Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

07. 03. 2021. 15:06 >> 15:56
13

STIGLO 5000 DOZA

Ove sedmice još 2.000 vakcina iz Srbije

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Iz Vlade je saopšteno da se tokom predstojeće sedmice, očekuje da Crna Gora, dobije još dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije a kako su kazali očekuje se i informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

"Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo", poručila je Borovinić Bojović.

Kako je saopštila Vlada Crne Gore na svom Tviter nalogu ovo je druga tura od ukupno 50.000 doza koje je Vlada kupila od Rusije.

Prošle sedmice je u Crnu Goru stiglo takođe 5.000 doza te vakcine.

"Sumirano do sad u našu zemlju stiglo je 42.000 doza vakcine protiv Kovida-19. Taj broj će se u narednom periodu konstantno uvećavati, zahvaljujući intenzivnim bilateralnim pregovorima Vlade Crne Gore", navodi se na Tviteru Vlade.

Iz Vlade je saopšteno da Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Crna Gora i donacija Srbije

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko.

Crna Gora i kineska Sinofarm vakcina

Podsjećamo da je ranije u Crnu Goru stigla donacija Kine od 30 hiljada Sinofarm vakcina. U toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza istog proizvođača.

Crna Gora i vakcina Astra Zeneka

Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa.

Crna Gora i Fajzerova vakcina

Podsjećamo da su u toku i pregovori sa kompanijom Pfizer/Biontech o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

Crna Gora i vakcine iz mehanizma EU-SZO

Iz Vlade dodaju da pored ovih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana.

"U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli smo do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru ovog mehanizma. Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Pfizer Biontech", zaključuju iz Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се