RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Pristupiće NATO Centru za sajber odbranu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209475/pristupice-nato-centru-za-sajber-odbranu.html Crnogorsko Ministarstvo odbrane pristupiće NATO Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu kako bi konkretno doprinijelo ispunjenju zadataka iz NATO agende u oblasti borbe protiv hibridnih prijetnji i unaprijedilo kapacitete odgovora na sajber izazove. ]]>

Vlada je danas na sjednici usvojila Informaciju o pristupanju Ministarstva odbrane Memorandumu o razumijevanju o funkcionalnom odnosu u Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu i Drugom amandmanu na Memorandum o razumijevanju u vezi sa osnivanjem, upravljanjem i radom NATO Centra izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću je saopšteno da je Vlada ovlastila ministra odbrane Predraga Boškovića da potpiše note o pristupanju.

“U raspravi je istaknuto da će Ministarstvo pridruživanjem NATO Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu imati priliku da konkretno doprinese ispunjenju zadataka iz NATO agende, posebno u oblasti borbe protiv hibridnih prijetnji, ali i da unaprijedi kapacitete odgovora na sajber izazove”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, četiri glavna polja djelovanja ovog obrazovno-istraživačkog Centra su tehnologije, strategije, operacije i pravo, a njegove aktivnosti se realizuju kroz multidisciplinarna primijenjena istraživanja, ekspertska savjetovanj, obuke i vježbe.

Iz Vlade su objasnili da je zadatak Centra da ojača kapacitete za sajber odbranu Alijanse i njenih članica, a u cilju unapređenja interoperabilnosti NATO-a na tom planu.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 21:03:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209475/pristupice-nato-centru-za-sajber-odbranu.html
"Vojnici CG omogućavaju pomoć gladnima u Somaliji" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209356/vojnici-cg-omogucavaju-pomoc-gladnima-u-somaliji.html Prisustvo crnogorskih vojnika na brodu Petra II u misiji Atalanta, čiji je cilj zaštita brodova od pirata u Adenskom zalivu, od vitalnog je značaja kako bi humanitarna pomoć stigla do naroda Somalije, pogođenog sušom i glađu, saopšteno je iz te misije Evropske unije. ]]>

"Potpuna integrisanost Vojske Crne Gore u Operaciju Atalanta pruža zaštitu koju brodovi trebaju protiv pirata i jača pomorsku sigurnost tog regiona", istakli su iz Atalante.

Ta misija obezbjeđuje cjelodnevnu zaštitu, a obuka za nju traje i do šest mjeseci. Svoj doprinos daje 20 zemalja, a vojnici svoje vještine drže na visokom nivou stalnim vježbama na brodovima.

 

]]>
Wed, 18 Jul 2018 16:25:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209356/vojnici-cg-omogucavaju-pomoc-gladnima-u-somaliji.html
Vojnička uniforma čast, ponos i obaveza http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209244/vojnicka-uniforma-cast-ponos-i-obaveza.html Ljetnji vojni kamp za mlade, otvoren je danas u kasarni Milovan Šaranović u Danilovgradu i trajaće do 28. jula. ]]>

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore treći put organizuju ovaj kamp, i to u jedinicama VCG u Kolašinu i Pljevljima. Ove godine, učešće na kampu će uzeti 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i 5 iz Republike Makedonije, čime je Kamp dobio regionalni karakter, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Otvarajući Ljetnji vojni kamp, državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović je istakao da Ministarstvo odbrane proaktivno i posvećeno djeluje u smjeru približavanja Vojske Crne Gore i vojnog poziva mladima.

Jedna od aktivnosti je svakako i treći Ljetnji vojni kamp,  koji je kao pilot projekat započet 2016. godine.

"Mogu sa sigurnošću reći da imamo i veći stepen interesovanja za aktivnosti namijenjene mladima, ali i za obrazovanje na inostranim vojnim akademijama, rekao je Filipović, konstatujući da je upravo Kamp prilika da se mladi oprobaju kao vojnici, i da uvide šta znači nositi vojnu uniformu, kroz specifične sadržaje prilagođene upravo njihovom uzrastu. Vojnička uniforma predstavlja čast, ponos i obavezu svima koji je nose, kroz nju se na poseban način ispoljava ljubav prema državi", kazao je državni sekretar.

Obraćajući se učesnicima Ljetnjeg vojnog kampa i apostrofirajući značaj prilike koja im je ukazana, Filipović je izrazio uvjerenje da će polaznici svojim ponašanjem opravdati ukazano povjerenje, i biti dobar primjer mladim ljudima kako treba raditi na sebi, unaprijediti svoje znanje i vještine, i posvetiti se zdravim stilovima života.

Državni sekretar se posebno zahvalio partnerima koji su prepoznali značaj ovog projekta: ministarstvima odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Holandije, Ministarstvu prosvjete Crne Gore, Ministarstvu sporta, Rukometnom, Fudbalskom i Odbojkaškom savezu, kao i preduzeću Nacionalni parkovi.

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 13:15:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209244/vojnicka-uniforma-cast-ponos-i-obaveza.html
CG pouzdan i kredibilan saveznik NATO http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209168/cg-pouzdan-i-kredibilan-saveznik-nato.html Guverner Savezne države Mejn, Pol Lepejdž ocijenio je da je u Crnoj Gori Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika. On je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima. ]]>

Saradnja sa Amerikom ima strateški značaj jer je izgrađena uz obostrano povjerenje i izuzetnu podršku demokratskim procesima u Crnoj Gori, tokom turbulentnih godina na Balkanu, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović tokom razgovora sa guvernerom države Mejn, Polom Lepejdžom.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka SAD-a, Margaret Uehara.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on je naglasio da je važan dio te saradnje i partnerstvo sa državom Mejn, koje će posjetom guvernera Lepejdža biti dodatno osnaženo.

"Crna Gora kao članica NATO je odgovoran činilac međunarodnih snaga, spremna za dalju saradnju i podršku u podizanju nivoa obučenosti vojske, ali i osposobljavanju vojnih struktura za civilne aktivnosti i izazove savremenog doba", rekao je Đukanović.

Lepejdž je, kako se dodaje, izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da njegova država pomogne crnogorskoj vojsci da unaprijedi svoje sposobnosti i znanja u vojnim aktivnostima, ali i situacijama vanrednih nepogoda i prekograničnih aktivnosti.

"To je obostrani interes i Crne Gore i SAD", zaključio je guverner.

Sagovornici su iskazali interes za produbljivanjem saradnje u oblasti kulture i obrazovanja.

"Značajan prostor za jačanje odnosa postoji i na polju ekonomije", ocijenjeno je tokom razgovora.

Lepejdž je pozvao Đukanovića da tokom jedne od narednih posjeta SAD posjeti i državu Mejn, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

Brajović: Saradnja sa državom Mejn se razvija na svim nivoima

Sa guvernerom američke savezne države Mejn, Polom Lepejdžom, sastao se i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, izražavajući zahvalnost na iskrenoj pomoći SAD prilikom učlanjenja Crne Gore u NATO, predsjednik Skupštine je naglasio značaj strateškog partnerstva sa državom Mejn, koja se u kontinuitetu razvija na svim nivoima.

"Lepejdž je istakao čvrstu opredijeljenost ka daljem jačanju saradnje u okviru NATO-a, kao i ka podršci Vojsci Crne Gore na implementaciji partnerskih ciljeva. Sagovornici su izrazili spremnost Crne Gore i SAD da iskoriste brojne mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima od obostranog interesa, a posebno u oblastima ekonomije i kulture", navodi se u saopštenju.

Bošković: Saradnja doprinijela razvoju sposobosti VCG

Sa Lepejdžom i komandantom Nacionalne garde Mejna, generalom Daglasom Farnemom, koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori sastao se i ministar odbrane Predrag Bošković.

"Lepejdž je izrazio zadovoljstvo uspjehom u okviru Državnog programa partnerstva, i dodao da su Nacionalna garda Mejna i Vojska Crne Gore, kroz razmjenu iskustava i organizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti, uspostavile neraskidivu sponu koja obavezuje dvije zemlje da jačaju sveobuhvatnu bilateralnu saradnju", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Lepejdž je čestitao Boškoviću na postignutim rezultatima i reformama, uz uvjerenje da je "Alijansa dobila još jednog pouzdanog i kredibilnog saveznika".

"Lepejdž je dodao da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava budući razvoj Vojske Crne Gore kako bi bila u stanju da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima", kazali su iz ministarstva.

Bošković je, kako se kazali, istakao da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznica, održavaju kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose u oblasti odbrane.

"Izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije zajedničkih projekata, koji su imali za cilj unaprjeđene interoperabilnosti i razmjenu iskustava oružanih snaga dvije zemlje. S tim u vezi, ministar Bošković istakao je zahvalost Nacionalnoj gardi Savezne države Mejn na ukazanoj podršci i pomoći u okviru Državnog programa partnerstva (State Partnership Program – SPP) koji datira od 2007. godine", navodi se u saopštenju.

Bošković je dodao da je saradnja u mnogome doprinijela razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u domenima priprema za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, razvoju ljudskih resursa i ispunjavanju neophodnih uslova za punu integraciju u NATO.

"Bošković je takođe izrazio zadovoljstvo aktuelnim projektima u okviru kojih se razvija saradnja kroz Državni program partnerstva, sa posebnim akcentom na unaprjeđenje sposobnosti za djelovanje u vanrednim i kriznim situacijama. Istakao je da će zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva u Poljskoj predstavljati krunu dosadašnje saradnje Crne Gore i Savezne Države", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je upoznao sagovornike sa aktuelnim prioritetima i budućim planovima za razvoj Vojske Crne Gore, modernizaciju i jačanje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

"Dodatno, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno podržava NATO politiku 'otvorenih vrata', uz uvjerenje da je potpuna integracija regiona u evro-atlantske strukture preduslov za očuvanje dugotrajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima", kazali su iz ministarstva.

Sagovornici su se, napominju, usaglasili da je u okviru Državnog programa partnerstva neophodno dalje unaprijediti bilateralnu saradnju i u civilnom domenu.

Na kraju sastanka, razmijenjene su uniforme.

"Tom prilikom je major general Daglas Fraham uručio načeliku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Dragutinu Dakiću, istorijsku uniformu Vojske Države Mejn iz Civilnog rata, dok je general Dakić uručio generalu Farhamu uniformu Vojske Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

 

 

]]>
Mon, 16 Jul 2018 17:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209168/cg-pouzdan-i-kredibilan-saveznik-nato.html
Piloti VCG završili obuku za gašenje požara http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209092/piloti-vcg-zavrsili-obuku-za-gasenje-pozara.html Piloti Vojske Crne Gore završili su obuku za gašenje požara vedrom za helikoptere u Sloveniji, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Podsjetimo, Helikopterska eskadrila VCG je nabavkom tri helikoptera Bell 412, od kojih je jedan stigao u našu zemlju, osposobljena da gasi požare, što ranije nije mogla jer je posjedovala samo lake letjelice tipa "Gazela". ]]>  

"Četiri pilota, dva inžinjera i četiri mehaničara uspješno su završili obuku koja se sastojala iz teorijskog dijela koji je realizovan u maju u Vazduhoplovstvu VCG i letački dio koji se realizovao u 151 Helikopterskoj eskadrili Slovenije od 08. do 13. jula ove godine.Piloti su obučeni za gašenje požara zahvatanem vode iz rijeke, jezera i bazena", naglasili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, buka je okončana polaganjem ispita, tokom koga su piloti VCG pokazali visok nivo znanja.

"Kako bi se precizno zahvatala i izbacivala voda pored pilota, u sastav posade za gašenje požara ulaze i tehničari letači. Dva inžinjera i četiri mehaničara takođe su uspješno zavrsili praktični dio treninga za letače za gašenje požara sa helikopterom Bell 412EP. Ovim Vojska Crne Gore ima spremne dvije posade koje bi se u slučaju potrebe mogle upotrijebiti za gašenje požara. Takođe, ove dvije posade spremne su za transport ljudstva i robe, nošenje podvesnog tereta i operacije traganja i spašavanja", poručili su iz Ministarstva.

 

]]>
Sun, 15 Jul 2018 16:26:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/209092/piloti-vcg-zavrsili-obuku-za-gasenje-pozara.html
Dakić: Beskompromisno služite državi http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208943/dakic-beskompromisno-sluzite-drzavi.html Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović danas je u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu predao zastavu Vojske Crne Gore brigadnom generalu Dragutinu Dakiću, koji je time i zvanično preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore od brigadnog generala Ilije Dakovića.  ]]>

Dakić, je na mjestu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, naslijedio brigadnog generala Dragutina Dakića.

“Obavezujem Vas da dužnost načelnika generalštaba obavljate u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore”, poručio je Đukanović Dakiću, tokom primopredaje zastave Vojske Crne Gore.

Novoimenovani načelnik Generalštaba, general Dakić, istakao je da mu nova dužnost predstavlja izuzetnu čast i obavezu. 

„Dužnost preuzimam na dan kada je vojni element nacionalne moći Crne Gore, nesumnjivo imao vrlo važnu ulogu u potvrđivanju njene nezavisnosti 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, i istog dana 1941. godine, kada je buknuo Trinaestojulski ustanak, akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma. Postavljenje na ovu dužnost doživljavam kao veliko priznanje ali i obavezu da pružim, kako svoj lični, tako i profesionalni, maksimum“, naglasio je načelnik GŠ Vojske Crne Gore. 

On je dodao da će od pripadnika Vojske Crne Gore zahtijevati maksimalnu predanost u izvršavanju dodijeljenih zadataka i misija, uz poštovanje svega onog, ne samo definisanog zakonskom obavezom već i etikom i ljudskim vrijednostima.

„Tražiću da poštujete načela najhumanijeg, najčasnijeg i najpatriotskijeg poziva koji ste odabrali, permanentno dokazujući da vojnik ne može biti ko god želi, već samo onaj koji je spreman da beskompromisno služi svojoj državi i njenim interesima“, kazao je general Dakić.

General Daković je izrazio zahvalnost predsjedniku, ministru i članovima Savjeta za odbranu i bezbjednost zbog ukazanog povjerenja da „kao lider vodi stroj, u periodu kada je naša zemlja već čvrsto i odlučno trasirala svoj put ka sigurnijoj budućnosti, ka kolektivnoj bezbjednosti, ka velikoj, sada već 29-članoj porodici najdemokratskijih i najrazvijenijih država svijeta“.

"Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima, uvijek prva da pritekne i potonja da ostane", naglasio je ministar Bošković tokom izlaganja.

Poručio je da nam etika nalaže, a istorija uči da pažljivo sabiramo vlastite snage u zaštiti najvažnijih državnih interesa i dodao.

"Zato vojni barjak koji danas prelazi iz jedne u drugu ruku predajte sa dostojanstvom, a prihvatite s ponosom... neka se visoko leprša kako i dolikuje onima čiju tradiciju baštinimo", poručio je Bošković.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 18:34:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208943/dakic-beskompromisno-sluzite-drzavi.html
Dakić načelnik Generalštaba http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208862/dakic-nacelnik-generalstaba.html Savjet za odbranu i bezbjednost danas je na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore postavio brigadnog generala Dragutina Dakića. ]]>

Iz Službe za informisanje crnogorskog predsjednika saopšteno da je dosadašnji vršilac dužnosti načelnika, brigadni general Ilija Daković imenovan za izaslanika odbrane Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na sjednici je, kako su kazali, razmotren Izvještaj o uticaju nove migrantske rute iz Albanije i Grčke, koja vodi prema Evropskoj uniji, na bezbjednost Crne Gore.

“Utvrđeno je da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i da se preduzimaju sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Savjet je donio odluku o angažovanju pripadnika Vojske zbog podrške organu uprave nadležnom za poslove policije u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja godine”, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio odluku o učešću štabnih oficira i jedinice Vojske do ranga čete na obuci i vježbama u okviru NATO aktivnosti pod nazivom Pojačano istureno prisustvo /enhanced Forward Presence- eFP/, do kraja naredne godine.

Vojska Crne Gore uputiće jednog štabnog oficra i pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru kontigenta oružanih snaga Slovenije pod komandom oružanih snaga Kanade.

Na sjednici Savjeta, pored Dakovića, učestvovali i ministri odbrane, vanjskih i unutrašnjih poslova, Predrag Bošković, Srđan Darmanović i Mevludin Nuhodžić, kao i vršilac dužnosti direktora Uprave policije, Vesko Damjanović.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 19:25:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208862/dakic-nacelnik-generalstaba.html
Dogovorili nabavku kopnene municije http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208801/dogovorili-nabavku-kopnene-municije.html U toku NATO Samita u Briselu, ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je danas sa ministrima odbrane 15 zemalja članica NATO i ministrom odbrane Republike Makedonije Memorandum o razumijevanju koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske. ]]>

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovala je zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler.

Ona je pohvalila inicijativu, naglasivši da će to povećati sposobnost zajedničkog korišćenja municije i povećati efikasno funkcionisanje na terenu.

Dodala je da će vremenom ova inicijativa pomoći NATO snagama da povećaju svoju interoperabilnost i efektivnost tamo gdje je to najpotrebnije. Zaključila je da će projekat takođe doprinijeti smanjivanju troškova, omogućavajući nacionalnim budžetima da dodatno unaprijede trend rasta.

Projekat zajedničke nabavke započet je na sastanku ministara odbrane NATO zemalja u junu 2017. godine, kada su 11 zemalja članica Alijanse i Finska započele ovaj projekat potpisivanjem pisma namjere.

Potpisivanjem Memoranduma ostvaren je pravni osnov za zajedničku nabavku kopnene municije.

“Odlučujuća municija kopnene vojske” je NATO termin koji podrazumijeva ubojna sredstva malog i velikog kalibra, raketna sredstva kao i druge vrste ubojnih sredstava za kopnenu vojsku koja, zbog svog značajnog dejstva, mogu odlučujuće uticati na ishod borbi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Memorandum o razumijevanju predstavlja osnov za međusobnu saradnju u nabavkama, održavanju i skladištenju municije između država potpisnica u okviru novoformirane „LBDM inicijative“ (Land Battle Decisive Munition Initiative – Inicijativa za odlučujuću municiju kopnene vojske) koja će biti uspostavljena konačnim pristupanjem država članica navedenom Memorandumu.

"Shodno navedenom, pristupanje LBDM inicijativi predstavlja važan korak u procesu planiranja odbrambene politike Crne Gore, pri čemu bi se značajno proširile mogućnosti za unapređenje sposobnosti i kapaciteta Vojske Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 10:05:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208801/dogovorili-nabavku-kopnene-municije.html
Čiste CG od kasetne municije http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208704/ciste-cg-od-kasetne-municije.html Kraljevina Norveška će pomoći i sa 1,1 milion eura finansirati projekat čišćenja kontaminiranih područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja od zaostale kasetne municije. Projekat počinje 6. avgusta a trajaće dvije godine. ]]>

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić u ime Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i direktor kancelarije Norveške narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu, Sven Džonas Zakrison danas su potpisali Memorandum.

"Cilj Memoranduma, koji je ujedno i potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Norveške je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije", navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema riječima Mulića oslobađanje od zaostale municije bitno je za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog, tako sa i humanitarnog aspekta.

"Dekontaminacijom ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti", kaza je Mulić.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a.

"Službenici Direktorata za vanredne situacije će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći", dodaju iz MUP-a.

Planirano je da projekat počne 6. avgusta ove godine.

"Norveška je obezbijedila sredstva u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko dvije godine", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Wed, 11 Jul 2018 11:51:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208704/ciste-cg-od-kasetne-municije.html
Raspisan oglas za prijem 60 vojnika po ugovoru http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208555/raspisan-oglas-za-prijem-60-vojnika-po-ugovoru.html Ministarstvo odbrane raspisalo je danas javni oglas za prijem 60 vojnika po ugovoru u Vojsci Crne Gore (VCG), na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva, oglas je raspisan u okviru politike podmlađivanja i daljeg jačanja kvaliteta vojničkog kadra.

„Raspisan je oglas za 46 mjesta u Pješadijskom bataljonu i 14 u Mornarici VCG“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da se ugovor o službi u Vojsci zaključuje na period od 12 mjeseci, sa mogućnošću da se naredni može zaključiti na period od tri godine.

Kandidati koji budu primljeni u službu u Vojsci, obavezni su da uspješno završe osnovnu vojničku i obuku za samostalno vršenje formacijske dužnosti. Za osobe koje ispune uslove oglasa, Ministarstvo će organizovati provjeru fizičkih i zdravstvenih sposobnosti kandidata, bezbjednosnu provjeru i intervju.

Oglas će biti otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Detalji o traženim formacijskim mjestima, opšti i posebni uslovi za kandidate, način prijavljivanja sa prijavnim formularom, kao i podaci o potrebnoj dokumentaciji, navedeni su u oglasu koji je danas objavljen u dnevnim listovima Dan i Dnevne novine, kao i na sajtu Ministarstva www.odbrana.gov.me/biblioteka/konkursi.

Iz Ministarstva su podsjetili da je pethodni oglas za prijem vojnika po ugovoru raspisan 3. novembra prošle godine.

„Tom prilikom, primljeno je 54 vojnika i vojnikinja koji su početkom februara počeli obuku“, dodaje se u saopštenju. Više informacija o oglasu može se dobiti i putem broja telefona 020/483-405, radnim danima od sedam do 15 sati.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 20:41:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208555/raspisan-oglas-za-prijem-60-vojnika-po-ugovoru.html
CG ostaje značajan saveznik SAD http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208523/cg-ostaje-znacajan-saveznik-sad.html Crna Gora ostaje značajan saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu u pogledu zajedničkih bilateralnih projekata, kazao je novoimenovani izaslanik odbrane SAD, potpukovnik Kreg Peri, ističući zadovoljstvo povodom ostvarene saradnje u domenu angažmana u okviru doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. ]]>

Peri se danas sastao sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, a sastanku su takođe prisustvovali i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret Uehara, kao i odlazeći izaslanik odbrane SAD, pukovnik Majkl Tarkvinto.

"Bošković je poželio dobrodošlicu potpukovniku Periju, uz uvjerenje da će se dosadašnja uspješna i kvalitetna saradnja Ministarstva odbrane i Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori nastaviti, te dodatno unaprijediti za vrijeme profesionalnog angažmana potpukovnika Perija", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar odbaren je, kako se navodi, naglasio važnost strateškog partnerstva Crne Gore i SAD, odnosno sveobuhvatne odbrambene saradnje dvije zemlje, što je od posebnog značaja za razvoj odbrambenih kapaciteta crnogorskog sistema odbrane.

"S tim u vezi, ministar je izdvojio školovanje crnogorskih kadeta na vojnim akademijama u SAD, bilateralne sastanke na najvišem nivou, razmjenu ekspertskih iskustava i znanja kao i zajedničku obuku za pripadnike Vojske Crne Gore. U tom kontekstu posebno je naglašena i podrška procesima modernizacije Vojske Crne Gore. Upoznajući potpukovnika Perija sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane, kao i planovima za budući razvoj Vojske Crne Gore, Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa NATO članica teži da unaprijedi svoj odbrambeni sistem kako bi bio u stanju da adekvatno odgovori najsavremenijim bezbjednosnim izazovima", piše u saopštenju.

Bošković je takođe informisao o planovima za proširenje crnogorskog učešća u međunarodnim misijama i operacijama, i naglasio da Crna Gora ostaje snažno posvećena uspostavljanju trajne stabilnosti regiona, odnosno promociji NATO politike “otvorenih vrata”.

"Potpukovnik Peri izrazio je zadovoljstvo povodom profesionalnog angažmana u Crnoj Gori, kao i očekivanje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u predstojećem periodu", naveli su iz Ministartsva.

Bošković je, u ime predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, pukovniku Tarkvintu uručio crnogorsku Medalju za zasluge, za izuzetnu posvećenost jačanju bilateralne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

"Ministar je naglasio da je za vrijeme mandata pukovnik Tarkvitno jasno pokazao privrženost Crnoj Gori i njenim evro-atlantskim strijemljenjima, kao i podršku reformama koje su sprovodili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. Bošković je pukovniku Tarkvintu takođe poželio uspjeh tokom budućeg profesionalnog angažmana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sa novoimenovanim izaslanikom odbrane SAD sastao se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 15:51:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208523/cg-ostaje-znacajan-saveznik-sad.html
CG dobila sertifikat za NATO kodifikaciju http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208508/cg-dobila-sertifikat-za-nato-kodifikaciju.html Ministarstvu odbrane danas je dodijeljen sertifikat o uspješno završenom testiranju za sposobnost kodifikacije na nivou NATO zemalja. ]]>

Riječ je o tromjesečnom testiranju sposobnosti kodifikacije na nivou NATO zemalja, koje je potvrdilo da je kodifikaci sistem Crne Gore u potpunosti usklađen sa pravilima i procedurama NATO kodifikacionog sistema (NCS).

Testiranje su obavili sertifikovani testeri iz SAD-a, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije NSPA.

"Koliki je to bio izazov, govore podace da je tesitranje trajalo puna četiri mjeseca, u toku kojih su obavljene 184 dvosmjerne transakcije putem test softvera i softvera BULCOD, razmijenjeno je preko 440 mailova sa kodifikacionim biroima zemalja sertifikovanih testera", saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Specifičnost ovog testa, kako je istakao načelnik Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet, pukovnik Marinko Aleksić, jeste da je on isti za sve zemlje i da nema razlike između velikih i malih zemalja ili sistema.

Predsjedavajući NATO komiteta za kodifikaciju AC135, Vanden Dris čestitao je Crnoj Gori na integrisanju u NATO kodifikacioni sistem i dodao da kodifikacija predstavlja investiciju u pogledu ljudstva i novca. Povraćaj investicija je zagarantovan i benefiti kodifikacionog Sistema su značajni u tom pogledu.

"Ministar odbrane  Predrag Bošković, nakon primljenog sertifikata podsjetio je da se Ministarstvo odbrane integrisalo u još jednoj nadležnosti Direktorata za materijalne resurse, a to je standardizacija opreme, i potpisivanje ratifikacije prvih NATO standarda, kao rezultate ozbiljnih priprema", naglasili su iz Ministarstva.

Kako je Bošković rekao, kodifikacija je fundamentalna oblast za upravljanje materijalnim sredstvima i uslugama koji su potrebni vojsci.

"Naš cilj je bio da izgradimo infrastrukturu koja će omogućiti kodifikaciju preduzeća i proizvoda. To je samo osnova koja treba da vam pruži uslove da se prijavljujete na tendere NATO komandi i agencija. Radi se o složenim i zahtjevnim procedurama, za šta vam je potrebna pomoć države, zbog čega je Vlada formirala međuresorno tijelo koje je pripremilo Uredbu o postupcima nadležnih organa u pružanju podrške privrednim subjektima za učešće na NATO tenderima", poruičio je on.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 13:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208508/cg-dobila-sertifikat-za-nato-kodifikaciju.html
Nijesmo izdali Srbiju, KFOR garant mira http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208334/nijesmo-izdali-srbiju-kfor-garant-mira.html Odluka Crne Gore da pošalje dva oficira u misiju KFOR na Kosovu je ispravna i jedina moguća, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković u intervjuu Radiju Crne Gore. ]]>

On je saopštio da je ta odluka donesena iz pragmatičnih razloga u cilju doprinosa regionalnoj bezbjednosti.

„Smatramo da treba aktivno da se uključimo u pitanje regionalne bezbjednosti. Kosovo je naš dobar susjed, sa kojim želimo da gradimo najbolje moguće odnose. Želimo da iznutra vidimo stanje bezbjednosti na Kosovu. Zbog toga je ta naša odluka ispravna i jedina moguća. Shvatamo i frustriranost opozicije po tom pitanju“, kazao je Bošković i dodao da, oni koji se protive toj odluci, protive se i crnogorskoj nezavisnosti.

„Crna Gora nije izdala Kosovo, jer Kosovo nije dio Crne Gore već samostalna država, Crna Gora nije izdala Srbiju, jer Crna Gora nije dio Srbije da bi mogla da izda Srbiju“, poručio je Bošković, za Radio CG

On je naveo da je bezbjednost regiona jedan od najvećih interesa Crne Gore.

„Cilj je bezbjednost i stabilnost u regionu, a KFOR doprinosi miru i stabilnosti na Kosovu, ali i na Balkanu“, naveo je ministar odbrane.

Izjave srpskog kolege Vulina, koji je kazao da odluka Crne Gore o slanju vojnika na Kosovo nije prijateljska, Bošković vidi kao emotivne i lične, prije nego utemeljene u stvarnosti i argumentima.

Bošković je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je KFOR najveći garant stabilnosti i bezbjednosti srpske zajednice na Kosovu.

„Ne vidim kako bi onda odluka Crne Gore mogla biti protiv toga ako je kompletna misija u cilju očuvanja srpske zajednice na Kosovu“, poručio je Bošković.

Bošković je uoči NATO samita, koji će biti održan u Briselu 11. i 12. jula, na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati kao punopravna članica, kazao da će neke od tema tog skupa biti nova komandna struktura NATO, integracije NATO snaga, izdvajanja za odbranu...

On je naveo da se godinu nakon ulaska u NATO potvrđuje da je država donijela ispravnu odluku za dobrobit svih građana.

„Najvažnije je da učlanjenje u NATO obezbjeđuje dugotrajni mir, stabilnost i bezbjednost i da opasnost od nekog novog sukoba, poput onih iz 90-ih godina prošlog vijeka, kada je Crna Gora u pitanju više ne može da se desi“, kazao je Bošković.

On je dodao da je se članstvo u NATO-u tiče i vladavine prava, što kako dodaje Bošković čini da se građani osjećaju sigurnije.

Govoreći o airpolising sistemu, i činjenici da naše nebo čuvaju Grčka i Italija, Bošković je kazao da su benefiti višestruki, počevši od većeg broja komercijalnih letova do većih prihoda po tom osnovu.

„Crna Gora nikada ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi taj nivo zaštite neba, da nije postala članica NATO-a“, naveo je Bošković i dodao da taj NATO sistem kontrole neba, Crnu Goru ništa ne košta.

Bošković je ponovio da članstvo u Alijansi Crnu Goru godišnje košta 450.000 eura. Uz NATO je, kako je pojasnio ministar, i modernizacija Vojske Crne Gore, jeftinija.

Helikopter spreman za požarnu sezonu

Govoreći o nabaci tri višenamjenska helikoptera, Bošković je podsjetio da je jedna letjelica u aprilu stigla u Crnu Goru.

U toku je obuka naših vojnika u Sloveniji za gašenje požara, i kako je dodao Bošković taj helikopter će od 15. jula biti spreman za pomoć u vanrednim situacijama.

Druga dva, potpuno nova helikoptera, trebalo bi da stignu u Crnu Goru sredinom oktobra.

„Do kraja godine imaćemo sva tri helikoptera u punom pogonu“, zaključio je Bošković za Radio CG.

 

 

 

 

 

 

 

 

]]>
Sat, 7 Jul 2018 07:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208334/nijesmo-izdali-srbiju-kfor-garant-mira.html
SAD će i dalje podržavati odbrambene kapacitete CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208193/sad-ce-i-dalje-podrzavati-odbrambene-kapacitete-cg.html Sjedinjene Američke Države su najznačajniji strateški partner Crne Gore, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković. Ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Nj.E. Margaret Uehara istakla je da će SAD nastaviti da snažno podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima. ]]>

Bošković i Uehara razgovarali su danas su Podgorici o aktuelnoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane, kao i o kapacitetima za njeno unaprjeđenje u predstojećem periodu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je čestitao Ujehari Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

On je, kako se navodi, posebno istakao programe bilateralne saradnje u oblasti školovanja i obuka posredstvom kojih se unaprjeđuju znanja i vještine zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Zahvalio je na sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država u domenima modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima.

"Bošković je apostrofirao da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji strateški partner Crnoj Gori i dodao da postoji prostora za proširenje saradnje dvije zemlje kao NATO saveznika", navodi se u saopštenju.

Razgovarajući o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, Bošković je naglasio da Crna Gora ostaje glavni zagovornik NATO politike otvorenih vrata, kao i da će naša država nastaviti da snažno podržava sprovođenje neophodnih reformi u zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

"Ambasadorka Uehara izrazila je zadovoljstvo povodom ostvarene odbrambene saradnje dvije zemlje, te istakla da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da snažno podržavaju razvoj crnogorskih odbrambenih kapaciteta u cilju što adekvatnijeg odgovora savremenim bezbjednosnim izazovima", kazali su iz ministarstva.

Sagovornici su, kako se dodaje, izrazili očekivanje da će predstojeći NATO Samit u Briselu, 11. i 12. jula ove godine, doprinijeti dodatnom usaglašavanju savezničkih napora u borbi protiv aktuelnih bezbjednosnih izazova na globalnom nivou.

"Takođe, sagovornici su se saglasili da će Specijalni sastanak Američko-jadranske povelje (A-5) koji će se održati 13. jula ove godine u Zagrebu, a na kojem će učestvovati američki sekretar za odbranu, Džejms Matis, u okviru crnogorskog predjsedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), dodatno utemeljiti posvećenost Sjedinjenih Američkih Država ovom dijelu Jugoistočne Evrope, te predstavljati odličnu platformu za razmatranje unaprjeđenja postojeće saradnje u okviru A-5 inicijative", zaključuje su u saopštenju.

]]>
Thu, 5 Jul 2018 15:39:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208193/sad-ce-i-dalje-podrzavati-odbrambene-kapacitete-cg.html
Turska spremna za jaču vojnu saradnju sa CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208187/turska-spremna-za-jacu-vojnu-saradnju-sa-cg-.html Odbrambena saradnja Crne Gore i Turske, u svojstvu NATO saveznika, dodatno će biti unaprijeđena u narednom periodu, ocijenili su tokom sastanka ministri odbrane dvije države Predrag Bošković i Nuretin Canikli. ]]>

Canikli je istakao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unapređenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom.

Bošković je posebno naglasio značaj intenziviranja saradnje u oblasti odbrambene industrije, imajući u vidu da se Crna Gora, pridruživanjem sistemu kolektivne odbrane, opredijelila za kontinuirane investicije, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga i adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

U vezi sa tim, istakao je Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske, koji predstavlja odličnu platformu za dalje unaprjeđenje odbrambene saradnje, imajući u vidu da su modernizacija i opremanje prioriteti Vojske Crne Gore.
Canikli je istakao rezultate koje je Crna Gora ostvarila u reformi sistema odbrane, naglašavajući da se naša zemlja dokazala kao kredibilan partner međunarodne zajednice.

Istakao je da ključ regionalne stabilnosti i dugoročnog mira zemalja na Zapadnom Balkanu leži u evroatlantskim integracijama, te da je priključenje država regiona Alijansi najbolja garancija mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Ministar odbrane Turske je naveo da se jedino udruživanjem potencijala i kapaciteta, zemlje ovog regiona mogu uspješno suočiti sa podjelama iz prošlosti, kao i sa bezbjednosnim izazovima budućnosti, sa posebnim fokusom na terorizam, aktuelnu migrantsku krizu i sajber kriminal.

Takođe, Canikli je istakao da je Turska posvećena jačanju prijateljskih veza i unapređenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, te da je njegova zemlja spremna za razmatranje novih modaliteta za jačanje ovih odnosa.

"Na kraju sastanka, ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, te izrazili posvećenost njenom intenziviranju u predstojećem periodu, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata od zajedničkog interesa", saopšteno je iz Minstarstva odbrane.

 

]]>
Thu, 5 Jul 2018 14:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208187/turska-spremna-za-jacu-vojnu-saradnju-sa-cg-.html
Izrael će pomoći odbrambene kapacitete CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208093/izrael-ce-pomoci-odbrambene-kapacitete-cg.html Država Izrael će nastaviti da podržava Crnu Goru na polju unaprjeđenja nacionalnih odbrambenih kapaciteta, kazao je generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, Juval Rotem (Yuval Rotem) i izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje. ]]>

Sa Rotemom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori razgovarao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Bošković je naglasio da Crna Gora i Izrael održavaju tradicionalno prijateljske odnose, te izrazio posebno zadovoljstvo ojačanom saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane u posljednjih godinu dana, sa posebnim fokusom na oblasti modernizacije i opremanja, kao i sajber odbrane.

"Bošković je istakao da Crna Gora, kao najmlađa članica Alijanse teži unaprjeđenju bilateralne saradnje kako sa NATO saveznicima, tako i partnerskim zemljama", navodi se u saopštenju. 
 
Ministar je, kako dodaju, upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima i planovima u razvoju crnogorskog odbrambenog sistema, i informisao o konkretnim doprinosima Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu odbrane.

U pogledu bezbjednosnog aspekta regiona, Bošković je apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao punopravna NATO članica, ima u domenu obezbjeđivanja regionalne stabilnosti, te istakao da ostajemo snažno posvećeni promovisanju politike otvorenih vrata Alijanse.
 
"Generalni direktor Rotem pohvalio je napore koje je Crna Gora uložila na polju obezbjeđivanja stabilnosti unutar i van svojih granica, kao i rezultate sprovedenih reformi, koje su rezultirale punopravnim članstvom u NATO. Dodatno, Rotem je istakao da će Država Izrael nastaviti da podržava Crnu Goru u domenu unaprjeđenja nacionalnih odbrambenih kapaciteta i izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralne odbrambene saradnje dvije zemlje", kazali su iz ministarstva.
 
Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja povodom aktuelne bezbjednosne situacije na međunarodnoj sceni i zaključili da se samo zajedničkim naporima i udruživanjem snaga mogu iskorijeniti bezbjednosni izazovi na globalnom nivou.

]]>
Wed, 4 Jul 2018 12:51:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208093/izrael-ce-pomoci-odbrambene-kapacitete-cg.html
Nesmetani NATO preleti iznad CG i Albanije http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208017/nesmetani-nato-preleti-iznad-cg-i-albanije-.html Ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je danas u Skadru, sa albanskom koleginicom, Oltom Džakom (Olta Xhacka), Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing). Sporazum će omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije da nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. ]]>

Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije.

"Ovaj Sporazum će omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije, koji obavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, da prilikom vršenja Air Policing misije, nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. Na taj način, vršenje Air Policing misije grčkim i italijanskim vazduhoplovima će biti značajno pojednostaljeno", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Potpisivanje Sporazuma, kako se ističe, predstavlja još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrambene saradnje.

Iz ministarstva podsjećaju da je misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore otpočela 5. juna 2018. godine, na godišnjicu članstva u NATO.

"Imajući u vidu ograničene nacionalne kapacitete, u saradnji sa NATO i saveznicima, odlučeno je da će ovu misiju za crnogorske potrebe obavljati Italija i Grčka, po modelu kako je to regulisano upravo u Republici Albaniji. Air Policing je mirnodopska misija i predstavlja jedan od najevidentnijih benefita članstva Crne Gore u Alijansi, budući da za ove potrebe Crna Gora ne treba da izdvaja posebna finansijska sredstva", zaključuju iz ministarstva.

]]>
Tue, 3 Jul 2018 14:45:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/208017/nesmetani-nato-preleti-iznad-cg-i-albanije-.html
S gardom Mejna o rezervistima i dobrovoljcima http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207585/s-gardom-mejna-o-rezervistima-i-dobrovoljcima.html Delegacija MInistarstva odbrane boravi u posjeti Nacionaloj gardi američke savezne države Mejn, kako bi razmijenili iskustva iz oblasti ljudskih resursa, posebno u pitanjima koja se tiču veterana, rezervnog sastava i programa za mlade. ]]>

"Usaglašeno je da u narednom periodu fokus saradnje u oblasti ljudskih resursa bude rezervni sastav i dobrovoljno služenje vojnog roka", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Generalnim direktorom Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov se susreo s komandantom Nacionalne garde, brigadnim generalom Daglasom Farnemom i zahvalio na pruženoj podršci Ministarstvu odbrane i dosadašnjoj uspješnoj saradnji kroz Državni partnerski program (State Partnership Program).

"Delegacija Ministarstva odbrane je predstavnike Odjeljenja za ljudske resurse Nacionalne garde, na čelu sa direktorom, pukovnikom Ričardom Darvoom upoznala sa aktivnostima iz oblasti ljudskih resursa, sa posebnim akcentom na podmlađivanje kadra i budućim pravcima razvoja ljudskih resursa", kazali su iz Ministarstva.

 

]]>
Thu, 28 Jun 2018 12:32:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207585/s-gardom-mejna-o-rezervistima-i-dobrovoljcima.html
Razmjenjuju iskustva iz oblasti ljudskih resursa http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207573/razmjenjuju-iskustva-iz-oblasti-ljudskih-resursa.html Delegacija Ministarstva odbrane, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za ljudske resurse, Mihailom Volkovim, boravi u posjeti Nacionalnoj gardi države Mejn (SAD). ]]>  

Cilj posjete je razmjena iskustava iz oblasti ljudskih resursa, sa težištem na politiku koja se tiče veterana, rezervnog sastava, programa za mlade, kao i ostalih segmenata bitnih za razvoj ljudskih resursa. 

Volkov se susreo sa komandantom Nacionalne garde, brigadnim generalom Daglasom Farnemom (Douglas A. Farnham) i zahvalio na pruženoj podršci Ministarstvu odbrane i dosadašnjoj uspješnoj saradnji kroz Državni partnerski program (State Partnership Program).

"Delegacija Ministarstva odbrane je predstavnike Odjeljenja za ljudske resurse Nacionalne garde, na čelu sa direktorom, pukovnikom Ričardom Darvoom (Richard Darveau), upoznala sa aktivnostima iz oblasti ljudskih resursa, sa posebnim akcentom na podmlađivanje kadra i budućim pravcima razvoja ljudskih resursa", saopštilo je MO.

Usaglašeno je da u narednom periodu fokus saradnje u oblasti ljudskih resursa bude rezervni sastav i dobrovoljno služenje vojnog roka.

]]>
Thu, 28 Jun 2018 09:05:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207573/razmjenjuju-iskustva-iz-oblasti-ljudskih-resursa.html
Službenike uče o planiranju odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207412/sluzbenike-uce-o-planiranju-odbrane.html U prostorijama Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore u toku je trodnevni kurs „Strateško planiranje za bezbjednost i razvoj“, čiji je cilj unapređenje znanja polaznika u oblasti izrade novih strateških dokumenata, kojima će planiranje odbrane na nacionalnom nivou biti usklađeno sa procesom planiranja odbrane u NATO, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. ]]>  

Organizatori kursa su Direktorat za politiku odbrane Ministarstva odbrane i ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori dok polaznici, njih 21, dolaze iz Vlade Crne Gore, Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Na početku kursa polaznicima su se obratili britanska ambasadorka Alison Kemp i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica ivanović.

"Predavanja drži profesorica sa Univerziteta Kranfild (Cranfield University), En Ficdžerald, ekspertkinja iz oblasti strateškog upravljanja. Polaznici će se upoznati sa osnovama procesa strateškog planiranja, uključujući metodologiju i instrumente za izradu strateških analiza. Ovim se nastavlja uspješna bilateralna saradnja na polju odbrane između Crne Gore i Velike Britanije", navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 26 Jun 2018 12:55:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/207412/sluzbenike-uce-o-planiranju-odbrane.html