Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

05. 10. 2015. 09:26 >> 09:14
2

CG MANJINA U SRBIJI

Potvrdili jedinstvo i zajedničko djelovanje

U Savinom Selu, nedaleko od Vrbasa juče je održana sjednica Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, na kojoj je, kako je saopšteno, potvrđeno jedinstvo i zajedničko djelovanje postignuto na prijethodne dvije sjednice.

 

Izborom članova i predsjednika statutom predviđena odbora, koonstituisani su odbori za kulturu, obrazovanje, službenu upotrebu jezika i pisma i informisanja.

„Osam članova Odbora je iz Novog Sada, šest iz Lovćenca, pet iz Vrbasa, dva člana odbora su iz Beograda, a po jedan iz Aleksinca, Kruščića, Kule, Bačke Topole i Prokuplja. Predsjednik Odbora za obrazovanje je profesor Tadija Eraković, predsjednik Odbora za kulturu Vesna Grgurović, predsjednik Odbora za informisanje Miloš Paović i predsjednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Zoran Martinović“, navodi se u saopštenju.

Savjet je donio i odluku o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje programa i projekata crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji iz oblasti: kulture, obrazovanja na crnogorskom jeziku, informisanja i službene upotrebe crnogorskog jezika. Sredstva opredijeljena za ovaj konkurs iznose dva miliona dinara, a pravo apliciranja imaju organizacije pripadnika crnogorske nacionalne zajednice sa sjedištem u Republici Srbiji.

Usvojene su i izmjene i dopune Statuta kojim se predviđa da Nacionalni savjet ima tri potpredsjednika koji su raspoređeni po teritorijalnom principu za Vojvodinu, Beograd i centalnu Srbiju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније