Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: D.Ž.

27. 09. 2016. 13:09 >> 12:48
5

"POŠTOVANJE PREMA PRECIMA"

Formiran Savjet za saradnju sa iseljenicima

Konstitutisanje Savjeta za saradnju sa iseljenicima nije samo zakonska obaveza, nego i gest poštovanja prema precima, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Konstitutivna sjednica Savjeta, na kojoj je verifikovano 80 članova tog tijela, održana je danas u Podgorici.

Đukanović je podsjetio da je Vlada 28. jula imenovala Savjet za saradnju sa iseljenicima, čiji su članovi predstavnici dijaspore i državnih i drugih institucija.

On je rekao da je Savjet jedan od instituta definisanih Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji je usvojen prošle godine.

"Konstitutivnom sjednicom zaokružuje se institucionalna infrastruktura, kojom je obuhvaćena ova značajna dimenzija države politike“, kazao je Đukanović.

Time se, kako je naveo, dodatno potvrđuje odgovoran odnos Vlade prema dijaspori, koja je važan partner u procesu snaženja bilateralnih odnosa sa zemljama u kojima postoji crnogorska iseljenička zajednica.

„Na konstituisanje ovog Savjeta ne gledam samo kao na ispunjavanje zakonske obaveze. Na određeni način ovo je i gest poštovanja prema precima, koji su vjekovima odlazili na zaradu, na put bez povratka, i ostajali u tuđini, željni bliskih, željni zavičaja i svoje Crne Gore“, poručio je Đukanović.

On je zahvalio dijaspori na ogromnom doprinosu obnovi crnogorske nezavisnosti.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, kazao je da je siguran da će Savjet imati značajnu ulogu u budućem kreiranju saradnje sa iseljenicima i osmišljavanju konkretnih aktivnosti i projekata na tom planu.

On je naglasio da je unaprjeđenje odnosa i saradnja sa iseljeništvom vrlo kompleksan posao koji zahtijeva uključivanje i posvećenost više državnih organa, a vrlo često i interresorni pristup.

„Siguran sam da će konstituisanjem Savjeta, Uprava dobiti ozbiljnog i jakog saradnika, kao i da će naše zajedničke aktivnosti obezbijediti punu prisutnost i uvažavanje problematike, i da ne zabodravimo potrebe iseljeništva na svim nivoima“, kazao je Mitrović.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, kazao je da su iseljenici, iako žive u drugim državama, u velikoj mjeri sudionici i crnogorske stvarnosti.

„Glavni grad želi da u narednom periodu još više učvrsti i osnaži sradnju sa našim iseljenicima. Smatramo da je saradnja na tom planu neophodna za ekonomski, kulturni i društveni razvoj Glavnog grada, ali i čitave Crne Gore“, rekao je Stijepović.

On je ocijenio da je konstituisanje Savjeta snažan doprinos unaprjeđenju i konkretizaciji saradnje sa iseljenicima.

„Koja će nas dodatno približiti i pomoći nam da zajednoičkim snagama našu domovinu učinimo razvijenijom i ljepšom za život“, kazao je Stijepović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније