Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

06. 10. 2015. 10:05 >> 09:59
2

NOVI PREDSJEDNIK

Zečević na čelu CNZ-a Beograda

Na redovnoj sjednici Upravnog odbora Crnogorske Nacionalne Zajednice Beograda, svi članovi Upravnog odbora predložili su za novog predsjednika dugogodišnjeg koordinatora za dijasporu u Ambasadi Crne Gore u Beogradu Mirka Zečevića koji je i osnivač i prvi predsjednik ovog udruženja. Dosadašnjem predsjedniku Mihailu Terziću je istekao mandat i on će ostati u udruženju na nekoj od funkcija koja će se verifikovati kroz redovnu demokratsku proceduru.

 

“Crnogorska Nacionalna Zajednica iz Beograda prepoznata u vremenu ekspanzije Miloševićevog nacionalizma, čiji su članovi bili učesnici mnogih antiratnih dešavanja u vremenu jednog umobolnog razdoblja te politike.Poseban je njihov doprinos za borbu za nezavisnu Crnu Goru, čiji je rad mnogih zatrpan i skriven, kao kamen temeljac pod već podignutom zgradom. Takođe većina članova Nacionalne Zajednice bili su članovi Beogradske redakcije CKL-a”, navodi se u saopštenju.

CNZ je, kako dodaju, bila aktivna u formiranju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, prva je počela prikupljanje potpisa za inicijativu za otvaranje posebnog biračkog spiska.

“Takođe je bila inicijator za potpisivanje sporazuma između udruženja o međusobnoj saradnji na poslu formiranja crnogorskog Nacionalnog savjeta. Na sjednici Upravnog odbora jednoglasno je donesena odluka da se formira novo tijelo Savjet CNZ-za, koji će sačinjavati ugledni pojedinci iz kulturnog I javnog života Beograda. Do sada tom Savjetu su pristupili Beba Kapičić, dramski umjetnik i publicist, Jelena Đurović, producent i novinar; Marko Kljajević, advokat, Rajko Danilović advokat, Stanko Zečević, akademski slikar”, kazali su oni.

 Jedan od glavnih zadataka Savjeta je da pomogne ideju da se strateški realizuje i postepeno izgradi sistem kulturne saradnje crnogorske dijaspore sa crnogorskim kulturnim institucijama, istaknutim kulturnim stvaraocima I državnim institucijama kulture.

“CNZ je jedan od inicijatora formiranja Saveza crnogorskih nacionalnih udruženja Srbije, nezadovoljan radom i devijacijama u Nacionalnom savjetu u čijem procesu formiranja su aktivno učestvovali. Zajedno sa ostalim udruženjima smatramo da je to najbolji način da ih učinimo odgovornima pred onima koji su im dali mandat i čije interese do sada nisu zadovoljili. Osnivačka Skupština Saveza  je zakazana za 10. oktobar u Novom Sadu, učešće je do sada prijavilo osam udruženja iz Beograda, Subotice, Vrbasa, Novog Sada”, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније