RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Vojska će primiti 51 vojnika po ugovoru http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226992/vojska-ce-primiti-51-vojnika-po-ugovoru.html Ministarstvo odbrane raspisalo je javni oglas za prijem 51 lica u svojstvu vojnika po ugovoru na određeno vrijeme od godinu dana. ]]>  

"Riječ je o 40 formacijskih mjesta, od kojih je 17 u Pješadijskom bataljonu, sa mjestom služenja u Danilovgradu, tri formacijska mjesta u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore (mjesto služenja Golubovci), dva u Logističkom bataljonu (mjesto služenja Golubovci), dva u Počasnoj gardi (takođe mjesto služenja Golubovci), sedam formacijskih mjesta za Četu specijalnih snaga (mjesto služenja Danilovgrad), dva u Centru za obuku, takođe u Danilovgradu i sedam u Mornarici Vojske Crne Gore, sa mjestom služenja u Baru", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Javni oglas će biti otvoren 15 dana.

"Bliže podatke o uslovima za prijem zainteresovani će imati u tekstu oglasa, koji će biti objavljen u dnevnim novinama Dan i Pobjeda, kao i na sajtu Ministarstva odbrane. Početak rada novih vojnika po ugovoru očekuje se u martu", istakli su iz MO.

 

]]>
Fri, 11 Jan 2019 10:29:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226992/vojska-ce-primiti-51-vojnika-po-ugovoru.html
Bukvić: Doprinos naporima međunarodne zajednice http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226715/bukvic-doprinos-naporima-medjunarodne-zajednice.html Crna Gora učešćem u misiji u Iraku daće doprinos naporima međunarodne zajednice u izgradnji stabilnosti te države, bez obzira na mali broj njenih pripadnika koji bi učestvovali u misiji, ocijenio je vojni analitičar Zoran Bukvić. ]]>

On je kazao da razloge za učešće Crne Gore u misiji treba tražiti u vrednostima na kojima počiva Crna Gora kao država.

"Kao članica UN i NATO saveza, sa tradicijom članstva u UN kao jedna od republika SFRJ, Crna Gora je aktivno radila na očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu", kazao je Bukvić agenciji Mina.

Učešće u misiji, kaže on, nudi mogućnost za razvijanje bilaterarnih i multiraterarnih veza i podizanje ugleda Crne Gore u svijetu.

"Crna Gora ima interes za opštim doprinosom unapređenju bezbjednosti u svijetu. Učešćem u misiji Crna Gora se promoviše kao država koja se trudi da daje doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti i miru, umjesto da bude njen „konzument“", kazao je Bukvić.

Za sve ono što je Crna Gora uradila kao članica NATO saveza, a i prije toga, učestvujući u velikom broju misija kao mala država, doprinijelo je, smatra on, pohvalama iz NATO saveza i pozitvnoj ocjeni o želji da učestvuje u misiji u Iraku.

"Crna Gora učešćem u misiji daće doprinos naporima međunarodne zajednice u izgradnji stabilnosti Iraka, jačajući sposobnosti iračkih institucija i bezbjednosnih snaga u postizanju stabilizacije i bezbjednosti, bez obzira na mali broj pripadnika koji bi ućestvovati u misiji", rekao je Bukvić.

Na NATO samitu u Briselu, krajem 2018.godine, šefovi država i vlada članica NATO donijeli su, na zahtjev iračke vlade, odluku o uspostavljanju NATO neborbene misije, NMI (NATO Mission Iraq).

Misija je, podsjeća Bukvić, pod kanadskom komandom u Bagdadu i realizacijom obuke na dvije lokacije u okolini Bagdada (Taji i Basmaya).

"Cilj misije je dodatno jačanje iračkih bezbjednosnih institucija i struktura, kroz obuku iračkih instruktora, da bi se oni osposobili da obučavaju nove iračke instruktore, a oni da obučavaju svoje ljudstvo", kaže Bukvić.

Misija je počela posljednjeg dana oktobra prošle godine i čini je oko 500 pripadnika, a u Iraku je trenutno oko 140 pripadnika. "Dolazak ostalih pripadnika planiran je za januar ove godine".

U misiji pored pripadnika iz država članica NATO saveza, učestvuju i pripadnici iz Austrije, Finske i Švedske.

]]>
Mon, 7 Jan 2019 17:59:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226715/bukvic-doprinos-naporima-medjunarodne-zajednice.html
CG može biti ponosna na svoju vojsku http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226528/cg-moze-biti-ponosna-na-svoju-vojsku.html Za Vojsku Crne Gore i naše vojnike, 2018. je bila godina modernizacije i boljeg socijalnog statusa, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković. ]]>

"Počeli smo izgradnju nove stambene zgrade u Danilovgradu, a uskoro će početi izgradnja još jedne zgrada i u Podgorici", kazao je Bošković.

Poručio je da će se u 2019. Vojska Crne Gore pozicionirati tamo gdje joj je oduvijek mjesto, kao instituciji kojoj se najviše vjeruje.

"Crna Gora može biti ponosna na svoju vojsku", dodao je ministar odbrane.

]]>
Sat, 5 Jan 2019 11:28:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226528/cg-moze-biti-ponosna-na-svoju-vojsku.html
Vojna akademija vas slomi i ponovo izgradi http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226421/vojna-akademija-vas-slomi-i-ponovo-izgradi.html Nevena Nikolić prva Crnogorka na Vest point, američkoj vojnoj akademiji, trebalo bi u maju da diplomira, nakon čega će početi službu u Vojsci Crne Gore. ]]>

Po povratku u Crnu Goru čeka je postavljenje u crnogorskoj vojsci u kojoj je obavezna da provede najmanje osam godina.

Sve obuke na akademiji su veoma zatjevne, a Vest point je jedna od najprestižnijih vojnih akademija.

“Morate da budete fizički spremni, da budete lider i akademski obrazovani. To su tri stvari koje se traže od vas. Sama akademija vas sprema za to da padnete, oni vas slome, a onda vas ponovo izgrade. Tako da sam se, ne bih rekla iz korijena promijenila, ali je sama škola ostavila veliki trag na mene”, kaže Nevena, za Jutranji program TVCG.

Na akademiji je 70 odsto muškaraca, a 30 odsto su žene.

“Navikla sam se na to da razmišljam na taj vojni način”, poručila je Nevena i priznala da je bilo i trenutaka kada je pomišljala da odustane.

"Posebno ljeti, jer prelazite svaki dan 26 milja po brdima, nosite 40 kg na leđima i pušku. Prolazite po dvije misije na dan, gladni ste umorni ste i spava vam se, spavate dva do tri sata i to ako upijete. Mislim da je to bio najveći izazov", kaže Nevena, koja na akademiji studira i ekonomiju, a uči i ruski jezik. 

 

]]>
Fri, 4 Jan 2019 09:54:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226421/vojna-akademija-vas-slomi-i-ponovo-izgradi.html
Kroz pakao i nazad do titule specijalca VCG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225549/kroz-pakao-i-nazad-do-titule-specijalca-vcg-.html Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje šta čovjeka motiviše da mjesecima maršira s 50 kilograma opreme na sebi, spava pola sata dnevno, živi na oskudnim porcijama konzervirane hrane, dok je svaka misao posvećena zadatku. Ukoliko pitate skromne „tihe profesionalce“, reći će vam da je prvi motiv patriotizam, ali i da vojnika kroz sva iskušenja do zvanja pripadnika specijalnih snaga Vojske Crne Gore vode nesalomiva volja i činjenica da nikada ne odustaju. Ove godine njihova odlučnost je bila testirana kao nikada do sada – tek je svaki četvrti dobrovoljac uspio da završi kurs koji kuje vojnika u specijalca i zasluži da nosi amblem zmije, simbol Čete specijalnih snaga i gordi se krilaticom jedinice "Nulli Secundus" - latinskom izrekom "Uvijek ispred drugih". ]]>

"Na Kurs kvalifikacije specijalnih snaga primaju se isključivo dobrovoljci, koji su u odličnoj fizičkoj kondiciji i stabilne, snažne ličnosti. Iako mnogi zamišljaju specijalca kao izuzetno mladog, kakvih i imamo, idealni ljudi za taj posao imaju 27 ili više godina, jer je tada osoba već zrelija, iskusnija...`Vruće glave`nama ne trebaju, već staloženi, tihi profesionalci", objasnio je za Portal RTCG pripadnik Čete specijalnih snaga VCG i jedan od instruktora na kursu, koji se predstavlja kao Boris.

Njegovo pravo i ime i čin, zbog prirode posla kojim se bavi, moraju ostati tajna.

Boris i ostali instruktori ove su godine, prvi put u istoriji VCG, znanje stečeno na kursevima američkih elitnih snaga, čuvenih "Zelenih beretki", pretočili su u brutalnu obuku za crnogorske specijalce, kroz koji su mogli da prođu samo najbolji. O težini kursa najbolje svjedoči činjenica da je tek četvrtina kandidata uspjela da ga završi, iako su svi ranije već prošli zahtjevnu selektivnu obuku. Oni koji nijesu došli do kraja višemjesečnog testiranja ili su raspoređeni u druge jedinice VCG ili obavljaju određene zadatke u Četi specijalnih snaga, ali ne mogu biti u borbenim timovima.

Marševi s 50kg na leđima, nespavanje, glad...

"Prva faza, takozvana `taktika malih jedinica`, dio je gdje najviše polaznika odustane. Traje oko tri mjeseca, vojnici su konstantno na terenu, nema kontakta sa spoljnim svijetom, odlaska kući, cigara...Kao da su na pravom zadatku, na sebi imaju oko 50 kilograma opreme s kojom dnevno prepješače oko 30km. Specijalac mora biti spreman da dugo djeluje bez podrške, zato sa sobom nose vodu, municiju, eksploziv, sve što im može zatrebati. Takođe, dobijaju samo minimalna sledovanja hrane, te posljednje sedmice žive na jednoj konzervi dnevno", rekao je on.

Ipak, kako je istakao Boris, ono što najviše lomi polaznike kursa je nedostatak sna - moraju da provedu dane prepušteni sebi u prirodi, pri čemu se spava najviše sat vremena dnevno.

"Uprkos umoru, od njih tražimo da ispunjavaju zadatke bez greške, tako da marširaju, uče kretanja, zasjede,prepade...Osposobljavamo naše specijalce da mogu da dugo budu na terenu, čak i iza neprijateljskih linija, te da hirurški precizno dejstvuju na mete", naglasio je instruktor, objasnivši da se veliki dio obuke odigrava noću, uz pomoć sredstava za osmatranje u takvim uslovima.

"Odustajem" - uvijek prisutno iskušenje

U uslovima krajnje fizičke i psihičke iscrpljenosti polaznike kroz kurs nosi isključivo snaga volje, jer je dovoljno samo da kažu da odustaju, nakon čega se isključuju s kursa, te sav bol, umor, glad i žeđ prestaju. Ipak, tako gube i priliku da postanu dio elitnih snaga Vojske Crne Gore.

"Vjerovatno su vam poznati prizori iz filmova u kojima instruktori galame, nabijaju tenzije kandidatima za specijalce i slično. Mi to ne radimo, primjenjujemo filozofiju `Zelenih beretki` - potpuno smo indiferentni, nema ni motivacije ni demotivacije. Na polazniku kursa je da u sebi pronađe `ono nešto` što ga nosi dalje kroz misiju. Upravo takvi ljudi nam trebaju, koji mogu da donesu najbolju odluku u svakom momentu, bez obzira na sve. Tražimo one koji razmišljaju van šablona, izuzetno inteligentne, s posebnim vještinama", objasnio je Boris.

 Istakao je da igre sa umom vojnika nikada ne prestaju, te se, na primjer, upute na marš čiju dužinu ne znaju, kao ni vrijeme za koje moraju da ga pređu. Ipak, jasno im se naglasi da otpadaju sa selekcije ukoliko ne stignu na destinaciju u roku koji su instruktori predvidjeli.

Iglom u saborce

Za polaznike koji završe prvu fazu kursa, naredna dva i po mjeseca trening postaje kompleksniji i usko specijalizovan.

 

"Svi pripadnici prolaze medicinsku obuku - saniranje rana, izvlačenje ranjenika. Moraju da znaju da pronađu venu i ubodu je precizno iglom, na primjer, treba da nauče da rade nazalnu intubaciju i vjerujte mi momenat kada osjećate iglu koja prolazi kroz nos do grla nije nimalo prijatan", kroz smijeh je objasnio Boris.

Kako je kazao, razni elementi obuke se uvijek objedinjuju tako da se budući pripadnik Čete specijalnih snaga uči da prvo eliminiše prijetnje pa tek onda pomogne ranjeniku, čak iako je u pitanju njegov prijatelj koji doziva u pomoć i slično.

Za sedmicu ispale desetine hiljada metaka

Specijalac je prije svega ratnik, tako da se posebna pažnja na kursu poklanja gađanju - nakon medicinske obuke polaznici se usavršavaju u rukovanju svim pješadijskim naoružanjem koje naša vojska posjeduje.

"Za nedjelju dana svaki čovjek ispali nekoliko desetina hiljada metaka. Počinjemo od osnovnih sistema, kao što je M-70 (jugoslovenska verzija kalašnjikova), sve do savremenih pušaka kao što je HK416 sa modernim nišanima. Nakon klasičnih stavova, polaznici gađaju iz raznih položaja, kroz improvizovane zaklone, rupe, a vrhunac je koordinisano gađanje cijelog tima, gdje su u haotičnim situacijama, noću, pod stresom, mora tačno pogoditi meta i paziti saborci", naglasio je Boris.

Instruktor je istakao da polaznici moraju da shvate da ne postoje savršeni uslovi na bojnom polju, te da im se moraju prilagoditi.

"Trenira se sve dok vojniku oružje ne postane `dio tijela`. Imamo najbolje instruktore gađanja u vojsci, koristimo moderne stavove, koje su nas naučile američke `Foke` i `Delte`. Veliki dio obuke se odigrava noću, što je otežavajuća okolnost", saopštio je on.

Eksploziva ni gram viška

Osim vatrenog oružja, vojnici se na kursu obučavaju za korišćenje eksploziva, prvo sa konvencionalnim sredstvima, a zatim uče da prave improvizovane naprave. 

"Jedina granica efikasnosti je mašta i znanje. Na tom dijelu obuke se radi dosta matematike i posao specijaliste za eksploziv je jako odgovoran, cijeli tim stavlja živote u njegove ruke. Naš cilj je da stojimo što bliže vratima ili prozoru koji probijamo eksplozivom, tako da možemo hitro da upadnemo. Zato, onaj ko postavlja punjenja mora tačno u gram da proračuna količinu eksploziva, da ne bi povrijedio tim", rekao je Boris. 

Obavještajna obuka - "čitanje" ljudi

Polaznici uče alpinistuku, korišćenje modernih sisteme veze, a jedna od stepenica za polaznike Kursa kvalifikacije specijalnih snaga je obavještajna obuka.

"Akcenat je na komunikaciji, verbalnoj i neverbalnoj, učimo govor tijela, kako da upoznamo lokalnu kulturu u području u kojem djelujemo. Radi se i dinamična vježba, gdje instruktori glume `lokalne trgovce oružjem` u nekoj od stranih zemalja, a polaznici kursa moraju da pregovaraju s njima, upotrijebivši sve šta su naučili", naglasio je Boris.

Urbano ratovanje po receptu "Foka"

Jedan od najsloženijih djelova Kvalifikacionog kursa specijalnih snaga je obuka u urbanom ratovanju i bliskoj borbi (CQB).

"Procedure koje koristimo u čišćenju prostorija, kretanju i slično su identične kao kod elitnih američkih specijalnih jedinica. Radimo danima i noćima borbu u zatvorenom prostoru, pri čemu se koristi `simunicija` (simunition) koja je punjena bojom umjesto bojevog zrna. Ipak, jako boli kada pogodi čovjeka i ispaljuje se iz pravog oružja, uz trzaj, zbog čega je perfektna za trening", poručio je Boris.

Za specijalca ipak nije problem eliminisati mete u prostorijama, već je izazov kada se nađe u zahtjevnim situacijama koje se simuliraju.

"Stalno paravanima mijenjamo raspored prostorija, kako se polaznici ne bi navikli na rutinski raspored u objektima u kojima se obučavaju. Instruktori glume civile, nenaoružani trče, galame, kako bi vojnike naučili da pod maksimalnim stresom prepoznaju da li im ta osoba predstavlja prijetnju ili ne. Ubacujemo ranjenike u scenario i slično", naglasio je instruktor.

Kako je rekao za Portal RTCG, uči se i prikupljanje dokaza, DNK tragova i slično, kao u pravoj akciji. Kruna Kursa je završna desetodnevna vježba, u kojoj se objedinjavaju svi elementi koje su polaznici, koji su uspjeli da stignu do tog dijela kursa, savladali.

Kruna kursa - 10 dana pakla

"Tih deset dana imaju `ludački tempo`, simulira se konstantno borbeno stanje, pri čemu su specijalci, po scenariju, iza neprijateljskih linija. Kako smo radili na više lokacija, cilj je da nas ne opaze ni mještani tokom obuke.  Polaznici tragaju za`metom`,  treba da je lociraju i uhvate. Uspješno su izvršili zadatak, u četiri ujutro su savladali `teroristu` na prepad", istakao je Boris.

S kursa u Operativne odrede alfa

Mala grupa posebnih ljudi koja je uspjela da završi Kurs kvalifikacije specijalnih snaga i zaslužila da nosi bordo beretku na glavi raspoređena je u takozvane ODA grupe(Operativni odred alfa). Po uzoru na američke "Zelene beretke",  to su timovi od 12 ljudi, u kojima svaki vojnik ima svoju specijalnost, ali je obučen tako da može preuzeti ulogu kolege ukoliko zatreba.

"Naredne godine planiramo novi kurs, koji će biti možda i zahtjevniji od ovoga. Ipak, tako mora, jer u našim redovima želimo samo najbolje od najboljih. Imamo i razumijevanje Generalštaba, koji od nas ne zahtijeva kvantitet, već isključivo kvalitet kao mjerilo", naglasio je Boris.

Porodice specijalaca - nevidljivi heroji

Slika specijalca kao borbene mašine, koja je prisutna u javnosti, često stavlja u drugi plan važan detalj - iza maske se nalazi porodični čovjek, otac, suprug, čiji najmiliji trpe mnogo zbog profesije.

"Naše supruge su svjesne da nijesu udate samo za nas, već i za naš posao. Morate biti s nekim ko ima ogromno razumijevanje, obuke u inostranstvu traju mjesecima, u misijama smo i po pola godine. Propuštate bitne familijarne momente, nijeste uvijek tu dok djeca odrastaju. Ipak, pošto je Četa posebno bratstvo, mi smo i privatno bliski prijatelji, te se naši najbliži druže, tako da su podrška jedni drugima kada nijesmo tu", istakao je Boris.

Filip Rakonjac

 

 

]]>
Fri, 4 Jan 2019 07:58:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225549/kroz-pakao-i-nazad-do-titule-specijalca-vcg-.html
CG doprinosi evroatlantskoj sigurnosti http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226316/cg-doprinosi-evroatlantskoj-sigurnosti.html Učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Avganistanu i na Kosovu, spremnošću da izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora je pokazala da je naš pouzdan i čvrst saveznik, kazao je u intervjuu za Pobjedu generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg. ]]>

 

“Bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO i mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu. To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a”, rekao je Stoltenberg.
Prema njegovim riječima Crna Gora doprinosi evroatlantskoj sigurnosti, i naglasio da je prvo to činila kao partner, a sada kao punopravni član našeg saveza.

“Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, koji je povećao sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao sa vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina takođe đaje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put.

Srbija je i dalje vrijedan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO-u, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva sa NATO-om. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO-u”, naglasio je Stoltenberg.

U aprilu 2019. godine NATO će obilježiti 70. godišnjicu postojanja.

Odgovarajući na pitanje šta vidi kao najveća dostignuća Alijanse, a gdje misli da je Alijansa mogla da uradi više Stoltenberg je naglasio da je NATO svih ovih godina bio garant mira i sigurnosti širom evroatlantskog područja, kroz čvrstu transatlantsku vezu.

Napravljeni su značajni koraci u pogledu izdataka za odbranu.

“Iz iskustva znam koliko je teško imati podršku javnosti kada su u pitanju veća izdvajanja iz budžeta za odbranu, ali zaštita naše populacije nije jeftina i svi moramo podijeliti teret. Saveznici postižu stvaran napredak u svim aspektima podjele tereta, od kada je odluka o tome donešena na našem samitu u Velsu 2014. godine. Na samitu u Briselu, saveznici su se složili da udvostruče svoje napore jer će to učiniti NATO jačim. Zato je ključno da zadržimo zamah koji imamo. Na našem sastanku narednog aprila, kada će ministri obilježiti 70. godišnjicu potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, očekujem da će saveznici uzeti u obzir sva ova važna dostignuća i potvrditi našu čvrstu posvećenost očuvanju NATO-a kao snažnog multiplikatora sile i alijanse čija je svrha da štiti sve svoje članove i njihovo stanovništvo”, zaključio je on.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 08:13:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/226316/cg-doprinosi-evroatlantskoj-sigurnosti.html
Osam crnogorskih kadeta položilo zakletvu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225837/osam-crnogorskih-kadeta-polozilo-zakletvu.html Osam crnogorskih kadeta, koji su u 2018. godini započeli svoje visokoškolske obrazovanje na inostranim vojnim akademijama, položili su juče zakletvu u Ministarstvu položili. ]]>


Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov kazao je da njihov budući oficirski poziv neće biti lak, ali da su izabrali profesiju koja će i njima i njihovim porodicama predstavlja izuzetnu čast i ponos.

On je izrazio očekivanje da će svi kadeti sa uspjehom završiti vojne akademije, nakon čega će stupiti u redove Vojske Crne Gore.

Zakletvu su položili kadeti Anđela Đurđić, Vuk Rogošić, Luka Burić, Luka Medojević, Filip Iković, Vanja Pajović, Vuk Lješković i Ivan Krivokapić.

Oni studiraju na vojnim akademijama u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj.

]]>
Fri, 28 Dec 2018 11:05:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225837/osam-crnogorskih-kadeta-polozilo-zakletvu.html
Dijalog Ministarstva i sindikata dodatno unaprijediti http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225531/dijalog-ministarstva-i-sindikata-dodatno-unaprijediti.html Socijalni dijalog Ministarstva odbrane i Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) i Sindikata Vojske Crne Gore mora biti dodatno unaprijeđen, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i predstavnika tih organizacija. ]]>

"Bošković je uvažio zahtjeve oba reprezentativna sindikata, ističući da današnjim sastankom Ministarstvo odbrane pokazuje da je odgovoran socijalni partner, dok su njegovi sagovornici iskazali punu spremnost da budu kvalitetan partner u pravcu poboljšanja socijalnog statusa zaposlenih", saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su kazali, na sastanku je dogovoreno da 2019. bude godina socijalnog dijaloga, uz punu podršku projektima koje je pokrenulo ministarstvo u rješavanju statusnih i socijalnih potreba zaposlenih u VCG i MO. 

"Ministarstvo će i u narednoj godini opredijeliti značajna sredstva za pomoć u radu oba sindikata i za rješavanje socijalne problematike svih zaposlenih, kako kroz rad stambene zadruge `Odbrana`, tako i kroz direktne pomoći zaposlenima", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 25 Dec 2018 15:45:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225531/dijalog-ministarstva-i-sindikata-dodatno-unaprijediti.html
"Pozdravili bismo učešće CG u misiji u Iraku" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225339/pozdravili-bismo-ucesce-cg-u-misiji-u-iraku.html NATO misija u Iraku otvorena je za sve članice i partnere i rado bismo pozdravili crnogorsko učešće u ovoj misiji, rekao je zvaničnik Alijanse na brifingu u sjedištu NATO-a, koji je bio posvećen ovoj trening misiji. ]]>

Dodaje da Alijansa veoma cijeni zainteresovanost Crne Gore za učešće u Iraku.

“Misija je otvorena za članice i partnere i već imamo Australiju, Finsku i Švedsku koje u njoj učestvuju. Pozdravili bismo učešće Crne Gore jer imamo odlične odnose sa vašom zemljom, iako naš proces uvođenja članice zna nekada da bude dug”, kazao je zvaničnik Alijanse na pitanje Pobjede o potencijalnom učešću crnogorskih vojnika u ovoj misiji.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je nedavno da je Crna Gora zainteresovana za učešće u misiji, ali na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, te da je NATO-u upućen dopis sa ovim prijedlogom.

Bošković je tada naveo i da bi u ovoj misiji učestvovali jedan ili dva oficira Vojske Crne Gore.

Na pitanje Pobjede da li je Alijansa i kako odgovorila na predlog iz Crne Gore, zvaničnik NATO-a je kazao da ako je Crna Gora dostavila pismo namjere da se priključi operaciji u SHAPE-u, on još nije došao do političkog nivoa odlučivanja, ali je, kaže, siguran da je zahtjev u proceduri.

“Sljedeći korak bio bi da razmotre ponudu koju je dostavila Crna Gora i da procijene da li se time popunjavaju praznine koje imaju. Ako ne, oni će reći ne i ponuditi nešto drugo. Ako da, kontaktiraće Crnu Goru i reći da će ih nominovati za potencijalnog partnera u operaciji. Savjet će reći da, Crna Gora će biti potencijalni operativni partner a onda će proći kroz preostali proces kako bismo imali sve zakonske i finansijske detalje i onda biste bili dovedeni u misiju kao učesnici”, objasnio je sagovornik iz Alijanse.

]]>
Mon, 24 Dec 2018 06:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225339/pozdravili-bismo-ucesce-cg-u-misiji-u-iraku.html
SAD će nastaviti da podržava odbrambene kapacitete CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225065/sad-ce-nastaviti-da-podrzava-odbrambene-kapacitete-cg.html Sjedinjene Američke Države (SAD) će nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, kazala je novoimenovana ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. ]]>

Rajnke se u okviru nastupne posjete Ministarstvu odbrane sastala sa ministrom Predragom Bokovićem.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, ambasadorka Rajnke je izrazila zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, i ukazala na spremnost i posvećenost da se ona dodatno unaprijedi. Rajnke je izrazila zadovoljstvo što Crna Gora predstavlja regionalnog lidera u domenu evropskih i evroatlantskih integracija, i očekivanje da će Crna Gora nastaviti da adekvatno sprovodi reforme iz EU agende.

"Ambasadorka Rajnke je istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju dalji razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta, te apostrofirala posvećenost i doprinose Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti i regionalnoj stabilnosti", kazala je Rajnke.

Ministar Bošković je ambasadorki poželio uspješan mandat u Crnoj Gori, i izrazio uvjerenje da će se odlična saradnja Ministarstva odbrane i Ambasade SAD nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

"Bošković se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija. On je podvukao značaj sveobuhvatne i kvalitetne saradnje u domenu odbrane, posebno u školovanju i usavršavanju pripadnika Vojske Crne Gore, učešću na zajedničkim vježbama i obukama, kao i unaprjeđenju postojećih odbrambenih kapaciteta", navodi se u saopštenju.

Ministar je upoznao ambasadorku Rajnke sa prioritetima u modernizaciji Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na strateški okvir i jačanje nivoa interoperabilnosti, kao i budućim planovima za razvoj crnogorskog odbrambenog sistema.

“Ministarstvo odbrane istrajno je u namjeri da u potpunosti modernizuje Vojsku Crne Gore u skladu sa najvišim standardima i aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u cilju formiranja kvalifikovanih i kvalitetnih oružanih snaga doraslih nacionalnim, regionalnim, ali i globalnim zadacima”, istakao je Bošković.

Govoreći o bezbjednosti regiona, ministar Bošković je apostrofirao ulogu crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom u 2018. godini.

"On je izrazio i zadovoljstvo podrškom SAD u domenu jačanja regionalne bezbjednosne saradnje. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti aktivno da promoviše evroatlantske vrijednosti, kao i NATO politiku otvorenih vrata", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 21 Dec 2018 10:39:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/225065/sad-ce-nastaviti-da-podrzava-odbrambene-kapacitete-cg.html
Turska će ostati pouzdan partner Vojsci CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224950/turska-ce-ostati-pouzdan-partner-vojsci-cg.html Republika Turska će nastaviti da bude pouzdan saveznik Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, i dati svoj puni doprinos unapređenju saradnje u oblasti odbrane, kazao je novoimenovani izaslanik odbrane Turske pukovnik Sakir Cumhur Somer. ]]>

S pukovnikom Sakirom Cumhurom Somerom i odlazećim izaslanikom odbrane Republike Turske, pukovnikom Memduhom Orbajem Kilindžom, koji je tu dužnost obavljao od septembra 2017. godine razgovarao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, Bošković je izrazio zadovoljstvo intenzivnom bilateralnom saradnjom ostvarenom tokom ove godine, iskazavši očekivanje da će se jednako uspješna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Bošković je podsjetio da su sastanci na najvišem nivou doprinijeli unaprjeđivanju saradnje Crne Gore i Turske u oblasti odbrane, posebno ističući značaj potpisivanja međuvladinog Sporazuma o nabavci uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore na period od pet godina.

"Nabavka maskirne i mornaričke uniforme je uspješno realizovana tokom tekuće godine, a definisan je i plan nabavke nove uniforme za pilote VCG u narednoj godini", kazao je ministar, dodajući da je to samo jedan segment modernizacije Vojske Crne Gore.

Bošković je upoznao sagovornike sa progresom implementacije ciljeva sposobnosti, kao i sa prioritetima u sektoru odbrane.

"On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta i aktivnom doprinosu kolektivnom sistemu bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Pukovnik Somer se, dodaju iz ministarstva, zahvalio na dobrodošlici i kazao da će Republika Turska nastaviti da bude pouzdan saveznik Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, kao i da će dati svoj puni doprinos unaprjeđenju saradnje u oblasti odbrane.

Pukovnik Kilindž se zahvalio na odličnoj saradnji i naglasio zadovoljstvo progresom koji je Crna Gora ostvarila tokom njegovom mandata. On je izrazio uvjerenje da će se jednako kvalitetna saradnja nastaviti tokom mandata njegovog nasljednika na funkciji.

Pukovnike Somera i Kilindža primili su i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović i načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnik Aleksandar Pantović. Tom prilikom, naglašena je posvećenost Crne Gore jačanju bilateralne saradnje sa Republikom Turskom u oblastima od obostranog interesa.

]]>
Thu, 20 Dec 2018 11:41:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224950/turska-ce-ostati-pouzdan-partner-vojsci-cg.html
CG i zvanično dio misije u Letoniji http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224939/cg-i-zvanicno-dio-misije-u-letoniji.html Crna Gora je od danas i zvanično dio NATO misije u Letoniji - Pojačano istureno prisustvo. Crnogorska zastava zavijorila se ispred kampa u Adažiju. ]]>

Osam pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) upućeno je u misiju Pojačano istureno prisustvo – (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniju.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane, naši vojnici su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačkih OS.

Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada.

"U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije", navodi se u saopštenju.

Na Samitu u Varšavi 2016. godine, podsjećaju, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci.

]]>
Thu, 20 Dec 2018 10:48:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224939/cg-i-zvanicno-dio-misije-u-letoniji.html
Vojnicima u Avganistanu uručene medalje http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224434/vojnicima-u-avganistanu-urucene-medalje.html Pripadnicima IX kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) u misiji "Resolute support" u Avganistanu danas su uručene medalje za učešće u misiji. ]]>

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović, posjetili su IX kontingent.

"Tokom susreta sa pripadnicima kontingenta, u bazi Marmal, načelnik GŠ je pohvalio njihov rad i zalaganje, čestitajući im na uspješnom izvršavanju dodijeljenih zadataka. Filipović je naglasio da su prethodni kontingenti postavili visoke standarde i da ih je potrebno održavati, te da je učešće u misiji veliko iskustvo, izuzetno značajno za usavršavanje dostignutih sposobnosti", saoppšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, major Rade Stijepović, komandant IX kontingenta se u ime svih vojnika zahvalio na posjeti i istakao da će nastaviti da zadatke realizuju odgovorno, i neprekidno težiti da se dostignuti standardi održe, ali i podignu na još viši nivo.

Saopšteno je da su se general Dakić i Filipović sastali i sa komandantom Komande Sjever (TAAC North) brigadnim generalom Klafusom i njegovim zamjenikom pukovnikom Bogartom, koji su posjetioce iz Crne Gore upoznali sa trenutnom situacijom u Avganistanu.

"Komandant je istakao da mu je čast što ima priliku da se sastane sa načelnikom Generalštaba Vosjke Crne Gore i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Crne Gore i zahvalio se povodom učešća Crne Gore u međunarodnim misijama", kazali su iz Ministarstva.

Pripadnici kontingenta upoznati su sa zadacima i aktivnostima koji se trenutno realizuju u Vojsci Crne Gore.

"Načelnik GŠ i Filipović obišli su danas i Združeni operativni centar TAAC North, i sastali se sa komandantom Hrvatskog kontingenta, kao i komandirom Međunarodne čete za zaštitu snaga u čijem sastavu je i vod VCG u misiji Resolute support", dodaje se u saopštenju.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 16:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224434/vojnicima-u-avganistanu-urucene-medalje.html
Vojska CG nabavlja 67 oklopnih vozila http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224374/vojska-cg-nabavlja-67-oklopnih-vozila-.html Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona eura za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. ]]>

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom predlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona eura kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine.

U Vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Takođe, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

"Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane", piše u dokumentima.

Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona eura za nabavku tri višenamjenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija u skladu sa članom 9 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu.

 

]]>
Sat, 15 Dec 2018 07:22:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224374/vojska-cg-nabavlja-67-oklopnih-vozila-.html
Crnogorski vojnici otputovali u Letoniju http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224253/crnogorski-vojnici-otputovali-u-letoniju-.html Osam pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) upućeno je u misiju Pojačano istureno prisustvo – (eFP, enhanced Forward Presence), u Letoniju. Pripadnici VCG učestvovaće u misiji po principu rotacije, na period od šest mjeseci. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, oni su otputovali zajedno sa kolegama iz slovenačkih Oružanih snaga, budući da su raspoređeni u sklopu Izviđačkog voda slovenačkih OS.

Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, sa sjedištem u Adažiju, predvodi Kanada.

"U sklopu grupe, koja broji oko 1.400 vojnika, su pripadnici oružanih snaga Albanije, Češke Republike, Italije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije", navodi se u saopštenju.

Na Samitu u Varšavi 2016. godine, podsjećaju, saveznici su postigli dogovor o jačanju vojnog prisustva u istočnom dijelu Alijanse, u sklopu NATO politike odbrane i odvraćanja, sa četiri multinacionalne borbene grupe veličine bataljona u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, na rotacionoj osnovi.

Borbene grupe, kako dodaju, predvode Velika Britanija, Kanada, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, i predstavljaju multinacionalne snage koje treba da demonstriraju snagu transatlantske veze i da jasno stave do znanja da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na cijelu Alijansu.

"Crna Gora svojim prisustvom u Letoniji pokazuje težnje da konstantno doprinosi sveukupnim naporima Alijanse u jačanju bezbjednosti njenih građana i teritorije, a u skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost iz jula 2018. godine", navode iz tog vladinog resora.

Angažovanje pripadnika VCG biće realizovano po principu rotacije, na period od šest mjeseci.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 09:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224253/crnogorski-vojnici-otputovali-u-letoniju-.html
Godina modernizacije i NATO integracija http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224182/godina-modernizacije-i-nato-integracija.html Izrada strateških dokumenata, usvajanje i ratifikovanje standarda odbrane, nastavak procesa modernizacije Vojske Crne Gore, za šta je od izuzetnog značaja nabavka tri Bell-ova helikoptera, uspostavljanje misije Air Policing-a, neke su od najznačajnijih aktivnosti koje su realizovane tokom ove godine iz Plana vojne integracije Crne Gore u NATO. ]]>

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o realizaciji Plana vojne integracije Crne Gore u NATO, a o dokumentu je na presu govorio načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore potpukovnik Aleksandar Pantović.

On je istakao da je tokom 2018. godine nastavljena realizacija planiranih aktivnosti iz procesa integracije Crne Gore u NATO.

Potpukovnik Pantović posebno se osvrnuo na izradu strateških dokumenata, koja su polazna osnova za nastavak reformi u sektoru odbrane. To su Strategija nacionalne bezbjednosti i Strategijski pregled odbrane, kao i Strategija odbrane i Dugoročni plan razvoja odbrane, koja su u fazi izrade.

Crna Gora je tokom ove godine usvojila i ratifikovala 156 standarda odbrane, od čega su 127 NATO standardi, uz ratifikovanje 82 NATO standarda.

Potpukovnik Pantović je kazao da je proces opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore ove godine posebno obilježila nabavka tri helikoptera Bell-412, kao i njemačka donacija šest lakooklopnih vozila za Četu vojne policije. On je dodao da je završena druga faza rekonstrukcije raketne topovnjače RTOP-405 i nabavljena nova vježbovno-terenska uniforma za sve pripadnike VCG.

Proces reforme VCG nastaviće se i u skladu sa Odlukom o novoj organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore.

U ovoj 2018. godini, započet je angažman Vojske CG u NATO misiji KFOR na Kosovu, a ovih dana počinje i u misiji u Letoniji, u okviru snaga pojačanog isturenog prisustva (Enhanced Forward Presence – eFP).

"Proces integracije prate zajedno Radni tim Crne Gore i NATO Radna grupa za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group-AIWG), i u okviru Godišnje integracijske konferencije (Annual Integration Conference.AIC)", saopšteno je iz Vojske Crne Gore.

]]>
Thu, 13 Dec 2018 15:11:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224182/godina-modernizacije-i-nato-integracija.html
Slanje vojnika na Kosovo doprinos regionalnoj bezbjednosti http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224139/slanje-vojnika-na-kosovo-doprinos-regionalnoj-bezbjednosti.html Odluka o slanju pripadnika Vojske Crne Gore u misiju KFOR na Kosovu još jedan je konkretan doprinos naše zemlje regionalnoj bezbjednosti, saopštio je načelnik Generalštaba VCG general Dragutin Dakić. ]]>  

Naime, Dakić je boravio u zvaničnoj posjeti KFOR-u, gdje se sreo s generalom Lorencom D’Adariom.

General D’Adario se zahvalio tom prilikom na saradnji i učešću Vojske Crne Gore u ovoj NATO misiji.

Načelnik Dakić je izrazio uvjerenje da će se saradnja Vojske Crne Gore sa KFOR-om dalje razvijati i u narednom periodu, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

On je istakao da je odluka o slanju pripadnika VCG u misiju KFOR, još jedan konkretan doprinos Crne Gore regionalnoj bezbjednosti.

Od 23. oktobra, u misiji KFOR na Kosovu je pripadnik VCG, potpukovnik Nedžad Rujović, koji je angažovan na poziciji zamjenika načelnika Odsjeka za inženjerijske operacije u Komandi KFOR-a u Prištini. 

]]>
Thu, 13 Dec 2018 11:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/224139/slanje-vojnika-na-kosovo-doprinos-regionalnoj-bezbjednosti.html
Podrška Makedoniji u spoljnopolitičkim ciljevima http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223798/podrska-makedoniji-u-spoljnopolitickim-ciljevima.html Crna Gora će, kao članica Alijanse, kroz aktivnu promociju NATO politike "otvorenih vrata", nastaviti sa punom podrškom zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, poručio je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović. ]]>

Kako navode, Filipović se sastao u Skoplju sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Makedonije Draganom Nikolićem. 

Ukazujući na značaj razvoja sveukupnih odnosa Crne Gore i Republike Makedonije, Filipović je posebno izrazio pozadovoljstvo saradnjom dvije zemlje na polju odbrane.

"Crna Gora će, kao članica Alijanse, kroz aktivnu promociju NATO politike 'otvorenih vrata', nastaviti sa punom podrškom zemljama regiona u ostvarivanju njihovih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva", rekao je Filipović.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja i stavove o budućim koracima bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, kao i o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim temama, u cilju zajedničkog doprinosa uspostavljanju dijaloga, kao ključnog alata za dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Crna Gora će ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende", dodao je Filipović, ističući spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške i Makedoniji na njenom evroatlantskom putu.

On je ukazao na važnost ostvarene saradnje dvije zemlje na polju odbrane, posebno u oblasti školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji "General Mihailo Apostolski" u Skoplju.

Državni sekretari ministarstava odbrane dvije zemlje, kako navode, naglasili su značaj povezivanja i saradnje kroz angažman u regionalnim inicijativama, ističući da su one odlična platforma za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

"Filipović će se danas sresti sa crnogorskim kadetima koji studiraju na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.
Planirano je i da sjutra popodne prisustvuje zajedničkom koncertu vojnih orkestara Armije Republike Makedonije, Armije Republike Bugarske i Vojske Crne Gore. Ovaj koncert, koji će biti održan u Domu Armije Republike Makedonije, još jedan je u nizu pokazatelja kontinuiranih ulaganja u promociju prijateljstva i saradnje među zemljama, pokazujući još jednom da muzika snaži zajedništvo i briše granice među narodima", navode u saopštenju.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 16:06:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223798/podrska-makedoniji-u-spoljnopolitickim-ciljevima.html
Obilježena godišnjica najveće pomorske tragedije http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223816/obiljezena-godisnjica-najvece-pomorske-tragedije-.html U Donjoj Lastvi kod Tivta je obilježena je danas 74. godišnjica potonuća parobroda “Cetinje”, najveće pomorske tragedije koja se dogodila u vodama Crne Gore. ]]>

Dana 10. decembra 1944. godine, ploveći na relaciji, Tivat - Đenovići, brod je na sredini Tivatskog zaliva naišao na podvodnu magnetnu minu, koju su njemački fašisti postavili za vrijeme rata.

Tom prilikom je poginulo oko 200 ljudi, stanovnika Boke, a među njima i 15 Italijana, pripadnika partizanske brigade “Galibardi”.

Tragediju je preživjelo samo sedmoro putnika i četvorica članova posade.
 
Nakon komemoracije, na mjesnom groblju u Donjoj Lastvi, sa palube motornog čamca Mornarice VCG, ČM-33, položen je vijenac u more na poziciji na kojoj je potonuo parobrod "Cetinje".

Ispred Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivta i Mornarice Vojske Crne Gore, vijenac su položili predsjednik udruženja gospodin Dragiša Ćosović i komandant MVCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 15:08:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223816/obiljezena-godisnjica-najvece-pomorske-tragedije-.html
U Njemačkoj uvježbavaju kopneno ratovanje http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223629/u-njemackoj-uvjezbavaju-kopneno-ratovanje.html Pripadnici prve pješadijske čete Vojske Crne Gore u Njemačkoj na vježbi "Combined Resolve" trenutno uvježbavaju napadne operacije kopnenog ratovanja, saopštilo je Ministarstvo odbrane. ]]>

Kako su objasnili, trideset vojnika je prethodnih dana izvršavalo zadatke u u rbanoj sredini, kao i odbranu na utvrđenoj tački u naseljenom mjestu.

"Sada su u trećoj fazi – vježba za napadne operacije.  Naši pripadnici su u sastavu Američke oklopno-mehanizovane borbene grupe `Apache task forces`, kao i rumunska tenkovska četa", objasnili su iz Ministarstva.

Pješadijski vod od 30 pripadnika Prve pješadijske čete Vojske Crne Gore predvođen je kapetanom Dankom Kovačevićem. Vježba se realizuje na Vojnom poligonu “Hohenfels” u SR Njemačkoj, pod pokroviteljstvom Komande Oružanih snaga SAD u Evropi (US EUCOM). Na njoj učestvuje više od 5.000 pripadnika oružanih snaga iz 16 zemalja, članica i zemalja partnera.

Koncipirana je za pripadnike kopnene vojske, za uvježbavanje taktika, tehnika i procedura vođenja kopnenog ratovanja.

]]>
Sat, 8 Dec 2018 14:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/223629/u-njemackoj-uvjezbavaju-kopneno-ratovanje.html