Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ Aida Rastoder, TVCG ]

18. 09. 2021. 07:31   >>  23:22 4

DNEVNO I DO 200 PREGLEDA

Sve više djece zaraženo koronom

Broj djece inficirane korona-virusom, prema riječima ljekara, svakodnevno raste. U Podgorici, kovid centar samo za djecu nalazi se u naselju Tološi, gdje se dnevno pregleda do 200 pacijenata.

Za sada, od korone, najmlađi se ne mogu zaštititi vakcinom, ali ljekari kažu da, ukoliko se roditelji vakcinišu, spriječiće širenje virusa među djecom.

Od Kovida 19 mogu da se razbole čak i bebe, a simptomi kod djece drugačiji su u odnosu na prošlu godinu.

Tada je većina imala samo začepljen nos i suvi kašalj, objašnjava doktorica Alma Drešević.

“Ove godine imamo simptome koji dosta podsjećaju na simptome kod odraslih, a to su jako visoka temperature koje dugo traju i za razliku od odraslih, često imamo kod djece stomačne tegobe - povraćanje, dijareja, tako da se i tu stvar komplikuje”, navodi dr Drešević.

Zbog povišene temperature i kontakta s inficiranim, roditelji s djecom i danas ispred kovid ambulante u Tološima.  

Od 160 pregledanih pacijenata - 27 je bilo pozitivno. Kako bi se izbjegla gužva i rizik od infekcije, prva tri dana od pojave simptoma, treba ostati kod kuće.

Za to vrijeme, najvažnije je da roditelji pravilno daju sirup protiv kašlja i povišene temperature i kapi za nos, kaže doktorica Drešević.  

“Kući daje se kombinacija Febriceta i Brufena prema uputstvu lijeka. Često se dešava da se daje premala doza lijeka koja ne moze spustiti temperaturu i u svakom uputstvu piše koliko se daje. Može se kombinovati na tri sata jedan i drugi lijek”, navodi dr Drešević.

Za sada se od korone najmlađi ne mogu zaštititi vakcinom. Ali, ukoliko se roditelji vakcinišu, spriječiće širenje virusa među djecom, poručuje doktorica Drešević.  

“Sve je agresivniji virus i zaista apelujemo i bojimo se da evo za sada je sve okej, ali ne bi željeli da imamo neke ishode kao kod odraslih”, poručila je doktorica.

U kovid ambulanti u Tološima rade četiri tima pedijatara u dvije smjene, i dnevno pregledaju između 150 i dvije stotine pacijenata.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се