Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

04. 05. 2013. 23:27   >>  06. 05. 2013. 08:39 11

CRNOGORCI IZ KANADE

Bježe od korupcije i javašluka

Crnogorci u Kanadi nijesu u potpunosti zadovoljni odnosom države prema dijaspori, a one koji su zainteresovani da ulažu u Crnu Goru odbija sporost administracije uzrokovana endemskom korupcijom ili dopušteni javašluk, kaže za Portal RTCG Vesko Karadžić sekretar Crnogorskog društva Britanske Kolumbije.

Prema popisu iz 2006. godine oko 2370 građana Kanade izjasnilo se kao etnički Crnogorci.  Karadžić kaže da je Crnogorsko društvo Britanske Kolumbije neprofitna, kulturna i informativna organizacija posvećena promociji Crne Gore, crnogorske kulture, turizma, investicionih potencijala, itd.

Rade na uspostvljanju kontakata, održavanju i organizovanju skupova, kao i raznih kulturnih i biznis događaja.

„Pored toga  društvo radi i na uspostavljanju i održavanju veza sa državom Crne Gore i njenim nacionalnim i kulturnim institucijama, pomaže novim crnogorskim imigrantima da se brže integrisu u kanadsko društvo, ali i organizuje skupove kanadskih građana crnogorskog porijekla i prijatelja Crne Gore nezavisno od njihove etničke, rasne, religijske i partijske pripadnosti“, navodi naš sagovornik.

Karadžić kaže da je Crnogorsko društvo Britanske Kolumbije imalo veoma intenzivnu i plodonosnu saradnju sa Centrom za iseljenike Crne Gore i njenim direktorom Milanom Vukčevićem.

„Takođe je došlo do par susreta jednog od članova odbora Društva sa Željkom Stamatovićem, tadašnjim direktorom Direkcije za konzularne poslove.    Mišljenja smo da bi se komunikacija sa MVP-om mogla značajno poboljšati jer sadašnji nivo komunikacije nije dovoljan da bi mogli efikasnije sarađivati i djelovati“, kaže Karadžić.

Pored toda društvo je, kako ističe imalo i odličnu komunikaciju prije više godina sa ambasadorom Miodragom Vlahovićem.

„Međutim, poslije njegovog odlaska naša komunikacija sa novim ljudima u ambasadi u Vašingtonu je dosta oslabila. Mišljenja smo da nam nedostaje bolja i efikasnija komunikacija sa novim ambasadorom (Srđom) Darmanovićem“, ističe Karadžić.   

Kada je u pitanju interesovanje Crnogoraca iz Kanada da investiraju u Crnu Goru, naš sagovornik priznaje da ono postoji, ali nije na visokom nivou.

„Postoji velika suzdržanost i nepovjerenje u sistem usljed velike i neobjašnjive sporosti državne administracije, a posebno u službama za knjiženje nekretnina. Da li je razlog za pretjeranu sporost endemska korupcija ili dopušteni javašluk, mi ne znamo. Ali znamo da to odvraća mnoge naše ljude da ulazu u Crnu Goru“, objašnjava Karadžić.

A u Kanadi, postoji i problem asimilacije Crnogoraca i to, kako kaže Karadžić, najveći stepen asimilacije naših Crnogoraca je u kanadski etnos.

„Na Crnogorske emigrante velik uticaj ima i Srpska pravoslavna crkva i zbog koje se jedan dio Crnogoraca asimilirao u srpski etnos i otuđio od crnogorske zajednice“, kazao je Karadžić.

Za kraj kaže da postoje značajne razilke između života u Kanadi i Crnoj Gori.

„Najveće razlike su u životnom standardu, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, mogućnostima za zapošljavanje, prilikama u karijeri, stepenu pojedinačne odgovornosti, efikasnosti administracije, itd. Većina članova odbora našeg društva je posljednji oput bila u Crnoj Gori u protekle dvije godine“, zaključio je Karadžić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније