Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

04. 04. 2022. 08:46 >> 11:43

GAZDIĆ

Asfaltna baza biće uklonjena 30 dana nakon završetka puta

Asflaltna baza koja će se graditi nedaleko od pljevaljskog naselja Potrlica, biće privremenog karaktera i moraće da bude zatvorena i uklonjena 30 dana nakon završetka rekonstrukcije puta R8 koji vodi od naselja Gradac do granice sa Srbijom, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. On je istakao da je procjenu o uticaju na životnu sredinu donijela nezavisna komisija, te da će ekološka inspekcija biti stalni gost.

Mještani pljevaljskog naselja Potrlica protive se izgradnji  asfaltne baz zbog zagađenja životne sredine. Žitelji Potrlice najavili su da će se žaliti Agenciji za zaštitu životne sredine na davanje saglasnosti preduzeću Crnagoraput, a strahuju da će postrojenje iz privremenog prerasti u proizvodni objekat trajnog karaktera.

Gazdić objašnjava da je baza neophodna zbog kvalitetne izgradnje puta R8 koji vodi od naselja Gradac do granice sa Srbijom.

“Potrebna im je asfaltna baza jer su do sada asfalt dovozili iz Pljevalja i taj asfalt se hladio i gubio na kvalitetu”, kazao je on.

Kako je objasnio, u rješenu Agencije predviđeno je da asfaltna baza mora biti zatvorena i uklonjena u roku od 30 dana nakon završetka rekonstrukcije puta.

“Ja mislim da će ove godine biti završena rekonstrukcija tog puta”, rekao je Gazdić.

Ističe da u Agenciji moraju da donose i nepopopularne odluke.

“U ovom slučaju tražena je lokacija koja je već devastirana, a to je Rudnik uglja i njegov rudokop. U pregovorima sa mještanima došlo se do ovog rješenja. Nije ni investitor želio da devastira novu površinu. Teško je naći lokacije za deponije i asfaltne baze, ali nažalost ovakvi projekti su nam potrebni”, kazao je on.

Ističe da Agencija nema uticaja na komisiju koja je vršila procjenu uticaja na životnu sredinu, te da ona nezavisno odlučuje.

“Ne postoji minimalan uticaj na njih. To sustručni ljudi iz cijele zemlje, ekolozi, biolozi predstavnici NVO sektora”, kazao je Gazdić.

Istakao je da će ekološka inspekcija biti stalni gost asfaltne baze koja će kontrolisati stanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније