnovu epidemioloških podaka koje IJZ predoči.

"Oni imaju sajt na kome se može javnost informisati o broju oboljelih među nastavnicima i đacima", rekao je Galić.

Galić je rekao da je vakcinacija predviđena za pacijente koji nijesu u akutnoj fazi.

"Pacijenti se moraju konsultovati sa svojim doktorima, vezano za samu vakcinaciju", istakao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се