Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

08. 06. 2013. 08:29 >> 09:26
1

ČEKAJU POPIS

Koliko je Crnogoraca na Kosovu?

Premijer Hašim Tači obećava da će kosovski Ustav priznati crnogorsku manjinu tokom ove godine, iako ne postoje tačni podaci koliko Crnogoraca živi u toj zemlji.

Nedavno su u javnosti bile plasirane informacije na pojedinim crnogorskim portalima da ih je svega 19 što predsjednik Udruženja Crnogoraca na Kosovu Slobodan Vujačić ocjenjuje smiješnim.

"Kada je bio popis 2011. godine nije ni postojala rubrika u kojoj bi neko naveo da je Crnogorac", kaže Vujačić.

Koliko Crnogoraca onda ima na Kosovu ne zna se, jer ne postoje precizni podaci. Vujačić kaže da ih danas sigurno ima od 10.000 do 12.000.

"Tačan podatak ćemo znati kada se uradi popis. A to će se desiti kada počne da se poštuje sporazum između Srbije i Kosova. Razgovarao sam danas sa premijerom Tačijem i on nam je garantovao da ćemo biti priznati", kazao je Vujačić za Vikend novine.

Tači je kazao da crnogorska manjina može da ima svog pred stavnika u novoj vladi Kosova, ali Vujačić kaže da će biti zastupljeni i u parlamentu.

"Očekuje se završetak skupštinske procedure i izmjene Ustava, kako bi se obezbijedilo mjesto u Ustavu Kosova crnogorskoj manjini i garantovano mjesto u kosovskom parlamentu. Crnogorska manjina može činiti i dio nove vlade Kosova", kazao je Tači.

On je juče primio u Prištini crnogorsku delegaciju, koju predvodi ministar kulture Branislav Mićunović, a koja učestvuje na Forumu prijateljstava Kosova i Crne Gore "Radovan Zogović".

"Izuzetno je značajna uloga Crne Gore u povezivanju regije i sve nove inicijative imaju našu podršku", kazao je Tači.

Ocjenjujući veoma uspješnim Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore, Tači je podržao njegovo institucionalno postavljanje, koje bi imalo širi regionalni značaj.

U delegaciji Crne Gore bili su i gradonačelnici Ulcinja, Plava, Rožaja, predsjednik Skupštine Berana, koji su razgovarali o putnoj i graničnoj infrastrukturi, otvaranju novih graničnih prelaza i o povratku raseljenih lica na Kosovo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније