RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Crnogorsko more i podmorje bezbjedniji http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215380/crnogorsko-more-i-podmorje-bezbjedniji.html Od 2012. godine Centar za podvodno humanitarno razminiranje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država je donirao više od milion američkih dolara opreme i sredstava Mornarici VCG, ne računajući treninge, obuke i vježbe koje zajednički realizujemo. To je dovelo do značajnog unapređenja naših kapaciteta, te bezbjednijeg mora i podmorja Crne Gore, posebno u akvatoriji Boke Kotorske", kazao je kapetan korvete Zoran Samardžić. ]]>

Ronilački tim Mornarice Sjedinjenih Američkih Država iz sastava Mornaričke jedinice za eksperimentalno ronjenje (Navy Experimental Diving Unit – NEDU) iz Panama Sitija, Florida, boravili su u Crnoj Gori od 12. do 21. septembra, gdje su realizovali trening izgradnje kapaciteta sa pripadnicima EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore.

Trening je finansirala Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM), pod vođstvom Centra za podvodno humanitarno razminiranje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Humanitarian Mine Action - HMA Program).

"Program za Humanitarno uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava iz ratnih dešavanja Ministarstva odbrane SAD, izuzetno je važan za strategiju Vlade SAD za uspostavljanje saradnje u oblasti bezbjednosti. Realizacija ovakvih aktivnosti ne samo da unapređuje nivo bezbjednosti crnogorskih građana i turista, već značajno proširuje opcije i mogućnosti za unapređenje saradnje naše dvije države", istakao je programski menadžer Programa za Humanitarno uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Ministarstva odbrane SAD, Bil Gro (Bill Grau).

Pomorski odred MVCG učestvuje sa EOD komponentom, plovnim sredstvima "Enterprise" i brzim čamcem "Valijant", medicinskim osobljem i logističkim elementima. Cilj ovogodišnje obuke je osposobljavanje pripadnika Pomorskog odreda na zadacima ronilačke medicine, značaju dijagnostifikovanja i tretiranja oboljenja i smetnji prouzrokovanih ronjenjem, kao i povreda koje mogu nastati prilikom izvođenja aktivnosti ronjenja.

Aktivnost je najvećim dijelom realizovana na vojnom objektu Pristan uz teorijsku i praktičnu obuku sa ronjenjima, uz supozicije spašavanja ronilačkog parnjaka pod vodom i na površini, rad medicinskog sastava, te vježbe CASEVAC, morskim putem, u koordinaciji sa bolnicom u Meljinama.  

Komandant Pomorskog odreda MVCG, kapetan korvete Zoran Samardžić je naglasio da je dugogodišnja saradnja Pomorskog odreda sa Mornaricom SAD izuzetno unaprijedila kapacitete Mornarice VCG u oblasti podvodnog razminiranja.

"Od 2012. godine Centar za podvodno humanitarno razminiranje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država je donirao više od milion američkih dolara opreme i sredstava Mornarici VCG, ne računajući treninge, obuke i vježbe koje zajednički realizujemo. To je dovelo do značajnog unapređenja naših kapaciteta, te bezbjednijeg mora i podmorja Crne Gore, posebno u akvatoriji Boke Kotorske", naglasio je kapetan korvete Samardžić.

Komandir američkog ronilačkog sastava, kapetan fregate Bredli Hiki (Bradley Hickey) je istakao da su pripadnici dviju mornarica izgradili izuzetan odnos tokom dvonedjeljne obuke.

"Ovdje smo došli kao vojne kolege, a odavde odlazimo kao prijatelji", zaključio je kapetan fregate Hiki.a

]]>
Fri, 21 Sep 2018 16:43:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215380/crnogorsko-more-i-podmorje-bezbjedniji.html
Prodaju suvišna plovila, brodske motore, opremu... http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215309/prodaju-suvisna-plovila-brodske-motore-opremu.html Ministarstvo odbrane objavilo je tender za prodaju suvišnih plovila, brodskih motora i njihovih rezervnih dijelova, dizel generatora, te razne radioničke opreme. ]]>

Ministarstvo odbrane raspisalo tender za prodaju suvišnih plovnih objekata i ostale opreme

Najvredniji dio ponude čini pet plovila - Pomoćni naftonosac PN-27, Desantni brod minopolagač DBM-241, pomoćni vodonosac PV-17, Barkasa ronilačka BRM-22, kao i jahta "Jadranka".

Njihove početne cijene su, kako je saopšteno, od 3,6 do 140 hiljada eura.

"Prodaju se i četiri brodska motora, kao i devet dizel generatora, starijih godišta i različitog nivoa očuvanosti. Sve što je oglašeno na tenderu, prodaje se u viđenom stanju. Plovila su bez naoružanja i vojne opreme", navodi se u saopštenju.

O bližim detaljima i uslovima tendera, početnim cijenama, mjestu, datumima i terminima za razgledanje, zainteresovana lica mogu se informisati NA OVOM LINKU.

]]>
Fri, 21 Sep 2018 09:23:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215309/prodaju-suvisna-plovila-brodske-motore-opremu.html
Vježba pješadijske čete po NATO direktivama http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215127/vjezba-pjesadijske-cete-po-nato-direktivama.html U kasarni „Vladimir Knežević - Volođa“ i na poligonima „Židovići“ i „Ranče polje“ u Pljevljima u toku je vježba „Odlučan odgovor 18“, koja traje od 17. do 21. septembra. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj vježbe je provjera i ocjenjivanje 2. pješadijske čete iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja NHBO, Odjeljenja vojne policije i Tima za deminiranje Vojske Crne Gore, po NATO programu za ocjenjivanje kopnenih snaga (CREVAL).

"Odlučan odgovor 18" je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO-u", navodi se u saopštenju.

Vježba se realizuje po scenariju što realnijih situacija, koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu.

"Ocjenu borbene spremnosti jedinica daće mješoviti ocjenjivački tim sastavljen od predstavnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Hrvatske, pod monitoringom predstavnika Komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM), koji nadgledaju realizaciju ocjenjivanja", navodi se u saopštenju.

U vježbi je angažovano oko 300 pripadnika VCG, a danas je realizovana operacija „Četa u napadu“.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 16:37:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/215127/vjezba-pjesadijske-cete-po-nato-direktivama.html
Vojska na usluzi svim građanima http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214596/vojska-na-usluzi-svim-gradjanima.html Ministar odbrane, Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan obišli su danas radove koje na putu Velestovo-Barjamovica, na Čevu, u najvećoj cetinjskoj mjesnoj zajednici, izvode pripadnici Inženjerijske čete Vojske Crne Gore. ]]>

Inžinjerci su za samo mjesec dana proširili i pripremili za asfaltiranje 8,2 od ukupno 9,2 km puta, koji je od izuzetnog značaja za život mještana, ali i više privrednih subjekata iz ovoga kraja.

„Ovaj put je još jedan primjer kako Vojska, u saradnji sa lokalnom zajednicom, stanovništvom i privatnim privrednicima može napraviti itekako veliki posao koji je, prije svega, koristan za ljude iz toga kraja“, kazao je ministar Bošković.

On je istakao da je Vojska Crne Gore u prethodnoj godini na području Opštine Cetinje imala više značajnih poduhvata u radovima na putnoj infrastrukturi, na njenom proširivanju, nasipanju i pripremi za asfaltiranje.

„U tome nećemo stati. Nastavićemo da radimo i na drugim lokalitetima cetinjske opštine. Vojska je spremna da izađe u susret svakoj akciji i značajnom projektu lokalne samouprave", istakao je ministar.

On je podsjetio da su pripadnici Vojske Crne Gore, posebno njene Inžinjerije, u prethodne dvije godine imali zapažene aktivnosti u podršci civilnim projektima na području Glavnog grada, Mojkovca, Danilovgrada, Berana, Plava...

„Cijela Vojska Crne Gore, ne samo njeni inžinjerci, biće na usluzi svim građanima. To je i jedan od razloga što neprekidno ulažemo u njene kapacitete“, istakao je ministar Bošković.

Kašćelan se zahvalio nesebičnom angažmanu pripadnika Vojske Crne Gore u misiji unapređenja života stanovnika oblasti Čeva i cijele cetinjske opštine. On je kazao da se brzo očekuje i asfaltiranje ove dionice, kako bi put bio gotov prije početka kišne sezone.

Ministarstvo odbrane i Prijestonica Cetinje imaju ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji omogućava rekonstrukciju postojećih, ali i probijanje novih trasa za puteve u Katunskoj i Riječkoj nahiji.

 

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:15:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214596/vojska-na-usluzi-svim-gradjanima.html
EU i NATO najbitniji ciljevi http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214487/eu-i-nato-najbitniji-ciljevi.html Za Crnu Goru punopravno članstvo u EU, potpuna integracija u NATO i regionalna bezbjednost i stabilnost, najbitniji su spoljnopolitički ciljevi, saopštio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić. ]]>

Dakić učestvuje na 7. konferenciji načelnika generalštabova zemalja DECI inicijative (Inicijativa odbrambene saradnje), u Tirani.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tokom ovogodišnje konferencije razmatrana su pitanja saradnje kroz NATO koncept vodeće nacije (FNC, Framework Nation Concept) pod vođstvom Italije, modeli saradnje u okviru zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, a poseban osvrt dat je na trenutnu situaciju u regionu, te na izazove i prijetnje sa kojima se države u regionu suočavaju, kao i na modele zajedničkog odgovora.

General Dakić je kolege upoznao sa planovima angažovanja Crne Gore u okviru ponuđenih projekata kroz DECI inicijativu, kao i namjerom da se Crna Gora priključi grupi zemalja u oviru FNC, pod vođstvom Italije, kao i planovima kontribucije u NATO korpusu za brzi odgovor, sa sjedištem u Italiji (NRDC-ITA).

General Dakić je istakao da je DECI inicijativa odlična platforma za jačanje regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.
Inicijativa postoji od 2012. godine. Osim naše države, njene članice su Austrija, Albanija, Hrvatska, Italija, Mađarska i Slovenija.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 14:57:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214487/eu-i-nato-najbitniji-ciljevi.html
CG primjer u regionu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214341/cg-primjer-u-regionu.html Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije i sveobuhvatne reforme koje je sprovela u cilju unaprjeđenja sistema odbrane, kazala je novoimenovana izaslanica odbrane Republike Poljske za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, pukovnica Dorota Levandovska. ]]>

Levandovska se tokom posjete Ministarstvu odbrane Crne Gore sastala sa ministrom Predragom Boškovićem.

Ministar je, kako je saopšteno, ističući značaj saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, informisao o reformama sprovedenim u sistemu odbrane Crne Gore.

"On je naglasio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i podvukao spremnost naše zemlje u davanju podrške borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti", navodi se u saopštenju ministarstva.

Levandovska je, kako su kazali, istakla da naša zemlja predstavlja primjer u regionu.

"Kada su u pitanju evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme koje je Crna Gora sprovela u cilju unaprjeđenja sistema odbrane, preporučuju našu državu kao kvalitetnog partnera", navodi se u saopštenju.

Ona je, kako se dodaje, naglasila da će Republika Poljska dati svoj puni doprinos unaprjeđenju saradnje u oblasti odbrane, te izrazila spremnost za učešće u svim aktivnostima od obostranog odbrambenog značaja.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 11:44:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214341/cg-primjer-u-regionu.html
Vojska CG dobila šest lakooklopnih vozila http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214327/vojska-cg-dobila-sest-lakooklopnih-vozila.html U Crnu Goru je stiglo šest lakooklopnih vozila marke Mercedes, donacija Ministarstva odbrane SR Njemačke Vojsci Crne Gore. ]]>

"Donacija, vrijedna oko 2,2 miliona eura, značajno će unaprijediti kapacitete Vojske Crne Gore, a svečana primopredaja obaviće se na Dan Vojske Crne Gore, 5. oktobra", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vozila su jutros u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu obišli ministar odbrane, Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 09:56:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214327/vojska-cg-dobila-sest-lakooklopnih-vozila.html
Bošković: Stanovništvo bi imalo koristi http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214292/boskovic-stanovnistvo-bi-imalo-koristi.html Ministar odbrane Predrag Bošković kaže da je ponosan na kupovinu helikoptera za potrebe Vojske Crne Gore, ali i građana. Najavljuje nova ulaganja u modernizaciju, ali i nove razgovore o korišćenju poligona na Sinjajevini za potrebe Vojske, jer su, kako kaže, osim opreme, neophodni i prostorni uslovi za mirnodopske dužnosti. Očekuje usvajanje nove Strategije nacionalne bezbjednosti na prvoj redovnoj sjednici jesenjeg zasijedanja parlamenta ]]>

Vojska Crne Gore jedna je od institucija kojoj građani najviše vjeruju, kaže ministar odbrane Predrag Bošković. Zato je ponosan što je cjelokupna Vlada prepoznala potrebu da se osavremeni servis Vojske. Nabavka helikoptera veliki je korak u tom pravcu, jer oni mogu da izvršavaju razne misije, ne samo vojne.

”Od traganja, spašavanja, medicinskih evakuacija, nadzora granice, prevoza itd. Sve ono što je potrebno danas civilnom stanovništvu, a što Crna Gora u ovom momentu nije imala, ili su resursi koje je imala bili praktično na izdisaju”, rekao je Bošković. 

Stiže 67 oklopnih vozila

Tu se neće stati, kaže Bošković. U naredna dva dana stiže donacija Njemačke za šest lako oklopnih vozila koja će koristiti vojna policija i obavještajno izviđačka četa. No ni to nije sve.

“Možda i najveću modernizaciju i nabavku kada su oklopna vozila, odnosno pješadijske jedinice u pitanju jeste nabavka 67 oklopnih vozila koju sada praktično privodimo kraju taj administativni dio. A oni će biti u sistemu Vojske Crne Gore nadam se u sljedećih pet godina”, dodao je Bošković.

Nećemo graditi objekte na Sinjajevini

No, Vojsci Crne Gore, osim opreme, neophodni su i prostorni uslovi za mirnodopske dužnosti. Poligon na Sinjajevini, koji je postojao za vrijeme JNA, od stručnjaka je definisan kao najbolji okvir. Iako je najava korišćenja tog poligona za potrebe Vojske izazvala negativne reakcije, Bošković tvrdi da bi tamošnje stanovništvo imalo samo benefite. 

“Mi tamo nećemo da gradimo ništa. Nema potreba za izgradnjom nekih objekata ili zagrađivanja prostora da bi on bio ograničen za civilno stanovništvo. Ono što je činjenica jeste da bi Vojska tamo svakako popravila ukupnu vodovodnu i svaku drugu infrastrukturu”, navodi Bošković. 

Nema opasnosti od zagađenja

Analize su takođe pokazale, kaže Bošković, da ne postoji opasnost od zagađivanja terena ili voda. Uradiće i dodatne.

“Danas se na trasi auto-puta Podgorica Kolašin utroši više eksploziva nego što bi se za godinu dana potrošilo na tom poligonu od strane Vojske Crne Gore. U svakom slučaju, odluka još nije konačno donijeta, ali ćemo koliko je sljedeće sedmice inicirati razgovore s Opštinom Kolašin opet na tu temu, da pokušamo da objasnimo sada bez uključivanja raznih političkih interesa koji su bili prisutni u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore, da ljudi sagledaju da je to zaista u najboljem interesu njihovom”, objašnjava Bošković. 

Drugačiji sistem bezbjednosti

Nove okolnosti koje su se desile u proteklih deset godina, na globalnom, ali i unutrašnjem planu Crne Gore, nametnule su potrebu usvajanja nove strategije nacionalne bezbjednosti. Sva pažnja posvećena je novim izazovima.

“Tim hibridnim prijetnjama kojima je Crna Gora bila izložena i pokušaju terorizma 2016, migracijama kao globalnim problemima koje mogu ustalasati kako domaću tako i regionalnu bezbjednosnu sliku i naravno - prelazak sa individualnog na kolektivni sistem bezbjednosti, gdje Crna Gora sada potpuno drugačije razvija svoj sistem bezbjednosti”, zaključio je Bošković.

Ministar Bošković kaže da je riječ o kvalitetnom dokumentu, te očekuje njegovo usvajanje na prvom redovnom jesenjem zasijedanju.

Tatjana Perović, TVCG

]]>
Tue, 11 Sep 2018 20:19:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214292/boskovic-stanovnistvo-bi-imalo-koristi.html
Štitili narod Somalije, ali i interese Crne Gore http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214247/stitili-narod-somalije-ali-i-interese-crne-gore.html Devetočlani Autonomni tim za zaštitu brodova (AVPD tim) Vojske Crne Gore okončao je svoj četvoromjesečni mandat u operaciji Evropske unije Navfor Atalanta u pomorskom području Roga Afrike. ]]>

Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić, čestitao je pripadnicima tima na uspješno ispunjenom zadatku zaštite brodova koji prenose hranu i ostalu pomoć narodu Somalije pod okriljem Svjetskog programa hrane (WFP) Ujedinjenih nacija.

On je istakao da je riječ o izuzetno humanoj operaciji koja se izvodi pod patronatom Evropske unije.

"Vi ste, štiteći brodove u okviru Svjetskog programa hrane Ujedinjenih nacija, štitili narod Somalije, ali i interese Crne Gore i svih onih koji žele mir i prosperitet. Štitili ste slobodu i vrijednosti koje su štitili i vaši preci,“ kazao je general Dakić.

Komandir AVPD tima, kapetan korvete Blažo Gašić, je istakao da su pripadnici tima, u potpunosti ispunili zadatak koji im je postavljen prije četiri mjeseca. On se zahvalio na povjerenju koje im je dato iz Ministarstva i Vojske Crne Gore.

Vojska Crne Gore je proširila učešće u oparaciji ATALANTA u aprilu prošle godine, slanjem Samostalnih timova za zaštitu brodova. Svoj mandat upravo je okončao drugi tim po redu.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 12:19:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214247/stitili-narod-somalije-ali-i-interese-crne-gore.html
Pogledajte dolazak novih helikoptera http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214167/pogledajte-dolazak-novih-helikoptera.html Vlada Crne Gore objavila je fotografije dolaska dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI u Crnu Goru koje su fotografisane iz vazduha. ]]> Četrdesetak fotografija koje je iz drugog helikoptera možete vidjeti na Fejsbuk stranici Vlade Crne Gore.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 15:15:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214167/pogledajte-dolazak-novih-helikoptera.html
Marković: Uložili smo u sigurnost građana http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214053/markovic-ulozili-smo-u-sigurnost-gradjana.html Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, stigla su danas u Crnu Goru. Kako je saopšteno iz Vlade, novi helikopteri, predstavljaju najznačajnije opremanje naše vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti. ]]>

„Prilikom pristupanja NATO-u saopštili smo da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i bezbjednosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru“, rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da je nabavka tri moderna helikoptera koštala oko 30 miliona eura i da će letilice biti angažovane u misijama traganja i spašavanja, kao i za razne vrste medicinskih evakuacija te da će unaprijediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i nivo bezbjednosti turista koji borave u Crnoj Gori.

„Dakle, uložili smo u sebe i sigurnost naših građana“ , rekao je predsjednik Vlade.

Marković je iskoristio priliku da podsjeti na već sada vidljive prednosti i koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

Premijer je rekao da je realnost koju danas živimo da zaštitu državne suverenosti i cjelovitosti crnogorske teritorije garantuju najmoćnije i najrazvijenije zemlje današnjice i da uz to rastu strane investicije i broj turista iz istih tih zemlja, a da to našeg građanina ne košta ni čitav euro.

„Za trošak od 70 centi po glavi stanovnika godišnje, pokazali smo svijetu da je Crna Gora sigurna investiciona i turistička destinacija. A sigurnost i bezbjednost, više investicija i turista – za naše građane znače bolja radna mjesta, bolji plasman proizvoda i dugoročno bolji kvalitet života", rekao  Marković.

Dakić: Najveća investicija u Vojsku u nezavisnoj CG

Načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić saopštio je na svečanosti da je danas realizovano najznačajnije opremanje Vojske Crne Gore od obnove nezavisnosti.

„Projekat nabavke ovih helikoptera je izuzetno značajan i uprkos našoj dugogodišnjoj viziji, tek sad su se stekli svi uslovi da se to i realizuje. Svjesni potreba naše vojske i države odabrali smo tip i model helikoptera koji će na najbolji način odgovoriti bezbjednosnim zahtjevima na cjelokupnoj teritoriji države. Ovi helikopteri unaprijediće mobilnost jedinica, izviđačke sposobnosti kao i ukupne transportne kapacitete Vojske Crne Gore. Pored toga omogućiće nam da dalje razvijamo sposobnosti za različite vrste evakuacije, traganja i spašavanja, te reagovanja u vanrednim sistuacijama“, rekao je general Dakić.

Podsjetivši da je prvi helikopter isporučen 13. aprila već ljetos imao prilike da pokaže sposobnosti i mogućnosti na gašenju požara načalnik Generalštaba je rekao da je njegova posada, koja je u Crnoj Gori i inostranstvu prošla svu neophodnu obuku za upravljanje letilicom, pokazala zavidan nivo osposobljenosti.

„Sve ovo ukazuje da se obuka i planiranje zadataka u Vojsci Crne Gore realizuju na visokom nivou“, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić

Uskoro oklopna vozila i patrolni brodovi

Dakić je rekao da naša zemlja kao članica NATO-a pažljivo planira i projektuje razvoj kapaciteta, gradeći tako kredibilitet u Alijansi te da je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore ovom nabavkom značajno podiglo svoje sposobnosti i gotovost za izvršenje namjenskih zadataka.

„U cilju podizanja sposobnosti i gotovosti naših kopnenih jedinica Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ubrzano rade na nabavci 67 lako oklopnih vozila koje će koristiti naše jedinice. Takođe, mogu da najavim da je donacija lako oklopljenih motornih vozila za jedinice vojne policije od strane SR Njemačke u završnoj fazi, te da ćemo uskoro i njih imati u sastavu Vojske Crne Gore. U Mornarici VCG u procesu je konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove, što će ojačati naše pomorske spsosbnosti i prisustvo na moru. Dakle, Vojska Crne Gore ide u korak sa razvojem savremenih tehnologija i izazova, sve sa jednim ciljem – da uspješno odgovorimo na postavljene misije i zadatke, i na taj način našim građanima omogućimo da se osjećaju sigurno i zaštićeno“, zaključio je Dakić. 

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici diplomatskog kora i ostali visoki zvaničnici.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga, gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni u djelovima.

Novim letilicama su na putu do Crne Gore upravljali komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Dijana Drašković, TVCG

]]>
Mon, 10 Sep 2018 12:39:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214053/markovic-ulozili-smo-u-sigurnost-gradjana.html
Crna Gora pouzdan partner Zapadnog Balkana http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214143/crna-gora-pouzdan-partner-zapadnog-balkana.html Bjelorusija smatra Crnu Goru pouzdanim prijateljem i partnerom u regionu Zapadnog Balakana, poručio je novoimenovani izaslanik odbrane Republike Bjelorusije, pukovnik Ivan Berezovski. ]]>  

On je danas razgovarao sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, Ivicom Ivanovićem i načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, potpukovnikom Aleksandrom Pantovićem.

Berezovski je istakao da njegova zemlja poštuje suvereno pravo da Crna Gora sama utvđuje svoje prioritete, vodeći se interesima građana i okolnostima u okruženju kojem pripada.

On je izrazio želju za produbljivanjem odbrambene saradnje sa Crnom Gorom, imajući u vidu da je Bjelorusija članica Programa partnerstva za mir još od 1995. godine.

Ministar Bošković je, kako je saopšteno, istakao uvjerenje da je bezbjednosni temelj Evrope neraskidivo vezan za evropske i evroatlantske integracije.

On je naglasio da naša zemlja, kao NATO članica, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, te da teži unaprjeđenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i partnerima.

Direktor Ivanović je informisao sagovornika da Ministarstvo odbrane Crne Gore kontinuirano radi na modernizaciji i unaprjeđenju odbrambenog sektora, kao i na ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz NATO agende. Sagovornici su istakli spremnost za unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, kroz implementaciju bilateralnih i multilateralnih projekata.

I tokom sastanka sa potpukovnikom Pantovićem, istaknuta je potreba produbljivanja odbrambene saradnje dvije zemlje.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 13:03:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/214143/crna-gora-pouzdan-partner-zapadnog-balkana.html
Bar da bude baza Mornarice http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213559/bar-da-bude-baza-mornarice-.html Bar bi trebalo da bude baza i sjedište Mornarice Vojske Crne Gore u punom kapacitetu, a da se kvalitetnom i otvorenom saradnjom vrijedne nepokretnosti u toj opštini mogu valorizovati na dugi rok i na obostranu korist. To je saopštio ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne, Dragutin Dakić, posjetili su danas Opštinu Bar.

Ministar je posebno podvukao lokalitet Crni rt, koji treba da se privede namjeni, uz pomoć Opštine u izgradnji pristupnog puta.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je bilo je riječi o privođenju namjeni vojne ekonomije, koja će se valorizovati isključivo kroz stambenu izgradnju za potrebe rješavanja stambenih pitanja pripadnika VCG.

Bošković je posebno potencirao i značaj valorizacije prostora na kojem se nalazi kasarna “Pero Ćetković”, a koji površinom daleko prevazilazi potrebe Vojske. Dogovoreno je da će Opština Bar i Ministarstvo zajedničkim snagama iskoristiti mogućnosti koje pruža prostor kasarne.

On je dodao da je današnjim sastankom počelo definisanje projekta valorizovanja Mornarice Vojske Crne Gore na način koji će garantovati mnogo veću efikasnost i bolje korišćenje resursa, kao i sredstava koje država opredjeljuje za njeno finansiranje, uz podizanje borbene gotovosti na mnogo viši nivo.

Raičević je izrazio spremnost Opštine da bude konstruktivan sagovornik po svim pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa.

On je kazao da je Mornarica Vojske Crne Gore veoma značajna za ovu primorsku opštinu, ali i da je Bar doprinio članstvu Crne Gore u NATO, jer je uvijek bio odličan domaćin brojnim NATO brodovima koji su posjećivali Luku.

Nakon sastanka, Bošković je sa saradnicima posjetio lokalitete brdo Volujica, bivšu ekonomiju Popovića poljana, kasarnu u Baru, kao i vojni objekat na Crnom rtu.

 

]]>
Tue, 4 Sep 2018 12:45:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213559/bar-da-bude-baza-mornarice-.html
CG snažno podržava članstvo Makedonije u NATO http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213236/cg-snazno-podrzava-clanstvo-makedonije-u-nato.html Crna Gora je veliki zagovornik članstva Makedonije u NATO, te da naša zemlja konstantno ističe stav da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet cijelog regiona, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković. ]]>

Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić prisustvovali su danas na Krivolaku u Makedoniji Danu visokih zvanica koji je organizovan povodom završnog dana vježbe artiljerijskog bojevog gađanja na tom poligonu.

Crnogorski ministar je prethodno sa makedonskom koleginicom Radmilom Šekerinskom Jankovskom, obišao Centar za obuku pilota u Skoplju.

Tokom osjete, kako je saopšteno iz ministarstva, Bošković je naglasio da su među državama u svijetu rijetki tako dobri i sadržajni odnosi kao što su između Crne Gore i Republike Makedonije.

"Iskreno i dobronamjerno podržavamo napore Makedonije u njenim evroatlantskim integracijama", kazao je crnogorski ministar odbrane.

Bošković je, kako dodaju, istakao da je Crna Gora veliki zagovornik članstva Makedonije u NATO, te da naša zemlja konstantno ističe stav da su evroatlantske integracije od ključnog značaja za stabilnost i prosperitet cijelog regiona.

Iz ministarstva napominju da su pripadnici Čete za vatrenu podršku iz sastava Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, njih 47, sa 16 pripadnika Armije Makedonije, od 26. avgusta na vježbi "Izvršenje bojevog gađanja haubicama 122 mm D -30J". Vježba traje do 1. septembra.

"Učešće na ovoj aktivnosti je od velikog značaja za razvijanje sposobnosti roda artiljerije, posebno imajući u vidu da je članstvo Crne Gore u NATO nametnulo nove obaveze na polju modernizacije, opremanja i osposobljavanja Vojske. Realizacija ove aktivnosti je dio kvalitetne odbrambene bilateralne saradnje Crne Gore i Republike Makedonije", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva napominju da Bošković u Makedoniji boravi na poziv tamošnje ministarke odbrane Radmile Šekerinske Jankovske.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 17:29:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213236/cg-snazno-podrzava-clanstvo-makedonije-u-nato.html
U Letoniju iduće godine, u Irak po dogovoru http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213163/u-letoniju-iduce-godine-u-irak-po-dogovoru.html Jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir biće raspoređeni u NATO misiji u Letoniji, u okviru izviđačkog voda Vojske Slovenije, a pod kanadskom komandom. Angažovanje izviđačkog odjeljenja biće realizovano od početka 2019. godine, po principu rotacije, na period od šest mjeseci, a sredstva u visini od skoro 400.000 za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji obezbijediće se iz budžeta za 2019. godinu. ]]>  

To se navodi u informaciji o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama, poše Pobjeda.

“Raspoređivanjem izviđačkog odjeljenja u borbenoj grupi u Letoniji, Vojska Crne Gore će dodatno unaprijediti saradnju i povjerenje sa oružanim snagama savezničkih zemalja angažovanih na ovom zadatku, dostići veći nivo obučenosti, steći nova iskustva i znanja u oblasti aktivnosti izviđačkih jedinica, kao i unaprijediti usvajanje potrebnih NATO standarda i procedura, čime će povećati svoje operativne sposobnosti i interoperabilnost”, navodi se u informaciji, te dodaje da je Vlada ovlastila pukovnika Svetozara Brajkovića da potpiše izjavu o namjeri i notu o pristupanju Ministarstva odbrane Tehničkom sporazumu.

Kada je u pitanju učešće vojske u misiji u Iraku, što je ranije najavljeno sa visokih državnih adresa, iz Ministarstva odbrane kažu da detalji još nijesu poznati.

“Na Samitu u Briselu donijeta je odluka o pokretanju nove NATO trening misije u Iraku, čiji će mandat biti obuka i usavršavanje iračkih snaga bezbjednosti, u cilju prevencije ponovne pojave terorističkih grupa. Kako se Crna Gora, članstvom u NATO, opredijelila da odgovorno učestvuje u donošenju i sprovođenju odluka Alijanse, postoji mogućnost da pripadnici Vojske Crne Gore participiraju i u ovoj misiji”, kazali su Pobjedi iz resora Predraga Boškovića, dodajući da će odluku o mogućem upućivanju pripadnika VCG donijeti u saradnji sa saveznicima.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 07:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213163/u-letoniju-iduce-godine-u-irak-po-dogovoru.html
Bošković i Dakić na vježbi bojevog gađanja http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213111/boskovic-i-dakic-na-vjezbi-bojevog-gadjanja-.html Ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić, prisustvovaće sjutra na Krivolaku u Makedoniji Danu visokih zvanica, koji se organizuje povodom završnog dana vježbe artiljerijskog bojevog gađanja na tom poligonu. ]]>  

"Pripadnici Čete za vatrenu podršku iz sastava Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, njih 47, od 26. avgusta do 1. septembra realizuju vježbu artiljerijskog bojevog gađanja na Krivolaku, zajedno sa svojim makedonskim kolegama", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ova aktivnost je, navodi se, veoma važna za pripadnike Čete za vatrenu podršku, ali i za Vojsku Crne Gore, jer će njeni pripadnici u praksi primijeniti znanja stečena tokom obuke u Crnoj Gori.

Inače, Bošković u Makedoniju ide na poziv ministarke odbrane Republike Makedonije, Radmile Šekerinske Jankovske.

 

]]>
Thu, 30 Aug 2018 18:05:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213111/boskovic-i-dakic-na-vjezbi-bojevog-gadjanja-.html
"Mašan" prvo crnogorsko oklopno vozilo http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213046/masan-prvo-crnogorsko-oklopno-vozilo.html U kasarni „Masline“ u Podgorici predstavljeno je oklopno vozilo "Mašan", koje je proizvela bjelopoljska fabrika „Montenegro Armour Group“u Bijelom Polju. ]]>

Prezentaciji su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić i državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović sa saradnicima.

"Koncept oklopnog vozila "Mašan" prvi put je prezentovan prije godinu, nakon čega su pripadnici Vojske Crne Gore i Uprave policije dali sugestije za njegovo poboljšanje i unapređenje performansi u cilju adekvatnijeg odgovora zadacima i misijama tih resora", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Montenegro Armour Group“ je ustupila probno vozilo Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da će pripadnici Čete vojne policije i Uprave policije izvršiti ispitativanje tehničkih karakteristika.

Filipović se zahvalio predstavnicima kompanije na posvećenosti i uvažavanju sugestija prilikom izrade modela. On je napomenuo da je pokretanje vojne industrije u Crnoj Gori ozbiljan državni projekat koji će značajno unaprijediti sektor odbrane.

MAŠAN je projektovan kao ekonomično rješenje.

"Vozilo posjeduje kompletno zavareni čelični trup koji je montiran na ram na četiri elastična oslonca radi najboljeg mogućeg balističkog i konstruktivnog integriteta i udobnosti", navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 29 Aug 2018 16:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/213046/masan-prvo-crnogorsko-oklopno-vozilo.html
Grabar Kitarović se fotografisala sa CG vojnikom http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212947/grabar-kitarovic-se-fotografisala-sa-cg-vojnikom.html Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar tokom nedavne posjete Avganistanu fotografisala se i s pripadnikom Osmog kontingenta Vojske Crne Gore u toj zemlji, mlađim vodnikom Božom Radonjićem, saopštilo je Ministarstvo odbrane naše zemlje. ]]>

Posjeta hrvatske predsjednice bazi Marmal kod Mazar i Šarifa je skrenula pažnju medija jer je s vojnicima svoje zemlje zapjevala "Pod brajde", pjesmu koju izvodi pjevač Rajko Suhodolčanin.

 

 

]]>
Tue, 28 Aug 2018 15:33:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212947/grabar-kitarovic-se-fotografisala-sa-cg-vojnikom.html
Dva oficira i podoficir VCG na usavršavanju u Hrvatskoj http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212839/dva-oficira-i-podoficir-vcg-na-usavrsavanju-u-hrvatskoj.html Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić istakao je na današnjem sastanku s dvojicom oficira i podoficirom, koji će biti upućeni na školovanje u Hrvatsku, da je usavršavanje veoma značajno, uz napomenu da sva stečena znanja budu primijenjena u radu. ]]>

Dakić  je primio pukovnika Zorana Vukadinovića, majora Miladina Čogurića i starijeg vodnika I klase Igora Koraća koji će biti upućeni na jednogodišnje školovanje u inostranstvo.

"Pukovnik Vukadinović biće upućen na generalštabno usavršavanje, major Čogurić komndnoštabno usavršavanje, a stariji vodnik I klase Korać na Visoku podoficirsku  školu na Vojnj akademiji  „Dr Franjo Tuđman“, u Zagrebu", istakli su iz Ministarstva odbrane.

Čogurić, Korać i Vukadinović su naglasili da će predstavljati Crnu Goru i Vojsku u skladu s najboljim i najčasnijim praksama vojničkog poziva.

 

]]>
Mon, 27 Aug 2018 18:11:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212839/dva-oficira-i-podoficir-vcg-na-usavrsavanju-u-hrvatskoj.html
Čepiću priznanje za učešće u EU misiji http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212498/cepicu-priznanje-za-ucesce-u-eu-misiji-.html Pripadniku Vojske Crne Gore, poručniku bojnog broda Saši Čepiću, koji je angažovan u misiji Evropske unije u Republici Mali "EUTM" uručeno je priznanje “Commendation letter”. ]]>

Priznanje je u vojnom kampu u gradu Kulikoru, uručio komandant ETTF snaga (Education and training Task Force) u misiji "EUTM Mali", španski pukovnik Ignacio Rosales de Salamanca, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako objašnjavaju to priznanje predstavlja znak zahvalnosti poručniku bojnog broda Saši Čepiću za doprinos i postignute rezultate u misiji "EUTM".

Poručniku bojnog broda Saši Čepiću misija ističe krajem ovog mjeseca a na dužnosti ga je zamijenio major Milutin Miličić.

]]>
Thu, 23 Aug 2018 13:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/212498/cepicu-priznanje-za-ucesce-u-eu-misiji-.html