Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Marija Radulović, TVCG

25. 09. 2021. 20:24 >> 09:32
6

4 ZEMLJE EU

U 13 država svijeta sa kovid potvrdom

Dobijanje kovid potvrde nakon vakcinacije trebalo bi da znači lakše putovanje i boravak u zemljama Evropske unije bez ograničenja. Ipak, za građane Crne Gore to i nije baš tako. Naime, mnogi naši sugrađani ne mogu da borave u ugostiteljskim i objektima kulture u mnogim zemljama i pored toga što su uredno vakcinisani. Iz Ministarstva zdravlja kažu da u ovom trenutku sa nacionalnom kovid potvrdom možemo ući u 13 država, ali da su svega četiri zemlje članice Evropske unije.

Podgoričanin Blagota Pavićević uredno je vakcinisan i revakcinisan AstraZeneka vakcinom, prije tri mjeseca. No bio je neprijatno iznenađen kada je prošle sedmice boravio u švajcarskom gradu Luganu, gdje je živio vise od 30 godina.

"Bio sam u Švajcarskoj i kada sam htio da uđem, tražili su potvrdu, koju sam pokazao, ali nije validna", kazao je Pavićević.

U pokušaju da provjerimo u čemu je problem, instalirali smo švajcarsku i hrvatsku aplikaciju za skeniranje kovid potvrda. Provjera potvrda izdatih u Crnoj Gori pokazala je da nijesu validne.

Istovremeno smo provjerili potvrdu izdatu u Hrvatskoj, a rezultat je bio da je važeća. Naš sagovornik je poslije svega zbunjen.

"Kad sam se vakcinisao, rekli su mi da sa ovom potvrdom mogu da putujem", kazao je Pavićević.

Iz Ministarstva zdravlja dostavili su nam spisak 13 država, u koje se može ući sa crnogorskim potvrdama. Od onih koje su u Evropskoj uniji možemo s potvrdom u Hrvatsku, Sloveniju, Francusku i Irsku. Objašnjavaju da problem može biti i do mobilne aplikacije koja prepoznaje Kovid potvrde.

Spisak zemalja koje su priznale Nacionalnu COVID potvrdu koju izdaje Crna Gora su Slovenija, Francuska, Andora, Monako, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Island, Narodna Republika Kina, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija.

"Može da se desi problem da naša potvrda ne validira kroz mobilnu aplikaciju EU digitalnog sertifikata još uvijek, već se validira običnom kamerom, tako da na taj problem određeni građani mogu da naiđu u Švajcarskoj, ali može da se desi i u Americi, Rusiji i bilo kojoj državi koja nije članica EU", kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva savjetuju šta da radite ukoliko aplikacija ne prepozna vašu potvrdu o vakcinaciji.

"Možemo uputiti apel našim građanima u inostranstvu da na mjestima gdje validiraju da zamole osobe koje su za to zadužene da validaciju izvrše običnom kamerom koja vodi na portal ezdravlje.me i u tom slučaju ne bi trebalo da bude nikakvih problema", pojasio je Sekulić.

Problema ne bi trebalo da bude kada dobijemo EU digitalnu kovid potvrdu. To se očekuje krajem oktobra, što će značiti da će građani sa takvim potvrdama moći da putuju kao da su iz "vropske unije.



Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се