Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

08. 07. 2016. 13:36   >>  13:22

PODIGLI CG ZASTAVU

NVO "Dukljani" u posjeti Gaeti

Članovi navijačke grupe "Dukljani" boravili su u italijanskom gradu Gaeti, sa kojim Crna Gora ima posebne veze.

Tamo ih je dočekao gadonačelnik Gaete Cosimo Mitrano sa saradnicima, kao i predsjednica Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Italiji Danijela Đurđević.

"Njoj dugujemo posebnu zahvalnost zbog angažovanja oko ove posjete", kazao je, za Radio Crne Gore, jedan od vođa grupe, Đorđije Vukčević.

U subotu su u Gaeti podigli crnogorsku zastavu i položili vijenac na spomenik crnogorskim borcima koji su živote položili za domovinu.

"Predstavnici NVO Dukljani su poslije skoro 100 godina zaborava na Crnogorske vitezove odlučili da krenu na put do daleke Gaete u Italiju i da osvježe sjećanja na ove velike ljude kao i njihove potomke koji žive u tom dalekom gradu i koji su sa puno emocija tog dana bili prisutni na ovom mjestu", kazao je Vukčević.

Na svečanosti u opštini koja je bila organizovana ovim povodom "Dukljani" su uručili poklone, između ostalog, i zastavu Crne Gore koja će se čuvati u toj instituciji.

Podsjetimo, nakon sloma Božićnog ustanka, koji je crnogorski narod podigao 6. januara 1919, mnogi zelenaši prebjegli su u Gaetu, kako bi pokušali da se reorganizuju i stvore čvrstu vojsku koja bi se suprotstavila mnogobrojnom srpskom okupatoru.

Crnogorska Vlada je, u dogovoru sa ustanicima, 10. marta 1919, donijela odluku da se vojnici prebace u Gaetu. Gaeta se prije zvala Città di Elena - Jelenin Grad, po kraljici od Savoje Jeleni, ćerki crnogorskog kralja Nikole.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније