Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

rtcg.me/Mina [ M.L.B. ]

15. 09. 2021. 11:21   >>  19:54 2

ZA POLA GODINE

EPCG u plusu 17,1, Aerodromi u minusu 3,7 miliona eura

Devet kompanija, koje posluju u okviru Ministarstva kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je pozitivno sa ostvarenim profitom od 26,4 miliona eura, dok je 11 kompanija imalo ukupni neto gubitak od 11,6 miliona eura.

To je na konferenciji za medije saopštila predstavnica Odjeljenja za korporativno upravljanje Ana Tošanić Radunović, koja je predstavila Izvještaj za I kvartal 2021. godine o poslovanju privrednih društava u većinskom vlasništvu države iz nadležnosti tog resora.

Najveću dobit za pola godine ostvarila je EPCG i ona iznosi 17,1 miliona eura.

Slijede CGES sa 8,6 miliona eura zarade, Monteput sa 238.000 eura, Marina Bar sa 179.000 i Luka Bar sa 94.000 eura dobiti.

Najveći gubitak, kako je navela Tošanić Radunović, ostvarili su Aerodromi i on iznosi 3,7 milona eura.

CEDIS je u prvih pola godine poslovao sa minusom od dva miliona eura, slijedi Barska plovidba sa minusom od 1,6 miliona eura, To Montenegro 1,4 miliona i Montekargo sa gubitnom od 1,3 miliona eura.

Kad se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja, odnosno 14 kompanija ostvarile su dobit od 65,6 miliona eura.

12 kompanija poslovalo bolje

U odnosu na prošlu godinu, prisutan je trend oporavka, pa je 12 kompanija poslovalo bolje, a sedam lošije. Sva društva su ostvarila bolji rezultat od 12,7 miliona eura ili 579 odsto.

„Primjetan je trend oporavka, pri čemu najlošije stoji pomorski saobraćaj koji je zabilježio lošije rezultate i u odnosu na prošlu godinu. Bolji rezultat jedino je imala Marina Bar, ali očekujemo da će njihovi rezultati biti bolji u drugoj polovini godine“, navela je Tošanić Radunović.

Ukupni troškovi zarade i naknade zarada u tih 20 preduzeća iznose 54 miliona eura, što je 0,5 odsto manje u odnosu na 2019. godinu ili dva odsto više u odnosu na prošlu.

U svim preduzećima je 6.798 hiljade zaposlenih, što je jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Najveće prosječne zarade imaju Elektroprivreda Beograd 1.347 eura, koja ima dva zaposlena, zatim To Montenegro 1.217 eura, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) 1.042 eura, dok najniže zarade imaju željeznička preduzeća“, dodala je Tošanić Radunović.

Predali tužiocima 12 informacija

Predstavnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije u Ministarstvu kapitalnih investicija, Milorad Milošević, kazao je da su za nešto više od osam mjeseci predali tužiocima 12 informacija o postojanju mogućih krivičnih djela, od kojih se polovina odnosi na moguće zloupotrebe u željezničkim preduzećima.

On je precizirao da se po tri informacije odnose na Montecargo i Željezničku infrastrukturu (ŽICG), a ostalo na Barsku plovidbu, EPCG, Crnogorsku plovidbu i sumnjivi izvoz 2,6 hiljada tona rude boksita iz Nikšića.

„Nijesu ovo nikakve specijalne krivične prijave, niti uzimamo na sebe nešto što je u tuđoj nadležnosti. Mi postupamo tako što priklupljamo informacije, pogotovo kada vidimo potencijalno očigledne zloupotrebe“, objasnio je Milošević.

Odjeljenje je preventivno djelovalo i, prema njegovim riječima, zaustavilo tendere vrijedne od 100 hiljada do 20 miliona eura, u vezi kompanija u nadležnosti tog Vladinog resora, a u kojim su prepoznali diskriminatorski postavljene uslove.

„Bavili smo se sumnjivom kupovinom i otplatom crnogorskih brodova u Baru i Kotoru, sumnjivim ugovorom o isporuci struje Tosčeliku, partijskom zapošljavanjem na željeznici, pretovaranjem vagona Montecarga i sumnjivom dokumentacijom na tenderima vezano za ŽICG“, objasnio je Milošević.

On je kazao da su za devet prijava dobili potvrdu da su predmeti formirani i otvoreni izviđaji.

„Jedna prijava je odbijena tako što je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) proslijedilo informaciju Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću koje je potvrdilo prethodnu odluku prema nekoj ranijoj prijavi bivših radnika Rudnika boksita u stečaju, dok za dvije informacije nemamo nikakve odgovore“, rekao je Milošević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се