RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Odlična osnova za promociju evroatlantskih aspiracija http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220930/odlicna-osnova-za-promociju-evroatlantskih-aspiracija.html Američko-jadranska povelja predstavlja odličnu platformu za promovisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona, a samo jačanje međusobnog povjerenja i dobrosusjedske saradnje može doprinijeti trajnom miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. ]]>

To su, tokom susreta u Budvi, ocijenili ministar odbrane Predrag Bošković i zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Lora Kuper. Susret je održan uoči sjutrašnjeg Sastanka ministara odbrane država Američko-jadranske povelje.

Njihov sastanak bio je posvećen razmatranju aktuelne bezbjednosne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Kuper je apostrofirala da je budućnost Američko-jadranske povelje utemeljena i da ta regionalna inicijativa doprinosi članstvu u Alijansi zemalja aspiranata.

Sagovornici su istakli obostrano zadovoljstvo intenzivnom i kvalitetnom bilateralnom saradnjom, naglašavajući značaj zajedničkih projekata koji se, prije svega, odnose na modernizaciju odbrambenog i bezbjednosnog sektora, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje, kao i unapređenje kapaciteta ljudskih resursa kroz brojne obuke i školovanja.

“Zaključeno je da su dva susreta Boškovića i američkog sekretara za odbranu Džejmsa Matisa tokom ove godine dodatno uticala na pospješivanje sveobuhvatne odbrambene bilateralne saradnje”, saopšteno je iz Ministarsva odbrane.

Bošković je upoznao sagovornicu sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u domenima doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz NATO agende.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima i istakli značaj zajedničkog djelovanja u okviru Alijanse.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 20:11:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220930/odlicna-osnova-za-promociju-evroatlantskih-aspiracija.html
"Koristićemo manje eksploziva nego na gradilištu autoputa" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220522/koristicemo-manje-eksploziva-nego-na-gradilistu-autoputa.html Vojni poligon na Sinjajevini neće biti NATO baza, a vojska će ga koristiti godišnje u dva navrata po nekoliko dana, pri čemu će upotrijebiti manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju puta Bar-Boljare, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković na sastanku sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bulatovićem. ]]>

Ministar je naglasio da je tema vojnog poligona na Sinjajevini često zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, manipulativno i uz mnoštvo dezinformacija. Bošković je kazao da se sa čelnicima kolašinske opštine danas po prvi put o poligonu na Sinjajevini otvaraju razgovori lišeni političkih implikacija.

Teren koji je percipiran za budući vojni poligon zahvata dio planine Sinjajevina na kojem se susrijeću opštinske teritorije Mojkovca, Šavnika i Kolašina, a kompletno je u državnom vlasništvu.

“Mojkovac i Šavnik pozitivno su reagovali na našu inicijativu. Sa bivšim čelnicima Kolašina komuniciralo se otežano. Iako je kompletno zemljište namijenjeno poligonu u državnom vlasništvu, nama je cilj da na ovom projektu radimo zajedno. I zato smo danas tu”, poručio je  Bošković, podsjećajući da Ministarstvo i VCG cijeli niz godina traže pogodan lokalitet na teritoriji Crne Gore, a da je taj na Sinjajevini jedino rješenje.

Bulatović je kazao da će lokalna samouprava učiniti sve da se izađe u susret potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

“Vojska je subjekt koji donosi dobro svuda gdje se pojavi. Radićemo na tome da naši građani shvate da dolazak vojske i njene aktivnosti mogu donijeti samo bolji životni standard i bolju budućnost”, istakao je predsjednik Opštine Kolašin. On je rekao  da Vojsku Crne Gore percipira kao opštinskog partnera, koji će doprinijeti razvoju cijelog kolašinskog kraja.

Ministar je ponudio pomoć Vojske Crne Gore za potrebe kolašinske gradske uprave. Gosti su iznijeli nekoliko aktuelnih problema, od sanacije puteva i klizišta, obalne utvrde na rijeci Svinjači, do pomoći u jačanju Službe za zaštitu i spašavanje.

 

]]>
Fri, 9 Nov 2018 17:43:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220522/koristicemo-manje-eksploziva-nego-na-gradilistu-autoputa.html
Italija će podržavati odbrambeni sistem CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220375/italija-ce-podrzavati-odbrambeni-sistem-cg.html Oružane snage Italije nastaviće s podrškom crnogorskom odbrambenom sistemu, istakli su italijanski kontraadmiral Đanfranko Anunciato i general-potpukovnik Đani Kandoti na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Crne Gore Ivicom Ivanovićem, s kojim su danas usaglasili i Plan bilateralne saradnje dva ministarstva odbrane za 2019.. ]]>

"Ivanović je izrazio zadovoljstvo intenzitetom odbrambene saradnje dvije zemlje u svojstvu NATO saveznica, posebno angažmanom Vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Italije u okviru misije nadzora crnogorskog vazdušnog prostora (Air Policing)", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao i da Crna Gora posvećeno doprinosi radu Inicijative odbrambene saradnje DECI, kao platformi za dalje unapređenje multilateralne bezbjednosne saradnje.

"Ivanović je informisao sagovornike o napretku koji Crna Gora ostvaruje u domenu evropskih integracija, naglašavajući da će naša država nastaviti da se snažno zalaže za politiku otvorenih vrata Alijanse, budući da evroatlantske integracije nemaju alternativu kada su u pitanju trajni mir i stabilnost Zapadnog Balkana", kazali su iz Ministarstva.

Italijanski domaćini su kazali da  Crna Gora predstavlja kredibilnog i pouzdanog saveznika Republici Italiji u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

 

]]>
Thu, 8 Nov 2018 15:18:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220375/italija-ce-podrzavati-odbrambeni-sistem-cg.html
Kasarna u Andrijevici na 40.000 m² http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220285/kasarna-u-andrijevici-na-40000-m.html Nova kasarna Vojske Crne Gore u Andrijevici zauzimaće 40.000 kvadrata u naselju Prljanija, a do kraja godine će se definisati koncept gradnje, istaknuto je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića, načelnika Generalštaba brigadnog generala Dragutina Dakovića i prvog čovjeka Andrijevice Srđana Mašovića. ]]>

Bošković je naglasio da je kasarna u Andrijevici značajna ne samo za tu opštinu, već za cijelu državu, s obzirom da VCG na taj način širi svoju mrežu i pozicionira se u mjestima gdje ima dugu tradiciju. 

"On je istakao da se, kada je riječ o vojnoj kasarni, ne govori samo o pripadnicima Vojske koji će u njoj raditi, već o potencijalima koje ona nosi na planu kompletnog razvoja grada. Podsjećajući da je u tom gradu nekada bila komanda graničnog bataljona, Bošković je naglasio i da država Crna Gora nora da zadovolji standarde kao nova članica NATO, te da je Andrijevica percipirana kao najoptimalnije rješenje za gradnju kasarne u sjevernoistočnom dijelu zemjle", naglasili su iz Ministarstva odbrane.

Ministar je poručio da će se do kraja godine definisati  koncept buduće gradnje, imajući u vidu da Vojska Crne Gore želi da se stacionira u Andrijevici.

“Naš cilj je da tu ostanemo”, kazao je Bošković najavljujući i gradnju stanova za potrebe zaposlenih u kasarni.

Mašović se zahvalio na izuzetnoj podršci koju je Vojska Crne Gore pružila gradu tokom trajanja vanrednog stanja, na pomoći u izgradnji putne infrastrukture, naglašavajući da je opština na čijem je čelu već valorizovala neke od nekadašnjih vojnih objekata.

 

]]>
Wed, 7 Nov 2018 16:43:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220285/kasarna-u-andrijevici-na-40000-m.html
Definisati uloge i zadatke prilikom boravka VJTF http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220273/definisati-uloge-i-zadatke-prilikom-boravka-vjtf.html Predstavnici NATO Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu - SHAPE u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. ]]>

Kako navode, predstavnici NATO SHAPE-a, na čelu sa Valentinom Margineanom, od juče borave u Podgorici, u dvodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

Tokom radnog sastanka, kako navode, biće usaglašen nacrt Tehničkog sporazuma između SHAPE-a i Crne Gore po pitanju pružanja Podrške zemlje domaćina (HNS) Crne Gore savezničkim Snagama visoke spremnosti (VJTF).

"Tehnički sporazum definisaće uloge i zadatke prilikom boravka savezničkih Snaga visoke spremnosti na teritoriji Crne Gore ili prilikom prelaska preko njene teritorije", navode u saopštenju. 

Delegaciju MO i VCG predvodila je generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu obrane, Alma Ljuljanaj. 

Ljuljanaj ističe da MO i VCG u domenu planiranja razvoja sposobnosti za budući period izuzetnu pažnju poklanjaju HNS-u.

"Ta oblast posebno je dobila na značaju otkad je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a", dodaju u saopštenju.

Ističu da su gosti informisani da je Crna Gora sa NATO-om potpisala sporazum o HNS-u, kao i SOFA (Status of Forces) sporazum, čije su odredbe već bile korišćene.

"Imajući u vidu značaj i sveobuhvatnost ovog Sporazuma, sastanku su, osim predstavnika većeg broja organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, prisustvovali i predstavnici drugih resornih ministarstava – vanjskih poslova, unutrašnjih poslova, finansija, zdravlja, Uprave carina i Poreske uprave", zaključili su u saopštenju.

]]>
Wed, 7 Nov 2018 14:37:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220273/definisati-uloge-i-zadatke-prilikom-boravka-vjtf.html
Hladnoća najveći izazov http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220087/hladnoca-najveci-izazov.html Najveće iznenađenje za crnogorske vojnike na NATO vježbi "Trident Juncture", koja se održava u Norveškoj, su niske temperature, ali se, uprkos tome, obučavaju za borbu u zimskim uslovima, kazao je poručnik VCG Nikola Popović. Strani mediji su saopštili da je tokom vježbe temperatura padala i do - 40 stepeni Celzijusovih. ]]>

"Kao novi NATO saveznik ovdje se pripremamo za zimske uslove", istakao je Popović. On je podsjetio da crnogorski vojnici čuvaju mir i u Avganistanu.

"Bićemo i u Letoniji, gdje god smo potrebni NATO-u", naglasio je poručnik VCG.

Popović komanduje pješadijskim vodom od 27 crnogorskih vojnika, koji se nalaze u sastavu čete slovenačkih kolega. Osim pješadinaca, u Norveškoj je još šest naših vojnika.

"Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe", saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane.

Vježba "Trident Juncture" je okupila  oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO.

Učestvuje više od deset hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji su locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

 

]]>
Mon, 5 Nov 2018 19:05:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/220087/hladnoca-najveci-izazov.html
Devet izviđača i oficir VCG idu u Letoniju http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219687/devet-izvidjaca-i-oficir-vcg-idu-u-letoniju.html Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Tehničkog sporazuma ministarstava odbrana Crne Gore i Slovenije o logističkoj podršci u NATO misiji ojačanog prisustva u Letoniji, naglasivši da će u tu zemlju poslati 10 vojnika. ]]>

"U skladu sa Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, a u cilju očuvanja stabilnosti na istočnim granicama Alijanse, jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore, veličine do devet pripadnika, biće raspoređeno u borbenoj grupi u Republici Letoniji, u okviru izviđačkog voda Oružanih snaga Republike Slovenije, pod kanadskom komandom. Takođe, osim jednog izviđačkog voda, Vojska Crne Gore će u borbenoj grupi u Letoniji rasporediti i jednog štabnog oficira", naglasili su iz Vlade.

Kako su istakli,  usvojena je i Informacija o zaključivanju Programa razvojne saradnje između vlada Crne Gore i  Slovenije za period 2018-2019. 

Ocijenjeno je i da je  Slovenija jedan od najaktivnijih donatora u Crnoj Gori i istovremeno primjer usklađenosti razvojne podrške sa strateškim prioritetima zemlje primaoca.

"Tokom decenije razvojne saradnje Republika Slovenija je pružila podršku Crnoj Gori u iznosu od približno 10 milona i sedamsto hiljada eura, najviše u oblasti zaštite životne sredine, energetike, turizma i obrazovanja, ali i ekspertsko-tehničku pomoć u procesu evropske i evroatlantske integracije", saopšteno je iz Vlade.

 

]]>
Thu, 1 Nov 2018 20:55:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219687/devet-izvidjaca-i-oficir-vcg-idu-u-letoniju.html
Spremni da odgovore na svaki izazov http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219398/spremni-da-odgovore-na-svaki-izazov.html Učesnici vježbe Trident Juncture pokazuju da, uprkos ekstremno hladnim i teškim vremenskim uslovima u Norveškoj, ne postoji izazov kojem ne mogu adekvatno odgovoriti zajedničkim snagama. ]]>

To je ocijenjeno tokom posjete načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutina Dakića pripadnicima VCG koji učestvuju na vježbi u Norveškoj.

Iz Ministarstva odbrane je saopšeno da se Dakić sastao i sa komandantom italijanske mješovite brigade u čijem sastavu su crnogorski vojnici na vježbi, Angelom Mikeleom Ristućijem.

"Ristući je pohvalio pripadnike VCG, njihove sposobnosti i požrtvovanje prilikom realizacije dodijeljenih zadataka", kaže se u saopštenju.

Dakić i Ristući su se, kako se navodi, saglasili da uprkos ekstremno hladnim i teškim vremenskim uslovima u Norveškoj učesnici vježbe pokazuju da ne postoji izazov kojem ne mogu adekvatno odgovoriti zajedničkim snagama.

]]>
Tue, 30 Oct 2018 13:58:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219398/spremni-da-odgovore-na-svaki-izazov.html
Kasarna "Marko Miljanov", vojni aerodrom "Knjaz Danilo" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219390/kasarna-marko-miljanov-vojni-aerodrom-knjaz-danilo.html Ministarstvo odbrane donijelo je odluku o promjeni imena vojnih kasarni u Maslinama i Kolašinu. ]]>

Tako će podgorička kasarna "Masline" nositi ime Marka Miljanova Popovića, dok će kasarna "Breza" u Kolašinu, nositi ime Đuro Drašković.

Vojni aerodrom u Golubovcima dobija ime Knjaz Danilo, dok će buduća kasarna u Andrijevici nositi ime Miljana Vukova Vešovića.

Nazivi kasarni u Nikšiću, Danilovgradu, Baru i Pljevljima ostaju isti – "13. jul", "Milovan Šaranović", "Pero Ćetković" i "Vladimir Knežević – Volođa".

]]>
Tue, 30 Oct 2018 13:01:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219390/kasarna-marko-miljanov-vojni-aerodrom-knjaz-danilo.html
Integrisani trening pripadnika VCG u Bugarskoj http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219317/integrisani-trening-pripadnika-vcg-u-bugarskoj.html Devet pripadnika Čete specijalnih snaga Vojske Crne Gore (VCG) učestvovalo je na vježbi "Trakijski mač 18" koja se realizovala na vojnom poligonu "Novo Selo" u Bugarskoj. ]]>

Na vježbi koja je trajala od 22. do 28. oktobra, osim pripadnika VCG, učestvovali su i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i Turske. Kako je saopšteno, učesnici su bili podijeljeni u mješovite timove.

"Vježba je imala za cilj da unaprijedi odnose i saradnju država učesnica, zajedničke sposobnosti za izvođenje kombinovanih združenih specijalnih operacija i njihovu spremnost za realizaciju misije u kojoj bi zajedno učestvovali pripadnici oružanih snaga država Balkana", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Takođe, kako se dodaje, kroz integrisani trening unaprijeđene su zajedničke tehnike, taktike i procedure u cilju izvršavanja punog opsega specijalnih operacija.

]]>
Mon, 29 Oct 2018 22:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219317/integrisani-trening-pripadnika-vcg-u-bugarskoj.html
CG vojnike odlikovala misija UN-a http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219085/cg-vojnike-odlikovala-misija-un-a.html Major Branko Đurđić i kapetan Edin Pervan koji su angažovani u misiji Ujedinjenih nacija MINURSO u Zapadnoj Sahari dobili su medalje za uspješno učešće u toj misiji. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, medalje im je uručila šefica Podrške misije Veneranda Džeferson Bukandoli.

"Misija MINURSO u Zapadnoj Sahari je misija očuvanja mira u toj afričkoj državi", pojasnili su iz ministarstva.

Major Đurđić i kapetan Pervan na pozicijama vojnih posmatrača u misiji će biti angažovani do kraja decembra ove godine.

]]>
Sat, 27 Oct 2018 12:44:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/219085/cg-vojnike-odlikovala-misija-un-a.html
Jačanje regionalne saradnje garancija stabilnosti http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218889/jacanje-regionalne-saradnje-garancija-stabilnosti.html Jačanje regionalne saradnje uslov je ekonomskog prosperiteta i garancija dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana, ocijenio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović. ]]>

On je, na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje, kazao da je regionalno partnerstvo sjajna prilika za unaprjeđenje zajedničkih odbrambenih sposobnosti, imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove.

Ivanović je podsjetio da Crna Gora, kao članica, snažno promoviše politiku otvorenih vrata NATO.

Kako je rekao, Američko-jadranska povelja predstavlja značajan okvir za promovisanje dobrosusjedske saradnje i međusobnog povjerenja.

„Jačanje regionalne saradnje uslov je ekonomskog prosperiteta i garancija dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana“, poručio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, najbolja potvrda uspješnog regionalnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti je zajedničko učešće u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu.

Ivanović je kazao da će Crna Gora nastaviti da unaprjeđuje nivo interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na povećano učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, što je, kako je dodao, mjerljiv doprinos posvećenosti sistemu kolektivne bezbjednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku su definisane teme i agenda predstojećeg Sastanka ministara odbrane A5, kojem će Crna Gora biti domaćin u novembru.

Kako se navodi, Ivanović je izrazio posebnu zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

„Glavnom strateškom partneru, koji daje podstrek realizaciji zajedničkih ciljeva u okviru Povelje, ohrabrujući proces političke i ekonomske tranzicije regiona, i promovišući značaj stabilnog Zapadnog Balkana“, naveo je Ivanović.

Pored zemalja članica A5 inicijative, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i SAD, sastanku su prisustvovali i predstavnici država posmatrača, Kosova, Srbije i Slovenije.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 17:00:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218889/jacanje-regionalne-saradnje-garancija-stabilnosti.html
Crnogorski vojnici dobrodošli na Kosovo http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218886/crnogorski-vojnici-dobrodosli-na-kosovo.html Crnogorski vojnici dobrodošli su na Kosovo, poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj nakon panela ”Ekonomska i evropska perspektiva Balkana”, koji se održava u Budvi. ]]>

Komentarišući prisustvo crnogorskih vojnika na Kosovu, Haradinaj je kazao da su oni vojnici mira.

Kosovski premijer poručio je da je srećan što je u Crnoj Gori.

"Poštujem crnogorski narod", zaključio je Haradinaj.

Crnogorska zastava od juče se vijori među zastavama država koje učestvuju u Misiji KFOR-a, a naša dva oficira angažovana su u toj misiji.

 

]]>
Thu, 25 Oct 2018 14:27:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218886/crnogorski-vojnici-dobrodosli-na-kosovo.html
Naši vojnici spremni za najveću NATO vježbu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218178/nasi-vojnici-spremni-za-najvecu-nato-vjezbu.html Pripadnici Vojske Crne Gore, zajedno sa kolegama iz Slovenije i Španije, počeli su danas pripremni dio vojne vježbe NATO-a "Spoj trozupca 2018" (Trident Juncture) u Norveškoj. ]]>

U najvećoj vojnoj vježbi NATO-a od kraja Hladnog rata učestvuje 33 pripadnika Vojske Crne Gore.

Vođa crnogorskog kontigenta u Norveškoj, kapetan Danko Kovačević, kazao je Radiju Crne Gore da zvanična vježba ima nekoliko faza.

"Danas je počela prva faza, integracija crnogorskog voda koji je u sastavu slovenačke čete, a koja je sastavu španskog bataljona. Tako da su na teren izašli pripadnici Vojske Crne Gore i Slovenije i Španije i počeli integracijski trening koji će trajati do 29. oktobra, a vježba će zvanično početi 30. oktobra", saopštio je Kovačević.

U vježbi, koja će trajati do 7. novembra, učestvovaće oko 65 brodova, 250 aviona, deset hiljada vozila i 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera Alijanse.

"Sigurno da je ovo veliko iskustvo jer prvi put učestvujemo kao članica NATO-a u jednoj ovako velikoj vježbi. Vježba se odvija u veoma teškim vremenskim uslovima, ektremno hladnim uslovima, gdje treba da dokažemo da smo interoperabilni sa drugim članicama NATO-a, da možemo da damo veliki doprinos u kolektivnoj odbrani Alijanse", kazao je Kovačević.

Ističe da su u Norvešku stigli pripremljeni.

"Prošli smo obuku u planinskom ratovanju u ektremno hladnim uslovima, tako da smo spremni da odgovorimo svim izazovima koji nas očekuju ovdje u Norveškoj", naglasio je Kovačević.

Saopštio je da je u crnogorskom kontigentu i jedan žena, poručnik Tina Brajović, koja zajedno sa njim radi u italijanskoj brigadi kao štabni oficir.

Trident Juncture realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju.

Kada je riječ o crnogorskim snagama, glavni dio je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

"Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade", saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane.

Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da je vježba ambiciozna i zahtjevna.

"Ovo je snažan prikaz naših mogućnosti i odlučnosti da radimo zajedno", kazao je Stoltenberg.

Prethodna vježba Trident Juncture održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala i u njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 14:21:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218178/nasi-vojnici-spremni-za-najvecu-nato-vjezbu.html
Angažovanjem u KFOR-u doprinosimo bezbjednosti regiona http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218722/angazovanjem-u-kfor-u-doprinosimo-bezbjednosti-regiona.html Saradnja Crne Gore i KFOR-a biće unaprijeđena kroz angažovanje dva oficira VCG u toj misiji. Crna Gora, pored političkog, time želi da ostvari konkretan doprinos regionalnoj stabilnosti, istakao je ministar odbrane Perdrag Bošković na sastanku s komandantom KFOR-a generalom Salvatoreom Kuoćijem. ]]>

"Bošković je naglasio da je saradnja KFOR-a i Crne Gore, koja datira od obnove crnogorske nezavinosti, na izuzetnom nivou. On je ocijenio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu stabilna, ali da je dalji angažman NATO snaga najbolji garant stabilnosti i bezbjednosti.Ministar je istakao da članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja istorijski značajnu odluku, kako za bezbjednost naše države, tako i za dodatan impuls stabilnosti Zapadnog Balkana", naglasili su iz Ministarstva odbrane.

Ministar je istakao da bi naš primjer trebalo da slijede i države regiona, te da će u tome imati apsolutnu podršku njegovog resora i Vojske Crne Gore.

"On je informisao sagovornika o rezultatima na polju odbrane postignutim tokom dosadašnjeg članstva u Alijansi, ističući da će Crna Gora odgovorno izvršavati zadatke sa NATO agende. Posebno je naglasio jačanje učešća u misiji Odlučna podrška u Avganistanu, buduće učešće u misiji Pojačano istureno prisustvo – eFP ( `enhaced Forward Presence`) u Letoniji, kao i preuzimanje obaveza iz politike ravnomjerne podjele tereta i investiranja u odbrambene nacionalne kapacitete", saopšteno je iz Ministarstva.

Kuoći je pozdravio odluku Crne Gore da doprinese misiji na čijem je čelu, ističući da naša zemlja time potvrđuje da je pouzdana NATO saveznica.

"Bošković je istakao da će saradnja sa KFOR-om biti dodatno unaprijeđena kroz angažovanje dva oficira Vojske Crne Gore u ovoj misiji, čime naša država, pored političkog, želi da ostvari i konkrektan doprinos regionalnoj bezbjednosti", kazali su iz Ministarstva.

Juče je, nakon sastanka, ispred Komande KFOR-a organizovana svečana ceremonija povodom početka angažmana prvog od dvoje oficira Vojske Crne Gore, potpukovnika Nedžada Rujovića, u misiji NATO na Kosovu. Potpukovnik Rujović biće angažovan na poziciji zamjenika načelnika Odsjeka za inžinjerijske operacije/planove u Komandi KFOR-a u Prištini.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 09:46:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218722/angazovanjem-u-kfor-u-doprinosimo-bezbjednosti-regiona.html
Unaprijediće saradnju Crne Gore i Kosova http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218652/unaprijedice-saradnju-crne-gore-i-kosova.html Evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana ključ za stabilnost cijele Jugoistočne Evrope, zbog čega Crna Gora aktivno promoviše NATO politiku ''otvorenih vrata'', saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković, tokom sastanka sa kosovskim zvaničnicima. ]]>

Bošković se danas u Prištini sastao sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković i Beriša su istakli da posjeta predstavlja temelj budućeg unapređenja odbrambene saradnje Crne Gore i Kosova, ali i još jedan značajan indikator spremnosti da se zajedničkim naporima doprinese kontinuiranom razvoju dobrosusjedskih odnosa, kao i očuvanju stabilnosti i mira u cijelom regionu.

On je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore, kao i obavezama koje proističu iz punopravnog članstva u NATO.

Beriša se zahvalio na otvorenoj podršci Crne Gore evroatlantskoj budućnosti regiona Zapadnog Balkana, ukazujući i na veliki značaj spremnosti da iskustva iz procesa evroatlantskih integracija podijeli sa zemljama koje u njima vide svoju spoljnopolitičku perspektivu.

“Ministri su izrazili očekivanje da će se u narednom periodu otvoriti mogućnosti za značajnije participiranje pripadnika crnogorske manjine sa Kosova u Kosovskim bezbjednosim snagama”, navodi se u saopštenju.

Bošković se danas sastao i sa premijerom i predsjednikom Republike Kosovo, Ramušom Haradinajem i Hašimom Tačijem.

“Tokom sastanaka na najvišem nivou, razmijenjeni su stavovi o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama, pri čemu je posebno naglašena spremnost saradnje dvije zemlje u procesu evroatlantskih i evropskih integracija”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom oba susreta, naglašeno je da Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja.

“Istaknut je značaj nedavnog rješavanja pitanja demarkacije granice dvije zemlje, kako za razvoj i njegovanje dobrosusjedskih odnosa, tako i za prosperitet građana obje države”, navodi se u saopštenju.

Biljana Rovčanin, TVCG 

]]>
Tue, 23 Oct 2018 14:07:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218652/unaprijedice-saradnju-crne-gore-i-kosova.html
Crnogorska zastava u misiji KFOR-a http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218697/crnogorska-zastava-u-misiji-kfor-a.html Crnogorska zastava se od danas vijori među zastavama država koje učestvuju u Misiji KFOR-a. ]]>

"Prisustvo Crne Gore u KFOR-u doprinosi sigurnom okruženju i slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu", poručio je general Salvatore Kuoći.

To je saopštio nakon sastanka sa crnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem, a tema sastanka je bila angažovanje dva vojnika Vojske CG na Kosovu, u misiji KFOR-a.

Ministar Bošković boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu.

]]>
Tue, 23 Oct 2018 20:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218697/crnogorska-zastava-u-misiji-kfor-a.html
"Vojska Kosova unutrašnje pitanje te zemlje" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218635/vojska-kosova-unutrasnje-pitanje-te-zemlje.html Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tokom današnje posjete Prištini nije htio da se izjašnjava o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, navodeći da je to unutrašnje pitanje Kosova, ali je dodao da Crna Gora poštuje sve odluke suverenih zemalja, a „Kosovo je suverena zemlja“, prenosi Slobodna Evropa. ]]>

„Crna Gora je veliki zagovornik politike otvorenih vrata, integracije u NATO, ali podržavamo i ostale i prihvatamo i poštujemo sva ona drugačija mišljenja koja postoje u regionu“, kazao je Bošković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim kolegom, Rustemom Berišom.

Bošković je kazao da je cilj njegove posjete da se pokaže da je Crna Gora iskren prijatelj Kosova, zemlja koja želi da prenese svoje iskustvo evroatlanskih integracija kako bi napokon „čitav region krenuo putem integracija, odnosno cjelokupnog društvenog napretka“.

Upitan od novinara da prokomentariše oštru reakciju Srbije protiv odluke Crne Gore da u misiju KFOR-a na Kosovu pošalje dva vojnika, Bošković je kazao da se radi o emotivnoj reakciji i da ne upliva u realnost.

„KFOR je ovdje bio prisutan i prije nego što je Crna Gora odlučila da pošalje dva oficira u tu misiju na Kosovo. S druge strane, imamo reakcije velikog broja sadašnjih i bivših čelnika srpske vlade koji su govorili da je KFOR upravo garant mira i stabilnosti na Kosovu. Na kraju krajeva, mi ćemo biti trideset i neka zemlja, članica KFOR misije, pa nisam vidio ni jednu reakciju prema ostalih trideset. Zašto bi onda ta reakcija bila upućena prema Crnoj Gori? Bez obzira, razumijemo da je to osjetljivo pitanje, ali Crna Gora je suverena država i vodi se isključivo svojim nacionalnim interesima“, odgovorio je Bošković.

On će se sastati i sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, a posetiće i sedište NATO-u u Prištini gde je prvi put biti podignuta crnogorska zastava, „obzirom da je Crna Gora uzela aktivno učešće u KFOR misiji“.

Kosovski ministar Bezbednosnih snaga Rustem Beriša kazao je da je na sastanku bilo riječi o regionalnoj saradnji i o mogućnosti učlanjenja tog ministarstva u Jadransku povelju A5 koju čine Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, i koja teži da se pomogne državama aspirantima da se pridruže u NATO.

]]>
Tue, 23 Oct 2018 12:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218635/vojska-kosova-unutrasnje-pitanje-te-zemlje.html
Bošković danas na Kosovu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218512/boskovic-danas-na-kosovu.html Ministar odbrane, Predrag Bošković, boravi danas u zvaničnoj posjeti Republici Kosovo. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković će se sjutra u Prištini sastati sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, premijerom Republike Kosovo, Ramušom Haradinajem, i predsjednikom, Hašimom Tačijem.

"Posjeta je posvećena jačanju i unapređenju saradnje dvije zemlje, kroz razmjenu mišljenja o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim temama, u cilju zajedničkog doprinosa uspostavljanju dijaloga, kao ključnog alata za dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju.

Danas popodne, Bošković će posjetiti Komandu KFOR-a u Prištini i razgovarati sa komandantom KFOR-a, generalmajorom Salvatoreom Kuoćijem (Salvatore Cuoci).

Ovo je prva posjeta ministra odbrane Crne Gore Komandi NATO snaga na Kosovu.

]]>
Tue, 23 Oct 2018 07:35:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218512/boskovic-danas-na-kosovu.html
Srednjoškolci posjetili vojni aerodrom http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218075/srednjoskolci-posjetili-vojni-aerodrom.html Oko 130 učenika nekoliko podgoričkih srednjih škola posjetilo je danas vojni aerodrom Golubovci, gdje su im vojnici demonstrirali dio svojih zadataka i tako približili svoju profesiju. ]]>

Pripadnici Vojske pokazali su gostima dio procedura u održavanju motornih vozila, rad vazduhoplovnih motora, izradu puta, djelovanje izviđačke patrole NBHO (Nukearno biološko hemijska odbrana)  u uslovima kontaminirane sredine, kao i funkcije robota i drona. 

Državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje edukaciji profesionalnih vojnih lica, ali da smatra neophodnim jačanje saradnje sa obrazovnim institucijama u Crnoj Gori jer, kako je kazao, vojnici ne nose samo oružje, već obavljaju različite zadatke i poslove.

„Siguran sam da ste danas proširili svoje vidike i da ste vidjeli šta znači nositi vojničku uniformu, koja predstavlja veliku čast, ali i odgovornost, kao i da ste saznali o vrijednostima koje njeguje Vojska,” poručio je Filipović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete, Veljko Tomić je naglasio da će njegov resor biti partner Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u svim budućim aktivnostima koje se tiču približavanja vojnog poziva mladim ljudima.

"Učenici, profesori i pripadnici Vojske Crne Gore su razvili veb aplikaciju za prijavu kvara u informaciono-komunikacionim sistemima, čiju funkciju su prisutni mogli da vide", saopšteno je iz Ministarstva.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/218075/srednjoskolci-posjetili-vojni-aerodrom.html