Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: D.Ž.

14. 07. 2016. 14:43 >> 14:41
1

PROJEKAT CKM-A

U Lovćencu proslavili 13. jul

Crnogorska kulturna mreža (CKM) je u čast 13. jula, decenije od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore, u Lovćencu organizovala Crnogorsko kulturno veče. Ističu da ih raduje što je među prisutnima bilo najviše mladih.

“Nastupi učesnika programa su pozdravljeni gromoglasnim aplauzima, dok je publika s velikim oduševljenjem ispratila nastup Željka Samardžića, koji je istakao da mu je velika čast što mu je naša organizacija uputila poziv da nastupi u Lovćencu, u čast velikog jubileja njegove Crne Gore. Telegrame čestitke crnogorskoj zajednici su uputili ministar culture, Pavle Goranović i gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, koji su izrazii poštovanje prema doprinosu koji su naši bratstvenici dali za očuvanje crnogorskog kulturnog nasljeđa, i ispremnost da im pruže podršku kako bi olakšali njihovu plemenitu misiju.  Oni su posebno istakli doprinos koju je crnogorska zajednica iz Lovćenca dala obnovi crnogorske nezavisnosti”, saopšteno je iz CKM-a.

Predsjednik CKM-a, Alekandar Damjanović, istakao je da mu je drago što je ponovo u Lovćencu, “crnogorskoj prijestonici u dijaspori”. On je apelovao na članove Crnogorskog nacionalnog savjeta da prevaziđu međusobne razlike i da počnu da rade u interesu crnogorske zajednice, koja, kako je ocijenio, trenutno nema status koji joj pripada.

U obraćanju je istakao da je veoma važno da sva udruženja pojačaju aktivnosti kada je u pitanju rad i edukacija mladih o kulturnom nasljeđu.

Damjanović je pozvao građane Srbije da godišnje odmore provedu u Crnoj Gori. “Nigdje u okruženju nije ni približno kvalitetna turistička ponuda kao kod nas”, smatra Damjanović.

U CKMU-u ističu das u zabrinuti što u opštinama u kojima postoji zakonski osnov crnogorski jezik nije uveden u službenu upotrebu. “To je problem kojim se Ambasada Crne Gore mora ozbiljno pozabaviti u komunikaciji sa institucijama države Srbije”, poručuju iz CKM-a.

“Mještani Lovćenca su u razgovoru s našim predstavnicima izjavili da bi im bilo izuzetno zadovoljstvo i čast da njihovo mjesto u narednom periodu posjeti predsjednik Vlade Crne Gore,  Milo Đukanović. Imamo obavezu da obavijestimo javnost da su organizaciju ovogodišnje proslave pratile velike opstrukcije od strane pojedinih političkih struktura države Srbije, što je kulminiralo neposredno pred događaj, padom napona elektične energije, tako da tehnička produkcija događaja nije mogla raditi punim kapacitetom”, navodi se u saopštenju CKM-a.

Zahvalili su svim partnerima koji su podržali realizaciju projekta.

“A hvala i onima kojima smo se obratili, koji nijesu imali razumijevanja za naše bratstvenike iz Vojvodine”, dodaju iz CKM-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније