Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

11. 08. 2015. 11:29 >> 09:26
31

SAVJET TRAŽI

Crnogorski da bude službeni jezik u Vrbasu

Nakon jednoglasno usvojenog stava, Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji uputio je u petak ničan zahtjev opštini Vrbas za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

 

U zahtjevu Nacionalni savjet, kako su kazali, ukazuje da prema zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2011. godine na teritoriji opštine Vrbas živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine. 

„U članu 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma se navodi da jedinica lokalne samouprave će obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15% prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Nacionalni savjet je u zahtjevu ukazao da je navedena zakonska norma imperativnog karaktera i da je obaveza opštine Vrbas da pokrene inicijativu za izmjene Statuta, kojima će crnogorski jezik biti uveden u službenu upotrebu i podsjetio na  Preporuku koju je 19.09.2013. Opštinskom vijeću uputio Pokrajinski ombudsman u postupku pokrenutom po predstavci predsjednika Crnogorske partije.

„U Preporuci se navodi kako je potrebno da Opštinsko vijeće, kao ovlašćeni predlagač, uputi Skupštini opštine Vrbas na razmatranje i donošenje Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, kojim će se Statut opštine Vrbas uskladiti sa stavom 2. člana 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma. Izmjenama i dopunama Statuta opštine Vrbas će se uvesti na teritoriji opštine Vrbas u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo”, naveli su oni.

Osim Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Crnogorske partije (CP).

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније