Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: B.V.

28. 12. 2016. 10:45   >>  10:27 10

CRNOGORCI U SRBIJI

CP: Spolja gladac a iznutra jadac

Položaj crnogorske zajednice u Srbiji može se opisati uzrečicom “Spolja gladac, a iznutra jadac”, saopšteno je iz Crnogorske partije.

 

Oni su reagovali na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića koji je kazao da će “Srbija tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, isto kao što se poštuju prava Crnogoraca koji žive u Srbiji”.

Iz CP kažu da u Vrbasu ni šest godina od pokretanja inicijative, crnogorski jezik nije uveden u službenu upotrebu, iako su se za to stekli svi ustavom i zakonom propisani uslovi.

“Izvršenje imperativne zakonske obaveze izbjegava lokalna samouprava u kojoj apsolutnu većinu imaju SNS i SPS.Voljom političkog establišmenta u Srbiji autentični politički predstavnici crnogorske zajednice su potpuno marginalizovani u opštinama u Vojvodini i na jugu Srbije gdje Crnogorska partija ima svoje odbornike”, navodi se u saopštenju.

CP je, kako tvrde, na protivzakonit i kriminalan način spriječena, od strane visokih funkcionera jedne od vladajućih srpskih stranaka, da aplicira i učestvuje na parlamentarnim izborima 2016. godine.

“Imajući u vidu da su u pitanju osobe porijeklom iz Crne Gore koje u identitetskom smislu ne dijele stavove sa CP, jasna je bila namjera da se učini politička i materijalna šteta jedinoj političkoj partiji koja zastupa interese crnogorske zajednice u Srbiji”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније