RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Ministarstvo odbrane dobija SKEV softver http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190986/ministarstvo-odbrane-dobija-skev-softver.html Vlada je danas prihvatila Sporazum o vojnotehničkoj saradnji između ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije o ustupanju softvera za skladišnu evidenciju-SKEV. ]]>

"Sporazumom se definiše ustupanje programskog paketa slovenačkog Ministarstva odbrane za vođenje skladišne evidencije pokretnih stvari SKEV, bez naknade, jer je informacioni sistem koji koristi Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore zastario i nema mogućnost nadogradnje", istakli su iz Vlade.

Kako su kazali, ustupanjem tog rješenja i njegovom kasnijom implementacijom značajno će se unaprijediti vođenje evidencije materijalnih vrijednosti, što je od izuzetne važnosti, imajući u vidu da je, između ostalog, riječ o naoružanju i vojnoj opremi.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 16:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190986/ministarstvo-odbrane-dobija-skev-softver.html
Ugovor potpisala 54 nova vojnika http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190943/ugovor-potpisala-54-nova-vojnika.html Ministarstvo odbrane potpisalo je danas ugovor s 54 nova vojnika koji su primljeni u službu na godinu dana, po konkursu raspisanom početkom prošlog novembra. ]]>

Državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da su odabrali častan poziv, a da se od njih očekuje da na isti način nose i uniformu Vojske Crne Gore.

„Biti vojnik Vojske Crne Gore predstavlja privilegiju. Crnogorski vojnik danas je veoma cijenjen i poštovan u međunarodnom okruženju, u misijama i operacijama u Maliju, Zapadnoj Sahari i Avganistanu, ali je i prisutan svuda gdje je potrebna i neophodna podrška crnogorskim građanima“, naglasio je Filipović.

On je obećao da će Ministarstvo i Vojska Crne Gore voditi računa o novoprimljenim vojnicima, te da će im se pružiti perspektiva napredovanja u Vojsci.

„Crnoj Gori trebaju dobri i časni vojnici, koji će dostojno nositi unifomu Vojske Crne Gore“, zaključio je Filipović.

Novi vojnici i vojnikinje izabrani su kao najbolji među oko 200 kandidata koji su se javili na konkurs, drugi koji je Ministarstvo odbrane raspisalo u pola godine.

Vojska Crne Gore je tako u kratkom roku obogaćena sa 106 novih mladih vojnika i vojnikinja po ugovoru čime se, kako je naglasio Filipović, ispunjavaju planovi Ministarstva o podmlađivanju njenih redova.

Najbolji na posljednjem konkursu bili su Novak Otašević i Jelena Ivković.

 

]]>
Thu, 18 Jan 2018 11:37:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190943/ugovor-potpisala-54-nova-vojnika.html
CG posvećena zadacima NATO-a http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190771/cg-posvecena-zadacima-nato-a.html Crna Gora će, kao nova članica NATO-a, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje, poručio je vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ilija Daković. ]]>

Kako je saopteno iz Ministarstva odbrane, Daković učestvuje na dvodnevnoj sjednici NATO Vojnog komiteta u Briselu, u formatu načelnika generalštabova.

Navodi se da je predsjedavajući NATO Vojnog komiteta Petr Pavel dao uvod u najznačajnije teme sastanka, koje obuhvataju adaptaciju NATO komandne strukture, angažovanje NATO na svojim južnim granicama, projektovanje stabilnosti i borbu protiv terorizma, aktivnosti Alijanse u Avganistanu i Iraku i saradnju sa partnerskim nacijama.

„Pavel je naročito pozdravio Dakovića, čestitajući mu imenovanje na funkciju vršioca dužnosti načelnika Generalštaba VCG i poželjevši mu uspjeh u radu na novoj dužnosti“, kaže se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naglasio značaj sastanka u cilju priprema za predstojeći Samit NATO, sa posebnim akcentom na teme koje su vezane za jačanje odvraćanja i odbrane, projektovanje stabilnosti, saradnju NATO-EU i modernizaciju Alijanse.

On je, kako je saopšteno, pored obaveze ispunjavanja odluka sa Samita u Varšavi, podsjetio na obavezu povećanja izdvajanja za odbrambeni budžet, čiji je krajnji cilj povećanje kapaciteta, sposobnosti i spremnosti Alijanse da odgovori svim savremenim bezbjedonosnim izazovima.

„Daković je naglasio da će Crna Gora, kao nova članica, predano raditi na realizaciji ključnih zadataka Alijanse, u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Daković, u svom obraćanju na sastanku vezanom za Avganistan, potvrdio posvećenost Crne Gore daljem učešću u Resolute Support misiji.

Sastanku prisustvuju načelnici generalštabova zemalja članica Alijanse, komandanti strategijskih komandi NATO, kao i predsjedavajući Vojnog komiteta EU.

Na sesijama posvećenim operacijama i aktivnostima koji su otvorene za Partnere, učestvuju i načelnici generalštabova partnerskih zemalja.

„Zaključci i odluke sjednice Vojnog komiteta NATO u formatu načelnika generalštabova biće uvertira za predstojeći sastanak ministara odbane u februaru odnosno predstojeći Samit šefova država i Vlada Alijanse, koji je planiran da se održi u julu u Briselu“, dodaje se u saopštenju.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 18:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190771/cg-posvecena-zadacima-nato-a.html
Izazovi u regionu traže zajedničko djelovanje http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190640/izazovi-u-regionu-traze-zajednicko-djelovanje.html Bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region iziskuju konstantnu razmjenu iskustava i informacija, odnosno zajedničko djelovanje, kazao je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov na sastanku s cronogorskim kolegom Predragom Boškovićem, pri čemu je apostrofirao ulogu koju Crna Gora, kao NATO članica, ima u projektovanju dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. ]]>

"Karakačanov je čestitao Boškoviću na članstvu Crne Gore u NATO i uspješno sprovedenim reformama cjelokupnog crnogorskog društva, te izrazio spremnost da se odbrambena saradnja dvije zemlje ojača u predstojećem periodu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bošković se zahvalio na podršci koju je Republika Bugarska pružila Crnoj Gori u evroatlantskim ntegracijama, uz uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije države u svojstvu NATO saveznika značajnije unaprijediti u narednom periodu.

"Imajući u vidu zajedničke bezbjednosne izazove sa kojima se suočavaju naše dvije zemlje kao balkanske države, Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da podržava dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u NATO, kao i da pruža aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti. Crnogorski ministar odbrane je informisao sagovornika o prioritetima Ministarstva odbrane, sa posebnim fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore u skladu sa najsavremenijim standardima. On je istakao i značaj sertifikovanog softvera za NATO kodifikaciju – BULCOD, koji je doniralo Ministarstvo odbrane Republike Bugarske, naglašavajući da se softver uspješno koristi za kodifikaciju originalnih crnogorskih proizvoda i opreme nabavljene za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore, što je značajan benefit NATO članstva za crnogorsku privredu", kazali su iz Ministarstva.

Bošković je izrazio uvjerenje da će aktuelno predsjedavanje Republike Bugarske Evropskom unijom i njena podrška zemljama aspirantima imati pozitivne implikacije na cijeli Zapadni Balkan.

 

 

]]>
Mon, 15 Jan 2018 17:17:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190640/izazovi-u-regionu-traze-zajednicko-djelovanje.html
NATO Centar spreman da pomogne VCG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190375/nato-centar-spreman-da-pomogne-vcg.html NATO Združeni vazduhoplovni operativni centar je spreman da pomogne Vojsci Crne Gore u obuci, razmjeni iskustava i modernizaciji opreme, kazao je komantant Centra Ruben C. Garsija Servert tokom posjete Vazduhoplovstvu VCG. ]]>

Servert se na vojnom aerodromu u Golubovcima sastao sa v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim generalom Ilijom Dakovićem.

"General Daković je izrazio zadovoljstvo zbog posjete komandanta NATO Združenog vazduhoplovnog operativnog centra i zahvalio na podršci koju Alijansa pruža Crnoj Gori u procesu pune NATO integracije, kao i razvoju kapaciteta i sposobnosti Vazduhoplovstva VCG. Komandant Vazduhoplovstva VCG, potpukovnik Nenad Pavlović prezentovao je generalu Garsija Servertu stanje u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, kao i kapacitete i planove za budući razvoj", istakli su iz Ministarstva odbrane.

Servert je istakao zadovoljstvo zatečenim stanjem, kapacitetima Vazduhoplovstva VCG i implementacijom NATO integrisanog sistema za vazduhoplovnu odbranu (NATINAMDS).

Dvije delegacije su obišle Vazduhoplovni operativni centar Vojske Crne Gore.

"Posjeta komandanta je od izuzetnog značaja, jer će Crna Gora komandovanje i kontrolu u okviru Air Policing misije vršiti upravo u saradnji sa NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija u Torehonu, kao i centrima za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora koji se nalaze u Italiji i Grčkoj. General Garsija Servert se sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane, Ivicom Ivanovićem", poručili su iz Ministarstva odbrane.

]]>
Fri, 12 Jan 2018 16:35:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/190375/nato-centar-spreman-da-pomogne-vcg.html
Nabavka radara u naredne dvije godine http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189790/nabavka-radara-u-naredne-dvije-godine.html U Crnoj Gori je u završnoj fazi adaptacija Vazduhoplovnog operativnog centra (VOC), a u naredne dvije godine predviđena je nabavka radara, koji će omogućiti da u punom kapacitetu vrši nadzor svog vazdušnog prostora. ]]>

Kako navodi magazin Partner, slijedi bezbjednosna sertifikacija od predstavnika Direkcije za zaštitu tajnih podataka i NATO kancelarije za bezbjednost.

Na taj način će VOC biti u mogućnosti da razmjenjuje podatke sa regionalnim NATO komandnim centrima i NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija u Torehonu, Španija.

Misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore obavljaće Grčka i Italija, po modelu koji je već implementiran u drugim NATO članicama.

Kako se navodi, riječ je o misiji apsolutno neborbenog karaktera, koja ne podrazumijeva nikakvo stacioniranje vazduhoplova ili izgradnju objekata i baza u Crnoj Gori.

Značajnu ulogu u oblasti zaštite vazdušnog prostora Crne Gore ima i Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA), zadužena za vođenje svih civilnih i vojnih vazduhoplova kroz vazdušni prostor Crne Gore.

"Sa SMATSA-om će uskoro biti potpisan sporazum koji će definisati njene obaveze i druge tehničke detalje u okviru misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore", piše Partner.

U Ministarstvu odbrane je u toku interna procedura usaglašavanja sporazuma koji će formalno regulisati misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore sa Italijom i Grčkom.

]]>
Sat, 6 Jan 2018 14:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189790/nabavka-radara-u-naredne-dvije-godine.html
Osnovna obuka - početak puta ratnika http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189074/-osnovna-obuka---pocetak-puta-ratnika.html Prve korake u vojničkim čizmama budući pješadinci, mornari i vazduhoplovci započinju na tromjesečnoj osnovnoj obuci - kasarna, strojeve radnje, gađanja, topografija, učenje i marševi tada postaju njihov svijet dok ne zavrijede zvanje vojnika Crne Gore. ]]>

„Osnovna obuka se sastoji od tri faze. Prvi mjesec kandidati se obučavaju isključivo u kasarni, ne odlaze kućama. Ona predstavlja ulazak civila u vojnički život. Uče nošenje uniforme, vojne propise, strojevu obuku…“, istakao je, za Portal RTCG, zamjenik komandira kursa osnovne obuke vojnika, potporučnik Janko Marković.

Budući vojnici posljednja dva mjeseca se obučavaju tokom "klasičnog" radnog vremena, kada već stiču uvid kako će izgledati njihovi radni dani u VCG.

Oni tada "kuju zanat" kroz gađanja, taktičku obuku koja ih uči manevrisanju i ponašanju u borbenim situacijama, topografiju i osnove orijentacije kako bi se snalazili bez problema u prirodi, inžinjerijsku obuku i rad s minsko-eksplozivnim sredstvima.

„Jedan od najinteresantnijih segmenata obuke za vojnike predstavljaju marševski, odnosno taktički ili topografski. To je dio koji ih bukvalno odvaja od civila“, poručio je Marković.

Ekipa Portala RTCG je prisustvovala uvježbavanju napada i odbrane, koje su kandidati za vojnike Crne Gore sprovodili pod budnim okom instruktora.

Na Ćemovskom polju nadomak Podgorice, bez zaštite od ledenog vjetra, odjeljenje budućih vojnika pod punom ratnom opremom čeka napad "neprijatelja". Šok i dimne bombe simuliraju artiljerijski udar, zbog čega se povlače u pripremljene zaklone. Uvježbavaju ponovno zauzimanje položaja, kako bi odbili pješadijski napad koji slijedi.

Instruktori sve vrijeme paze na vojnike, prateći detalje - kako zauzimaju zaklon, drže oružje, komuniciraju i kreću se. Na "napad" pješadinaca, koji su, u stvari, njihove kolege iz drugog odjeljenja, odgovaraju prvo pojedinačnom vatrom, a zatim sve "gušćim" rafalima.

„Korišćenjem manevarske municije, šok i dimnih bombi, vojnik, na neki način, savladava postupke u stresnim situacijama. Pokušavamo da učinimo obuku što realnijom, približnijom stvarnim uslovima“, naglasio je Marković.

Taj mladi potporučnik dobro zna koliko je obuka bitna - jedini je Crnogorac koji je završio Kvalifikacioni kurs Specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Od 400 kandidata iz svih krajeva svijeta, koliko ih je tada počelo tu obuku, on je jedan od 105 koji su dobili prestižnu zelenu beretku američkih specijalaca za uspješan završetak. Izazovi koji moraju da se savladaju na tom kursu su toliko teški da je u istoriji bilo čak i smrtnih slučajeva među kandidatima.

Vojnici su na Ćemovskom uvježbavali koordinisano povlačenje, međusobno "pokrivanje" i da se kreću kao tim. Nakon vježbe slijedi provjera naoružanja i analiza učinjenog.

„Osnovnu obuku mora proći baš svaki pripadnik VCG i ista je za sve rodove. Nakon nje nastavljaju specijalizaciju i usavršavanje u jedinicama kojima su dodijeljni“, rekao je Marković.

 Filip Rakonjac

]]>
Sat, 6 Jan 2018 09:16:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189074/-osnovna-obuka---pocetak-puta-ratnika.html
Stižu helikopteri, dronovi i oklopna vozila http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189399/stizu-helikopteri-dronovi-i-oklopna-vozila-.html Vojnici Crne Gore iz vazduha će u bliskoj budućnosti na zadatke ići u tri nova helikoptera, a na kopnu biće ojačani s tridesetak oklopnih vozila njemačke i američke proizvodnje, kazali su za Portal RTCG iz Ministarstva odbrane. Modernizacija naših oružanih snaga predviđa skoru nabavku savremenih bespilotnih letjelica i formiranje čete specijalnih snaga, dok će borbeni avioni NATO-a moći da budu za pet minuta iznad vazdušnog prostora Crne Gore, ukoliko bude potrebe da ga štite. ]]>

Novi helikopteri "Bel 412 EPI" koristiće se, između ostalog, za obezbjeđenje državne granice, izviđanje, podršku policiji u protivterorističkoj borbi, transport, medicinsku evakuaciju, potragu i spašavanje, kao i gašenje požara. Sve tri letjelice u Crnu Goru stižu ove godine.

"Jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu 2018.  Uvođenje u operativnu upotrebu vazduhoplova, odnosno dostizanje punih operativnih sposobnosti je relativno dug proces koji u prosjeku traje oko tri godine, koji podrazumijeva osposobljavanje potrebnog broja pilota kroz sve profile letačke obuke. Međutim, i tokom uvođenja u operativnu upotrebu, helikopteri će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka, uz postepeno uvođenje od lakših ka težim i kompleksnijim", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, trenutno naše Vazduhoplovstvo raspolaže sa 13 višenamjenskih helikoptera „Gazela", koji ne mogu odgovoriti svim zadacima kao Belovi.

Bespilotne letjelice - "oči" na nebu

Iz Ministarstva su poručili da je predviđena i nabavka bespilotnih letjelica, kojima će kopnene snage Vojske izviđati teren i prikupljati informacije.

"S rasponom krila od 1,5 metra i težinom od četiri kilograma, ručno lansirna bespilotna letjelica će obezbjeđivati vazdušno osmatranje, danju ili noću, na udaljenostima do 10 kilometara i visini do 200 metara, pri brzini od 40 do 100 km/h. Bespilotne letjelice biće opremljene naprednim kamerama za snimanje i detektorima pokreta", kazali su iz tog resora. 

Hamviji i Mercedesi ojačaće arsenal VCG

Dok dronovi "bdiju" na nebu, pješadinci Vojske Crne Gore u budućnosti biće zaštićeni oklopom novih vozila, američkih "Hamvija" i Mercedesa G-klase.

U oba slučaja riječ je o donacijama tih savezničkih zemalja, a blindirani "Njemci" bi trebalo da počnu da se proizvode tokom januara, jer je potpisivan ugovor s proizvođačem, kako bi u drugoj polovini godine već bili u redovima Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva su za Portal RTCG najavili i nabavku 20 do 25 oklopnih automobila tipa Hamvi kroz američki program "Excess Defense Articles (EDA)".

"To je program donacija sredstava Oružanih snaga SAD-a drugim zemljama, koji se realizuje preko Kancelarije za odbrambenu saradnju Ambasade SAD", istakli su iz Ministarstva.

Hamvi je borbenu vrijednost dokazao u žarištima od džungli Paname, do iračkih pustinja, a o njegovoj pouzdanosti dovoljno govori činjenica da ga koriste oružane snage preko 50 zemalja svijeta. Tokom ISAF misije u Avganistanu naši vojnici su upotrebljavali upravo taj američki oklopni automobil.

U arsenalu Vojske Crne Gore već se nalaze laka oklopna vozila "RCV Survor", Borbena oklopna vozila (BOV) i jedna "Otokar Kobra",  specijalizovana za hemijsko, biološko, radiološko i nuklearno izviđanje. 

"Vojska Crne Gore u okviru Kopnenih snaga razvija male, mobilne, razmjestive, održive i interoperabilne jedinice koje će biti opremljene i obučene po NATO standardima, za izvođenje operacija u različitim bezbjednosnim, vremenskim i prostornim uslovima. Nabavkom vozila sa balističkom zaštitom i terenskih vozila, poboljšana je pokretljivost tih jedinica, ali dostizanje ciljeva sposobnosti usaglašenih sa NATO-om, koji zahtijeva viši stepen mobilnosti jedinica i njihove zaštite, odnosno opremanje deklarisanih snaga sa dodatnim brojem lako oklopljenih vozila", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Kroz napornu selekciju do Čete specijalnih snaga

Kako su objasnili iz tog resora, Vod za specijalne namjene Vojne policije i Obavještajno-izviđačka četa ove godine biće objedinjeni u Četu specijalnih snaga.

Svi kandidati koji su planirani za prijem u tu jedinicu moraće da prođu selekciju koja traje 11 dana, tokom koje će biti izloženi stalnim fizičkim i psihičkim naporima. Oni koji uspiju da prođu to "rešeto" biće upućeni na Kurs kvalifikacije specijalnih snaga.

"Planirano je da se na Kursu obučavaju za sadržaje koji su bili `razdvojeni` u te dvije jedinice. To su direktna akcija, koju je realizovao Vod vojne policije specijalne namjene i specijalno izviđanje, koje je realizovao Izviđački vod", naglasili su iz Ministarstva.

Po ugledu na specijalne snage NATO zemalja, elita naše vojske dejstvovaće u operativnim timovima od 12 pripadnika, čija će specijalnost biti upravo direktna akcija, specijalno izviđanje i obučavanje.

Ako zatreba, NATO avioni za pet minuta iznad CG

Zaštitu vazdušnog prostora Crne Gore obavljaće Grčka i Italija, po modelu koji već postoji u drugim NATO članicama. Zemlje članice Alijanse dobrovoljno stavljaju na raspolaganje svoje presretačke avione saveznicama koje ih nemaju, što je politika "Pametne odbrane" NATO-a.

"Naglašavamo da je `Air Policing` misija apsolutno mirnodopskog karaktera, koja ne podrazumijeva nikakvo stacioniranje vazduhoplova ili izgradnju NATO objekata i baza u Crnoj Gori. Kontrola i nadzor vazdušnog prostora vrše se isključivo radarima. Dakle, vazdušni saobraćaj nad Crnom Gorom vodi Agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a nadzor i kontrola biće pod nadležnošću VOC-a, koji će uskoro imati aktivnu vezu sa NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija u Španiji (pod čijom jurisdikcijom je 13 članica Alijanse, među kojima je i Crna Gora) ", kazali su iz Ministarstva odbrane.

U slučaju vanrednog događaja u našem vazdušnom prostoru može da reaguje bilo koji od NATO centara za nadzor i kontrolu vazdušnog prostora, kao i i civilna kontrola vazdušnog saobraćaja. 

Ukoliko je riječ o vojnoj prijetnji, kada se ispune svi uslovi, određuje se NATO baza iz koje će poletjeti presretači.

"Najmanje jedan par dežurnih presretačkih aviona i jedan rezervni avion presretač, su u stalnoj pripravnosti u svojim bazama u Italiji i Grčkoj, a nadležni NATO komandant može da ih pokrene u bilo kom trenutku.  Kompleksne akcije u okviru 'Air Policing'-a dodatno usložnjava relativno mali vazdušni prostor naše zemlje, u kome se odvija intenzivan civilni vazdušni saobraćaj. Vrijeme djelovanja, ključni element u zaštiti vazdušnog prostora NATO presretačkih aviona je do 15 minuta To je standard u svim NATO bazama u kojima su stacionirani presretački avioni. Ako situacija to nalaže, ovo se vrijeme može smanjiti na pet minuta", istakli su iz Ministarstva.

Naglasili su da će "Air Policing" misija unaprijediti kvalitet i bezbijednost civilnog vazdušnog saobraćaja.

"U slučaju potrebe moći će da se pruži neophodna pomoć civilnim avionima u crnogorskom vazdušnom prostoru - otkaz rada instrumenata koji obezbijeđuju podatke o visini, brzini i kursu leta, otkaz radio veze između civilnog aviona i kontrole letjenja i sično", naveli su iz Ministarstva odbrane.

Odbrana vazdušnog sistema kao dio NATO-a

Iz Ministarstva su naglasili da je zadatak Crne Gore organizovanje zaštite svog vazdušnog prostora, kao dijela vazdušnog prostora NATO-a, odnosno integrisanje nacionalnog u zajednički sistem protivvazdušne i protiv raketne odbrane (NATO Integrated Air and Missile Defence Systems - NATINAMDS). 

"Sve aktivnosti iz oblasti nadzora i zaštite vazdušnog prostora Crne Gore biće definisane i uređene u skladu sa pravnim aktima i međunarodnim ugovorima. Vojska Crne Gore trenutno posjeduje jedan od četiri segmenta neophodna za nadzor i zaštitu vazdušnog prostor - Vazduhoplovni operativni centar (VOC). Njegovo potpuno uvezivanje u NATO sistem uslijediće nakon bezbjednosne sertifikacije koju će izvršiti Direkcija za zaštitu tajnih podataka i NATO kancelarija za bezbjednost (NOS). VOC će razmjenjivati podatke sa regionalnim NATO komandnim centrima, kao i sa NATO Centrom kombinovanih vazdušnih operacija koji se nalazi u Torehonu, Španija", poručili su iz tog resora.

Vojska Crne Gore planira nabavku modernog radara, kako bi u punom kapacitetu mogla da vrši nadzor vazdušnog prostora. Za Portal RTCG su objasnili da će, pošto naša zemlja nema vojne kotrolore letjenja, navođenje  NATO presretačkih aviona realizovati u saradnji centara Alijanse za komandovanje i kontrolu i Agencije za kontrolu vazdušnog saobraćaja Srbije i Crne Gore (SMATSA), koja vodi civilne i vojne vazduhoplove kroz vazdušni prostor naše zemlje.

Filip Rakonjac

]]>
Tue, 2 Jan 2018 09:30:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189399/stizu-helikopteri-dronovi-i-oklopna-vozila-.html
Unaprijeđeno 38 pripadnika Vojske http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189167/unaprijedjeno-38-pripadnika-vojske.html U viši čin danas su unaprijeđena 22 oficira i 16 podoficira Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. ]]>

Tim povodom, u Ministarstvu odbrane organizovana je prigodna ceremonija, na kojoj se prisutnim oficirima i podoficirima obratio ministar odbrane, Predrag Bošković.

On je istakao da mu je čast i zadovoljstvo stajati pred tako uvaženim strojem. Uz čestitke na unapređenju 38 pripadnika Vojske Crne Gore, ministar je naglasio da ono ne predstavlja gest nečije dobre volje, već da je zasluženo radom, ponašanjem, zalaganjem i predstavljanjem uniforme i države.

„Ovo unapređenje značajno je za vaše karijere ali, jednako služi na ponos i svima nama, jer znači da smo i mi bili uspješni. Da mi svi zajedno nismo bili uspješni, ne bi ni bili zajedno danas ovdje. Hvala što na pravi način predstavljate Vojsku Crne Gore. Upravo je Vojska Crne Gore bila jedan od zamajaca prosperiteta naše države u 2017. godini, koju slobodno možemo nazvati godinom podviga na diplomatskom, političkom i ekonomskom planu. Siguran sam da će VCG to biti i u narednom periodu“, istakao je ministar Bošković.

Uz čestitke povodom predstojećih praznika, on je oficirima i podoficirima Vojske Crne Gore poželio da se u svoje jedinice i na svoja radna mjesta vrate sa još više elana, budući da je današnje unapređenje značajan korak na putu njihovog karijernog razvoja i rasta.

„Budite i dalje dostojni svoje uniforme, služite vjerno svojoj državi, a mi ćemo se sa naše strane potruditi da to cijenimo i adekvatno nagradimo“, poručio je Bošković.

Svečanosti je prisustvovao i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, državni sekretar Slobodan Filipović, direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov, v.d. zamjenika načelnika GŠ VCG, pukovnik Svetozar Brajković, te načelnik Odjeljenja za ljudske resurse u GŠ, potpukovnik Velibor Bakrač.

]]>
Fri, 29 Dec 2017 12:32:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189167/unaprijedjeno-38-pripadnika-vojske.html
NATO želi mirnu i srećnu 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189160/nato-zeli-mirnu-i-srecnu-2018.html Zahvaljujući NATO-u, prošlost možemo gledati sa ponosom, a budućnost sa povjerenjem, navodi se u novogodišnjoj čestitki 29 članica NATO-a. ]]> U čestitiki NATO-a, u kojoj se čuje i poruka na crnogorskom, između ostalog se navodi, da u ovo doba godine mislimo na naše voljene, sjećamo se dobrih starih vremena i veselimo se svijetloj budućnosti.

„Svi za jednog jedan za sve. Zajedno jačamo našu odbranu, suprotstavljamo se terorizmu, radimo sa našim partnerima širom svijeta“, navodi se u poruci iz NATO-a i dodaje da članice, njih 29 djeluju kao jedan.

„Označavajući kraj ove i početaka nove, želimo vam srećnu i mirnu Novu godinu“, kaže na kraju video poruke generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

]]>
Fri, 29 Dec 2017 11:50:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189160/nato-zeli-mirnu-i-srecnu-2018.html
Daković: U Avganistanu jačate ugled VCG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189087/dakovic-u-avganistanu-jacate-ugled-vcg.html Ministarstva odbrane, kao što je već postala tradicija pred novogodišnje praznike, uspostavljen video most sa pripadnicima VII kontingenta Vojske Crne Gore u misiji "Resolute Support" u Mazar-i-Šarifu, u Avganistanu. ]]>

Kako navode, v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković uputio je pripadnicima Vojske Crne Gore u Avganistanu čestitke za novu, 2018. godinu, te prenio najbolje želje od strane ministra odbrane, Predraga Boškovića, koji je nedavno, sa delegacijom Ministarstva odbrane, boravio u posjeti našim vojnicima u misiji "Resolute support". 

"Ministar je bio izuzetno zadovoljan onim što je zatekao tokom svoje posjete Avganistanu. Vaše držanje, profesionalan odnos prema obavezama i način na koji izvršavate zadatke u misiji, jačaju ugled Vojske Crne Gore među saveznicima, ali i cijele države u svijetu", kazao je Daković.

On je istakao da Crna Gora učešćem u međunarodnim misijama i operacijama daje svoj puni doprinos unapređenju i očuvanju mira i bezbjednosti u svijetu.

"Pozivam vas da i u narednom perodu svojim pristupom obavezama služite na čast Vojsci Crne Gore i cijeloj državi", poručio je Daković.

Iz Ministarstva odbrane ističu da je Daković posebno čestitao starijem vodniku Vladimiru Kilibardi koji je nedavno spasio život pripadniku mongolskog kontingenta.

U ime VII kontingenta, iz Avganistana se javio komandant kontingenta, poručnik Nemanja Drobnjak, koji će sjutra biti unaprijeđen u čin kapetana, navode iz Ministarstva odbrane.

On je kazao da su svi pripadnici kontingenta zdravo, ističući da je ministrova posjeta dala novu energiju i podsticaj našim vojnicima da istraju u profesionalnom i odgovornom izvršavanju svojih zadataka.

]]>
Thu, 28 Dec 2017 15:44:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189087/dakovic-u-avganistanu-jacate-ugled-vcg.html
Kadeti položili zakletve http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189071/kadeti-polozili-zakletve.html Crnogorski kadeti Đorđe Mijović, student prve godine na Vojnoj akademiji „Franjo Tuđman“ u Zagrebu i Nemanja Burić, student pripremne godine na Vazduhoplovnj vojnoj akademiji u Atini, položili su zakletvu u Ministarstvu odbrane. ]]>

Direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov je naglasio da su se kadeti i kadetkinje opredijelili za častan, uzvišen i odgovoran poziv oficira i da su u službi svoga naroda i države Crne Gore.

“Obrazovanje za oficirski poziv predstavlja veliki izazov i obavezu, ali i veliku čast. Ono nudi i brojne mogućnosti usavršavanja i napredovanja u karijeri nakon stupanja u službu. Zakletva je svečani čin koji obavezuje, a služba u Vojsci je način života, a ne samo profesija”, kazao je Volkov.

Nakon ceremonije polaganja zakletve, održan je radni sastanak sa kadetima i kadetkinjama Vojske Crne Gore koji se obrazuju u Hrvatskoj, Grčkoj, SAD-u, Italiji i Makedoniji.

Ceremoniji polaganja zakletve prisustvovali su i roditelji kadeta.

]]>
Thu, 28 Dec 2017 13:35:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/189071/kadeti-polozili-zakletve.html
Đaci posjetili letjelice VCG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188873/djaci-posjetili-letjelice-vcg.html Ministarstvo odbrane je, u sklopu saradnje sa nevladinim sektorom, na inicijativu NVO „ZINAK“, a u cilju približavanja uloge i značaja Vojske Crne Gore najmlađoj populaciji, organizovalo posjetu Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore za devetnaestoro osnovaca i srenjoškolaca iz Podgorice, saopšteno je iz tog resora. ]]>

„Tokom današnje posjete djeca su imala priliku da obiđu letjelice i informišu se o vazduhoplovnoj opremi kojom raspolaže Vojska Crne Gore, kao i da saznaju više o vojnom pozivu i ulozi Vojske“, navodi se u saopštenju.

Direktorica NVO „ZINAK“ Nikoleta Strugar je zahvalila Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, ističući da su djeca iskazala veliko interesovanje za posjetu Vazduhoplovstvu.

Unjihovoj pratnji je bila Biljana Popović, nastavnica u OŠ „Štampar Makarije“ u Podgorici.

„Ministarstvo odbrane će i u narednom periodu kroz konsultativne sastanke, planirane projekte i slične aktivnosti nastaviti da unapređuje saradnju sa nevladinim sektorom“, navodi se u saopštenju.

]]>
Tue, 26 Dec 2017 15:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188873/djaci-posjetili-letjelice-vcg.html
Podmornica „Zeta“ svjedok zajedničke istorije http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188776/podmornica-zeta-svjedok-zajednicke-istorije.html Podmornicu, koja nosi ime po crnogorskoj rijeci Zeti, Muzeju „Park vojne istorije“ u Pivki (Slovenija) 2008. poklonila je Vlada Crne Gore. Danas je ona glavna atrakcija, koja privlači najveću pažnju na desetine hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta. ]]>

Tamošnja zbirka, obuhvata eksponate od praistorije do danas, od primitivnog luka do tenkova, aviona, ili vojne željezničke kompozicije iz Drugog svjetskog rata.

Glavni eksponat - poklon Crne Gore

Podmornica „Zeta“ danas je glavni eksponat Muzeja u Pivki. Direktor Muzeja, Janko Boštjančić, kazao je za magazin Ministarstva odbrane "Partner" da njen put do mjesta gdje se ukotvila za stalno, nije bio nimalo lak.

“Nije bilo lako dopremiti tako skupocjen, a tako specifičan poklon. Bili su nam neophodni i stručna i materijalna pomoć Sve je to zahtijevalo veliku odgovornost, pažljivo organizovan transport, troškove, uz kasnija značajna ulaganja”, ističe direktor.

Uz zahvalnost Crnoj Gori na vrijednom poklonu, on izdvaja stručnu pomoć penzionisanog kontraadmirala Marijana Pogačnika i kapetana bojnog broda Vojka Gorupa.

Posljednji put zaronila prije 14 godina

„Zeta“ je prvi put porinuta u Splitu 1985, kao dio Podmorničkog diviziona Jugoslovenske ratne mornarice. Nakon raspada Jugoslavije, stigla je u Tivat. Među ostalim podmornicama, bila je najduže u upotrebi, poslednji put je zaronila 23. decembra, prije 14 godina.

Kao što se može pretpostaviti, podmornica nosi naziv po istoimenoj crnogorskoj rijeci, koja izvire u Nikšićkom polju, pa nije slučajno da joj je svojevremeno kumovala Opština Nikšić.

Zanimljivo je i da P-913 „Zeta“ ima pet „sestrinskih“ diverzantskih podmornica.

Sve su dobile ime po jednoj od rijeka iz nekadašnjih šest socijalističkih republika SFRJ: „Tisa“, „Una“, „Zeta“, „Soča“, „Kupa“ i „Vardar“. Iako relativno mala, dužine 19,7m i 2,7m širine, „Zeta“ je bila stamen predstavnik Jugoslovenske ratne mornarice. Mogla je da se spusti na 180 m dubine, dostizala je brzinu od 8,2 čvora, izuzetno je tiha, magnetno neutralna, sa relativno velikom podvodnom autonomijom. Ove karakteristike omogućavale su polaganje mina u blizini neprijateljskih pristaništa, sa minimalnom šansom da bude otkrivena. Posebno je bila pogodna za prevoz i iskrcavanje podvodnih diverzanata. Pored četvoročlane posade, mogla ih je primiti šest, sa kompletnom diverzantskom opremom, te četiri podvodna skutera.

Iako se prije 14 godina simbolično završila i priča o podmorničarstvu na istočnoj jadranskoj obali, duga skoro sto godina, to nije značilo i gubitak značajnog istorijskog spomenika.

Podmorničari iz Slovenije osnovali su Društvo za očuvanje podmorničarske tradicije. Njihova ideja i zamisao je bila da se „Zeta“ ustupi Sloveniji, uz obavezu da se restaurira i postane svjedok nekadašnje zajedničke države i njene istorije.

Vlada Crne Gore odazvala se ovoj inicijativi, pa je 2008. izvršena primopredaja podmornice, uz puno povjerenje da će biti obnovljena i sačuvana kao muzejski eksponat.

Udvostručila posjetu Muzeju: „Zetu” je do danas vidjelo više od 220 hiljada ljudi. Prije šest godina, obnovljena je i iznutra, tako da se može ući u nju, što posebno raduje najmlađe. Od ljeta 2015, nakon cjelovitog preuređenja “Vojnog parka”, ušuškana je u posebnom paviljonu, gdje uživa i poseban tretman. Da se vodi računa o svakom detalju, govori podatak da je uz podmornicu smještena i zbirka pomorskog nasljeđa, kako bi se dobila i zaokružena priča na temu podmorničarstva.

Mnogi tvrde da se posjeta Muzeju skoro udvostručila upravo zahvaljujući podmornici “Zeta”, kao izuzetno atraktivnom eksponatu. Posjetioci smatraju da je obilazak njene unutrašnjosti najupečatljiviji segment “Parka vojne istorije”.

Podmornica “Zeta” tako je postala nesvakidašnji svjedok plovidbe kroz zajedničku istoriju koja je povezivala Crnu Goru i Sloveniju, ali i simbol dobre saradnje naših država.

 

 

 

 

]]>
Mon, 25 Dec 2017 15:36:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188776/podmornica-zeta-svjedok-zajednicke-istorije.html
Bošković uručio medalje vojnicima u Avganistanu http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188382/boskovic-urucio-medalje-vojnicima-u-avganistanu.html Ministar odbrane Predrag Bošković uručio je NATO medalje našim vojnicima u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu, a starijeg vodnika Vladimira Kilibardu unaprijedio je u viši čin zbog spašavanja života pripadniku mongolskog kontingenta. ]]>  

"Bošković je tokom susreta sa našim vojnicima izrazio zadovoljstvo što ih zatiče u dobrom raspoloženju i zdravstvenom stanju i istakao da mu izuzetno imponuju pozitivne ocjene od svih visokih vojnih zvaničnika u misiji `Resolute Support`, prvenstveno od komandanta Regionalne komande Sjever, njemačkog brigadnog generala Volf-Jirgena Štala", istakli su iz Ministarstva odbrane.

Ministar je poručio da upravo oni,  zajedno sa pripadnicima kontingenta koji su angažovani u bazi „Marmal“, takvim pristupom i odnosom prema odgovornim zadacima, reprezentuju Crnu Goru i njenu vojsku na najbolji mogući način.

"Drugog dana boravka u Avganistanu ministar Bošković se sastao i sa komandantom hrvatskog kontingenta, pukovnikom Željkom Ljubasom. Ministar se zahvalio pukovniku Ljubasu na podršci koju Oružane snage republike Hrvatske pružaju VCG i konstatovao da tako visok nivo saradnje vojnika u misiji odslikava izuzetno dobre odnose dva ministarstva", saopšteno je iz Ministarstva.

Pukovnik Ljubas je zahvalio ministru Boškoviću na posjeti i istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što ima priliku da upozna ministra sa trenutnom situacijom, dinamikom ispunjavanja i budućim zadacima misije u Avganistanu.

"On je iznio izuzetne pohvale na račun stepena profesionalizma, obučenosti i opremljenosti crnogorskih vojnika prilikom izvršavanja zadataka u misiji i izrazio očekivanje da će i do kraja misije jednako posvećeno izvršavati sve povjerene zadatke", kazali su iz Ministarstva odbrane.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 17:15:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188382/boskovic-urucio-medalje-vojnicima-u-avganistanu.html
Đurđić i Pervan idu u misiju UN-a http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188345/djurdjic-i-pervan-idu-u-misiju-un-a.html Vršilac dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore pukovnik Svetozar Brajković primio je majora Branka Đurđića i kapetana Edina Pervana koji će biti upućeni u misiju Ujedinjenih nacija u Zapadnoj Sahari. Oni će u misiji biti godinu dana. ]]>

Pukovnik Brajković poželio je majoru Đurđiću i kapetanu Pervanu uspjeh prilikom realizacije zadataka u misiji, sa željom da na dostojan način predstavljaju Vojsku Crne Gore i svoju državu.

"Major Đurđić i kapetan Pervan istakli su da je za čast što će u pomenutoj UN misiji predstavljati Crnu Goru, uz mogućnost za usavršavanjem i sticanjem novih znanja i vještina koje će primjenjivati u daljem radu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Misija Ujedinjenih nacija u Zapadnoj Sahari (MINURSO) je osnovana Rezolucijom 690 Savjeta bezbjednosti od 29. aprila 1991. godine.

Vojska Crne Gore po drugi put u ovu UN misiju šalje dvojicu svojih predstavnika.

]]>
Thu, 21 Dec 2017 13:55:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188345/djurdjic-i-pervan-idu-u-misiju-un-a.html
Vijenac za stradale u ISAF misiji http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188193/vijenac-za-stradale-u-isaf-misiji.html Ministar odbrane Predrag Bošković položio je vijenac na spomen obilježju licima koja su izgubila živote učestvujući u ISAF misiji u Avganistanu, u okviru kojeg se nalazi i spomen ploča posvećena pripadniku Vojske Crne Gore, Mijajlu Perišiću, koji je 2011. preminuo usljed srčanog udara. ]]>  

Bošković sa delegacijom Ministarstva odbrane boravi u posjeti Sedmom kontingentu VCG u misiji "Resolute Support".

Iz resora odbrane je saopšteno da se Bošković prvog dana posjete sastao sa komandantom Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever - TAAC(N), njemačkim brigadnim generalom Volf-Jirgen Štalom.

Štal je Boškoviću saopštio da je bezbjednosna situacija u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda na čijem je čelu stabilna i da realizacija osnovnog cilja misije teče dinamično sa vidljivim rezultatima, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još uvijek neophodno.

"On je istakao da crnogorski pripadnici, koji se nalaze u sklopu ove misije, profesionalno i odgovorno obavljaju zadatke, čime su nastavili dobru praksu svih prethodnih kontingenata crnogorske Vojske u Avganistanu. General Štal je zaključio da je atmosfera unutar Komande Sjever veoma dobra i izrazio uvjerenje da će tako biti i u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Bošković je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo zbog atmosfere i raspoloženja koje je zatekao u Bazi i upoznao komandanta TAAC(N) da je Crna Gora još od 2010. godine angažovana u Avganistanu, prvo u misiji ISAF, potom u "Resolute Support" čime nastojimo da, u skladu sa kapacitetima, "doprinesemo jačanju mira na globalnom planu".

"Ministar je apostrofirao da je, pored želje da se svaki vojnik iz misije vrati u dobrom zdravlju, za Ministarstvo i Vojsku Crne Gore veoma značajno iskustvo koje naši pripadnici stiču ispunjavajući zadatke na terenu, u saradnji sa kolegama iz zemalja članica NATO i kontributora. Ukoliko tome dodamo činjenicu da je gotovo svaki peti pripadnik Vojske Crne Gore učestvovao u misiji ISAF, odnosno 'Resolute Support', onda možemo konstatovati da je učešće u ovoj Misiji značajno unaprijedilo nivo interoberabilnosti Vojske Crne Gore i doprinijelo da možemo profesionalno odgovoriti na sve zadatke unutar Saveza, kazao je Bošković. Ministar je zaključio da će Vojska Crne Gore učestvovati u ovoj Misiji i u narednom periodu, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i potrebama saveznika", navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 10:00:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188193/vijenac-za-stradale-u-isaf-misiji.html
CG kredibilan saveznik http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188156/cg-kredibilan-saveznik-.html Crna Gora predstavlja kredibilnog saveznika i partnera koji aktivno doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti, ocijenjeno je na sastanku načelnika Generalštaba Ilije Dakovića i zamjenika ministra odbrane Japana, Roa Manabea. ]]>  

Predstavnik Ministarstva odbrane Japana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, razgovarao je danas sa državnim sekretarom Slobodanom Filipovićem i Dakovićem.

Filipović je naglasio da Crna Gora, u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima, teži unaprjeđenju saradnje sa svim međunarodnim subjektima koji doprinose očuvanju globalne bezbjednosti.

U tom smislu, Filipović je izrazio očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Japana u domenu odbrane, kao dvije prijateljske zemlje, značajno produbiti u narednom periodu.

"Filipović je upoznao sagovornika o aktuelnim procesima i budućim planovima koji se odnose na dalji razvoj crnogorskog odbrambenog sektora, ističući da je Ministarstvo odbrane posebno posvećeno nastavku modernizacije Vojske Crne Gore, u skladu sa najvišim standardima. Imajući u vidu bogato iskustvo Japana u oblasti djelovanja u prirodnim i vještački izazvanim katastrofama, Filipović je ukazao na mogućnost razvoja bilateralne saradnje i u ovom domenu", navodi se u saopštenju.

Manabe je, kako se dodaje, čestitao  Ministarstvu odbrane na uspješno sprovedenim reformama koje su rezultirale članstvom Crne Gore u Alijansi, te istakao da Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pouzdanog partnera koji aktivno promoviše demokratske vrijednosti savremenog društva.

"Ukazujući na konkretne modalitete razvoja saradnje u domenu odbrane, Manabe je istakao očekivanje da će se u budućem periodu sveukupna saradnja Crne Gore i Japana značajno unaprijediti", navodi se u saopštenju.

Na sastanku s Dakovićem bilo je riječi o  konkretnim mogućnostima razvoja vojno-vojne saradnje dvije zemlje u narednom periodu.

"Brigadni general Daković upoznao je Manabea sa prioritetima daljeg razvoja Vojske Crne Gore, ističući da navedena posjeta predstavlja podsticaj za jačanje vojnog partnerstva. Daković je informisao sagovornika o aktuelnom učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, a sagovornici su se saglasili da Crna Gora predstavlja kredibilnog saveznika i partnera koji aktivno doprinosi regionalnom i međunarodnom miru i bezbjednosti", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 18:37:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188156/cg-kredibilan-saveznik-.html
Doprinos CG prosperitetu regiona http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188085/doprinos-cg-prosperitetu-regiona.html Abasador Republike Estonije u Crnoj Gori, Danijel Erik Šer (Daniel Eric Schaer) tokom razgovora sa generalnim Direktorata za politiku odbrane Ivicom Ivanovićem istakao je konstruktivni doprinos Crne Gore sveobuhvatnom prosperitetu Zapadnog Balkana. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Ivanović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane, i istakao uvjerenje da će zajedničke aktivnosti koje su planirane za narednu godinu značajno doprinijeti njenom unaprjeđenju.

"On je istakao da će planirana posjeta ministra odbrane Estonije u prvoj polovini naredne godine biti odlična platforma za konkretizaciju modaliteta bilateralne saradnje. Takođe, direktor je naglasio i značaj uspostavljanja saradnje u oblasti sajber odbrane, imajući u vidu značajno iskustvo Republike Estonije na ovom polju", navodi se u saopštenju.

Ivanović je, kako se dodaje, podsjetio da članstvo Crne Gore u NATO dodatno utemeljuje regionalnu stabilnost i bezbjednost, kao i da predstavlja dodatni podstrijek ostalim zemljama Zapadnog Balkana koje su aspiranti za članstvo u Alijansi, da ostanu istrajne u sprovođenju neophodnih i sveobuhvatnih reformi na putu evroatlantskih integracija.

"On je informisao sagovornika da Crna Gora ostaje posvećena i realizaciji drugog spoljnopolitičkog prioriteta, članstvu u Evropskoj uniji. On je izrazio očekivanje da će naša zemlja ubrzano nastaviti da sprovodi reforme, imajući u vidu komplementarnost procesa evropskih i evroatlantskih integracija", kazali su iz ministarstva.

Ambasador Estonije je istakao konstruktivni doprinos Crne Gore sveobuhvatnom prosperitetu Zapadnog Balkana.

"Šer je naglasio da će se Estonija, kao predsjedavajuća zemlja Evropskom unijom, zalagati za jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti u Evropi, kao i da će snažno podržati što skorije članstvo Crne Gore u EU", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 08:55:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188085/doprinos-cg-prosperitetu-regiona.html
Potpisali Plan saradnje za 2018. http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188083/potpisali-plan-saradnje-za-2018.html Ministarstva odbrane Crne Gore i Slovenije potpisali su Plan bilatreralne saradnje za 2018. godinu. ]]>

Plan su potpisali generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović i savjetnik za odbranu pri Ambasadi Republike Slovenije u Crnoj Gori, Primož Šavc.

"Planom je predviđeno 35 aktivnosti, koje se prevashodno odnose na oblasti planiranja odbrane, materijalnih resursa, obuke specijalnih jedinica, saradnje vazduhoplovstava, kao i zajedničkog učešća na vojnim vježbama", saopštreno je iz Ministarstva odbrane.

Ivanović je informisao Šavca o najbitnijim aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo odbrane Crne Gore, ističući snažnu posvećenost naše zemlje jačanju saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama.

"On je izrazio zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na višegodišnjoj uspješnoj saradnji, dodajući da je veoma sadržajan Plan bilateralne saradnje za narednu godinu najvidljiviji dokaz intenzivne odbrambene saradnje dvije zemlje", kazali su iz ministarstva.

Šavc je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u okviru evroatlantskih integracija, te istakao značajnu ulogu naše zemlje na globalnoj bezbjednosnoj sceni.

"On je posebno izrazio zadovoljstvo obostranom posvećenošću jačanju regionalne saradnje, kao i zajedničkom promovisanju NATO politike otvorenih vrata, čime se značajno doprinosi bezbjednoj i prosperitetnoj budućnosti Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Tue, 19 Dec 2017 08:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/188083/potpisali-plan-saradnje-za-2018.html