Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila R.B.

03. 12. 2016. 22:40   >>  22:17 1

STEVOVIĆ PORUČIO

Ko ne zna odakle je došao, neće naći put

Biblioteka „Eržebet Juhas“ iz Bačke Topole u Vojvodini organizovala je književno veče o crnogorskom iseljeništvu na kojoj su predstavljene knjige Nenada Stevovića, publiciste i istraživača crnogorske dijaspore.

Pored autora govorili su i vrsni poznavaoci migratornih kretanja na prostoru Republike Srbije, istoričarka Dragica Vukotić i istoričar Vladimir Kaljević, koji su ujedno i predstavnici druge generacije crnogorskih kolonista u Vojvodini.

Predstavljene su knjige: Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, Crnogorci u Vojvodini,  Kolonizacija 1945-1948, Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, Frederik Burnam i Crna Gora i Gorštaci u ravnici.

Stevović je istakao da je svaka seoba pojedinačno tužna na svoj način i da svaki crnogorski iseljenik koji je fizički dalje od svoje postojbine, srcem joj je bliže. On smatra da je životni put svakog potomka iseljenika popločan segmentima iz prošlosti, i da onaj ko to zanemari, ko ne zna ili zaboravi odakle je došao, taj neće pronaći put kojim treba da ide u budućnost.

Imajući u vidu da je Bačka Topola opština sa većinskim mađarskim življem, Stevović je govorio o brojnim i bogatim crnogorsko-mađarskim odnosima kroz istoriju, naglašivši da oni zaslužuju posebnu monografsku obradu.

Odlomke su govorili recitatori Lukijana Popović i Aleksa Giljen.

Pored brojnih posjetilaca, književnoj večeri je prisustvovao i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Dragan Kankaraš. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније