Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

26. 05. 2013. 17:26   >>  17:27

KULTURNO VEČE

Crnogorska fešta u Novom Sadu

Savez udruženja Crnogoraca Srbije i Udruženje Crnogoraca Novog Sada organizovali su juče crnogorsko kulturno veče, povodom jubileja dvjesta godina rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Dana nezavisnosti Crne Gore.

Događaju, organizovanom u novosadskom hotelu "Park", prisustvovalo je preko četiri stotine zvanica, među kojima su bili i predstavnici crnogorskih organizacija iz mnogih gradova Srbije.

"Sinoć je poslata jasna poruka Crnogoraca o njihovom odnosu prema nacionalnim i kulturnim vrijednostima matične države oko kojih se zajednica okuplja i koje promoviše. Bila je to prava  prilika da se kroz djelo i misao  Njegoša koje navodi na promišljanje o sebi, o temeljnim principima, o svijetu u kojem živimo, o budućnosti, inspiriše zajednica na okupljanje, na zajedničke aktivnosti, entuzijazam i plemenito druženje ljudi", saopštili su organizatori.

Istaknuto je da organizvanjem takvih događaja Crnogorci igraju aktivnu ulogu u društvu države u kojoj žive, ostvaruju svoja demokratska prava, razvijaju osjećaj kolektivne pripadnosti i promovišu kulturno nasljeđe matične države Crne Gore.

"Bila je to i prilika da se osvrnemo i podsjetimo da je prije sedam godina Crna Gora obnovila državnost i tim činom posala poruku mira, ljubavi i tolerancije na način koji je zadivio čitavi svijet. I mi Crnogorci u Srbiji smo srećni i ponosni zbog svega toga", navedeno je u saopštenju.

Kulturna saradnja, kako je navedeno, je važana dimenzija  odnosa između Srbije i Crne Gore kroz koju dvije zemlje proširuju i produbljuju granice svoga prijateljstva i međusobnog povjerenja.

"U funkciji tog cilja, ali i u funkciji boljeg organizovanja crnogorske zajednice u Srbiji, Savez udruženja Crnogoraca Srbije će i u buduće organizovati razne  događaje kulturnog karaktera, kako u interesu same zajednice i države Crne Gore, a tako i u interesu demokratske Srbije", poručeno je iz te organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније