RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html me http://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/rss.html Proširiti saradnju u oblasti sajber odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200860/prosiriti-saradnju-u-oblasti-sajber-odbrane.html Saradnju Crne Gore i Kanade treba proširiti u oblasti sajber odbrane i zajedničkih obuka pripadnika oružanih snaga dvije države, ocijenjeno je tokom posjete kanadskog izaslanika odbrane u Crnoj Gori Rolanda Lavoja resornom ministarstvu. ]]>

Lavoja su danas primili vršilac dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ilija Daković i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Daković je izrazio zadovoljstvo povodom uspješne realizacije trećeg regionalnog kursa „Proces planiranja vježbi“ koji su organizovali Ministarstvo Generalštab VCG sa Ministarstvom odbrane Kanade.

„Uz zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci kanadskih Oružanih snaga, Daković je apostrofirao značaj nabavke tri Bell helikoptera za potrebe Vazduhoplovstva VCG, koja je obavljena posredstvom Kanadske privredne korporacije”, navodi se u saopštenju.

Ivanović se, kako je saopšteno, zahvalio na podršci kanadskog Ministarstva odbrane, uz uvjerenje da će dvije države, kao NATO saveznice dodatno unaprijediti postojeću saradnju u domenu odbrane.

„On je informisao Lavoja da je 13. aprila u Crnu Goru stigao prvi od tri „Bell“ helikoptera, tip 412 EP, što je rezultat, kako uspješne saradnje dvije zemlje, tako i efikasnosti pomenute kanadske korporacije“, ističe se u saopštenju.

Lavoj je, kako se dodaje, kazao da je zadovoljan dosadašnjim nivoom saradnje Crne Gore i Kanade na polju odbrane, uz uvjerenje da će helikoteri, od kojih će preostala dva stići u četvrtom kvartalu ove godine, unaprijediti kapacitete Vazduhoplovstva VCG.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 19:31:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200860/prosiriti-saradnju-u-oblasti-sajber-odbrane.html
Bolje komunicirati sa mladim stručnjacima http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200857/bolje-komunicirati-sa-mladim-strucnjacima.html Prioritet Ministarstva odbrane je što bolja komunikacija sa mladim stručnjacima, sa ciljem da se upoznaju sa vojnim pozivom i potencijalnim mogućnostima za zapošljavanje u stručnim službama tog resorsa i Vojske Crne Gore (VCG), saopštio je pukovnik Marinko Aleksić. ]]>

Studenti i profesori Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta "Mediteran“ posjetili su danas Direkciju za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet Ministarstva odbrane.

Kako je saopšteno iz tog resora, Aleksić je studentima govorio o NATO kodifikacionom sistemu, kao jednoj od oblasti vojne logistike koja zahtijeva ozbiljna informatička i specijalistička znanja.

Gostima su, kako se navodi, predstavljeni značaj kodifikacije za Vojsku i crnogorsku privredu i organizacija Direkcije kao Nacionalnog kodifikacionog biroa.

Predstavljen im je i softver BULCOD i pokazan način dodjeljivanja kodifikacionog broja NSN i kompanijskog koda NCAGE.

„Prezentovan je tok aktuelnog testiranja NCB Crne Gore za sposobnost kodifikacije, koje se sprovodi od strane kodifikacionih biroa SAD, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije za podršku i snabdijevanje (NSPA)“, kaže se u saopštenju.

Predstavnik Direkcije za informaciono-telekomunikacione sisteme, Blažo Popović, govorio je studentima šta NATO standardi zahtijevaju u oblasti sajber bezbjednosti i kako je ona postavljena u Ministarstvu odbrane.

Studenti su se, kako se navodi, upoznali sa Sajber strategijom Crne Gore za period od 2018. do 2021. godine.

Popović je kazao da je potrebna saradnja Ministarstva i VCG sa IT industrijom i akademijom, kao i kreiranjem kadrova u oblasti sajber bezbjednosti, gdje Fakultet za informacione tehnologije ima potrebni kapacitet i znanje.

Profesorica Tijana Vujičić je, u ime Fakulteta za informacione tehnologije, kazala da su zainteresovani za dalju saradnju i angažman studenata na profesionalnoj praksi u Ministarstvu.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 16:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200857/bolje-komunicirati-sa-mladim-strucnjacima.html
Helikopter Bell 412 dobar izbor http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200462/helikopter-bell-412-dobar-izbor.html Kupovinom helikoptera Bell 412 Crna Gora je napravila dobar izbor, posebno jer je riječ o višenamjenskom helikopteru koji će služiti, ne samo u vojne, već i u civilne svrhe, ocijenio je vazduhoplovni publicista i vojni novinar Svetozar Jokanović. ]]>

Prvi od tri kupljena helikoptera Bell 412 EP, Vojske Crne Gore, stigao je u našu zemlju prošlog petka. Preostala dva treba da stignu u drugoj polovini ove godine.

Kad su u pitanu vazduhoplovi, Crna Gora se u najtežim situacijama oslanjala na međunarodnu pomoć. Sa novim helikopterima pravovremenu reakciju mogu obezbjediniti sopstvene snage.

"Nedostatak helikoptera srednje klase posebno je bio vidljiv u slučajevima kada je trebalo pomoći stanovništvu ugroženom prirodnim nepogodama. Skoro svake godine požari pustoše Crnu Goru, nijesu rijetke ni poplave većih razmjera. Zimi su zbog snijega mnogi krajevi odsječeni, posebno na sjeveru zemlje gdje je putna infrastruktura vrlo loša. Tada je evakuacija stanovnika kao i dopremanje pomoći moguće jedino helikopterima. Ranije su u takvim sitacijama bili angažovani helikopteri Mi-8T, 897-e mješovite helikopterske eskadrile koje je nakon osamostaljenja naslijedila Vojska Crne Gore ali nažalost Vlada Crne Gore nije našla sredstava za njihov remont i oni su brzo prodati", kazao je Jokanović za specijalizovani portal o avijaciji Tango Six, navodeći da angažovanje međunarodnih snaga nije ni dovoljno efikasno niti su troškovi angažovanja tih snaga zanemarljivi.

Potraga za novim helikopterom srednje klase za Vojsku Crne Gore trajala je dugo.

"Nije tajna da je struka dugo priželjkivala helikoptere iz familije Mi-17 / Mi-171. Prvo iz razloga što su korišćenjem sličnih helikoptera starije generacije Mi-8T piloti i tehnički kadar stekao ogromno iskustvo ali i zbog najpovoljnijeg odnosa šta se za dati novac dobija. Međutim, u vrijeme kada je Vojska Crne Gore poželjela Mi-171Š i kada su odnosi Crne Gore i Ruske Federacije bili takvi da se mogao obezbjediti povoljan kreditni aranžman, Vlada Crne Gore se nije osmjelila na jednu takvu nabavku. Kasnije je politička situacija dovela do toga da nabavka helikoptera ruskog porijekla ne bude razmatrana", kazao je Jokanović.

Helikopter AS-532AL Cougar, kakav koriste Slovenija i susjedna Albanija, u medijima je viđen kao ozbiljan konkurent, kaže Jokanović, ali je javnosti manje poznata činjenica da je Crna Gora bila najbliže nabavci američkih helikoptera UH-60 Black Hawk.

"Vlada SAD je februara 2012. kao odgovor na zahtjev Vlade Crne Gore za pomoć zbog zimskih nepogoda uputila dva helikoptera UH-60 i 37 članova osoblja za podršku. Kasnije je razmatrana mogućnost nabavke ovih helikoptera iz viškova američke vojske. Naravno svaki pilot bi poželio da leti na takvom helikopteru ali surova je istina da njegovo korišćenje ne mogu sebi priuštiti siromašnije zemlje čak ni kada bi im bili poklonjeni. Naime, prateći troškovi prijema jedne takve donacije, vrlo skupi tehnički pregledi ovih helikoptera i vrlo visoka cijena časa leta doveli su do zaključka da se Crnoj Gori više isplati da kupi nove helikoptere nešto skromnijih karakteristika ali čije korisćenje ne bi predstavljalo preveliki teret vojnom budžetu", naveo je Jokanović.

Kada se odlučivalo o izboru helikoptera, kako je naveo, u korist helikoptera Bel 412 najviše išla činjenica da vrlo slične helikoptere AB 212 i AB 412 koristi MUP Crne Gore.

Helikopter koji je stigao je polovan, proizveden 2002, a druga dva koja su naručena biće novoproizvedeni Bel 412 u varijanti EPI i to u najnovijoj konfiguraciji sa Bell BasiX Pro „staklenim“ kokpitom.

"Upravo ovaj helikopter je u nešto drugačijoj konfiguraciji koristila njujorška policija, vrlo dobro je održavan, nema poznatu istoriju udesa a naletio je nešto više od 1800 časova, odnosno imao preko 4600 slijetanja. Prije nego što ga je kupila Crna Gora, helikopter je prošao obiman tehnički pregled u Tenesiju (5 year/5000 hr airframe inspection), radi se o pregledu tokom kojeg je veći broj dijelova zamijenjen novim, kompanija Bell je nakon tih radova dala garanciju od jedne godine odnosno 500 časova letenja a njegova cijena pojedinačno gledano na američkom tržištu iznosila je oko 5,5 miliona dolara", kazao je Jokanović.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da su četiri pilota Vazduhoplovstva VCG već uspješno završila obuku za upravljanje tim tipovima helikoptera, a da su dva inžinjera i četiri tehničara prošla neophodnu obuku za održavanje. Oni će činiti ekspertski tim koji će odmah početi da radi na uvođenju helikoptera u operativnu upotrebu.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 21:40:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200462/helikopter-bell-412-dobar-izbor.html
Sertifikat ozvaničio primopredaju helikoptera http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200242/sertifikat-ozvanicio-primopredaju-helikoptera.html Potpisivanjem posebnog sertifikata, kao finalnog dokumenta, danas je i ozvaničena primopredaja helikoptera Bell 412EP Vojske Crne Gore, koji je juče stigao u Crnu Goru. ]]>

Sertifikat je u ime Ministarstva odbrane potpisala generalna direktorka Direktorata za materijalne resurse, Alma Ljuljanaj, a u ime Kanadske privredne korporacije Patriša Denjol .

"Ovom činu prethodilo je testiranje vazduhoplova od strane komisije sastavljene od predstavnika Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore i kompanije Bell, kao i finalizacija neophodnih administrativnih procedura. Podsjetimo da su četiri pilota VVCG već uspješno završila obuku za upravljanje ovim tipom helikoptera, kao i jačim, 412 EPI, od kojih dva tek treba da stignu u drugoj polovini ove godine, a da su dva inžinjera i četiri tehničara prošla neophodnu obuku za održavanje. Oni će činiti ekspertski tim koji će odmah početi da radi na uvođenju helikoptera u operativnu upotrebu.", istakli su iz Ministarstva odbrane.

 

]]>
Sat, 14 Apr 2018 15:29:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200242/sertifikat-ozvanicio-primopredaju-helikoptera.html
Stigao novi helikopter Vojske CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200138/stigao-novi-helikopter-vojske-cg.html Prvi od tri kupljena helikoptera Bell 412 EP, Vojske Crne Gore, sletio je danas na Vojni aerodrom u Podgorici. ]]>

Nova letjelica je stigla u pratnji naših helikoptera tipa Gazela. Preostala dva helikoptera, još snažnijih performansi, sa oznakom "412 EPI", stići će kasnije tokom godine. 

Ministar odbrane Predrag Bošković saopštio je da je riječ o višenamjenskom helikopteru, od kojeg će, prema njegovim riječima, korist imati svi građani Crne Gore.

"Ono što smo obećali i ispunjavamo. Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno pospješujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i cjelokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe", kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Primopredaji helikoptera prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, ali i više predstavnika kompanije "Bell" i Kanadske privredne korporacije (Canadian Commercial Corporation). 

Helikopter je iz Praga, gdje je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu, blizu Dalasa.

"Novi helikopter dočekale su u zoni iznad Nikšića tri Gazelle Vazduhoplovstva VCG , tako da su na aerodrom stigli u svečanoj formaciji. Dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore. Oni će biti korišćeni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama. Pored ostalog, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbjeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

I tokom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka.

Podsjetimo, riječ je o ugovoru vrijedno 30 miliona eura.

 

]]>
Fri, 13 Apr 2018 13:23:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/200138/stigao-novi-helikopter-vojske-cg.html
Kasarna "Masline" postaje centar Vojske CG http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199909/kasarna-masline-postaje-centar-vojske-cg.html Centar Vojske Crne Gore biće smješten na prostoru nekadašnje kasarne „Masline“, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković. ]]>  

On je danas, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa gradonačelnikom Podgorice, Slavoljubom Stijepovićem, posjetio kasarnu „Masline“, na prostoru će u perspektivi biti smještene sve značajne institucije crnogorskog sistema odbrane, ali i kompletnih crnogorskih bezbjednosnih snaga.    

Bošković je podsjetio da je Vlada Crne Gore prostoru koji obuhvata ova podgorička kasarna,od oko 350 hiljada kvadratnih metara, u kojoj je nekada bilo smješteno oko šest hiljada vojnika JNA, dodijelila status specijalne namjene za potrebe bezbjednosnih snaga.

On je precizirao da se u „Masline“ prije svega, planira izmiještanje Generalštaba i Ministarstva odbrane, imajući u vidu da sadašnje zdanje u kojem su smještene ove dvije institucije, ni prostorno ni bezbjednosno ne zadovoljava neophodne standarde.

„Pored Vojno-medicinskog centra, na kraju ćemo stvoriti uslove da se ovdje formira i komandni centar bezbjednosnih snaga, sa blokom u kojem bi bili smješteni i vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka, u skladu sa novim Zakonom o vojsci“, najavio je Bošković, naglašavajući da je riječ o najracionalnijem rješenju, imajući u vidu već postojeću infrastrukturu.

On je precizirao da će novac za investiciju biće opredijeljen iz redovnog budžeta Ministarstva odbrane, dok će odluku o namjeni zdanja u kojem su sada smješteni Ministarstvo odbrane i Generalštab, donijeti Uprava za imovinu, odnosno Ministarstvo finansija.

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je Glavni grad svjestan da članstvo u NATO podrazumijeva poštovanje određenih bezbjednosnih uslova i standarda, te da će podržati potrebe Ministarstva odbrane.

„Opština Podgorica biće kooperativna po pitanju zakonom predviđenih obaveza. Naš je prioritet da se ovaj projekat što prije realizuje“, kazao je Stijepović.

Ministar Bošković i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Ilija Daković, prethodno su razgovarali sa pripadnicima jedinica Vojske Crne Gore koje su smještene u kasarni „Masline“, Logističkog bataljona i Čete vojne policije.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 13:43:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199909/kasarna-masline-postaje-centar-vojske-cg.html
Srednjoškolci da se oprobaju kao vojnici http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199336/srednjoskolci-da-se-oprobaju-kao-vojnici.html Ministarstvo odbrane objavilo je danas javni poziv za učešće 45 srednjoškolaca na trećem Ljetnjem vojnom kampu za mlade, koji će od 16. do 29. jula 2018. godine biti organizovan u jedinicama Vojske Crne Gore, u Kolašinu i Pljevljima. ]]>

Zainteresovani se o opštim i posebnim uslovima mogu informisati na linku http://www.odbrana.gov.me/biblioteka/konkursi, gdje se nalazi i prijavni formular i formular za saglasnost roditelja, odnosno staratelja.

"Cilj Ljetnjeg vojnog kampa je da se srednjoškolci oprobaju u ulozi vojnika, da kroz aktivnosti i druženje razvijaju osjećaj solidarnosti i drugarstva, stiču znanja o ulozi i značaju Vojske Crne Gore u društvu i time jačaju interesovanje za vojni poziv", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Programom je predviđena svakodnevna obuka u raznim vojnim i drugim vještinama: sanitetska obuka, topografija i takmičenje u orijentiringu, rukovanje naoružanjem i gađanje, obuka u radu sa sredstvima veze, logorovanje...

"Tri najbolja polaznika Kampa biće nagrađeni posjetom Centru za obuku kadeta u Londonu.
Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Ove godine pored 45 crnogorskoh srednjoškolaca, na kampu će biti i petoro iz Republike Makedonije", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Thu, 5 Apr 2018 14:48:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199336/srednjoskolci-da-se-oprobaju-kao-vojnici.html
"Stanovi za vojnike gotovi naredne godine" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199231/stanovi-za-vojnike-gotovi-naredne-godine.html Ministar odbrane Predrag Bošković naglasio je danas da bi zgrada sa 68 stanova za vojnike Crne Gore trebala da bude gotovo krajem naredne godine. ]]>

Bošković je s predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem obišao lokaciju Rsojevica, gdje su  počeli pripremni radovi za izgradnju zgrade.

Ministar je istakao da su prethodne godine stvarane pravne i materijalne pretpostavke da bi se krenulo u ovaj projekat - formirana je Stambena zadruga „Odbrana“, dok je više od milion eura opredijeljeno upravo za izgradnju zgrade na Rsojevici, na samom ulazu u Danilovgrad, i u neposrednoj blizini kasarne „Milovan Šaranović“.

"Bošković je čestitao pripadnicima Vojske Crne Gore 4. april, Dan NATO, zahvaljujući im se na požrtvovanom radu u prethodnih 12 godina i na svemu što su učinili kako bi Crna Gora postala dio najvažnijeg odbrambenog vojno-političkog saveza u svijetu", istakli su iz Ministarstva odbrane.

Đuranović je kazao da počinju radovi na jednoj od najvećih i najljepših zgrada u Danilovgradu.

„Ova Vojska pripada Crnoj Gori, tako da smo sa velikim zadovoljstvom izašli u susret zahtjevu Ministarstva odbrane da na ovoj izuzetnoj lokaciji nikne zgrada za potrebe njenih pripadnika“, kazao je Đuranović.

Ministar je povodom 4. aprila, Dana NATO, predstavio javnosti kapetanicu Sanju Pejović, koja uskoro ide na dužnost rodne savjetnice u Vrhovnu komandu Savezničkih snaga u belgijskom gradu Mons, na najveću poziciju koju je Crna Gora do sada dobila u Alijansi.
Kapetanica Pejović je istakla da joj ta funkcija predstavlja veliku čast i obavezu.

Ministar Bošković i v.d načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković prethodno su posjetili kasarnu „Milovan Šaranović“, gdje su imali sastanak sa predstavnicima jedinica koje su u njoj smještene, Pješadijskog bataljona, Centra za obuku, Čete specijalnih snaga i Logističkog bataljona.

]]>
Wed, 4 Apr 2018 14:10:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/199231/stanovi-za-vojnike-gotovi-naredne-godine.html
DG: Vojni robot oduševio mališane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198732/dg-vojni-robot-odusevio-malisane.html Mališani iz podgoričkog vrtića „Jelena Ćetković 2“ posjetili su danas kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, a posebno oduševljene je izazvao dron i robot za deminiranje, koji im je donio kesu s bombonama. ]]>

Zamjenik komandanta Centra za obuku, major Miloje Knežević, izrazio je zadovoljstvo što se djeca sa vojnim pozivom upoznaju na ovako inspirativan način.

"On je djeci i njihovim vaspitačicama, od kojih je i potekla inicijativa o posjeti, pokazao vojna vozila, uniforme, poligone za obuku vojnika...Posebno oduševljenje kod mališana izazvali su dron sa kamerom, kao i robot koji im je donio kesu sa bombonama", istakli su iz Ministarstva odbrane.

]]>
Fri, 30 Mar 2018 21:20:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198732/dg-vojni-robot-odusevio-malisane.html
Profesionalizam ključ za napredak vojnika http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198697/profesionalizam-kljuc-za-napredak-vojnika.html Ključni kriterijum za napredovanje u Vojsci Crne Gore su profesionalni kapaciteti i radna etika, a uniformu mogu nositi samo oni koji odani temeljnim crnogorskim vrijednostima, istakao je ministar odbrane Predrag Bošković, koji je, s načelnikom Generalštaba VCG Ilijom Dakovićem, obišao kasarne u Nikšiću, Baru i Golubovcima. ]]>

Bošković je pripadnicima Vojske Crne Gore kazao da Ministarstvo ulaže sve napore u cilju rješavanja svih gorućih pitanja zaposlenih u Vojci i Ministarstvu, posebno u domenu stambene problematike.

"On je podvukao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže napore kako bi se zaokružio proces modernizacije Vojske, uz ravnomjernu pažnju za sve vidove Vojske. Tri helikoptera koji će stići tokom ove godine, značajno će unaprijediti kapacitete Vazduhoplovstva, za potrebe kopnenih snaga biće nabavljena nova lako oklopljena transportna vozila, a u Mornarici će brzo početi procedure za tretiranje plovila u skladu sa Strategijskim pregledom odbrane i ostalim nacionalnim dokumentima iz oblasti bezbjednosti", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Ministar je danas u Golubovcima kazao da je cilj obilaska kasarni sticanje realne slike o stanju u Vojsci Crne Gore, posebno sa aspekta ljudskih resursa, ističući da će Ministarstvo težiti da se u tom domenu struktura zaposlenih usaglasi sa potrebama VCG.

]]>
Fri, 30 Mar 2018 16:58:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198697/profesionalizam-kljuc-za-napredak-vojnika.html
Potpisan Plan bilateralne saradnje http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198564/potpisan-plan-bilateralne-saradnje-.html Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju Andrej Lakić i potpukovnik Tomas Beker potpisali su Plan bilateralne saradnje za 2018. između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Njemačke. ]]>

Kako navode, Lakić je ukazao na važnost podrške koju je Njemačka pružala Crnoj Gori tokom njenog evroatlantskog puta, ističući saradnju u oblastima kontrole naoružanja, obavještajnih poslova, sajber odbrane i obuke pilota helikoptera.

Potpukovnik Beker je uvjeren da će saradnja dvije zemlje na polju odbrane biti nastavljena istim intenzitetom, te apostrofirao značajan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Ističe da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na polju odbrane, uz uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja jaku osnovu za dalje intenziviranje aktivnosti.

"Sagovornici su izrazili zadovoljstvo izuzetno dobrom dugogodišnjom saradnjom, kao i povodom planiranih predstojećih susreta zvaničnika dvije zemlje iz oblasti odbrane", navode iz Ministarstva odbrane. 

]]>
Thu, 29 Mar 2018 16:16:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198564/potpisan-plan-bilateralne-saradnje-.html
CG primjer zemljama regiona http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198344/cg-primjer-zemljama-regiona.html Ministar odbrane Gruzije, Levan Izorij, pohvalio je postignute rezultate naše države u integracionim procesima, ocijenivši da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona. ]]>

Sa Izorijem je razgovarao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije države, i istakao da se Crna Gora zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a.

"Upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje Crna Gora preduzima na evropskom putu i naglasio da je država u kontinuitetu posvećena dobrosusjedskoj saradnji u cilju izgradnje stabilnijeg i bezbjednijeg regiona", navodi se u saopštenju.

Izorij je, kako se dodaje, zahvalio na spremnosti Crne Gore da pruži političku, ekspertsku i tehničku pomoć Gruziji u procesu pridruživanja Alijansi.

"Pohvalio je postignute rezultate naše države u integracionim procesima, ocijenivši da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona", kazali su iz ministarstva.

Kako dodaju, sagovornici su se saglasli da posjete na visokom i najvišem nivou predstavljaju odličnu osnovu za snažnije povezivanje Crne Gore i Gruzije i unapređenje odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

 

]]>
Tue, 27 Mar 2018 13:31:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198344/cg-primjer-zemljama-regiona.html
U inostranstvu će se školovati 10 kadeta http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198329/u-inostranstvu-ce-se-skolovati-10-kadeta.html Ministarstvo odbrane je za potrebe Vojske Crne Gore raspisalo javni oglas za izbor 10 kadeta i kadetkinja za obrazovanje na vojnim akademijama u Italiji, Makedoniji i Hrvatskoj, počev od studijske 2018/19. godine. ]]>

Ministarstvo odbrane, kako je saopšteno, izabraće po jednog kadeta za Vojnu akademiju kopnene vojske u Modeni, smjer Transport i materijali i za Pomorsku vojnu akademiju u Livornu, smjer Oficir palube.

"Tri kadeta biće upisana na Vojnu akademiju 'General Mihailo Apostolski' u Skoplju, pri čemu će se smjerovi birati po potrebi službe, u četvrtom semestru, a pet na Vojnu akademiju 'Dr Franjo Tuđman' u Zagrebu, dvoje na smjer Vojno inžinjerstvo i troje na smjer Vojno pomorstvo u Splitu", navodi se u saopštenju.

Opšti i posebni uslovi mogu se naći na linku http://www.odbrana.gov.me/biblioteka/oglasi

Oglas će biti otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

]]>
Tue, 27 Mar 2018 12:14:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198329/u-inostranstvu-ce-se-skolovati-10-kadeta.html
Sarađivati u oblasti ekonomije, turizma, odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198323/saradjivati-u-oblasti-ekonomije-turizma-odbrane.html Crna Gora i Gruzija imaju prostora za saradnju prije svega u oblasti ekonomije, posebno turizma a postoji spremnost i za saradnju u oblasti odbrane, ocijenili su predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović i ministar odbrane Gruzije, Levan Izoria. ]]> Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, predsjednik je konstatovao da je posjeta gruzijskog ministra odbrane doprinos unapređenju ukupnih odnosa dvije države i istovremeno podsticaj za saradnju u oblastima gdje postoji zajednički interes.

"Prije svega, treba iskoristiti prostore za saradnju u oblasti ekonomije, posebno turizma, i omogućiti da se iskoriste zajednički potencijali", kazao je Vujanović.

On je, kako se dodaje, u tom smislu iskazao značaj organizacije biznis foruma, uz uključenje privrednih komora dvije države, sa šansom da se razmijene informacije o mogućnostima i pravcima te saradnje.

Vujanović je iskazao spremnost za saradnju i u oblasti odbrane.

Ministar odbrane Gruzije, Levan Izoria saglasan je da postoji prostor za saradnju u brojnim oblastima.

"Posebno u sferi ekonomije i da u tom smislu saradnja dvije Vlade, i privrednih komora ima poseban značaj i vrijednost", navodi se u saopštenju.

 

]]>
Tue, 27 Mar 2018 11:06:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198323/saradjivati-u-oblasti-ekonomije-turizma-odbrane.html
"Zauzmi položaj, napadaj stikerima!" http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198253/zauzmi-polozaj-napadaj-stikerima.html Korisnici Vibera od danas mogu preuzeti stikere Ministarstva odbrane. ]]>

Kako navode, riječ je o 20 stikera privlačnog i modernog dizajna, sa porukama koje će korisnicima Vibera sigurno biti atraktivne u njihovoj redovnoj komunikaciji.

"Sa namjerom i željom da se i ovim projektom približi mlađoj populaciji, Ministarstvo odbrane težilo je da likovnim rješenjima obuhvati pripadnike sva tri vida vojske, Kopnenu vojsku, Mornaricu i Vazduhoplovstvo, kao i da reflektuje težnje da poveća broj žena u Vojsci Crne Gore", navode u saopštenju.

Ističu da je Ministarstvo odbrane prva državna institucija u Crnoj Gori koja je uradila svoje stikere za Viber platformu za komunikaciju.

]]>
Mon, 26 Mar 2018 15:26:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198253/zauzmi-polozaj-napadaj-stikerima.html
CG će promovisati NATO politiku otvorenih vrata http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198232/cg-ce-promovisati-nato-politiku-otvorenih-vrata.html Crna Gora će kao NATO članica nastaviti da promoviše NATO politiku otvorenih vrata, uz uvjerenje da je jedina pouzdana budućnost svih zemalja regiona u punoj evroatlantskoj i evropskoj integraciji, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković. ]]>

Bošković se danas sastao sa ministrom odbrane Gruzije, Levanom Izorijom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Bopković i Izorij su razgovarali o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu, podršci Crne Gore evroatlantskim i evropskim stremljenjima Gruzije i mogućnosti dalje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Kako se dodaje, ministri su ocijenili da članstvo Crne Gore u Alijansi značajno doprinosi geopolitičkoj stabilnosti i smanjivanju tenzija na jednom istorijski trusnom području.

"Bošković je istakao spremnost Crne Gore da pruži političku, ekspertsku i tehničku pomoć Gruziji u procesu pridruživanja. On je naglasio da ćemo kao NATO članica nastaviti da promovišemo NATO politiku otvorenih vrata, uz uvjerenje da je jedina pouzdana budućnost svih zemalja regiona u punoj evroatlantskoj i evropskoj integraciji", navodi se u saopštenju.

Bošković je, kako su kazali, napomenuo da Crna Gora prepoznaje važnost podrške Gruziji, kako bi do kraja sprovela dugotrajni i sveobuhvatni proces reformi, cijeneći njene napore na unaprjeđenju odbrambenog sektora, kao i na ispunjavanju zadataka koji proizilaze iz NATO agende.

"Izoria je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u integracionim procesima, ocijenivši da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako su kazali iz ministarstva, izrazili posvećenost daljem unapređenju odbrambene saradnje dvije zemlje kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa ostalim partnerskim zemljama, uz osvrt na mogućnost uspostavljanja saradnje u domenu sajber odbrane, komunikaciono-informacionih sistema i u oblasti vazduhoplovstva.

"Ministri su nakon susreta održali konferenciju za medije, uz konstataciju da dosadašnja saradnja, kao i evropska i evroatlantska perspektiva dvije zemlje, predstavlja odličnu osnovu za snažnije povezivanje Crne Gore i Gruzije i unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane", zaključuje se u saopštenju.

 

]]>
Mon, 26 Mar 2018 13:53:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/198232/cg-ce-promovisati-nato-politiku-otvorenih-vrata.html
NATO stalna grupa brodova uplovila u Bar http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197922/nato-stalna-grupa-brodova-uplovila-u-bar.html NATO stalna grupa brodova (SNMG-2), u čijem sastavu se nalaze brod Kraljevske Mornarice Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske HMS „Duncan“ (D-37), u ulozi komandnog broda i brod Kraljevine Španije SPS „VICTORIA“ (F-82), uplovila je u jutros u luku Bar. ]]>

Nakon uplovljenja, u Komandi Mornarice VCG upriličen je prijem za komandanta Grupe, komodora Majka Atlija (Mike Utley) i ostale komandante kod zamjenika komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Jusufa Jonuza.

"HMS 'Duncan' (D-37) je razarač, u operativnoj upotrebi je od 2013. godine. Brod je dužine 152,4 m, širine 13,8 m, deplasmana (max.) 8.500 t, gaza 7,4 m, a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova. SPS 'VICTORIA' (F-82) je fregata, u operativnoj upotrebi od 1987. godine. Brod je dužine 137,7 m, širine 14,3 m, deplasmana (max.) 4.445 t gaza 7,5 m a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom posjete brodova planiran je niz zajedničkih aktivnosti pripadnika tri mornarice i organizovan obilazak kulturnih znamenitosti Crne Gore za goste.

 

]]>
Fri, 23 Mar 2018 13:09:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197922/nato-stalna-grupa-brodova-uplovila-u-bar.html
NATO značajan za stabilnost Balkana http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197827/nato-znacajan-za-stabilnost-balkana.html Punopravno članstvo Crne Gore u najmoćnijoj političko-vojnoj Alijansi od izuzetnog je značaja kako za našu zemlju, tako i za stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, kazao je generalni direktor za politiku odbrane Ivica Ivanović. ]]>

Ivanović i generalni direktor za ljudske resurse Mihailo Volkov upoznali su danas predstavnike uprave i studenata tog Univerziteta sa ostvarenim rezultatima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, kao i sa prioritetima za naredni period.

Ivanović je naglasio da će Crna Gora nastaviti da promoviše vrijednosti evroatlantske zajednice, uz uvjerenje da je integracija u NATO i EU najbolji garant mira i stabilnosti regiona.

Ivanović je istakao da će Crna Gora nastaviti sa aktivnim učešćem u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi potvrdila svoju poziciju kredibilnog saveznika, doprinoseći globalnoj bezbjednosnoj sceni.

Volkov je upoznao predstavnike Univerziteta za odbranu Kraljevine Švedske sa ključnim politikama na polju razvoja ljudskih resursa, kao i planovima njihove implementacije.

On je ukazao da Crna Gora razvija saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama u cilju obrazovanja i edukacije svog komandnog kadra.

“Predstavnici Univerziteta za odbranu Kraljevine Švedske imali su priliku da se bliže informišu o bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, progresu Crne Gore sa fokusom na NATO i EU, kao i organizaciji Vojske Crne Gore i njenim najznačajnijim zadacima”, saopšteno je iz Ministarstva odbarne.

Gosti iz Švedske su obišli Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore u Golubovcima, i tom prilikom se upoznali sa kapacitetima i prioritetima ove jedinice.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 15:48:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197827/nato-znacajan-za-stabilnost-balkana.html
Planom do bolje saradnje u oblasti odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197697/planom-do-bolje-saradnje-u-oblasti-odbrane.html Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Norveške potpisali su Plan bilateralne saradnje za ovu godinu koji će, kako je saopšteno, predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti i dati dodatan podstrek daljem unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane. ]]>

Kako je saopšteno iz Ministarstva, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške, pukovnikom Toreom Andersonom i menadžerom za projekte u norveškom Ministarstvu odbrane, Bardom Knudsenom.

Ivanović se, kako se navodi, zahvalio na višegodišnjoj podršci Norveške reformi crnogorskog sistema odbrane, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli kako razvoju i jačanju odbrambenih kapaciteta, tako i unaprjeđivanju znanja i vještina zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore (VCG).

"Imajući u vidu obostranu posvećenost jačanju savezničkih odnosa, na sastanku su definisani modaliteti buduće saradnje, sa fokusom na projekte koji se tiču doprinosa jačanju pravnog okvira integriteta u javnoj upravi, izgradnje međunarodne medicinske jedinice i unaprjeđivanja znanja engleskog jezika za zaposlene u sektoru odbrane", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ivanović istakao uvjerenje da će Crna Gora i Norveška nastaviti uspješnu saradnju kako na bilateralnom nivou, tako i kroz multilateralne projekte.

On je upoznao sagovornike sa prioritetima Ministarstva i aktuelnim planovima integracije VCG u NATO, i istakao da će Crna Gora ostati posvećena konstantnim ulaganjima u procese modernizacije opreme i edukacije zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci.

"Ovom prilikom potpisan je Plan bilateralne saradnje za tekuću godinu, koji će predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti tokom 2018. i dati dodatan podstrijek daljem unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane", kaže se u saopštenju.

Anderson je, kako se navodi, iskazao spremnost Norveške za kontinuiranu podršku projektima, koji doprinose efikasnosti nacionalnog sistema odbrane i jačanju regionalnog bezbjednosnog okvira.

]]>
Wed, 21 Mar 2018 14:16:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197697/planom-do-bolje-saradnje-u-oblasti-odbrane.html
Priznanje za reforme sistema odbrane http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197592/priznanje-za-reforme-sistema-odbrane.html Prijem Crne Gore u NATO predstavlja priznanje za reforme sistema odbrane, čime je država ostvarila jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih prioriteta, ocijenio je danas Odbor za bezbjednost i odbranu. ]]>

Odbor je prihvatio izvještaje o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane i o stanju u Vojsci Crne Gore za prošlu godinu.

Odbor je upoznat sa aktivnostima u izvještajnom periodu, sa posebnim osvrtom na realizaciju aktivnosti u vezi sa prijemom Crne Gore u NATO, međunarodnu saradnju u oblasti odbrane, izvršavanje misija i zadataka Vojske.

"Odbor je upoznat sa pripremama za izvršavanje obaveza iz okvira punopravnog članstva, pripremu i učešće Vojske u međunarodnim operacijama i misijama, kao i njeno osposobljavanje, opremanje i modernizaciju", saopšteno je iz parlamenta.

Ocijenjeno je da je prijem Crne Gore u NATO predstavlja priznanje dostignutog nivoa reforme sistema odbrane i ostvarenje jednog od spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

"Odbor je posebnu pažnju posvetio intenziviranoj saradnji sa NATO, međunarodnoj odbrambenoj saradnji koja je predstavljala snažan instrument podrške unapređenju odbrambenih sposobnosti, jačanju političkih odnosa sa ključnim strateškim partnerima, unapređenju regionalne saradnje i razvoju dobrosusjedskih odnosa", kaže se u zaključcima.

Imajući u vidu da su priprema i učešće jedinica Vojske u međunarodnim operacijama predstavljali najznačajniju aktivnost Ministarstva i Vojske, Odbor je konstatovao da su pripadnici Vojske, učešćem u četiri međunarodne misije i operacije uspješno izvršili zadatke u međunarodnim operacijama i misijama i da nije bilo ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Odbor je upoznat sa Izvještajem Ministarstva odbrane o realizaciji preporuka iz Akcionog plana u vezi sa Izvještajem Državne revizorske institucije „Upravljanje i raspolaganje imovinom koju koristi Ministarstvo odbrane“.

"Konstatovano je da je kod ove revizije, kao i prethodnih izvršenih kod ove potrošačke jedinice, ostvaren profesionalan pristup zaposlenih u realizaciji preporuka, kao i da postoji dobra saradnja sa DRI u svim fazama navedenog postupka", navodi se u zaključcima.

Odbor je, kako se ističe, pohvalio popunu sistematizovanih mjesta starijeg i mlađeg unutrašnjeg revizora.

Konstatovao da je Vojska Crne Gore dostigla značajan stepen operativnih sposobnosti i interoperabilnosti, cijeneći da su uspješan proces integracije u NATO i deklarisanje snaga za buduće angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama rezultat značajnog napora Vojske tokom 2017. godine.

Odbor ukazuje na značaj nastavka aktivnosti na daljem prilagođavanju administrativnih, operativnih i materijalnih kapaciteta u cilju afirmacija jedinica Vojske u okviru međunarodnih snaga.

Odbor je podržao aktivnosti na prevazilaženju izazova koji negativno utiču na spremnost Vojske, kao što su nedostatak oklopnih borbenih vozila za pješadijske jedinice i vojnih poligona za izvođenje vježbi taktičkih jedinica i gađanja sa oruđima većeg kalibra.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 22:37:00 +0100 Arsenal http://www.rtcg.me/vijesti/arsenal/197592/priznanje-za-reforme-sistema-odbrane.html